Illustratie van: Alex Miedema

Meer dan 175 boeren in Limburg geïnteresseerd in stoppen

Meer dan 175 Limburgse boeren hebben bij de provincie en gemeenten gemeld dat ze interesse hebben in het beëindigen van hun bedrijf. Dat stelt een woordvoerder van de provincie.

Deel dit topic

Reacties

Kars
Dan blijven er niet veel over
bio boer
De regling moet nog komen toch 🤷‍♂️
+3
demelkboer
In Overijssel waren 28 of 26 geïnteresseerd in de oude piekbelasters regeling. Hoeveel zijn er uiteindelijk uitgekocht? 0
+2
Twentsch Land
Klopt .... reden beroepsverbod en niet belastingvrij.

@demelkboer
+1
pieta
@Twentsch Land Belastingvrij is wensdenken. Je kunt over de te vergoeden waarde, herinvesteringsmogelijkheden(verruimde HIR), misgelopen opbrengsten, schadevergoedingen en weet ik wat praten maar belastingvrij lijkt mij gewoon een utopie.
cjw73
@pieta ben ik met je eens. Alleen ze zullen toch ergens mee over de brug moeten komen, want zo woest aantrekkelijk is de regeling ook niet. En dan komen ze lang niet aan hun aantal toe.
demelkboer
@cjw73 even voor de mensen die graag mee doen aan een mogelijkheid voor een piekbelasters regeling: de 120 % geldt niet voor de waarde van de grond en ook niet voor de waarde van de gebouwen. Grond hoeft de overheid niet aan te kopen het gaat om uit de markt nemen van productie capaciteit (lees productie van stikstof). Gebouwen worden forfaitair afgetikt daar zit waarschijnlijk de 120% al bijna in. Maar 120% van te weinig is nog steeds te weinig. je kunt je gebouwen dus wel hoog laten taxeren maar daar heb je in deze regeling niks aan. Blijft over 120% op productie rechten. Stel je heb 5000 kg P *130 = 650000. 20% daarvan is 130000 euro. Over je totale rechten moet je afrekenen , maar dat moet je als gewone stopper ook. over die 130000 euro pakt de overheid weer 50% belasting. deze regeling gaat voor de gemiddelde melkveehouder is over 65000 extra fooi. 65000 euro om de BV Nederland lost te trekken en meer te kunnen vliegen en tat in de benen te houden. Kun je rekenen, reken je niet rijk.
cjw73
@demelkboer en daarom zei ik ook, ze zullen met meer over de brug moeten komen. Mijn gebouwen en land maak ik me niet zo druk om, die houden hier wel waarde. Maar het is net wat jij schrijft, het klinkt leuk klein 8 ton beuren, maar de helft krijgen ze met dezelfde vaart weer terug, en daarom is het ook zeker geen aantrekkelijke regeling.
+1
demelkboer
@cjw73 nee dar snap ik maar menig een denk nu; 20% van grond van 80000 euro en dan ook nog lekker onbelast. Maar zo werkt het niet.
pieta
@demelkboer Bij verruimde HIR kun je ook vastgoed herinvesteren van het geld. Dan ben je vrij om te investeren in machines, panden, huizen, gronden etc. Betaal je er geen belasting over per direct.
demelkboer
@pieta niet in gronden
demelkboer
@demelkboer en particulier vastgoed denk ik ook niet.
pieta
@demelkboer Het is alleen particulier(privé) als jij het je boekhouder zo laat rubriceren. Volgens mij mag je gewoon een huis kopen om te verhuren. Vaak wordt dit privé gedaan vanwege waarde-ontwikkeling vh huis. Ik weet niet of het wettelijk verboden is om een privé-woning in bedrijf te hebben.
robbies
@pieta woningen om te verhuren is met de aanstaande Box3 regeling ook weer niet zo heel interessant meer
pieta
@robbies Als je ze bedrijfsmatig koopt zitten ze niet in box 3.
robbies
@pieta dat klopt, maar de vraag is of het kan wat jij zegt. Ik weet alleen dat er nu nauwelijks handel gedaan wordt voor de verhuur
pieta
@robbies Wat bedoel met of het kan? Bedoel je of je een privé-woning bedrijfsmatig kopen en verhuren mag of doel je op de herinvesteringsreserve hiervoor gebruiken? Ik weet alleen dat je vroeger met een verruimde HIR nogal wat meer mogelijkheden had. Maar het lijkt mij dat ze hier in een landbouwakkoord meteen afspraken over proberen te maken.
Erik1979.
@robbies prive woning waar je in woont komt als Rutte regiem doorgaat ook in box 3. Dan mag je er ook belasting over betalen 😂 hopelijk is BBB optijd aan de macht en oprecht.
pieta
@Erik1979. Dat is al weer van de baan. Ouwe roddelnicht dat je bent. 😁
pieta
@demelkboer Volgens mij wel. Konden wij bij onze verplaatsing in ieder geval wel.
demelkboer
@pieta dan koop je een heel bedrijf aan dan is er vaak wel wat te schuiven. bij veruimde HIR is doorgaans investeren in niet afschrijfbare goederen geen optie
pieta
@demelkboer Niets schuiven, is gewoon gebeurd op gronden die we 1 en 2 jaar later kochten.
marcsterreborn
@pieta hoe zit dat precies? Mag je dan in alles investeren wat je goeddunkt of moet er toch een relatie zijn met je oorspronkelijke bedrijfsactiviteiten (die je gaat beeindigen door mee te doen aan de uitkoopregeling)?
pieta
@marcsterreborn Bij een verruimde HIRzijn de mogelijkheden flink groter dan bij een gewone HIR. Ik ben al 20 jaar geen boekhouder meer. Dus exact weten doe ik het niet.
bio boer
@pieta zou je ook in andere veehouderij bedrijvenn mogen inversteren als banken stoppen met financieren gaan we op zoek naar andere mogelijkheden voor bedrijf ontwikeling met verlies derogatie ggb veehouderij ook nog hoge rente bij de bank en strengere financierings eisen bij de bank zijn er meschien mogelijkheden met stoppers
pieta
@bio boer Ik weet dat niet precies.
Tommie1
@demelkboer Er vanuit gaande dat de rechten op 130 getaxeerd worden.
+1
demelkboer
@Tommie1 ik reken nu gewoon met dagwaarde. Voordeel is wel dat overheid al je kg betaald. Op de vrij markt moet je eerst 10% korten. Maar das voor de overheid maarc5% meer want 50% belast
pieta
@demelkboer Ik dacht dat ze elke kg fosfaat betaalden. Geen korting dus.
demelkboer
@pieta dat zeg iktoch?. Bruto uitbetaald. Op de markt is het minus 10%
cjw73
@pieta dat zegt hij ook, alleen de staat krijgt de helft via belasting wel weer terug.
sjoerd de melker
@pieta TVL was wel/ook belastingvrij. Niet voor iedereen, maar de grotere jongens die gunstig uitkwamen met referentieperiode's hebben zomaar 200K belastingvrij aardappelgeld ontvangen.
pieta
@sjoerd de melker Dat wist ik niet.
Braboboer
@demelkboer

In Limburg zijn er al zeker 10 opgekocht de laatste jaren.
+2
Braboboer
@Jean-PierreK

Heb dat stuk gelezen van die boer in Weert.

Stal slopen en vergunning ingetrokken.

Maar mag er wel blijven wonen en de grond blijft van hem.

Op die manier is er natuurlijk veel meer draagvlak onder de boeren.
+1
Jean-PierreK
@Braboboer , klopt. Wel heel jammer van die mooie nieuwe boerderij. Het schijnt overigens dat provincie Limburg nu wel ook grond wil gaan opkopen. Hoe dat precies zit weet ik (nog) niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
mooie nieuwe boerderij.

Dat zegt genoeg (!)
casev2
Door alle shit die denhaag sinds 1 oktober 2019 over ons heen heeft uitgestort, en nog gaat storten denk ik dat er veel meer met stoppen in het achterhoofd lopen...
cjw73
@casev2 ja en als de leeftijd dan begint te spelen en er geen opvolger is, is de keuze vrij simpel.
hans1980
V. Bakel ook Limburg?
Braboboer
@hans1980

Die kost te veel geld om op te kopen 😂
cjw73
@Braboboer hoezo? De rechten van van Bakel zijn net zoveel waard als die van jou en mij hoor.
Braboboer
@cjw73

Klopt, maar dat soort onzin wordt ook verteld wanneer ze grote industrieën als Tata of rockwool uit moeten kopen.

Dat is te duur kost te veel banen wordt dan gezegd.

Maar 3000 boeren opkopen maakt niet uit die dragen toch niets bij aan de BV Nederland volgens de linkse rakkers.
cjw73
@Braboboer van tata steel hebben we maar 1 bedrijf in Nederland. Maar het maakt geen reet uit als ze van Bakel opkopen met 3000 koeien of 20 andere met 150 ieder.
+1
Braboboer
@cjw73

Dan hebben de ambtenaren minder werk
nitevd
Die 120% blijkt een steeds grotere wortel die ons voorgehouden wordt. Zoals @demelkboer al aangeeft geldt 120% alleen voor productierechten. Daarbij als je piekbelaster bent nabij een klein N2000 gebiedt bent (wat voor de grote meerderheid van N2000 gebieden het geval is) dan wordt ook aftikt op basis van 100%.

boerderij.nl/limburg-weinig-piekbelasters-door-kle…
demelkboer
Eigenlijk zijn deze regelingen een voorbode voor wat ons te wachten staat met het landbouw akkoord: grote worden , woest aantrekkelijk. Offer you can't refuse. Tot dat de details duidelijk zijn en dan blijkt het allemaal maar vies tegen te vallen. John, Jan Cees Bart Kemp en Mark van 't Oever zien de bui al hangen.

Afwaarderen gaan ze die landbouw, maar wel met onze eigen centen.
+1
Bartlehiemboer
Misschien zijn er boeren die zich laten opkopen.
Maar....

Ik vrees voor hoe het de boer verder vergaat.

Een echte boer kenende kan hij het eigenlijk nergens anders meer vinden.

Op het moment is een ieder helemaal klaar met Den Haag, met alle regels, het framen van de boer etc.

Maar een keer in de rust valt de boer in een diep gat vrees ik
Nog meer Suïcide. Bij (voormalige) boeren.

Zeer zorgelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's limburg en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3.125
TREFWOORDEN