Gras klaver bemesting

Goedenmorgen,

ik heb vorig jaar gras klaver ingezaaid op voorheen maisland, na de eerste snede bemest te hebben met drijfmest en kunstmest heb ik het nou bemest met 20 m3 drijfmest en wil ik er gaan stalvoeren. zou 20m3 bemesten genoeg zijn voor stalvoeren of moet er kunstmest nog bij en hoeveel kunstmest zouden jullie dan strooien voor stalvoeren?

Deel dit topic

Reacties

+5
Frans1
Als je kunstmest op klaver gaat strooien zijn ze zo weg. Waarom heb je klavers gezaaid?
+1
mlkvhoudr
@Frans1 om de kunstmest te vervangen uiteraard maar de koeien moeten er ook melk van kunnen geven, dat is de afweging, 1e snede doet klaver weinig. en nu is dus de vraag na nieuw inzaaien red de klaver het de 2e snede al om voldoende te leveren
+5
spotmelker
@mlkvhoudr niet strooien en geduld hebben mits er voldoende klaver staat. Bij twijfel kun je ook stroken overslaan.
sorry
@spotmelker stroken laten staan met maaien zodat ze kunnen zaaien,dat een bioboer heb zien doen
Noorderling
@sorry
Dat heb ik nog niet eerder gehoord.
Wel dat klaver 1x per jaar moet bloeien voor bepaalde stromen in de plant. Al lukt dat in de nazomer eenvoudig in 3 a 4week.
Daarin zou stroken maaien niks helpen.
sorry
@Noorderling het waren smalle strookjes van halve meter
luzerne moet een keer bloeien om het te behoudenheb ik vaker gehoord
spotmelker
@sorry ik bedoelde stroken met verschillende/geen kunstmest gift om het groeiverschil te zien. Om het helemaal in het zaad te laten komen heb ik nog nooit gezien. Vind ik bij de witte klaver die ik gebruik ook zinloos,
dat stoelt wel uit. Hoe lang duurt dat voordat dat zaad rijp is?
+1
bio boer
@spotmelker van onkruid is het zaad altijd eerder rijp dan je denkt 😜
+1
Frans1
@mlkvhoudr gewoon niet strooien en kijken wat er gebeurt, het gaat je meevallen. Als je door strooit gaat je klaver er aan
+2
Edvof
Ik zou nog een rondje kas strooien.
25/30 kg zuiver.
De groeipotentie van gras is nu zo groot dat de klaver nog niet voldoende kan leveren.
En zoals @spotmelker zegt banen over slaan.
Wij hebben in de eerste jaren ook met de pendel strooier ipv op 14 meter op 28 meter gestrooid. dan zie je mooi hoe gras en klaver reageren op meer of minder kunstmest.
+2
Noorderling
@Edvof
Als je het klaver nu weer onderdrukt wordt het ook nooit wat. Heeft nu even tijd nodig en in de nazomer met meer warmte is het het meer dan waard.
Edvof
@Noorderling
Als het 4 jaar in de akkerbouw heeft gezeten en nu 1 jaartje gras dan moet je het gras wel een handje helpen. De rode klaver komt vanzelf na de 2e snee als de temperatuur op loopt.
+1
koe-boer
Ik zou nog een kleine kunstmestgift geven. Wat is de NLV van de grond? Als dit laag is gaat de klaver meer overheersen.
mlkvhoudr
@koe-boer weet ik zo niet uit mijn hoofdhet is "bosgrond" met hoge fosfaattoestand
+1
spotmelker
@mlkvhoudr na het maaien zie ik hier meestal niet zo veel klaver staan maar na een dag of 4 zie je het terugkomen en na 1 week heb ik er wel vertrouwen in dat het doorgroeit. Net ff foto's gemaakt.

(klik om te vergroten)

Na 1 week

(klik om te vergroten)

Na 4 dagen
+6
bio boer
Zou geen kunstmest doen je moet de klaver ook de kans geven te ontwikkelen je hebt er al dikke gift drijfmest op anders met je klaver gouw kwijt
Kars
@bio boer 20m3 is dat dikke gift?
ted9
@bio boer Zal nog wat worden met die klaver percelen als je straks over 3 jr minder drijfmest mag brengen. En je ook geen extra kunstmest kan geven.
+1
Bauernopfer
Heb het ook uitgeprobeerd maar zonder kunstmest en met flink klaver toch een lichtgroen gewas eerste snedes. Nou is land wat jaren mais heeft gehad ook wel flink leeggetrokken. Met of zonder klaver duurt het hier wel 2 seizoenen en elke snede veel drijfmest, voor dergelijk land qua grasopbrengst om mee te komen.
+2
zwierb
Hier ook dit najaar maisland ingezaaid met rode klaver, perceel zal het meest gemaaid gaan worden, voor 1e snede was drijfmest geen optie , toen 50 kg N gestrooid, tegelijk gemaaid met andere 1e snede, stond toen een half gewas. Advies was om geen kunstmest meer te strooien, is 25m3 drijfmest op gekomen met 10m3 water er door, sleepslang. Doe geen kunstmest meer, we gaan het zien, gras kleurt nog wel lichter als percelen ernaast.
+2
bio boer
@zwierb de klaver moet nog op gang komen moet meer warmte komen
Herbert
@bio boer heb vorig najaar ook wel een perceel grasklaver ingezaaid, maar zie er nog maar weinig van.
bio boer
@Herbert dit was eind augustus 2022 gezaaid gras wel licht van kleur niet bemest dit voorjaar grond was mij tezacht voor sleepslang is 1 jaar bouwland geweest

(klik om te vergroten)

bio boer
@Herbert na het maaien zie je vaak niets van de klaver kan er straks opeens massaal staan
Herbert
@bio boer een paar jaar terug op een ander nieuw perceel de kalver weggestrooid met kunstmest, dus dit jaar de eerste snede 150kg kas en 30m3 mest gedaan en daarvan een redelijke snede gemaaid. 2e snede alleen een kleine 20m3 mest. De klaver is de laatste week flink bij gekomen, maar het gras komt gewoon te kort. Zelfs hier en daar een paarse gloed over het gras.

(klik om te vergroten)

aldert
@Herbert Dan is jouw gras gewoon ietwat verslaafd aan stikstof uit kunstmest.
bio boer
@aldert of de boer verslaafd aan donkerdiepgroen gras 😜
+2
Frans1
@zwierb rode klaver vind ik maar ruige troep, witte is veel malser en smakelijker.
+2
zwierb
@Frans1 werd mij rode klaver geadviseerd omdat dit perceel het meest gemaaid gaat worden., we gaan het zien, heb nog geen ervaring met klaver
Frans1
@zwierb zelf ervaren werkt het beste👍
grös
@Frans1
Als ze niks anders hebben willen ze het best vreten. Heb hier wel foto's geplaatst, leek wel 80% rode klaver. Ooit 1 tochtige koe met trommelzucht gehad, was na 1 dag weer over.
grös
@zwierb
NLV was hier in een paar jaar flink omhoog gegaan met 2x per jaar lauter drijfmest. Wel af en toe een beetje kalk er op.
zwierb
@grös zit nog wel te twijfelen, klaver perceel mee maaien met de rest na Pinksteren, ondanks dat daar nog wat te krap staat, of toch wat langer laten staan zodat de klaver zich wat beter ontwikkeld, alleen dan valt het weer net tussen 2 maaimomenten in. Of ontwikkeld de klaver zich ook wel ondanks dat je hem dan al 2x kort hebt gemaaid
grös
@zwierb
Ik deed stalvoeren, dus het ging direct in de wagen in. Nadeel van zo'n lang gewas is dat je de blaadjes er makkelijk uit schud. Ik schud altijd met hoge snelheid en laag pto-toerental.
Voor de grond is een hoog gewas wel het beste, lang gewas = lange wortels en veel fotosynthese, bodem droogt minder uit.
sorry
.
+1
bio boer
Mijn idee is nog wel om in het voor jaar 1x dikke drijfmest gift tegeven heb je de eerste 6 weken n uit je drijfmest dan moet de klaver het later overnemen dan later niet weer meschien in augustus nog kleine gift tegen kroonroest alleen heb ik niet zo veel mest opslag
+1
bluepower12
Beter geen kunstmest meer na eerste snede. Of heel lichtjes 60 kg kas. Bij meer dan strooi je het eruit. Klaverzaad was duur genoeg toch 😀
+1
aldert
Wij strooien één keer per jaar 25 ton ruige mest en 300 kg kalk/mg en krijgen steeds meer klaver in het land.Vele soorten ook,wit,rood,geel,denk zomaar 10 verschillende klaversoorten.
+1
grös
Als je per se wil strooien, dan kun je ook kalk in de bak gooien, ph is wel belangrijk. Rode klaver stond vorig jaar in de zomer een meter hoog, alleen voorjaar was er mest op gekomen.
Herbert
@aldert perceel is 20 jaar mais geweest waar nauwlijks rijenbemesting bij kwam, dus dat zal wel meevallen. N leverend vermogen is bovengemiddeld volgens eurofins.
+1
Terwisscha
Hoeveel procent klaver is er ingezaaid? 1 jaar geleden een perceel gedaan met 10% klaver. En 2 jaar terug een perceel met 5%. Die met 5% klaver is hopeloos. Te weinig klavers en je moet kunstmest blijven strooien om de opbrengst te behouden dus de klavers gaan er uit.
10% klaver minimaal om geen kunstmest meer te strooien, 20 kuub per hectare is prima, Maar het moet ook niet veel minder.
+1
Terwisscha

(klik om te vergroten)

Stalvoeren in perceel met 10% klaver. Weliswaar rode klaver, maar het voerpad slikken ze er bij af.
klant
@Terwisscha mooi diepgroen egaal vol perceel met tetragras dat is pas genieten, zonder al die blaadjetroep.
+2
Terwisscha
@klant Niet mee eens, afgelopen zomer was het hier erg droog, waardoor we een gehele snede zijn mis gelopen. Dit was het enige perceel, wat ondanks de droogte nog fors door groeide.
bluepower12
@Terwisscha stalvoeren gaat mooi, maar dat hoef je niet te weiden
Terwisscha
@bluepower12 Het is wel wat gevoelig voor rijschade ja. Dus met weiden zal er dan wel niet veel van overblijven.
bluepower12
@Terwisscha heb gehoord dat ze rode klaver niet goed willen vreten met weiden?
Terwisscha
@bluepower12 Dat zeggen ze van stalvoeren ook. Inkuilen zou het beste zijn omdat de bittere smaak dan verdwijnt.
newholland6640
@bluepower12

Rooie klaver weiden ze ook gewoon hoor. Hier wel tenminste. Enige wat ik nooit weer wil hebben is kropaar.
bluepower12
@newholland6640 oke dat scheelt. Heb er zelf geen ervaring mee. Alleen witte klaver. Dat lukt alleen om hier in weidepercelen erin te houden. Denk dat ik teveel strooi op andere percelen
mlkvhoudr
@Terwisscha 7 kg rood 5 kg wit uit mijn hoofd
+1
Terwisscha
@mlkvhoudr 12kg klaver zaaizaad op hoeveel kg graszaad? Nu weet ik nog steeds het percentage niet.😉
In het voorjaar/ zomer gezaaid dan? Hier destijds 5 kg klaver op 50kg gras zaad = 10%. Wel in de herfst, dan kan je met minder zaaizaad toe.
mlkvhoudr
@Terwisscha ik weet dat ik havera gezaaid heb maar loonwerker regelt t zaaien en nu kan ik zaaiadvies havera niet vinden maar dat zal dan ook wel 50 kg graszaad zijn
+2
Braboboer
Afgelopen najaar ook voor het eerst klavers bij nieuw ingezaaid gras

1e snede alleen 250 kg kas gestrooid. Je zag met het maaien volop klavers er tussen staan.

Heb voor de 2e snee 25 kuub drijfmest durfde nog niet zonder kunstmest dus toch nog 100 kg kas.

Degene bij wie ik het zaad gekocht heb adviseert na de 2e snee alleen nog kali te strooien en eventueel een kleine drijfmestgift.
de Tank
@Braboboer ik ken dat, lastig om te stoppen met kas, ik ben er nu wel achter als je de klaver de kans wil geven, dan alleen 1e snede km en daarna nog lichte drijfmestgift
newholland6640
1

(klik om te vergroten)

Terwisscha
@newholland6640 staat leuk gras! Ook met iets klaver. Ook een salade buffet door heen gezaaid? Hoop niet dathet allemaal podde blêden zijn
+1
newholland6640
@Terwisscha

Klaver, weegbree chichorei, en nog wel wat.
Is 10 kuub opgekomen dit voorjaar.
Dat laatste woord snap ik niet.

(klik om te vergroten)

Terwisscha
@newholland6640 dat is m’n friessisme.
Zo’n fries woord waar ik de Nederlandse vertaling niet van weet. Podde blêden = ridderzuring dus.😅
+3
mlkvhoudr
@Terwisscha we gaan t hier proberen zonder de kunstmest, iedereen vast van harte bedankt voor t meedenken 👍

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
grös
@mlkvhoudr @newholland6640
Als je meer wil weten over managen kruidenrijk grasland is vanavond Webinar:
puregraze.com/evenement-details-pagina/?id=162
newholland6640
@grös

Ik volg wel wat van pure graze. Maar niet teveel. Dan wordt je een nieuwe tunnelvisie geleerd namelijk.
grös
@newholland6640
Zo zijn er ook 2 uitersten, en dat andere uiterste van opstallen en meer als 10.000 liter melken houd je ook vooral de industrie aan de gang. Wil nog wel een keer bij een echt puurgraas bedrijf kijken, en liefst ook in de boekhouding. En voor kruidenrijk gras is PG wel een ervaringsdeskundige, anders dan Barenbrug ofzo die er net mee beginnen. Natuurlijk is het voor hen ook een verdienmodel, maar hoe dan ook vind ik het wel interessante visie, ook al zou je het deels toepassen, nu 3, 4 ,5 weken droogte ? Dan zorgt langer inscharen en bij 2/3e uitscharen wel voor iets meer vochthoudend vermogen van de grond, t.o.v. van al dat gemillimeterde grasland, doe ook wel hoger maaien sindsdien en stripgrazen. Dat je goed functionerende bodem maar 1x per jaar hoeft te bemesten met voldoende vlinderbloemigen heb ik ook wel eens ervaren. Maar dan moet wel alles kloppen, en het doorzaaien bij kruidenrijk gras moet ook op tijd gebeuren, anders is het weg.
+1
grös
@newholland6640
Gabe Brown is een Amerikaan die akkerbouw combineert met vleesvee op regeneratieve wijze, en daarmee zonder synthetische middelen hogere opbrengsten als zijn conventionele buren haalt. Staan hele films op youtube, en heeft ook een goed boek geschreven. rijkegrond.nl No-till word in NL geloof ik alleen door Antuma toegepast, maar ik denk het in de toekomst wel interessanter word.
mlkvhoudr
@grös lk was al te laat was t interessant?
+1
grös
@mlkvhoudr
Ja stonden ook wat berekeningen uit boekhouding van gebruikers. Kan je wel een link van de replay sturen. Ik heb al meerdere keer gekeken, dan word het wat duidelijker. Je moet eerst een hoog gewas creëren met 5% bloei, en dan pas inscharen, koe eet 1/3e 1/3e vertrapt word voeding bodemleven en 1/3e hergroei.
Als je er vrede mee kunt hebben dat koeien maar 6000 liter melk geven en je weinig trekker hoeft te rijden, in plaats daar van, 3-5 keer daags de draad verzetten en tot wel 80% minder variabele kosten dan is het een ideaal systeem. Maar voorjaarskalvende veestapel is wel ideaal. Sommige doen met 1 kilo luzernebrok per koe per dag, dag en nacht weiden, wat zijn dan nog de kosten ?
Droge koe vreet veel minder, en mindere kwaliteit, als je koeien kalven april kunnen ze direct hoge kwaliteit gras binnenwerken, nooit melkziekte, kalveren kunnen direct leren weiden. Eigenlijk in Ierland en Nieuw-Zeeland doen ze niet anders, alleen de Hollander weet een kritieke melkprijs van 53 cent creëren!
melkvee.nl/artikel/….
mlkvhoudr
@grös ja graag wil het wel bekijken
Terwisscha
@mlkvhoudr graag gedaan. Ben dan straks ook wel benieuwd naar het resultaat zonder kunstmest. Hoop dat het net zo goed uitpakt bij jou als dat hier het geval was.
+2
newholland6640
@Terwisscha

Heb er ook wel andere percelen tussen zitten hoor. Die kan @mlkvhoudr wss zo aanwijzen 😁
+1
zwierb
@mlkvhoudr Hier ook ingezaaid perceel moet het nu zonder kunstmest gaan doen. Is perceel met rode klaver ingezaaid na de mais afgelopen jaar, 3 weken geleden gemaaid van een lichte snede. Daarna bemest met 25m3 mest en 10 m3 water, zou eigenlijk weer gemaaid worden maar zaterdag gaan toch de koeien erin, andere percelen staat al weer te veel, deze nog vrij hol. we gaan het zien of dit wil.
mlkvhoudr
+1
Van-Epscheuten
@mlkvhoudr mooi filmpje. Laat de overheid dit soort onderzoeken stimuleren.
+1
bio boer
@mlkvhoudr heb land dat heeft er meer dan 10 jaar overgedaan om echt goed productief teworden die kavel heb ik nu pracht snede geoogst
Kan ook komen dat er vroeger voor wij het hadden door kavel verbetering veel teelt aarde is weggeraakt of het heeft zo lang geduurd voor dat de grond de oganiche mest pas kan benutten 🤷‍♂️ dat weet ik niet die grond is ook gevoelig voor droogte dan stopt de mineralisatie vrij snel en de groei gras heeft moeite om lengete temaken
bio boer
@bio boer goede opbrengsten met stuk minder mineralen npk is zeker mogelijk alleen komt de bodemgezonheid vocht voorzining ph dan veel nauwer om de bodem aan het werk moet met organiche mest wat met kunstmest niet hoeft en deel in drijfmest ook niet maar groot deel is nog niet plantbeschikbaar daar is groot deel bodem overschot mee optelossen

Nu wordt temaklijk gedacht dat die verliezen er eenmaal bij hooren van 100 of 150 kg n per ha dat is absurd zo veel
Noorderling
@bio boer
is het allemaal wel verlies?
Als je op arme grond begint, bouw je ook gigantische wortelmassa op. Zet 10% meer klaver in de kringloopwijzer en je bodemoverschot neemt ook toe, zeg het maar. Denk niet dat de natuur zo makkelijk te vangen is in getallen.

Enige manier waarop je het te weten kunt komen is drainwater onderzoeken, maar ook water 50cm onder de drain. We hebben hier kwelwater wat fosfaatrijk is, met de KRW loopt je dat voor de voeten, bemestingsnormen moeten omlaag. Bij 0kg P bemesting halen we het nog niet. Kan voor stikstof/nitraat zomaar hetzelfde zijn. Ik weet het niet. Je blind staren op maar 1 factor van de tientallen is wel erg gevaarlijk, zeker als je daarin zelf ook nog kruisverbanden gaat leggen met bemesting, veeintensiteit, groenbemesters, rooidata en weet ik veel wat.
bio boer
@Noorderling doelde los van de krw
Zou toch mooi meegenomen zijn dat je met 1/3 minder mest toe kunt
Dat is nu verder dan ooits maar ik zie kansen met derogatie zonder kunstmest op gras dan tot max 300 kg n uit organische/dierlijke mest dan zonder werkingcoefischentie dat is gewoon opbouw van een accu in je grond
Ik verwacht uit mijn ervaring dat na loop van tijd de organiche mest steets beter benut gaat worden

Dit is niet gebaseerd op wetenschap maar puur op mijn ervaring op eigen bedrijf
Noorderling
@bio boer
Fosfaat onttrekking is hier tussen 110 en 130kg per ha per jaar. Efficiëntie en benutting ben ik wel voor, maar uitmijnen komt ook gauw om de hoek zetten en onbalans in bodem.
bio boer
@Noorderling meschien zit er nog wel verschil in wat gras kan opnemen en wat gras nodig heeft als je veel beschikbaar fosfaat hebt voor het gewas zal de gehalten ook hoog zijn of het noodzakelijk is voor het gras weet ik niet hie wel verschil per jaar de hoeveelheden fosfor in het gras ber jaar van 3 tot 5.5 is bij 100% verschil
bio boer
@bio boer 2021 was het laag fosfor in kuil maar enorm veel gras 🤷‍♂️ in totaal net zo veel fosfaat geoogst dan in een jaar met minder opbrengst
Wie kan mij vertellen wat er nodig is ?
+1
grondlozeboer
Ik zaai gras onder zomergerst en zomertarwe. Dan is het na het combinen het andere jaar grasland. Vorig jaar niks gedaan. Kunstmest mag ik ook niet strooien. Maar dit jaar kalisulfaat 40 met zwavel gestrooid. En er staat nu veel meer als vorig jaar met een mooie kleur erop.
bio boer
@grondlozeboer heb je dan geen last van gras met combinen ?
Vooral op plekken waar graan keer wat dunner staat
aldert
@bio boer Wij combinen zulk land hoog,ongeveer 30 cm onder de aar,daarna maaien we het complete gewas nog een keer met een maaikneuzer.Geeft super voerstro zo.
Noorderling
Quote Reactie van @aldert:
Geeft super voerstro zo.

Heb je dan niet last van het gras in het stro, of kun je dat hooi krijgen?
Heb langs de sloten ook wel eens wat meer gras en onkruid in de tarwe. Doe standaard kopakkers en buitenste rondje het stro verhakselen, die plakken zijn niet met goed fatsoen uitelkaar te krijgen door het vocht uit het gras.
+1
aldert
@Noorderling Gaat super met die maaikneuzer,paar dagen in de volle zon en alles is kruiddroog.
grondlozeboer
@bio boer nee valt je mee. T gras zaai je ongeveer 4 week na het zaaien van de tarwe. T begint pas echt te groeien als t eraf is. En 80 procent van t stro verhaksel ik toch meteen op t land
Herbert
Heeft klaver veel zwavel nodig?
mlkvhoudr
@Herbert melkvee.nl/artikel/…

het lijkt er wel op
Edvof
@Herbert om eiwit te vormen heeft een plant stikstof en zwavel nodig…..
Omdat wij dit jaar al volledig uit de derogatie zijn gestapt, hebben wij in maart polysulfaat gestrooid. Als compensatie voor 20 kuub drijfmest ipv van 30.
grös
Quote Reactie van @Edvof:
polysulfaat

Wat is de magnesiumtoestand bij jullie bodems, hier is het meestal erg hoog, wij strooien wel kalk maar dan met weinig magnesium.
Edvof
@grös uitslag van de huiskavel.

(klik om te vergroten)

grös
@Edvof
Een zuurtegraad van 7 komt bij ons nergens voor, zand en veen. Is dit een zeeklei?
Edvof
@grös de rand van de Noordoostpolder, kleigrond gemengd met zand uit de onderlaag
newholland6640
@Edvof

Klaver geen optie?
pieta
Quote Reactie van @newholland6640:
Klaver geen optie?

Nee, met die eikeltjespyamafiguur van Groen Links kunnen we niets. 😁
+1
Edvof
@newholland6640 dat zit er in. Klaver heeft ook kali nodig. Zodra je minder dan 20 kuub drijfmest rijdt wordt kali bij ons te krap.
Weide percelen deze week al 50 kg kali 60 op gegooid.
+1
aldert
@Edvof Klaver heeft veel kali nodig wij zitten hier op kali rijke grond en strooien alleen kalk met mg.Hier staat overal klaver ,ook vele wilde soorten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bemesten , gras , stalvoeren , Strooien , kunstmest , bemesting , maisland , drijfmest , klaver en eerste snede geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!