De belofte is groot, maar is kweekvlees wel zo duurzaam?



Quote:
Dat kweekvlees diervriendelijker is dan echt vlees, lijdt geen twijfel. Maar is het ook milieuvriendelijker, zoals producenten beweren? Volgens een...

Deel dit topic

Reacties

weurding
Steeds meer ❓❓❓❓❓
Melkboer16
@weurding kan m niet lezen maar wat bedoel je met steeds meer.
weurding
@Melkboer16 nou, ik weet het ook niet meer, denk dat er steeds meer mensen vraagtekens zetten bij kweekvlees
+1
weurding
@Melkboer16 nou, ik weet het ook niet meer, was wat onduidelijk,denk dat er steeds meer mensen vraagtekens zetten bij kweekvlees
+3
Albert Altena
Er is niets duurzamer dan wat er door natuur groeit "PUNT"
+4
ReneGroener
Misschien zie ik het wel verkeerd maar mijn gevoel zegd dat kweek vlees ontstaat door gestimuleerde celdeling. En dit verdacht veel lijkt op ongecontroleerde celdeling bij kanker.
Doe mij maar een stukje natuurlijk vlees.
+1
Nevergiveup
@ReneGroener gezwel vlees ....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nevergiveup:
gezwel vlees ....

Hapje tumor..
+1
Ted6
Weet iemand wat eigenlijk de grondstof is voor kweekvlees ? Het zal toch immers niet van de wind groeien ?
Nevergiveup
@Ted6 Melk denk , daar zit alles in .....
+1
Ted6
" in een kweekvloeistof van suikers, aminozuren en vetten", dat bedoel ik: wat is dit dan voor materiaal ? En waar groeit dat ?
+4
Techniek
Kweekvlees wordt bijna overal volgens ongeveer dezelfde techniek geproduceerd: stamcellen worden uit een levend dier genomen en in een kweekvloeistof van suikers, aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.[9] Een van de ingrediënten die in de vroege ontwikkelingsfase veel werd gebruikt is een koeienfoetusserum, een bijproduct van de veeteelt. Onderzoekers proberen hier een alternatief voor te vinden om onafhankelijk van de reguliere vee-industrie en echt dierenleedvrij te kunnen opereren.[1][10] Volgens Mark Post kan een (nog te ontwikkelen) 'bioreactor' van 25.000 liter jaarlijks 350.000 kilo vlees produceren, hetgeen genoeg zou zijn voor de jaarlijkse vleesconsumptie van tienduizend Europeanen.[9]

In september 2018 beweerde de Nederlandse startup Meatable een oplossing te hebben gevonden voor het serumprobleem: er worden stamcellen genomen uit de navelstreng van een pasgeboren dier en deze worden vervolgens doorgekweekt tot vlees. Hierdoor hoeven er geen dieren meer gedood te worden voor vleesproductie.[11]

Italië
In 2023 is in Italie een wetsvoorstel ingediend dat verbiedt om in laboratoria voedsel voor menselijke consumptie of veevoer te produceren.[13]
Bekkink
Door gemanipuleerde kankercellen gemaakt. Bon appetit!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees en kweekvlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!