Gezamenlijk plan GroenLinks en VVD voor duurzamere pacht boeren
Artikel van ANP Producties •
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en VVD in de Tweede Kamer trekken gezamenlijk op om de pachtregels voor boeren duurzamer te maken. Ze willen inzetten op het afsluiten van langdurige contracten voor het gebruik van landbouwgrond zodat jonge boeren meer zekerheid hebben, kunnen groeien en duurzaam bodembeheer kan worden gestimuleerd. Volgens de twee partijen worden nu juist kortere contracten afgesloten waardoor agrariërs die de grond pachten niet worden aangemoedigd om de bodem goed te onderhouden. "Een ondernemer doet grote investeringen immers niet voor een paar jaar, maar voor de toekomst."
Thom van Campen (VVD) en Laura Bromet (GroenLinks) hebben becijferd dat er 700.000 hectare landbouwgrond wordt verpacht. Zij denken dat hun plan, dat zes punten bevat, kan helpen om "grote stappen" te zetten in de verdere verduurzaming van de landbouw.
Aanpassing van de pachtwetgeving kan de natuur en boeren verder helpen, aldus Bromet. Volgens Van Campen is het zaak dat wetten en regels het aantrekkelijk moeten maken voor pachtboeren en grondeigenaren om te investeren in verduurzaming van de landbouw. "De agrarische sector staat voor de uitdaging om deze sector van wereldfaam, die zorgt voor voedsel, verder in balans te brengen met bodem, water en lucht." De overheid kan het goede voorbeeld geven door grond niet alleen voor de hoogste prijs te verpachten maar duurzaamheid
ook mee te laten wegen.
De twee Kamerleden bieden hun plan woensdag aan minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan.
Ze willen in Den Haag ook alles op hun manier regelen.
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's landbouw , investeren , landbouwgrond , duurzaam , duurzaamheid , groenlinks , overheid , jonge boeren , tweede kamer en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Er zullen er genoeg zijn die gaan besluiten de grond zelf en/of door een loonwerker de grond in eigen beheer te houden.
De echte grondverhuurders hier in de buurt verhuren toch meestal maar een paar jaar en dan voor de hoogste prijs, sommige hebben zeker al 30 jaar geen schep in de grond gezet, bodem vruchtbaarheid interesseert ze niet zoveel.