Regio mineralen in opkomst

Door Sjoerd Hofstee,

Mineralen voor melkvee, speciaal ontwikkeld voor een bepaalde regio, komen steeds meer voor. Een voorbeeld hiervan is Friesland Mineraal, op de markt gebracht door Hoogland uit Ferwert. Jan Steensma uit Blessum is een overtuigd gebruiker van de mineralen.


Aan het gemengde rantsoen voegt de Friese ondernemer sinds februari Friesland Mineraal toe. ,,In januari hoorde ik op een avond van Hoogland over de nieuwe regiomineralen. Ik dacht meteen: dat is iets voor mij.”

Steensma zegt dat de mineralen iets duurder zijn dan ‘gewone’ mineralen maar dat dat niet het belangrijkste is. ,,Het gaat erom wat je nodig hebt als aanvulling op je voer, niet om de laatste cent meer of minder bij inkoop. Bovendien moet ik anders brok erbij voeren voor de mineralenaanvulling. Dat kost ook geld.”

Kali-rijke gronden

Friesland Mineraal is ontwikkeld en samengesteld na onderzoek van grond- en gewaslaboratorium ALNN. Deze stelde een database beschikbaar voor Hoogland met alle mineralen en spoorelementen van het ruwvoer in Friesland. Hieruit bleek duidelijk dat de Noordelijk kleigrond, waarop Steensma boert, kali-rijk en mangaan-arm kuilvoer oplevert.

Opvallend is dat het kali-overschot niet alleen op de kleigronden voorkomt, maar ook op de Friese zandgronden. ,,Het verschil in kaligehaltes tussen zand- en kleigrond is kleiner dan wij hadden verwacht”, vertelt Andries Sneep van Hoogland.

Sneep legt uit dat de samenstelling van het regiomineraal gestoeld is op drie poten: de behoefte van de koe, de gemiddelde samenstelling van het ruwvoer in de regio en het voeren van rantsoenen met nul tot vier kilo droge stof aan maïs. ,,We zijn gekomen tot een mengsel die de minimale behoefte dekt. Als extra hebben we biotine toegevoegd, dit helpt klauwbevangenheid te voorkomen.”

Steensma voert zijn koppel van bijna 200 koeien zo’n 12,5 kilo mineralen per dag. Samen met de soja- en raapschroot gooit hij het mengsel met de shovelbak in de mengwagen. Volgens de ondernemer mengt het mengsel zo goed door het hele rantsoen en is het eenvoudig te voeren. ,,Zonder mengwagen vind ik het persoonlijk niks waard. Of de koeien nemen het niet op en als het wel smakelijk is vreten een paar dieren alles op.”

Te veel calcium

Het jonge jongvee en de close-up koeien krijgen deels ook van het gemengde voer voorgeschoteld. Andries Sneep zegt dit vanuit Hoogland niet te adviseren, maar uit praktisch oogpunt wel te begrijpen. ,,De mineralen zijn voor het jongvee alleen maar positief. Deze mineralen voeren aan de close-up koeien raad ik af op bedrijven die redelijk vaak koeien met melkziekte hebben. Als dit probleem veel voorkomt dan zit er gewoon te veel calcium in dit mengsel en versterk je waarschijnlijk dit probleem.”

Steensma stelt dat de vruchtbaarheid en klauwgezondheid de laatste tijd vooruit gaan. ,,In cijfers uitdrukken kan ik het eigenlijk niet, maar de koeien zitten goed in hun vel. Dat je beter niet in het hele land het zelfde mineralenmengsel kunt gebruiken lijkt mij ook logisch.”

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

jansen2
wat voor mineralen krijgt hij zelf, gezien zijn rode huidskleur
indiana red?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , koeien , koe , melkvee , voer , jongvee , gezondheid , dieren , ruwvoer , rantsoen en klauwgezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
2