Efsa: koeien horen in de wei

Bron: Agrarisch Dagblad

Koeien horen ’s zomers in de wei. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa in een advies aan de Europese Commissie.

Als de mogelijkheid ontbreekt om koeien naar buiten te doen, moeten ze in elk geval de ruimte hebben om zich goed te kunnen bewegen, vindt Efsa. Hoe goed ligboxen ook worden beheerd, ze leiden tot beenproblemen. Veehouders en stalinrichters moeten daarom alternatieven voor de boxen overwegen, oordeelt Efsa. Aanbindstallen hebben een negatief effect op het natuurlijke kuddegedrag van koeien. Koeien moeten de ruimte krijgen om dagelijks vrij te bewegen.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Ja weidegang hoort bij een efficiente en diervriendelijke melkveehouderij. Het is goed dat Europa een standpunt hierover inneemt. Dan weten Nederlandse melkveehouders met groeiplannen in ieder geval dat ze de mogelijkheid van weidegang open moeten houden.
casev
Niks ismooierdan op `nmooie zomeravondde koeien naar buiten te doen,enze danmet zonsondergang druk te zien grazen.

maarmethet pokkeweervan vandaagstaan ze bij mij allemaal op `n hoop voor het hek...............
casev
ik hou ze het liefst zo min mogelijk binnen in de zomer.

Ze worden gauw ``verwend``,en dan staan ze na1 drup al voor het hek.
Wimsumar
Beste discussieleden: Hier deE.F.S.A. website met het origineel bericht:

[www.efsa.europa.eu]
Wimsumar
Precies Casev: Hiermee geeft u exact aan waarom dat "wetenschappersrapport" helemaal van geen betekenis is en slechts voor werkgelegenheid en/of tijdverdrijf heeft gezorgd. Gelukkig kan ik mooi aansluiten op uw reactie want ik zat juist wat te bedenken op wat er in het rapport ( 285 blz ! ) o.a. staat. J.R. Jalvingh citeerde een stukje m.b.t.''weidegang" . Daar maken wetenschappers van: ''When possible" = indien mogelijk. "Well managed pastures" = goede weidegronden. "At least during summer time or dry weather"=op z'n minst gedurende de zomer of tijdens droog weer.
Wimsumar
Beste Ard Eshuis: Zodesurfen ?
anonymous_46
Je mag wel een beetje van ons: sinds afgelopen vrijdag nu al meer dan 100 mm, het wordt hier al zo nat dat het zodebemesten al moeilijk wordt op de lagere stukken..
duitser
M.a.w. jullie hebben alles up to date en wij rommelen maar wat aan?
anonymous_78
maar met het pokkeweer van vandaag .................

ik ben blij dat het eindelijk een beetje regent, de laatste 3 weken 16mm
anonymous_78
waar zit jij ,in de buurt van ter aar ???????
George
Ik ben ook altijd voorstander van weidegang geweest.
George
Ik zeg toch niet dat je iets verkeerds doet , maar ik persoonlijk was en ben voor weidegang. Ik vond het altijd mooi als de koeien weer na een winterperiode naar buiten konden.
hookwood
Als je nog even verder had gekeken dan dit persbericht en in het originele document was gedoken, dan had je het kunnen lezen:

Since leg disorders are the major welfare problem for dairy cattle and leg disorders are a problem also in well managed cubicle houses, alternatives to cubicles e.g. straw yards and improvements to cubicle house design should be considered. When possible, dairy cows and heifers should be given access to well managed pasture or other suitable outdoor conditions, at least during summer time or dry weather.

[www.efsa.europa.eu]
hookwood
Hier lopen ze lekker te grazen in de regen.

Haal ze straks weer naar binnen voor hun dagelijkse portie mais en dan vanavond na het melken weer de wei in.

Als ze vanochtend eerst de mais hadden opgegeten, dan was er van weiden ook niets terecht gekomen.
frank b
kalm aan joh.
anonymous_190
Wij zaten hier net boven de 20 mm in de buurt van Winterswijk, heb de koeien maar binnen gelaten i.v.m. nieuw ingezaaid grasland, ben bang dat het vandaag helemaal vertrapt wordt
Wilbert
In het originele bericht wordt niet gesproken over weidegang, ben benieuwd waar AGD dit heeft gelezen...
Qua huisvesting worden 2 zaken genoemd:
- Aanbindstallen (grupstallen, tie-stalls) beiden te weinig ruimte aan de steeds groter wordende melkkoeien. bovendien kunnen koeien niet vrij bewegen, dit tezamen leidt tot een negatieve advies tav permanent vastzetten in grupstallen (vooral van toepassing op kleinschalige veehouderij Europa, geen effect NL). Een paar uur per dag beweging zou voldoende zijn om de koeien toch in een grupstal te houden.
- "They recommended that the design of resting, walking and feeding areas in the buildings should allow for sufficient movement and exercise." maw ruim opgezette stallen met voldoende licht, rustplekken en vreetplekken. Ook dit lijkt prima in orde in Nederlandse nieuwe stallen. Vooral oude Oost-Europese stallen voldoen niet meer aan de eisen.
Kortom, geen verandering voor de nederlandse situatie Maar wel goed om hier 's een discussie over te voeren mbt de rest van Europa.
DeBoerin
beste george
weidegang is geen garantie voor een beter dierenwelzijn.
ik zie regelmatig dieren in de wei lopen waar wij de eigenaar niet van willen zijn. Ondanks dat ze voor de buitenwereld
een ongekende vrijheid hebben door dagelijks de wei in te kunnen (moeten)
wij houden onze dieren al ca 15 jaar volledig op stal, dit was ONZE keuze en niet die van de dieren.
Maar het feit dat WIJ deze keuze voor onze dieren gemaakt hebben heeft ons tevens verplicht om voor een zeer goed onderkomen te zorgen.
Door te zorgen voor goede leefomstandigheden in de stal zijn onze dieren in staat een respectabele hoeveelheid melk te geven met minimale gezondheidsproblemen.
een aantal feitjes op een rij:
zorgen voor goede voeding
zorgen voor echt schone ligbedden
zorgen voor een fris stalklimaat
zorgen voor goede melkomstandigheden
zorgen voor regelmatig (2* per jaar hele koppel, eventueel tussen door direct(vandaag en niet morgen) behandelen van klauwproblemen
resultaat:
goede bovengemiddelde melkproductie
levensproductie is ook bovengemiddeld en stijgt ook jaarlijks harder dan het nederlands gemiddeld
uitstoot al een aantal jaren rond of onder de 20 %
al 10 jaar geen gebruik meer hoeven maken van voetbaden met allerlei voor dier en mens onvriendelijke hulpstoffen.
maar boven al onze koeien zitten lekker in hun vel en wij genieten hier dagelijks van dit geeft veel arbeidsvreugde.
dit maakt dat wij ondanks alle problemen van de dag (wet en regelgeving) nog steeds met veel plezier ons beroep uit oefenen en wanneer wij op open dagen ons bedrijf laten zien aan collega's en burgers dit ook met veel vertrouwen naar de buitenwereld doen.
Sjaak 1
Moet je hem wel eerst hebben Marcster !
anonymous_1030
casev Schreef:
-------------------------------------------------------

> maarmethet pokkeweervan vandaagstaan ze
> bij mij allemaal op `n hoop voor het
> hek...............

Normaal gesproken gaan de koeien bij ons in de wei, vandaag heb ik de deur dicht gelaten. Volop voer aan het voerhek, de koeien kijken naar buiten en zijn dik tevreden!

Ik ben wel blij met de regen, het gras begint al weer een beetje groen te kleuren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , ligboxen en stallen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN