Gaat het landbouwakkoord ons bevrijden van stikstof? | opinie

Door Thiadrik Twerda:

Het kabinet praat onder aanvoering van minister van LNV Piet Adema al enkele maanden met landbouworganisaties, natuurorganisaties, banken, zuivelsector en de supermarkten over een te sluiten landbouwakkoord. Doel is grofweg om tot afspraken te komen over vermindering van de uitstoot van stikstof om de natuur die we nog hebben, te redden of te herstellen. Woensdagnacht werd zelfs premier Rutte ingevlogen, maar het mocht (nog) niet baten.

Ik ben bang dat ze er niet uitkomen. Of dat het een boterzacht compromis wordt. De insteek van partijen is heel verschillend. Logisch zou zijn dat je de piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden gaat opkopen of uitkopen en/of een andere niet stikstof-opleverende functie gaat geven.

De landbouw zet haar kaarten voornamelijk op innovatie. Ook minister Adema zet sterk in op innovatie, zoals hij onlangs liet merken bij de opening van een tentoonstelling in het Fries Landbouwmuseum. Pratende over innovatie zei hij volgens de LC : ‘wy bliuwe der op ynsetten’ en ‘de ûntwikkelingen geane hurd en moatte echt trochgean’. Ja, dat zou het mooiste zijn, maar zijn de ontwikkelingen in de innovatie in de landbouw ook echt effectief als het over stikstofreductie gaat?

Dat valt tegen. Laat er nu net een wetenschappelijk onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in de publiciteit zijn gekomen. Conclusie van dit uitgebreide onderzoek is opnieuw dat de belangrijkste innovatie op het terrein van stikstof, de emissiearme stalsystemen, nagenoeg niet tot vermindering van de stikstofuitstoot heeft geleid.

Stagnatie
Uit ander onderzoek (RIVM) blijkt dat in het verleden in de landbouw de stikstofuitstoot wel degelijk fors is verminderd, maar dat dit circa vijftien jaar geleden tot stilstand is gekomen en daarna stabiel is gebleven op het huidige niveau. Door deze stagnatie zijn de boeren ook in de problemen gekomen.

Het kabinet Rutte II (VVD, PvdA) had in 2015 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ingevoerd. Door het doen van een PAS-melding kregen boeren ruimte het bedrijf uit te breiden, omdat de uitstoot van stikstof wel door toekomstige innovatie zou worden gecompenseerd (intern salderen). Als die innovatie dan niet blijkt te komen, heb je wel een probleem. Daarnaast werd ook in 2015 het Europese melkquotum afgeschaft en zat er geen rem meer op zowel melkproductie als veestapel.

De uitkomsten van het onderzoek van de WUR worden zoals gebruikelijk direct gerelativeerd en in twijfel getrokken. In dit onderzoek was volgens de LTO een belangrijk innovatief stalsysteem, zoals de Lely-Sphere, nog niet meegenomen. De leverancier ervan laat weten dat uit onderzoek blijkt, dat haar circulair stalsysteem, wederom gebaseerd op het scheiden van mest en urine, ruim 70 procent reductie in stikstofuitstoot realiseert.

Meer onderzoek
De vraag is of dat een voldoende representatief onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is geweest. De belangen zijn namelijk erg groot. Gemanipuleerd onderzoek kennen we bijvoorbeeld door de sjoemelsoftware uit de auto-industrie (onder andere Volkswagen). Dieselauto’s bleken daardoor veel minder CO2 uit te stoten dan in werkelijkheid en voldeden daarmee aan de wettelijk vastgestelde Europese normen. En wat te denken van de wetenschappers die door de tabaksindustrie werden betaald om de gevolgen van roken schoon te praten.

Maar dat wil niet zeggen dat dit bij de Lely-Sphere ook gebeurt. Meer wetenschappelijk onderzoek zal zeker moeten plaatsvinden. Niet in een gecontroleerde fabriekssituatie onder invloed van de producent, maar in normale bedrijfssituatie door volstrekt onafhankelijke wetenschappers. Gelet op de jongste wetenschappelijk stikstofonderzoeken ben ik over de uitkomsten vrij sceptisch, maar we zullen zien. Wat we echter niet kunnen hebben is een vertraging in de stikstofaanpak. We zijn inmiddels al vier jaar aan het praten.

Thiadrik Twerda is oud-PvdA-wethouder van Franekeradeel.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , lnv , stikstof , natuur , uitstoot en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0