Solar Magazine - Minister Adema: verplichte keuring voor zonnepanelen op stallen

Quote:
Minister Adema gaat een keuring verplichten voor zonnepanelen en andere elektrische installaties bij veehouderijen om het aantal stalbranden terug te dringen. Het gaat om 3- en 5-jaarlijkse...

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Kost da
aldert
@hans1980 Hier ieder jaar,600 euro voor 100 kw panelen.
labella
@hans1980 Een bult geld met dank aan een aantal collega's die zonodig zonnepanelen op staldaken moesten leggen!
Twentsch Land
Daarnaast is voorzien in een jaarlijkse brandveiligheidskeuring voor alle veehouderijen, die gericht is op verbetering van het brandveiligheidsmanagement op de veehouderijen en op bewustwording van de veehouder.

Bewustwording 🤔 tuurlijk !!! boeren zijn dom en crimineel en moeten dus onder curatele .... 😡
+1
bio boer
Keuren is toch al verplicht voor de verzekering
de jonge
@bio boer "bij mijn weten ook ,maar deze alinea wat houdt die in dan? Daarnaast is voorzien in een JAARLIJKSE brandveiligheidskeuring voor ALLE veehouderijen, die gericht is op verbetering van het brandveiligheidsmanagement op de veehouderijen en op bewustwording van de veehouder. De veehouder zal, als de keuring daar aanleiding toe geeft, maatregelen moeten nemen om het risico op ontstaan van brand in zijn stal te beperken. Naast de verplichte keuringen die preventief werken, werkt de minister ook aan een verplichting om schadebeperkende maatregelen te nemen. Het gaat in ieder geval om de brandcompartimentering van de technische ruimte voor bestaande stallen.
Cowboy3
@de jonge Voor de meeste verzekeraars is scope 10 genoeg en is scope 12 nog niet verplicht ( de installatie opzich omvormers en panelen)
de jonge
@Cowboy3 nee die begrijp ik,maar de volgende zin: Daarnaast is voorzien in een JAARLIJKSE brandveiligheidskeuring voor ALLE veehouderijen, die gericht is op verbetering van het brandveiligheidsmanagement op de veehouderijen en op bewustwording van de veehouder.
+3
bio boer
@de jonge als dat stalbranden gaat verkomen vind ik dat geen ramp
Als de uitvoering maar wat praktisch blijft
+1
de jonge
De media draait alweer op volle toeren om te framen: ad.nl/binnenland/…
de jonge
@Cowboy3 en ik ga er vanuit dat die normen in de toekomst aangepast gaan worden voor daken met zonnepanelen,immers de best beschikbare normen, dat zijn dan nu scope 10 en 12 maar over bv 2 jaar??Daarbij wordt vastgelegd dat elektra- en zonnestroominstallaties volgens de best beschikbare norm – Scope 10 en Scope 12 van certificeringsinstantie SCIOS –
+1
Braboboer
Hoeveel stalbranden zijn er de laatste 10 jaar geweest op melkveebedrijven??

De stalbranden die ik me kan herinneren zijn varkens en pluimvee.
+2
Noknok
@Braboboer 1 in de regio jaar of 6 geleden, kortsluiting in shovel/verrreiker die op de voergang stond , en dak geisoleerd .
Niks aan te beginnen.
+1
grös
@Noknok
Hier massaslot op 1 trekker die altijd op de jongveestal staat, en op de oude shovel.. Eigenlijk zou het op iedere machine moeten zitten. In sommige landen is het zelfs verplicht. In de wegenbouw is het ook standaard. Bij een loonwerker is ook een driewieler compleet met loods en meerdere trekkers uitgebrand, massaslot stond niet uitgeschakeld..
Volgens verzekeringstaxateur is golfplatenstalletje allerveiligst, isolatie word gewoon een vuurzee, net als die in Texas.
bio boer
@grös toch zou die isolatie pir brandvertragend zijn of niet brandbaar volgens volgens fabrikanten
grös
@bio boer
Er zijn wel speciale brandvertragende sandwichpanelen te koop. En dan is het nog steeds 'brandvertragend'.
Grasbaal
Quote Reactie van @grös:
Er zijn wel speciale brandvertragende sandwichpanelen te koop.

Ik heb hier zelf Falk panelen op het dak liggen, heb het even opgezocht hoe brandvertragend die zijn:

De panelen van FALK hebben (bijna) allemaal een brandklasse van B-S1-D0. Maar wat betekent dit?

B: De eerste letter in de classificatie van de brandklasse geeft aan hoe brandbaar een product is en loopt van A t/m F. Hierbij is A onbrandbaar en F uiterst brandbaar. Dit betekent dat FALK panelen zeer moeilijk brandbaar zijn, omdat deze in brandklasse B vallen.

S1: De letter S staat voor 'smoke'. Het gaat hier om de rookontwikkeling tijdens de brand. Er wordt onderscheid gemaakt in drie klasses: S1: Geringe rookproductie; S2: Gemiddelde rookproductie; S3: Grote rookproductie. De panelen van FALK vallen in klasse S1.

D0: De letter D staat voor 'drupping'. Het gaat hier om druppels en delen die naar beneden komen waardoor er snel nieuwe brandhaarden kunnen ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt in drie klasses: D0: Geen productie van brandende delen; D1: Delen branden korter dan 10 seconden; D2: Delen branden langer dan 10 seconden. De panelen van FALK vallen in klasse D0.
grös
@Grasbaal
Ik heb een tijd in de bouwmaterialenhandel gewerkt, en dan hadden we van die losse platen "brandvertragend", hield je de aansteker er bij, spul begon ook wel te branden. Maarr niet zo hard als van die piepschuim platen wat nog ons tanklokaal licht.
bio boer
@grös onze kippen stal is ook vol piepschuim platen op plafond 30 cm dik tussen de beton elementen en ook platen in de tussen wand en gevels is van piepschuim stal uit 1999
sorry
@Grasbaal die falk met alufolie eronder of staal?

pir werkt goed bij dragende constructies (dakleer) dan blijft het op zijn plek
Braboboer
@Noknok

Brand door hooibroei gebeurd ook wel eens maar dat is meestal niet in de stal waar dieren staan.
grös
@Peter79
Is ook de vraag of het door elektrische storing komt. Heb jaren terug eens de hele voervijzeltechniek vervangen, kwamen toen ook echt oude zooi tegen, van die aluminium kastjes.
Bekkink
Afgelopen jaar scoop 10 keuring gehad. Verplicht van de verzekeraar. Voor de zonnepanelen heb ik een scoop 12 keuring gehad. Ook verplicht....
Twentsch Land
Precies

Dan is eigelijk die jaarlijks opvoed beurt niet nodig.

@Bekkink
labella
@Bekkink Inderdaad laat het gewoon aan de verzekeringsmaatschappij over en niet weer extra aparte controles
+2
Peter79
@labella het gaat wakker dier ook niet om de zogenaamde extra veiligheid, maar die doen er werkelijk alles aan om de veehouderij te narren. Weet trouwens niet om hoeveel mensen het gaat die wd een warm hart toedragen, dat kan wel eens heel weinig zijn
+1
van Ittersum
@Peter79 wie heeft inzicht in de oorzaken van al die stalbranden (even alles op een hoop gegooid) weet je die, weet je ook wat anders moet. En zo als gewoonlijk, de goeien moet mee bloeden voor de knoeiers. Zowel bij boer, burger of buitenlui. Dat dit koren op de molen van WD is is natuurlijk begrijpelijk in deze ik.wijs-cultuur.
+2
weurding
@van Ittersum hoezo moeten de goeien bloeden voor de knoeiers? Zijn ook wel branden waar alles gecertificeerd is aangelegd en de installatie nog vrij jong is
+1
van Ittersum
@weurding Punt is gewoon alles heeft een oorzaak , hoe klein ook. De gevolgen zijn enorm en je die moet je zo goed mogelijk voorkomen zowel in het voorhuis als het achterhuis. Maar omdat WD ermee begint te bemoeien is elke vorm van gezonde discussie of overdenking al gedaan. Geen politica brandt zich tegenwoordig aan verantwoordelijkheid dus dan krijg je dit.
+1
Nevergiveup
@weurding Er zit tegenwoordig overal veel automatische techniek in met meer risico.

Waar je bv. Vroeger een schakelaar zelfbediende , en gelijk wel in de gaten had als er wat fout was , gaan veel zaken als je er niet bij bent , sl is het maar een gordijn open/ dicht in de stal.

Onlangs één waar een foute thermische bev. In zat uit de fabriek , motor stuk en flink roken , alles goed gegaan gelukkig , was pas gekeurde stal !!!
grös
@Nevergiveup
Zette eens een oude ventilatot aan, kwam gelijk rook uit het bedieningskastje.. Voervijzel draaide ook een keer zo kapot door defecte thermische beveiliging van een jaar oud..
Grasbaal
@grös in mijn horecapand (elke 5 jaar verplichte scopekeuring) was onlangs een lichtjes oplader helemaal weggesmolten zonder dat er een stop of de aardlek was gesprongen. Is van zichzelf weer uitgedoofd maar dat had veel erger kunnen zijn aflopen. Ik vind een regelmatige controle heel goed. Het kost een paar centen maar je kunt er veel leed mee voorkomen maar het geeft geen garantie.
Nevergiveup
@Grasbaal Maar die keuring had Uw adapter er niet tussenuit gepikt , de keuring is slechts een oppervlakkig (visueel) test , met wat aardmetingen. Alle keuringen ten spijt blijft het toch een gedeeltelijke schijnveiligheid.
+1
Grasbaal
@Nevergiveup klopt, er wordt niet naar losse apparatuur gekeken. Elke keer wel een waslijst andere dingen. Waarvan sommigen zeker terecht zijn
Leo,s vriend
@Nevergiveup Klopt, maar tegelijkertijd, ik heb eens een presentatie van,ik meen STIGAS , bijgewoond, wat die man in de presentatie liet zien..... een wonder dat er niet meer stallen afbranden.
+3
robbies
@van Ittersum het aantal stalbranden in de intensieve veehouderij is toegenomen sinds er luchtwassers verplicht zijn. Stallen van 100m met 1 centraal afzuigkanaal. Een vonkje en in een mum van tijd staat de hele stal in lichterlaaie. Daar is geen extra controle tegen gewassen.
+1
van Ittersum
@robbies dan kun je dat sws per direct verbieden of aanpassen.
robbies
@van Ittersum is verplicht door de overheid
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
deze ik.wijs-cultuur

zelf had je ook zonnedingen op sandwichpanelen
van Ittersum
@sorry yup, en ze liggen en werken nog steeds, denk ik.Wel een opleveringskeuring gedaan. Maakt dat het verschil, weet ik niet maar in de offerte van toen was het prijsverschil toen puur op de kabeldikten en wijze van monteren (o.a afstand tot het dak).
sorry
@van Ittersum als het nieuw is gaat het wel

vogelnestjes bladeren stof oxidatie van alu koper

kijken ze met scoop 12 ook achter de panelen? weet iemand dat?
jelleB
@sorry volgens mijn scope 10 keurmeester moeten ze allemaal losgemaakt en de stekkers gecontroleerd worden, deze had er een cursus voor gevolgd en hier niet zoveel trek in
bio boer
@jelleB succes als de panelen in blok liggen van 10×20 panelen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verplichte keuring , keuring , stallen , stalbranden , zonnepanelen en solar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0