Q-prijs BWB

wat doen de prijzen van BWB kruisling kalveren, ik heb er een paar liggen

Deel dit topic

Reacties

brabo
Wat een gedoe met al die koopmannen op het erf, zonde van alle tijd.
Zoek gewoon 1 goede partner op en zeg hem dat hij alle kalveren mag laden, zowel de goede als de slechte.Hoef je er ook niet voor thuis te blijven en vaak nog een betere prijs ook.
brabo
Vorige week 2 stieren meegegeven in commissie.De ene bracht 160 op en de andere 165.
brabo
Wim, Ard heeft het juiste antwoord al gegeven.
Als extra vermelding kan ik je melden dat al mijn kalveren geleverd worden aan de firma Baijens en zoon uit Baarle-Nassau.
Dit is een van de grote spelers op de kalverenmarkt.
Hier in de buurt rijden ook veel andere kalverhandelaren rond om dan uiteindelijk de kalveren toch bij Baijens af te leveren. Die boeren die hier zaken mee doen heb ik nog nooit begrepen want dit betekent een extra schakel er tussen die toch weer minimaal een paar tientjes wil verdienen.
brabo
Ik vind het toch nog steeds een heel gedoe van sommige prikkers hier om hun kalveren verkocht te krijgen.
Ik geef wel alles zo mee en zie naderhand wel wat ze op gebracht hebben.
En ik heb het nog even nagekeken in boekhouding van 2008, ik zat per kalf 13 euro hoger dan het gemiddelde, dus voor het geld hoef ik mijn systeem niet aan te passen.
brabo
Sjakie, ik neem aan dat als je kalveren contant worden afgerekend, dat er toch wel een bonnetje bij zit. En als op dit bonnetje 100 euro staat, dan kun je dit kalf toch moeilijk voor 80 euro in de boek zetten.Mogelijk opper je nu de mogelijkheid dat dit zonder bon gebeurd, maar ik betwijfel of er nog handelaren zijn die dit doen. Alles is toch via het I&R systeem te chekken
brabo
Hier is mijn veestapel 100 % HF zwartbont en er wordt niet met belgisch blauw gewerkt.
brabo
dank U
brabo
Volgens mij moeten ze toch 14 dagen geleden geboren zijn.
Ben jij dus ook iemand die "creatief"geboortes meld ??
brabo
4 kalveren per week betekent dat er gemiddeld 8 per week geboren worden dus ongeveer een veestapel van +/- 450 koeien.
Op 450 koeien is 4200 euro niets i.v.m. cent meer of minder melkgeld
pieta
Beste Sjakie, je kunt het bonnetje wel meewassen, maar wat doet de veehandelaar er mee? Een collega-melkveehouder deed dit ook, al het vee wat lager opschrijven. De belastingdienst kwam, zocht dit uit, hij kreeg een dubbele boete vanwege fraude. Oftewel een hogere naheffingsaanslag dan wat hij in zijn binnenzak had gestoken. Dit alles over vijf jaar.
pieta
Beste Marcster, mee eens. Ik vind jouw reacties over het algemeen behoorlijk inhoudelijk. Verder heb ik op geen enkele reactie iets tegen. Ik reageer nagenoeg alleen als ik inhoudelijk kan reageren.
anonymous_7
Ad, jou probleem met genoemde stieren ken ik, Urbanus geeft hele beste kalveren maar soms wel heel zware, Ustin iets lichter maar ook wel zware, Plaisir ook te zwaar. Ik had goede resultaten met Agile (Delta), soms zelfs wat aan de lichte kant maar dan laat ik ze wel wat langer zitten. Van Agile hebben we direct maar paar honderdingekocht, echt zonder problemen, ben nu Vivant aan het testen. Mijn kruislingen hebben zo wie zo minder problemen met de zwaardere belgen. Net de afrekening van afgelopen week binnen, goedkoopste stier 350, duurste 410 de andere 3 zaten er tussen in, ruim 2 weken oud. Deze week koppel bb koekalveren ik schat gem. 270, deze zijn ruim 3 weken oud. Wil je aan een belg wat overhouden moet je ze 3 tot 4 weken houden met gem. 8 liter volle melk per dag, deze liters leveren dan meer op dan bij de fabriek.
anonymous_7
Wij hebben vooral BS kruislingen, om die te vangen uit hf was risicovoller dan de meeste bwb kalveren, omdat ze meestal nogal wat langer dragen en groot en bonkerig zijn. Bij BS vooral letten (op HF) op geboorte gewicht, op de F1 kun je alles wel zetten, bij de pinken ook wel een belg, kruisen zijn wel smaller maar het staartbeen zit er hoger op en ze zijn super elastisch. Duurste bwb kalveren komen uit deze kruislingen. Van Ustin een 50 rietjes verspoten, mooi soortige kalveren, maar kalveren zijn hier zwaarder dan van Agile, die niet meer verkrijgbaar is. Ecolo gaf ook weinig problemen en de Vivants zijn nog onderweg, gebruik ik eerst op kruislingen om te zien hoe dat gaat, daarna pas op hf, die er allemaal uit gaan zo langzaam aan.
anonymous_7
Ik heb regelmatig zulk soort stieren, maar dan wel 50% Fleckvieh, ruim 60 kg zb of rb maakt in prijs niet veel uit, eenkleurig met witte kop tussen 160 en 180 euro. Die van 78 kg zou dan ruim 200 op moeten brengen, laatste kilo's krijg je alleen bij belgen goed betaald. B.B. kalveren afgelopen week stier 350 en vaarskalveren gem 225, geen zware wel 3 weken oud. Ik zit er toch echt over te denken om wekelijks met kar vol kalveren naar Purmerend te rijden en anders maar een keer in de 2 weken.
anonymous_8
Dat is de allerdomste methode om zwart geld binnen te krijgen.
anonymous_8
Ok dan mag jij met een gerust hart je kalveren in commissie meegeven aan de handelaar
anonymous_8
Standaard antibiotica in de kalveren stoppen , vind ik geen goed plan. Is maatschappelijk gezien ook absoluut onverantwoord.
anonymous_8
Zieke zeikreacties? Enige zelfreflectie lijkt me niet verkeerd.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/07/2009 19:37 door marcster.
anonymous_8
Persoonlijk lijkt het me helemaal niet verkeerd om heel kritisch na te denken over het gebruik van antibiotica in de melkveehouderij.
Het is niet verstandig om onze ogen te sluiten voor wat er elders in de veehouderij en in de humane gezondheidszorg gebeurt (o.a. mrsa-problematiek).
Om eenzelfde stigma als de varkenshouderij en vleeskalversector te voorkomen, lijkt het mij zaak dat we in de melkveehouderij als de drommel stoppen met het standaard toepassen van antibiotica bij niet-zieke dieren (dan vraag je om resistentie-ontwikkeling).
anonymous_8
Zulke kalveren moet je zelf afmesten.
anonymous_8
Precies. Als ik in het weekend bij Club Louise zit, begin ik ook niet over de nukaprijzen
anonymous_8
Precies. Er zijn makkelijkere manieren om € 4.200 te verdienen.
anonymous_8
Bijvoorbeeld drie weken als ZZP-er aan de slag gaan. Dit vergt ongeveer 120 uur.

Je houdt dan niet 52 weken naar de markt met 4 kalveren a 6 uur = 312 uur en bespaart 192 uur
anonymous_8
Tja je kunt inderdaad beter een paar kameraden als melkveehouder hebben, dan een paar melkveehouders als kameraad.
Wimsumar
Beste Ludo: Ik wil graag geloven dat het heel lang goed kan gaan, maar ik wil de geboorteproblemen minimaliseren. Overigens iedere dag extra draagtijd is ook 20 liter melk verlies (om maar te zwijgen wat die opuierende koeien doormaken moeten. Mijn laatste vaarskalf (z.b.) was € 100,- en stierkalf € 170,- op bankrekening. Stierkosten € 14,- / rietje.
Wimsumar
Beste Ludo: Okee, u wint het. Gefeliciteerd.
Nog even dit: Wat was het geboortegewicht van deze B.W.B.-kalveren ? Ik schat in dat per kg lichaamsgewicht van het kalf (tot het geboren wordt) het de moederkoe voor 50 kg melk aan energie heeft gekost door de "parasitaire" groei van het (ongeboren)kalf.
Wimsumar
Beste Ludo: De door U genoemde geboortegewichten vind ik 10 kg te veel. De ''koetjes''die ik heb zouden er mee worden gesloopt.
Wimsumar
Beste Roym: Nee niet eerder dan dat er een B.W.B. stier beschikbaar is met Jerseykalf-geboortegewichten en dan zal ik het heel erg missen dat zoals nu toch nog eens een vaarskalfje+ melklijst naar de opfokbedrijven gaat. ( Die ook een +/_€ 200,- opbrengen)
Wimsumar
Beste Brabo: Wilt u nog even vermelden welke bloedvoering en de gewichtsklasse deze stiernuka's hadden. Bedankt.
Wimsumar
Beste Ard Eshuis: Mijn laatste bankontvangst voor een stiernuka was begin augustus € 155,- en € 70,- voor een vaarskalf.Stiernuka 17 juni € 170,-.

Ik koop overigens''gewone H.F.'' melk/kalf koeien/vaarzen maar bij voorkeur insemineer ik met een F.H. stier, mits deze lichte kalveren (pinkgeschikt) geeft en weinig kost.
Wimsumar
Beste Sjakie: Ik geef de kalveren ook "in commissie " mee met een kalverenhandelaar, tot tevrdenheid. Een aantal jaren geleden heeft m'n 'grootvee'-handelaar ze ook en tijd langvehandelt maar die betaalde de kalveren met "eenheidsprijs" uit aan de boeren. M.a.w. hij koppelde de prijs onvoldoende aan de kwaliteit van het kalf omdat zijn prioriteit(Leeftijd v/d persoon !) niet bij de kalverenhandel lag.
Wimsumar
Beste Deeltijdboer: Hoe oud is dat kalf ? Afwijkende leeftijden en gewichten passen niet in het schema van de kalfsvleesproducenten.
anonymous_46
Kost ie en wie verkoopt ze?
anonymous_46
Vooral dat laatste is interessant... welke stieren zijn er nog die dat geven? CRV had Ustin (gebgemak 95 en korte draagtijd), maar die is zo goed als op, en we hebben in het verleden Joas vd Ganzepoel (Samen) en Uranus (Kampen? via Tellus) geprobeerd, maar dat was absoluut geen succes, de vaarskalveren gingen nog, maar de stieren waren een drama... 1 dode, enkele kiele kiele en de koeien de eerste weken (en de rest van de lactatie?) hopeloos. Kostte absoluut meer dan die beesten bij elkaar opgebracht hebben, zeker toen destijd elk vaarkalf met een Stamboek en een beetje lijst net zoveel opbracht als een BB-vaarskalf.
Wat ik me nog goed herinner was dat van beide BB stieren de verkopers zeiden "kalven heel gemakkelijk af, er zijn boeren die ze op pinken inzetten, maar dat zou ik niet aanraden". Tja, dan probeer je eens wat, maar deze keer is de laatste keer, als het met Ustin ook weer muizen is laat ik een ander opscheppen over die "megaprijzen" van de kruisling kalveren, zo gaat het momenteel ook met de Fleckvieh kruislingen: de stieren worden enorm duur verkocht en de vaarskalveren (en vaarzen) zijn "gigantisch best".

Keizersnedes hebben we sinds het gebruik van aAa (vanaf half 2004 geloof ik) bijna niet meer gehad (ook de BB niet trouwens, maar dat waren maar een klein aantal geboortes op 120 tot 150 afkalvingen per jaar), tot voor een maand terug. Wat er toen uit kwam was ook voor ons een verassing: Een Alquin (pinkenstier CRV) vaarskalf uit een redelijke vaars, maar dat kalf had (had ja, want die heeft het niet gehaald) me een voorhand, daar werd je bang van.... soms snap je er niks van...

Die laatste regel ben ik het helemaal mee eens, tot op zekere hoogte dan, want bij misgokken duurt het heel lang voordat je een al te enthousiaste inseminatieproef (volop rietjes van BB/FLV/oid gebruiken aan een door) tijdens de afkalfpiek doorstaan hebt... Laat staan wanneer de vaarzen aan de melk komen en het toch wat tegenvalt...
Oftewel welke stier gebruiken jullie veel en wat is daar het geboortegemak van en de draagtijd?
anonymous_46
Ik neem aan dat jij/jullie Brown Swiss hebben, maar die hebben juist smallere kruisen (wel volgens fokwaarde), lijkt me niet handig met afkalven van BB. Dus Agile kalft makkelijker dan Ustin? Want de laatste heeft zowel een kortere draagtijd als een hoger cijfer voor geboortgemak (95 tov 91).
Hoe zijn de ervaringen met Vivant tot nu toe?
Hoeveel Ustin kalveren hebben jullie gehad?
anonymous_46
Dankje, hier heb ik tenminste wat aan, ik moetzeggen dat wij idd met de BS kruislingen geen noemenswaardige problemen gehad mbt afkalven, dus zoals jij zegt zou idd kunnen dat dat staartbot nog weleens meer problemen kon geven dan de breedte van het kruis. Dit bot zit idd vaak "te kort op"bij HF, en wanneer de kruisen van de BS ook nog eens elastischer zijn verklaart dat misschien veel... Wij hebben een aantal BS F1's zowel uit rood als zwartbont, alleen degene die mbv triple aAa op de beste koeien gekomen zijn voldoen het best, de andere vallen tegen, wij hebben zeer goede ervaringen met Playboy van Veecom, verder nog wat Ace (Tellus), Tomba en Patrol (CRV) maar die vielen allen tegen zowel qua duurzaamheid als met productie en koppig zijn ze allemaal.... helaas.
De stierkalveren uit deze BS kruislingen worden overigens standaard door de handel verguisd als te licht en geen "soort", terwijl ik altijd hoor dat de bevleesdheid van BS koeien zeker niet minder is dan die van HF, eerder beter en mooier, maar goed....
Wat de BS aangaat valt mij dat van Ustin dan tegen, ook de CRV vertegenwoordiger heeft daar niet overgerept en zeker niet dat Agile nog wel eens lichtere/gemakkelijker afkomende kalveren kon geven. Beide zijn ze er geloof ik niet meer? De Ustins kwamen er beter af dan Uranus, of maakte het geen verschil?
BWB op pinken?? Vind ik erg spannend...
Wie heeft er verder nog ervaringen met BWB stieren die er gemakkelijk afkomen? Geboortegewicht maak me niks uit, dat voer je er wel weer aan en anders brengen ze maar 50 euro minder dat maakt me niet uit.
Overigens vandaag nog een 50 kg Uranus stier gevangen, lag er zo achter een klein koetje, was de eerste belg waarbij dat het geval was. Maar de koe kalf altijd licht, al meerdere zware ZB stieren hebben we er van gevangen die er altijd zo afkwamen, vandaar dat ik daar een belg op gezet had, soms snap je er niks van. Stiertje maar ff een poosje voeren en dan maar hopen dat er iemand 400 euro voor wil geven, want hier valt dat ALTIJD tegen tov andere prikkers... Doen we iets niet goed?
anonymous_46
420 is het hoogste bod, maandag kwijt (27/7) is dan 14 dagen. Komt nog 1 koopman, wacht hem wel af anders geef ik de hoogste maar geluk denk ik, want ze worden minder...
anonymous_46
Zo werkt dat hier in ieder geval niet, ben je echt de klos en beur je een schijntje tov "de handelaars" onder ons. Wel raar is dat 90 % op "comissiebasis" z'n handel doet, ik snap er niks van, vind dat elk dier dat ik "zo" meegeef altijd tegenvalt wat ie opbrengt...
anonymous_46
Dankje, maar een BWB vaarskalf voor 350 euro, zijn ze duurder dan???
anonymous_46
Valt me van jou niet mee, die BWB brengt dan toch makkelijk 425 (bij ons niet hoor, maar goed) op en een FLV is sowieso toch duurder dan een HF, laat staan 1 van 70 kg, die mag dan helemaal wel 200 euro opbrengen? Ik vind het mooi geld hoor, dat redden we hier helemaal al niet, maar dat krijg je als de HF stieren hooguit 140 euro opbrengen afgelopen week....
En Sjakie, 350 euro voor een BWB vaarskalf kan ik alleen maar van dromen, bij 275 houdt het hier volledig op...
anonymous_46
Nou, dat beurt m'n kameraad ook niet en die geeft ook alles in commissie mee, met 2 handelaren om de beurt een kalf.... Stuur mij die vent maar, mag ie alles opladen waar wat onderhangt (niet de navel!) bij de geboorte, das snel weer 20 tot 25 euro per kalf verdiend zonder extra moeite!
anonymous_46
Staat elders hiero ergens, Wim: 100 % HF, zonder kruisingen etc. Wat beur jij overigens voor een redelijk tot goed stierkalf, je had toch overwegend FH koeien?
anonymous_46
Ik denk dat die andere kalverhandelaren ook wat doen willen voor de kost en zolang er boeren zijn die ze de kalveren meegeven kan ik ze geen ongelijk geven, zo krijg je wel verschillen uiteraard. Hier gaan de kalveren meerdere kanten op: Naar de opvang bij Zwolle, naar rechtstreekse mesters, naar opvang? in Wolvega, ik geloof ook nog wat rechtstreeks naar van Drie en andere integraties. Een goede stier van plm 50 kg bracht afgelopen week 150 euro op en was maximaal haalbaar.....
Wees blij dat jullie meer beuren, ik heb er een hard hoofd in dat het hier nog anders (lees beter) wordt, denk eerder bij jullie minder...
anonymous_46
????? Hier goede zwartbonte stierkalveren 150 euro MAXIMAAL, 300 euro voor een koekalfBWB?? Laatste stand van zaken: 425 euro, heb het niet gedaan, ze zijn iets minder, biedt de koopman vanmiddag hetzelfde voor donderdag dan gaat ie, want de andere 2 koopmannen willen niet eens 425 geven en het is toch een goede stier. Ze verklaren mij hier voor gek voor die prijzen die jullie noemen, "hoeveel wil je er op het hok voor dat geld?"
anonymous_46
Dankje voor je aanbod, maar dat verzamelen zal wel lastig worden, ik meldde je al dat hier 90 % op commissiebasis gaat met de vaste handelaar/laren. Ga ik niet fftussen zitten... 425 voor levering donderdag is nog steeds het maximale voor een beste BWB stier, die al mooi gegroeid is in een week tijd....
anonymous_46
"Eens kijken of men de week erop meer wil bieden!" Tis dat de handelaar die vanmiddag ff kwam buurten tijdens de wekelijkse kalverrit de BB stier niet wilde laten liggen EN ik niet van plan was de handelaar van gisteren tekort te doen, dat ie tegen zijn zin 430 gaf voor de stier, maar 385 en 400 en 412,5 en uiteindelijk 425 passeerden ook de revue. Ik heb m'n uurloon maar niet uitgerekend, want er ging wel een minuutje of 10 overheen voordat ie overstag was. De opmerking "Ik geef het je nu, je kunt volgende week ook MINDER beuren als je pech hebt, je hebt het bod van de handelaar van gister afgeslagen, dus pas maar op straks beur je volgende week maar 4 bankjes!" deed me vanmiddag met deze mooie, knappe BB stier niet veel, zo een past iedereen.
MAAR: Het is ons wel een paar keer overkomen dat je je hand overvraagt en vasthoudt aan je prijs en de week erop je blij moet zijn met 10 euro minder en dat ie gaat, want hou je hem vast dan kun je hem zelf afmesten, zo zijn ze ook wel weer: Laten ze je er ijskoud mee zitten, of je moet "gewoon" met 20 a 30 euro minder genoegen nemen en dus heb je voor niks goed opgepast! Daar ben ik dan ook bang voor als je ze een paar keer op deze manier wegdoet: Het doet je relatie niet goed en je kon weleens van de wal in de sloot terecht komen. En wij hebben absoluut geen belang bij nieuwe handelaren, stel dat je de oude gedag zegt vanwege een akkefietje, we weten wat we nu hebben en of het beter wordt is dan maar de vraag.... Het blijft een raar volkje, ze hebben allemaal dezelfde trekjes, ook de vervelende.... Het kon weleens averechts werken, ze op deze manier "terug te pakken". Zij trekken uiteindelijk toch aan het langste eind... vroeg of laat.
anonymous_46
ik ook (zelf of de bonnetjes 😄 )....
anonymous_46
Brabo, dat zegt niet zoveel, als jij roodbonte (of zelfs deels MRIJ) koeien hebt, of al wat langer kruislingen (mn Flechvieh of M melkt of daarmee insemineert beur jij (als het goed is) ook meer dan wij met een bijna 100 % zwartbonte HF veestapel met links en rechts een BS kruising en geen enkele BB, tot vorige week toe. Sterker nog in dat geval zou jij VEEL meer dan de gemiddelde kalverprijs moeten ontvangen. Misschien is zo'n veestapel niet het geval bij jullie, maar dat kan ik van hieruit niet zien. Wij hebben zeer slechte ervaringen met in commissie meegeven van kalveren en koeien en doen dat dus zolang het niet nodig is ook niet, maar dat houdt natuurlijk wel in dat wanneer kalveren duurder worden in een week tijd, wij ze dus af en toe weleens te goedkoop meegeven, maar that's all in the game...
Wij verkopen ze bijna allemaal direct zodra ze een paar dagen oud zijn, behalve die BB stier dan, andersom hebben we geen goed ervaringen mee, kennelijk weten ze heel goed dat we ze na 10 a 12 dagen graag kwijt willen vanwege de aantallen alhier...
Het gaat erom welk gevoel en ervaringen je bij het systeem hebt waarmee je werkt en een ander in z'n waarde laten, ik vind het prima dat het merendeel in commissie z''n kalveren en koeien meegeeft, wij doen dat niet. Staat dat de handelaar niet aan, dan zijn er hier anderen genoeg die wel GRAAG willen handelen, maar de eerste moet nog komen die dat niet wil, kennelijk zit dat ook nog wel in hun bloed, handelen en wat risico lopen, dat maakt het saaie leven aantrekkelijk!
anonymous_46
Heb begrepen dat je die 4 liter per keer juist koud moest geven, vanwege het niet in 1 keer opdrinken. En Sjakie, heb maar geen bang die 450 vragen we wel, desnoods blijft ie paar weekjes langer logeren dan de zwartbonten 😉 Ik geloof niet dat ze voorlopig goedkoper worden.. Belcomix deden we vroeger ook wel, maar eigenlijk hebben we helemaal geen diarreeproblemen tegenwoordig (af en toe wel, maar gewoon een dagje water en dan weer verder voeren), dus dat is er niet meer... Zou het met deze hoeveelheden wel nodig zijn, denk je?
anonymous_46
zit wat in, anders ben je zo weer een paar dagen voor niks druk geweest, maar het helpt niet altijd, als het kalf bv zit klaplazerus zuipt in (te) warme melk bijv.
anonymous_46
hier in ieder geval geen 200 euro....
anonymous_46
BB stier, gewone WEL goed gegroeid met veel pijn en moeite voor 430 euro verkocht en meteen vandaag opgeladen, 15 dagen oud. Maar eens overleggen? Moet je wel redelijk in de buurt zitten.... Wat wel een nadeel is, is dat we goed kunnen met al onze handelaren en een ander ook wat gunnen, maar misschien kunnen zij eens een ritje in de 14 dagen met een goed volle kar naar Purmerend rijden, mijn zegen hebben ze alvast!
anonymous_46
Dat klopt als een bus Sjakie, maar die 15 euro had ik in gedachten al meegerekend, voor de BB zal het wel niet interessant zijn, maar daar hebben wij er ook maar weinig van, af en toe 1. Dat wordt wel meer als ik maar een BBstier heb die niet te zware kalveren geeft. Maar voor die kalveren vinden ze altijd wel een weg waar ze genoeg opbrengen, ook hier wel. De zwartbonte gaan hier gewoon naar de opvangcentra en moet je maar afwachten wat van Drie of zijn collega's geven willen die week...
Je hoeft ook geen bang te hebben dat ik met de trailer die kant op kom, want dan ga ik liever een dagje met vrouw en kids weg ipv 5 uur + handeltijd onderweg te zijn. Maar wat ik wel vreemd vind, is dat ik hier voor een goede zwartbonte de afgelopen weken maximaal 145 euro gehad heb vrij geld en een knaap van een dier dat ook nog eens 13 dagen gelegen heeft. Doe je daar van mij 20 euro bij (want de 10 of 15 euro voor de handelaar zit ook niet bij de 145 in, die rekent vast nog wel wat voor z'n tijd en werk), dan heb je nog een gat van minimaal 35 euro, vind ik wel veel.
Maar zoals ik al eerder aangegeven heb, zie ik niet veel kans om voor een keertje kalveren die kant op te sturen, want ik ben bang dat het eerder averechts werkt....
Zolang de handelaren zeggen van hoeveel wil jij op het hok hebben voor 150 euro per kalf, kan ik moeilijk zeggen dat de kalveren bij anderen 10 tot 20 euro meer opbrengen. Ja ik kan het wel zeggen, maar dan houdt het ook op. En je kent handelaren goed genoeg: Als je zegt breng er maar 10 of 20 voor 150 euro per stuk moet je niet raar opkijken dat je ze ook krijgt, alleen al om je te "plagen". Hebben ze echt wel wat voor over... En als je niet alle dagen in de kalveren zit, heb je het na een paar dagen echt wel gezien, laat staan wat ze opmaken....
anonymous_46
Zie jij het zitten? Slepen met emmers naar de kalveren, of gelijk maar de slang naar de schuur vanuit de tank 😉 Dankje feestelijk...
anonymous_46
Tis ook een uitdaging en ieder komt op een vaste dag en heeft weer een andere ophaaldag, dus normaal gaan ze op de dag dat ze 10 dagen worden weg, of er moet iemand behoorlijk meer willen geven, mogen ze een dag of twee dagen langer blijven... Alleen dinsdag wordt hier niet gehaald, verder alle werkdagen, heel gemakkelijk voor ons, vooral als er behoorlijk wat koeien tegelijk gekalfd hebben in een paar dagen tijd, ruimt lekker op....
anonymous_46
je hebt gelijk.... het eerste of het tweede laat ik maar in het midden....
anonymous_46
En is trouwens helemaal geen drukte, gaat zo tijdens de werkzaamheden door of tijdens de koffie... Gezellig lekker bakkeleien over wat het beste! kalf op moet brengen en wat social talk..
anonymous_46
Ach, als je elke week 4 handelaren over de vloer krijgt en een paar kameraden als melkveehouder hebt, weet je al heel veel. Boederij en de laatste weken het Prikbord doen de rest... Dat valt me bij het laatste ook altijd op: bij sommige prikkers hier gelden heel andere prijzen als in onze omgeving, kennelijk liggen rond Purmerend enof Friesland de prijzen hoger. Een beetje aardigheid in de materie en prijs(kosten)bewust zijn, zorgen ervoor dat ik misschien meer weet/wil weten dan iemand die ze in commissie wegdoet.... Ik hoef niet elk weekeind in welke club dan ook te zitten, ik zeur net zo graag wat met deze of gene thuis.
anonymous_46
????
paul1
goede bwb kruisling vaarskalf 250


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/07/2009 23:11 door paul.
George
Neem zelf eens wat antibiotica , mischien helpt het ook voor jou zieke zeikreacties.
George
Ja ik ben niet de enige die dat hier zegt. Je mag bij jouw niks zeggen over de lage melkprijs of over LTO en dan heb je van die rare reacties , plaats je een foto en je krijgt een rare reactie , je hebt gewoon de pest aan me en dat wordt op deze manier wederzijds. Ik ben het niet vaak met Arie eens ,maar de reacties zijn toch nooit zo scherp als die van jou. Wat mij betreft hoeft dit zo niet.
George
Ja preventief antibiotica gebruik kan nooit de bedoeling zijn en werkt inderdaad resistentie in de hand.
frank b
Dan was het wel een beste, voor 400. Maar ja, altijd een kennis hé. Hier gemiddeld 225 voor gewoon kruisling vaarskalf en 325 voor kruisling stierkalf. Kies bewust lichte BWB stier. De plus voor het kalf mag nooit ten koste gaan van de koe.
frank b
Dan moet je Arti van Ferti Plus hebben. Heb er nu zo'n 250 kalveren van gehad.Korte draagtijd, Drinken meteen goed en groeien als kool. Uitzonderingen heb je altijd, maar de zwaardere kalveren hier geboren zijn bijna altijd bonte. r/z
Jack Rijlaarsdam
Afgelopen dinsdag had een kennis op de markt in Purmerend een BWB kruisling bul voor 400 euro, moet nog vracht en marktgeld af, 15 euro schat ik.
Jack Rijlaarsdam
Niet hopen dat iemand 400 euro wil geven, maar gewoon 450 euro vragen...
Jack Rijlaarsdam
Minder?? Vorige week een lichte plus. Morgen hoor je van me hoe Purmerend liep.
Jack Rijlaarsdam
Flinke aanvoer van nuka's in Purmerend vanochtend. Goede zwartbonte bullen brachten tussen 190 en 210 euro op, een bwb kruisling kui voor 300 euro, geen bullen gezien.
Jack Rijlaarsdam
M'n vader is elke dinsdagochtend om 7:00 uur present. Handel of geen handel.
Jack Rijlaarsdam
Nee, geen notering volgens mij, behalve die in de agrarische media. Bel m'n vader maar, vindt 'ie wel gezellig.
Jack Rijlaarsdam
Beetje laat, maar update van de prijzen van dinsdag 4 augustus:
Beste BWB-kruisling kui voor 350 euro, (te) grote kruisling-MB bul voor 250 euro. Prijzen iets minder, goede HF-bullen 175 tot 180 euro.
Jack Rijlaarsdam
Dat was vorige week, oud nieuws. Deze week prijzen een ietsje hoger. Zelf twee leuke HF bulletjes voor 175 euro netto, er werd een beste HF bul verkocht voor 210 bruto.
Jack Rijlaarsdam
Vanochtend Purmerend ietsje minder: goede zwartbonte bullen voor 200 euro. Klein maar goed BWB bulletje voor 390 euro. Moet er wel bij zeggen, dit zijn prijzen van de boeren die zelf handelen op de markt: over het algemeen houden die de nuka's een week langer dan de standaard tien dagen en voeren ook goed in die tijd, met knappe kalveren als resultaat. De handelaren zelf laten weinig los over gemaakte prijzen.

Voor de grap eens wat kalveren verzamelen bij jou op de buurt en meegeven aan een Noord-Hollandse transporteur die koeien naar Weyl brengt: mooie retourvracht. Eens kijken of men de week erop meer wil bieden! Ik wil je wel in contact brengen met de juiste personen, laat maar van je horen.
Jack Rijlaarsdam
Vijf euro verdiend in tien minuten, is toch dertig euro per uur! Redt je op het moment met melken niet...

Ook op de markt moet je wel eens aan de mosterd, hoor. En ook daar biedt men bij terug komen op een eerder bod er express wat onder. Wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt? Nou, zolang jij concurrentie op dam hebt, raak jij voor een redelijke prijs van je kalveren af. Sprak in mei een collega van mijn leeftijd die alles in commissie mee geeft, omdat hij met handelen geen knap uurloon zou kunnen verdienen; dit voorjaar had hij nog geen enkele maal boven de honderd euro gevangen... Moet erbij zeggen, de kalveren gaan liefst 'nat' weg, tien dagen oppassen vond 'ie veel te lang.
Jack Rijlaarsdam
Hoor zulke uitspraken vaker. Hoe hoog is het gemiddelde wanneer 85% van de nuka's in commissie mee gegeven worden? En hoeveel melkveehouders die contant afrekenen 'drukken' niet een paar tientjes voor een biertje op zaterdagavond of een uitje met het gezin?
Jack Rijlaarsdam
Bonnetjes worden wel eens meegewassen, heb ik gehoord...
Jack Rijlaarsdam
Ludo heeft vaker beste kalverprijzen en geeft ze dus echt niet weg, maar waarschijnlijk kan hij er ook goed op passen. De handelaar kent z'n pappenheimers en laat een paar beste kalveren niet aan een ander en koopt ze dus nu maar vast.
Jack Rijlaarsdam
Hoe doen ze het, geen klachten? De bijbehorende vaarzen doen het in ieder geval prima, dus er komt een mooie lijst bij. Er liggen er op het moment weer drie in het hok, interesse? Hoop dat er komende week nog één of twee bij komen voor een mooi courant koppeltje. Zal de prijs geen kwaad doen.
Jack Rijlaarsdam
Purmerend is bij jou vandaan met de trailer zo'n 2,5 uur rijden, niet echt aantrekkelijk, want je moet nog weer terug ook...Toen Baayens een paar weken verstek liet gaan in Purmerend vanwege AID-pesterijen, hebben een aantal handelaren samen zelf de kalveren naar Baarle-Nassau gebracht. Drie uur heen en drie uur terug. Dolblij zijn ze dat de drie-laags vrachtwagen nu weer gewoon deze kant op komt.

Misschien ook wat nuancering: de prijzen in Purmerend moet je nog wel corrigeren voor vracht en marktgeld (ongeveer 12,5 tot 15 euro samen), jij vangt schoon geld. Dus die wat kleinere BB-bul van dinsdag van 390 bracht schoon 375 op. Jij krijgt voor een zwaardere toch 55 euro meer, hoewel het moeilijk is te zeggen of dit genoeg is vanachter de pc. Ik gaf ook al eerder aan dat de prijzen die ik noem afkomstig zijn van de boerenhandel, dit zijn wel de liefhebbers die een kalf zo nodig ruim drie weken houden, wanneer zij daar brood in zien.
Jack Rijlaarsdam
Mwooah, voeren met melk van 20 ct kan toch lang aan?
anonymous_359
0.als ze hard weg lopen en jij meld je opnieuw een week later ben je natuurlijk de klos lijkt mij, maar ik heb geen idee. Ik heb alleen zwarte vaarskalveren waaronder een paar van sjakie zijn pa
anonymous_359
Tot op heden geen klachten, als je nog dieren met hoge gehaltes hebt zal ik het wel serieus overwegen. liefst niet minder dan 5.
anonymous_372
Oeps, ik had voor beiden stierkalveren € 900,= in gedachten, een paar weken geleden nog eentje geleverd voor € 413,= en met de oplopende prijzen voor nuka's; wordt vervolgd !
By the way, Wim, beiden zijn alleen zonder hulp geboren.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/07/2009 07:12 door ludo.
anonymous_372
Allee, ik ga even de discussie aan, de rietjes Filipper van KI Samen kosten mij € 8,=/ rietje, beide kalveren zijn gisteren geboren; één op de datum en één 1 dag over tijd, zoals ik al schreef alletwee zonder hulp geboren. Opuieren en zuchtis een rantsoenkwestie, heb ik weinig last van. Net akkoord gemaakt met de handelaar is € 975,= geworden, maar krijgt hij nog wel een gewoon zwartbont kalf bij. Moet ze nog wel flink op de speenemmer zetten de komende 2 weken.
anonymous_372
Ach, het is geen kwestie van winnen, maar voor je eigen bedrijf naar eigen goeddunken de juiste keuzes maken, dat stukje vrijheid hebben we toch nog als melkveehouder. Geboortegewicht ong 40 kg en 47 kg. Het verhaal over de parasitaire groei daar geloof ik ook wel in, maar de forse meerprijs maakt voor mij wel veel goed.
anonymous_372
Waar vind je de prijzen van Purmerend? Wijken toch nogal af van wat de Boerderij meldt.
anonymous_372
dan heb jij het uit eerste hand, maar waar vinden wij de prijzen van Purmerend, is er ergens een notering, of kunnen we allemaal jouw vader bellen?!?!
anonymous_372
deze week een BWB stier (45 kg) en een 25 % FLV stier (70 kg) ( heb ze voor de grap eens gewogen) brachten samen €500,= op
Gewicht FLV viel mij 100 % mee, BWB was een klein kalfje (ong 35 kg)14 dagen geleden.
anonymous_372
Mijn taktiek, eerste dagen biest hoe was het ook al weer; vroeg, veel en vaak daarna elke keer na de melkbeurt warme melk in enkele dagen tijd verhogen tot ong 4 liter/keer(totaal dus 8 liter/dag).
Vanaf dag 5 voeg ik een schepje belcomix toe om het diarreeprobleem in bedwang te houden. Niet te bang zijn om een week langer te laten staan, brengt de melk meer op als de +20ct die we nu krijgen.
anonymous_372
belcomix is voor mij een soort verzekeringspremie, anders is het risico van diarree en sterk vermageren mij te groot
anonymous_372
Als je geld vraagt en ze willen het geven dan zijn ze verkocht
anonymous_372
Heb in verleden de kalveren vaak mee gegeven en dan maar afwachten welke prijs je hebt; ben mede naar aanleiding van eerdere discussies op prikbord de kalveren op voorhand aan het verkopen; kan het in ieder geval nooit tegenvallen. Sjakie heeft gelijk er is sinds kort concurrentie tussen twee handelaren; daar kun je als boer van profiteren!!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/07/2009 08:06 door ludo.
anonymous_448
mijn ervaring is dat een (bij mij zwart hf) koe makkelijker kalft van een 45 kg bb kalf tov 45 kg zwartbont kalf. Bij een bb kalf is er meer spierweefsel ivt botten, vergeleken met zwartbont hf. Het spierweefsel is soepeler en daardoor kalft het makkelijker. Het is altijd een raadsel hoe makkelijk de kalveren eraf komen bij bb. Helaas heb ik ook wel een keizersnede gehad bij bb, maar nog vaker bij een hf. Als je het echt wil weten, dan moet je eens een keertje een bb rietje inzetten met zeer korte draagtijd op een koe die bij jou makkelijk kalft. Gewoon een keer proberen en bevalt het niet, dan gewoon kappen. Af en toe iets nieuws uitproberen is best leuk, anders wordt het ook zo saai.
anonymous_448
Ard,
Hoe weet jij elke week wat de nukaprijzen doen? Ik hoor af en toe weleens in de kroeg nukaprijzen van collegaboeren, maar ik ben niet het persoon om tijdens mijn vrije uren over het bedrijf te beginnen en vragen. Daarnaast heb ik weinig actieve melkveehouders in mijn omgeving meer, dus spreek ik dan vaak het aangeloop op het bedrijf aan over prijzen. Ik doe dus ook al het vee weg op commissie basis op gebruiksvee en weidekoeien na. Daarnaast ben ik blij dat mijn veekoopman elke dag koeien kan halen voor het slachthuis behalve op zaterdag.
anonymous_581
wat een drukte over die laatste tien euro per kalf,als je gemiddeld vier kalveren per week afleverd dan moeten ze elke week gewoon weg en kun je niet gokken dat er nog een gek komt die misschien nog een paar cent meer geeft.
anonymous_581
voor die 0,2 cent per kilogram melk kan ik mijn tijd beter besteden.
anonymous_1119
Wel raar dat de handel ze twee weken voor de afname koopt,met die kruislingen weet je na 2 wkn nooit welke kant ze opgegaan zijn.Er zijn er genoeg die steeds smaller worden in die tijd.
Ik twijfel aan die prijs zet de bon er maar eens op over 14dgn.
anonymous_1119
Wij hebben nu een kalf van 78kg liggen,het is een zb stier met 50% mb bloed,een goed soortig kalf maar ik weet niet wat zo'n kalf waard is.
Ik denk ik begin maar hoog en vroeg 350 maar dan lopen ze hard weg en bieden nog niet eens.
Iemand ervaring met zo'n kalveren?
anonymous_1119
j de groot Schreef:
-------------------------------------------------------
> wat een drukte over die laatste tien euro per
> kalf,als je gemiddeld vier kalveren per week
> afleverd dan moeten ze elke week gewoon weg en kun
> je niet gokken dat er nog een gek komt die
> misschien nog een paar cent meer geeft.

Ik zie dat toch anders handel plus de zin en onzin erom heen vind ik prachtig om te doen,
Ik ben 15 jaar op de kalvermarkt in den bosch geweest en weet dus dat je wel wat kunt verdienen met ze zelf te verkopen en niet in commisie
Gelukkig heb ik er de tijd ook voor,als dat niet was stopte ik vandaag nog ,.............maar wel met mijn bedrijf.
Stel even voor bij j de groot 4 per week van 20 euro meer is 20x4x52=4160 euro
Deze 4169:0,20(huidige melkprijs) is wel even meer dan 20000 kg melk.
Het is maar net hoe je het bekijkt.
anonymous_1119
Oh noem er eens enkele ?
anonymous_1119
Ik ga niet met mijn kalveren naar de markt maar de handelaren komen gewoon aan huis.
Dit zal een uur per week zijn dus ong 50 uur per jaar,en met dit sociaal uurtje per week verdien ik ook nog geld ,mooi toch.
Bij mij zijn hetandere aantallen n.l 50 per jaar ,dus een per week gem,dat uur brengt dan 20 euro zonder een druppeltje zweet.
Als zzp gaan werken is geen optie daar word je nl moe van,en dat past mij niet.
Ik heb de illusie dat het met de koeien ook hetzelfde verhaal is.
anonymous_1119
Hij is verkocht en gaat donderdag weg ,er zijn 3 handelaren bij geweest.
Ik ontvang 325 euro netto hij is wel super gegroeid,omdat hij zo groot en zwaar is heeft hij 10liter melk per dag op.
anonymous_1119
Hij is van 21 juli dus zou volgende week weg kunnen.
anonymous_1184
Waarom al zo vlug verkocht?
anonymous_1198
4 liter per keer, is dat niet teveel in 1x? ik zelf voer ze dan 3x per dag, zon 2,5 liter per keer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren en kruisling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
9
TREFWOORDEN