Melkprijs Canada

Niet dat jullie in Nederland er veel aan hebben maar het geeft weer even aan hoe het hier "werkt":
Ik was gisteravond even bij een melkveehouder hier om even wat mais en soyabonen te spuiten.
Nou was het maar een klein stukje (totaal 8 ha) en wij moesten er wel 30 km voor rijden maar ach, wij laten niet gauw iemand stikken. Deed zijn "normale"loonspuiter wel.
Zegt de man tegen mij: nou je rekent maar $ 50 extra hoor want wij kregen vorige maand zomaar 6 cent per liter melk erbij
Op de vraag " waarom dan" moest hij het antwoord schuldig blijven maar het was voor hem $ 5000 extra die maand en hij is maar een kleine boer (70 mk). Oh ja, totale melkprijs was $ 0,77 per liter bij 3.90 vet en 3.40 eiwit.
Het geeft ook aan dat een goede melkprijs niet alleen goed is voor de boer maar ook voor de perifere sectoren
Groeten uit Canada

Deel dit topic

Reacties

brabo
Omrekenen tot achter de komma heeft geen zin.
De Canadezen kunnen toch niet met euro's betalen. Het brood in de winkel wordt niet meer of minder dollar als de valutakoers gaat schommellen.
brabo
In het veenweidegebied zal het toch niet veel anders gegaan zijn dan in de rest van Nederland lijkt me. Volgens mij zijn de meeste stoppers in het veenweidegebied nog wel grond bezitter, maar hebben ze het quotum verkocht (zonder grond).
En ook in het veenweidegebied zal die grond heus nog wel waarde hebben, maar dit weet je zelf ook wel als ervaringsdeskundige.
brabo
Het zal allemaal wel Arie, maar ikzie het verschil niet t.o.v. de rest van Nederland. Het enige verschil is dat je met veen niet veel keuze hebt in gewaskeuze. Hier op het klapzand zijn wel meerdere teelten mogelijk, maar dat betekent ook meer concurrentie op de grondmarkt van bijvoorbeeld tuinbouw, akkerbouw of bomenteelt.
Maar ook hier zijn ruilverkavelingsboerderijen en ook deze worden vaak in stukken verkocht. Maar de gebouwen blijven meestal bij de oude eigenaar en hierin komen dan heel vaak caravans of zoiets. Vaak met nog heel beste inkomsten ook.
En ook hier in het zuiden worden wel eens flinke blokken verkocht waar dan de veehouder ook eerst nog quotum bij moet kopen alvorens hij meer mag melken.
Farmer_
Producer Milk Prices DFO, melkprijzen in Ontario, Canada laatste 12 maanden

Dairy farmers are paid according to the composition of the raw milk components (butterfat, protein and other solids) of their milk. The prices are for a kilogram per component. This information is for your convenience only.

Producer Milk Prices for the last 12 Months
Effective Date Within Butterfat Within Protein Within Other Solids Over Quota Butterfat Over Quota Protein Over Quota Other Solids
May 2009 $10.19/vet$8.47/eiwit$1.72/other solids
Apr 2009 $9.57$7.62$1.61
Mar 2009 $10.05$7.69$1.63
Feb 2009 $9.92$8.39$1.74
Jan 2009 $10.11$7.34$1.59
Dec 2008 $10.27$7.89$1.69
Nov 2008 $9.86$7.96$1.71
Oct 2008 $9.83$7.39$1.61
Sep 2008 $9.98$8.44$1.72
Aug 2008 $10.03$8.44$1.69
Jul 2008 $10.00$7.89$1.60
Jun 2008 $9.93$7.66$1.59
arie.j
Dan komen ze nog tekort, want 77 canadeense dollarcentenzijn geen 50 eurocenten
arie.j
Niks mis, jij loopt achter.
Gisteren was bij het slot van de valuta handel de koers van de Canadeese dollar 63,3152
77 keer 63,3152% geeft dan 48,75 euro centen

Zie [www.wisselkoersen.nl]
arie.j
Ho, nog een ander effect.
Zittende melkveehouders zonders opvolger hebben dan vele tonnen meer aan vermogen .
En zijn daarom de grootste voorstander van en dergelijk systeem
arie.j
Verhandelbaarheid afschaffen?
En wat gebeurt er dan met quotum van de stoppers?
Gelijk verdelen over iedereen?
En voor geen enkel bedrijf extra groei mogelijkheid,iedereen enkele procentjesper jaar erbij?

En wat moet dan iemand doen die zijn bedrijf verkoopt?
Accepteren dat niemand het wil hebben omdatop het veen , zoals hier, alleen grasland mogelijk is?
En een graslandbedrijfzonder koeien vrijwel geen waarde heeft?
Of kan het dan wel (met het land) verhandeld worden?
In dat geval zou de hoge waarde van het quotum overeind blijven.
En gaan vrijwel alle stoppers via een omweg het quotum alsnog tot waarde brengen.

Een zelfde vraag kan gesteld worden bij iemand die afbouwt en b.v. een enkele ha verkoopt
arie.j
Natuurlijk, heeft grasland waarde, alsbuurman het koopt kan hij extra quotum er apart bij kopen.
Maar dat laatste wilde Wim nu juist onmogelijk maken.

Het is hier een gebied met erg veel ruilverkavelingsbedrijven.
Een dergelijk bedrijf koopt niemand als geheel wanneer hij er niet op kan gaan melken.
In stukken verkopen betekent dat de stallen etc. hun waarde verliezen
Bovendien, een flink blok land erbij kopen , daar is veel minder animo voor als de koper geen koe extra kan gaan melken.

Daarnaast zijn er in de sommige stukken (lintbebouwing) vooral wat kleinere bedrijven zonder opvolger over, die hadden geen belangstelling voor nieuwbouw achter in de polder.
Het is niet moeilijk om te voorspellen dat daar dan de melkkoeien zouden (moeten) verdwijnen, allemaal ongewenste ontwikkelingen.
Cornelis
Komt door de LTO in Canada Rene, wist je nog niet he.
Wimsumar
Beste discussieleden: En al was het geen '' eiland'' , begin hierweg maar te rijden/varen/vliegen met de '20centgrondstofprijszuivelprodukten',alvorens je in Canada aan het winkelschap toe bent is de kostprijs al hoger dan het Canadese.
Wimsumar
Beste HarryB: Dat was bij nog lager grondstofprijs èn Canada is nogal wat uitgestrekter en op plekken 's winters niet/nouwelijks verzekert te voorzienvan aanvoer.
Wimsumar
Beste Sjaak1: Dat weet u zelf ook wel. Dus geen open deuren intrappen. Goed, ik doe het voor u: Ga uit van enkele tientallen procenten quotum in laten slapen.
De quotumprijs schiet, DOOR WEELDE VAN DE MELKVEEHOUDERS ZELF, naar hystorisch hoogtepunt en wie daardoor een hogere kostprijs of te hoge kostprijs heeft mag net als nu bij zichzelf te rade gaan.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/06/2009 16:21 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Arie J.: Schaf verhandelbaarheid dan maar af. (Eén van ons beide zit hierbij nu in z'n vuiste te lachen en ik kan raden wie ).
Wimsumar
Beste Arie J.: U heeft me weer overtuigt die handreiking van mij quotumverhandelbaarheid af te schaffen is toch niet zo'n goed idee,het heeft zoals u zegt meer nadelen dan voordelen. En misschien zal ik er t.z.t. ook nog eens in m'n vuistje lachend aan terugdenken.
jan w
Met de veearts heb ik ook geen medelijden mee hoor. Vorige maand veearts nodig aan het eind van de middag viel onder ochtend en avond tarief € 35.50 voorrijkosten en € 28.10 per 10 minuten ( € 170.00 per uur)
jan.1
JanZonderland,voor hoelang nog,want jullie kunnen niet op een eiland blijven leven,maar tis jullie gegund.
+1
jan.1
Harry,jehebt gelijk maar de kostprijs(50 euro cent) volgt ook in canada de melkprijs net als in nl,dus bedrijven zijn ook moeilijk over te nemen voor opvolgers omdat going concern waarde veel lager is als vrije waarde.Maar idd ze houden al 10tallen jaren hun poot stijf en zolang ze nog een grote speler blijven op de olie en grondstoffen markt zal er weinig veranderen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/06/2009 23:11 door Jan.1.
George
Zo hoort het er moet wat verdient worden met koeien melken , anders warden loonwerkers en dierenartsen uitgeknepen door boeren die zelf ook niks ontvangen.
jvt
zolang de canadese regering het nog slim speelt, dwz gebruik maken van hun vrijwel monopoliepositie op nikkel, enorme voorraad olie e.d., zal de VS lijdzaam toezien hoe canada het quotumsysteem in de hand houdt.
Systeem heeft zeker ook nadelen; bijzonder goed voor de boeren die daar zitten en door hun bovengemiddelde grootte van bedrijf een lagere kostprijs realiseren als die waarop de uitbetalingsprijs is gebaseerd.
Jonge ondernemers kunnen vrijwel onmogelijk bedrijf overnemen, dan wel uitbreiden. Kortom, wel goede melkprijs, van harte gegund, vergeet de nadelen van dit systeem ook niet.
anonymous_137
Mis arie, de cannadese dollar doet op dit moment 0.68 euro x 77 = 52.36 euro cent. En dan ga je uit van een gemiddeld bedrijf qa kostprijs inclusief arbeid, dus als je de kostprijs maar een beetje in de gaten houd, kan je hier best leuk verdienen als boer. Maar dat zal jij als LTO verheerlijker dus nooit toe kunnen geven, en dat snap ik wel.
anonymous_137
Je hebt gelijk arie, maar als wij ook zo dicht bij onze berekende kostprijs kunnen komen als de Canadezen, protesterden er maar weinig meer denk ik.
Scarlett
hansie Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zou het lto bestuur eens op stage moeten naar
> canada

Ik denk dateerderdat LTO, uit jaloezie op hun bevoorrechtte positie, erop uit is om het canadeze systeem te tackelen.
Scarlett
Jan.1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> JanZonderland,voor hoelang nog,want jullie
> kunnen niet op een eiland blijven leven,

Waarom niet Jan, De zuiderburen daar voeren ook al tientallen jaren pressie uit op de Canadezenom de quotering te beeindigen en de grens open te gooien maar de Canadezen houden steeds de poot stijf. Gelijk hebben ze, waarom zou men de hele sektor mee laten sleuren in de vrijeval als het ook anders kan. Te meer daar in de VS ook stemmen opgaan voor productiebeheersing, heeft de Canadadeze zuivel vooralsnog het gelijk aan haar zijde
Scarlett
Dat durf ik te betwijfelen Wim, jarenlang was de Nw Zeelandse zuivel in Groot Britannie ook veel goedkoper dan dat van direct naast de deur.
Scarlett
Vreemd Cornelis, dat LTO , hier eigenlijk betekent: Dairy Un-LimiTed
Gauweouwe
En de gokkers van nu zitten dan met een grote stal en komen vele tonnen aan vermogen tekort.
En zijn daarom de grootste tegenstanders van en dergelijk systeem.
fendt 4s
Zou het lto bestuur eens op stage moeten naar canada
anonymous_617
Toe maar weer, maak ons maar weer lekker om te emigreren.
Sjaak 1
Reken mij nu eens iemand(voorstander ) voor hoeveel procent melkquotum wij in moeten leveren om een zelfde systeem in de benen te helpen
en maak vervolgens een schatting van de quotum prijs en kostprijs in Nederlands met zo'n systeem ?
anonymous_884
kijk en zo hoort het
samen vraag en aanbod afstemmen op de markt
enkijk eens aan een goede melkprijs
proficiat en ik hoop dateuropa ook zo,n systeem krijgt
Sallandia
De LTO naar Canada sturen? Stuur deze club zonder ruggegraat zo snel mogelijk naar huis ,
voordat er nog weer veel geld aan snoepreisjes wordt opgemaakt.
Zijn er geen boeren meer die de bek nog eens los durven trekken, anders maar weer eens
een Boerenpartij oprichten, altijd nog beter dan een partij voor de dieren.
Boeren worden steeds zeldzamer
bobbydeboer
Ik ben wel benieuwd of de melkprijs in Canada 🇨🇦 nu meestijgt? Mest het daar een gesloten markt is
Vdejong
@bobbydeboer al voor de oorlog in Oekraïne begon, werd hier in Nova Scotia besloten om de melkprijs vanaf maart met 4% te laten stijgen.
Vanaf april wordt het quotum met 2% verhoogd en krijgen we in mei een extra dag, in ons geval mogen we dan 91 kg botervet extra leveren.
Rene Strik
@Vdejong
Melkprijs is 8% omhoog in de P5 sinds 1 February.
Dus uitbetaling Maart was zo'n 6,5 cent hoger door structurele stijging melkprijs, maar daar bovenop nog enkele centen hoger vanwege US class4 melkprijs die omhoog vliegt.
Onze melkprijs is voor 25% daar aan gekoppeld.
Mensen met leuk vet% hadden afgelopen maand dik $1 per liter.
de Tank
@Rene Strik Is de marge/kg de afgelopen 20 jaar min of meer gelijk gebleven?
Rene Strik
@de Tank ben hier nog maar 12 jaar, dus dat weet ik niet.
Ik denk dat de marge ook hier langzaam iets krimpt, maar door groei en nieuwe techniek is de beloning per gewerkt uur hetzelfde of ging in ons Geval wel omhoog.
Marge verschil per liter tussen bedrijven is hier enorm. 20-30 cent per liter marge verschil is niet raar hier.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , melkveehouder , boer en groeten uit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
40