Groene geloof voor weggevallen religie

Daar is Ronald Plasterk weer met een sterke column:

Ons werelddeel is bijna tweeduizend jaar christelijk geweest, en in een paar decennia ontkerkelijkt. De twee daaruit voortgekomen overtuigingen zijn ofwel compleet verlies van geloof, dan wel een vage vorm van theïsme: dat er toch ’iets’ moet zijn, want helemaal niets is zo’n kale bedoening. Die laatste geloofsovertuiging heb ik eerder aangeduid als ’ietsisme’.

De mens is door evolutie ontstaan, toevallige mutaties gevolgd door natuurlijke selectie. Het is een weinig plausibel idee dat er ergens in het heelal een wezen bestaat dat heeft bedacht dat op deze planeet de mens moest ontstaan, een wezen dat de wereld in zijn hand heeft maar wel de Holocaust en Killing Fields liet gebeuren. Toch leerde de kerk ons: ’Waartoe zijn wij op aarde? Om god te dienen en daardoor hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn.’

Voor een bioloog is het altijd legitiem om de vraag te stellen wat het evolutionaire voordeel is waardoor iets is ontstaan. Wat was het voordeel van religie? Alle natuurlijke selectie is erop gericht dat mensen doelgerichte wezens zijn: bij alles kijken we naar het doel. We vergaren eten omdat we anders trek krijgen. We kijken uit bij het oversteken omdat we anders aangereden kunnen worden. Ons leven is een aaneenschakeling van doelgerichte handelingen. Misschien waren er in de evolutie mensen die het allemaal niets kon schelen, maar die zijn direct door een holenbeer opgegeten. Onze psyche is geselecteerd op het permanent voor ogen houden van doelen. Dat dan het leven als geheel geen doel zou hebben past niet in ons denken. Daar komt bij: wij zijn sociale dieren, leden van een groep. Het is evolutionair gunstig dat we met onze ’stam’ een gemeenschappelijk doel hebben.

Blok steen

De aarde koelt af, over een paar miljard jaar is er op dit koude blok steen niemand meer, niemand die de Matthäus-Passion kent, niemand die van iemand houdt. Dat zou een deprimerende gedachte kunnen zijn! Maar gelukkig zijn wij flexibel. We staan elke ochtend op, we leven vrolijk verder zonder geloof. Maar die vier miljard jaar menselijke evolutie is niet weg. We snakken dus nog steeds naar een gemeenschappelijk geloof in iets groots, een verhaal waar onze hele stam enthousiast over is.

Dit is de biologisch plausibele verklaring voor de irrationaliteit rond het begrip natuur. Het Onze Vader en Wees gegroet Maria zijn verdwenen, maar er is iets voor teruggekomen. Het groene geloof vervangt de weggevallen religie. Het leverde destijds een gemeenschapsgevoel op om samen ter communie te gaan. Nu is dat om iets groens te doen.

Beleggingsfonds

We benoemen in het bestuur van ons pensioenfonds een GroenLinkser, voortaan is het doel van het beleggingsfonds om windmolens te financieren. De winsten van de Postcodeloterij gaan niet meer naar de paters in Afrika maar naar Urgenda. Om dit religieuze karakter te illustreren (je zou haast denken om het belachelijk te maken) krijgt Greta Thunberg een eredoctoraat van de theologische faculteit in Helsinki.

Het christelijke geloof kon genadeloos zijn voor ketters, en het groene geloof is niet anders. Kijk eens naar de reacties op de verkiezingswinst van BBB: seksisme, ageism, neerkijken op mensen met een lagere opleiding. Het gebeurt openlijk, en door hooggeplaatste personen. Het gaat allemaal op de persoon, ad hominem. Er zijn zelfs hoogleraren, meestal in vakken als vrijetijdswetenschap of transitiekunde, die anderen het zwijgen willen opleggen.

Toen in de drooggelegde Oostvaardersplassen, waar ooit de schollen rondzwommen, ’natuur’ werd aangelegd, werden daar buitenlandse hoefdieren neergezet; die gingen er dood van de honger. Toen buurtbewoners dat zielig vonden en ze gingen bijvoeren, was de eerste reactie van de priesterkaste van het groene geloof dat die laagopgeleide tokkies met hun domme vingers van de vrije natuur moesten afblijven. Uiteindelijk worden de dieren nu gelukkig netjes verzorgd.

De dassen rukken op in ons land, de wolven ook. Het is te hopen dat de wolven snel de dassen opeten, anders gaan er binnenkort geen treinen meer, en loopt onze natuur onder water omdat de dassen de dijken ondergraven. Er wordt een keer een mens gepakt en dan is het over met de wolvenpret.

Religieuze sfeer

Het wordt tijd dat discussies over natuur uit de religieuze sfeer worden getrokken. Iedereen wil wonen in een mooi land, waar ruimte is voor wonen, werk, verkeer en recreatie, en veel ruimte voor natuur. Op veel punten staat de natuur er goed voor, maar er zijn altijd punten voor verbetering. We willen van fossiele brandstoffen af, gelukkig is er kernenergie. Laten we daar allemaal normaal over van gedachten wisselen. We geloven niet meer in de hel, de angst voor de hel moeten we niet vervangen door angst dat over tien jaar de natuur omvalt.

De mensen die die angst voeden zijn deels slecht geïnformeerde gelovigen, maar soms ook cynische politici die – net als vroegere pausen – hun loopbaan baseren op het exploiteren van de angst van die gelovigen.

Met dank aan de Telegraaf: telegraaf.nl/

Deel dit topic

Reacties

Erik1979.
Ronald Plasterk is een Ketter😂
+5
kanniewaarzijn
Het verketteren van BBB-stemmers is niet anders dan een gebrek aan argumenten. Ze hebben Caroline nooit ergens op kunnen pakken dus dan maar zo, want het zal hoe dan ook, belachelijk gemaakt worden.
+3
Braboboer
Waarom zit die Plasterk eigenlijk bij de PvdA?
+1
Melkboer16
@Braboboer waarom niet! Wijlen Pieter te Veer zat in de 2e kamer voor D66.
Hadden we daar nog maar zo’n gepassioneerd boer zitten ipv een uitgerangeerde etterbak als Tjeerdje.
Ooit had de VVD Piet Blauw en die werd opgevolgd door Oplaat.
Mannen met verstand van zaken en geen stagiaire zoals die v Campen.
Braboboer
@Melkboer16

Vind het heel positief dat het geluid van Plasterk in de PvdA kringen ook gezegd wordt.

Bedoelde het meer van wat doet hij nog bij PvdA? Kun je je daar nog wel thuisvoelen met die Timmermans en Samson als prominenten?

En het geflirt met GroenLinks.

In hoeverre heeft de PvdA nog iets met arbeiders te maken? Is meer een partij van de linkse hobbys.
cornelissen
Quote Reactie van @Braboboer:
En het geflirt met GroenLinks.

Heeft hij ook een duidelijke mening over.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
stagiaire zoals die v Campen.

Corpsballetje.
oubi
@kanniewaarzijn dan lees of begrijp je zijn colums niet. Hij is altijd realistisch.
+1
kanniewaarzijn
@oubi Het is net zo'n glibber als Derk Boswijk.
+2
marcsterreborn
@Melkboer16 ja ik denk ook met weemoed terug aan die tijden. Mannen van stavast waren het....
Nu is er veel te veel polarisatie. Ook hier op het Prikkebord. Alles wat maar iets afwijkt van wat mainstraim boer als normaal/gewenst ziet, wordt met de grond gelijk gemaakt.
In mijn optiek zou het veel beter zijn als boeren in het brede politieke spectrum nadrukkelijk aanwezig zouden zijn, en dat alle perspectieven met respect behandeld zouden worden.... Dat is nu ver te zoeken...
Rene2001
@marcsterreborn absoluut
De boeren met turbokoeien en plofkoeien zijn ondervertegenwoordigd
+1
Erik1979.
@Rene2001 als het echt ging om co2 uitstoot etc dan waren de boeren met turbo koeien het voorbeeld voor iedereen. Dat zijn de meest efficiënte. Daar kun je al aanzien dat het niet klopt.
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
co2 uitstoot etc dan waren de boeren met turbo koeien het voorbeeld voor iedereen. D

Dat de "turbokoeien" ligt vooral aan de rekenmethode naar mijn mening. Van vastlegging wordt niets meegenomen.
Rene2001
@pieta alles draait om efficiëntie
Alles draait om voerefficientie
Produceer je 8000 met 1,2 dan heb je veel meer verliezen dan bij 12000 en 1,5
Maar dat willen zelfs melkveehouders niet horen
Lekker weidepremie of duurzaamheidsgeld laten herverdelen is pure diefstal van bedrijven die het milieuvriendelijkst produceren
+2
familie pelle
@Rene2001
Quote:
. alles draait om efficiëntie
Alles draait om voerefficientie

Dit zijn twee verschillende begrippen.
+1
familie pelle
@Rene2001
Quote:
. Produceer je 8000 met 1,2 dan heb je veel meer verliezen dan bij 12000 en 1,5

T ligt eraan wat de input is bij die 8000 en wat de input is bij die 12000. De footprint van het voer wat je erin stopt is een minstens zo belangrijke.
spotmelker
@Rene2001 wat voor verliezen? Lijkt me WUR-taal.
Rene2001
@spotmelker laten we eens zo eenvoudig mogelijk beginnen
Hoeveel gram eiwit vreet de koe
Hoeveel eiwitgrammen zit er in de geproduceerde melk
Wanneer je denkt, dat is te simpel, reken dan op koppelniveau en eventueel over een langere periode
Zullen we eens kijken welke koe er dan het meest efficiënt dierlijk eiwit maakt van plantaardig eiwit?
Ik weet het antwoord al😎
De zwaar onder vuur van Henk Schoonvelde liggende turbokoe staat op eenzame hoogte en op grote afstand gevolgd door een peloton van verspillende grazers
+1
marcsterreborn
@Rene2001 als je efficiënt dierlijk eiwit wilt maken, moet je vleeskuikens nemen...
pieta
@marcsterreborn En maken ze dat eiwit dan van plantaardig eiwit wat door de mens te benutten is of van niet door de mens te benutten plantaardig eiwit? 😁
marcsterreborn
@pieta ze kunnen beide
spotmelker
@Rene2001 Qua efficiëntie ben ik met je eens dat de uitgebalanceerd gevoerde koe het wint van de weider. Of het voor iedereen de meest economische manier is, is een ander (bedrijfsafhankelijk) verhaal. Maar mijn vraag was toegespitst op de genoemde verliezen, welke specificatie is daarvan en is dat de koe aan te rekenen, de boer of is het een (grote) factor die omdat niemand het weet/gemeten heeft maar zo genoemd wordt?
Rene2001
@spotmelker ik ga niet discussiëren over een klw
Voer en melk dat is mijn ding
En het liefst met een voerefficientie > 1,5
Dan kun je geld verdienen

De rest/ geneuzel over klw is voor degenen die geloven in een afrekenbare stoffenbalans
+2
pieta
Quote Reactie van @Rene2001:
Voer en melk dat is mijn dingEn het liefst met een voerefficientie > 1,5Dan kun je geld verdienen

Wij verdienen goed maar ik schat de voerefficiëntie hier op 1. Maar melken van goedkoop voer helpt ook.
+2
Rene2001
@pieta wanneer je lekker veel gratis grond hebt kun je dat prima leuk inrekenen
+1
Erik1979.
@pieta dat verlies je😂😂😂 grond is te duur om over goedkoop voer te praten.
+1
familie pelle
@pieta een hoge voerefficiëntie halen is niet moeilijk. Op een zo efficiënt mogelijke manier melk uit je koeien halen wel.
pieta
@familie pelle Ik kijk eigenlijk vooral naar kosten efficiënt op basis van mijn uitgangspunten.
Rene2001
@pieta stel je eens voor
Het is maar een idee
Hoeveel ga je meer verdienen wanneer je je ruwvoer efficiëntier gaat benutten en deel akkerbouw gaat doen met bloembollen en aardappelen
Of hoeveel ga je meer verdienen wanneer je ( daarnaast) 10 hectare verkoopt?
Ik weet natuurlijk niet je aantal hectares en aantal koeien, maar doe eens een rekensommetje
pieta
@Rene2001 Bloembollen wil ik niet, zie ik hier niet en is denk ik de meeste van mijn grond niet geschikt voor. Vorig jaar heb ik mais verkocht, opbrengst minus kosten kun je aan huur niet vangen hier.
Grond verkopen en vervolgens het geld op de bank zetten tegen 0.5% rente vind ik ook niet direct een goede optie. Had ik er huizen van gekocht zat ik nu in de min gezien de waarde-ontwikkeling van de huizen.
pieta
Quote Reactie van @Rene2001:
Ik weet natuurlijk niet je aantal hectares en aantal koeien, maar doe eens een rekensommetje

Ik heb een 60 ha, 100 mk met jongvee en productie van 9.500 kg melk. Geef jij eens wat tips. Ik heb ongeveer 30 ha klei die alleen grasgeschikt is. 18 ha waar een aantal jaar akkerbouw op kan en 12 ha echte mooie akkerbouwgrond.
+1
Rene2001
@pieta tips....
Er is veel te winnen bij optimalisatie bouwplan en voerefficientie
Hoe?
Dat zijn uren die gefactureerd kunnen worden.
pieta
@Rene2001 Zodra ik mijn bouwplan wat optimaliseer ben ik zo planetproof af. Hou je daar wel rekening mee?
Rene2001
@pieta ja
Optimalisatie met als randvoorwaarde PP lijkt me weinig zinvol.
pieta
@Rene2001 Ieder heeft zo zijn eigen omstandigheden. Ik heb een prima kostwinning met mijn koetjes.
Ik sta overigens wel open voor verbeterpunten of goede ideeën.
spotmelker
@Rene2001 KLW komt alleen maar onzin uit. Ik ben degene die mij al die berekende verliezen (die in schril contrast staan met groeiproces wat landbouw in feite is) kan specificeren nog niet tegengekomen. Gaat ook niet lukken...
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Rene2001:
De zwaar onder vuur van Henk Schoonvelde liggende turbokoe staat op eenzame hoogte

Van rekenkundig geblunder!! Daarom wil de LTO zo graag de stoffenbalans! En daarom heeft de LTO destijds de MINAS doorgedrukt en daarom is de LTO met de vriendjes van NZO en FC voorstander van de KLW....Snappie?
Twentsch Land
Stoffenbalans gaat alleen maar gedoe geven.

@kanniewaarzijn
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Stoffenbalans gaat alleen maar gedoe geven.

Tuurlijk. Is ook logisch omdat de basis niet klopt. Dan heeft alles wat je ermee uitrekent geen enkele realiteitswaarde.
pieta
@Rene2001 Jij weet helemaal niet wat de grond van die boer allemaal aan CO2 heeft vastgelegd. Wellicht zit die wel te boeren op blijvend grasland met een heel hoog% os. Terwijl de boer met de turbokoeien veel bouwland, geen blijvend grasland en veel voer van ver aanvoert. Maar ook dat is geen wetmatigheid.
Ook speelt hoe lang je koeien meegaan nog wel een rol.
Rene2001
@pieta Ik heb het over eiwit
Essentieel onderdeel van onze voeding
Eiwit is geen CO2
pieta
@Rene2001 Het ging over CO2. Heb ik in mijn 1e reactie op erik1979 zelfs aangehaald.
spotmelker
@Rene2001 Eiwit is geen CO2, geen Co2 maar wel een heel complexe koolstofketen met hier en daar een stikstofatoompje. Het is niet onlosmakelijk van elkaar.
Erik1979.
@pieta eerst de vraag maar stellen of het relevant is hoeveel co2 er vast gelegd wordt. Hier wordt zo makkelijk aan voorbij gegaan. Zelfde als bij jullie met stikstof. Een veehouderij bedrijf die al 100 jaar tegen de bossen aan zit maakt nu de bossen kapot 🤡🤡🤡 en als het vast staat dat co2 echt een probleem is dan moet je max kernenergie. En snelgroeiend houd zetten en die lucht dicht bewaren. Zoveel goedkope oplossing, maar daar is geen verdien model op mogelijk.
+3
robbies
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Alles wat maar iets afwijkt van wat mainstraim boer als normaal/gewenst ziet, wordt met de grond gelijk gemaakt.

misschien je maatjes John Arink of Ruud Zanders ook eens aanspreken. Die lopen met hun clubjes Caring Farmers/Extinction rebellion de gangbare boeren met de grond gelijk te maken.
marcsterreborn
@robbies dat zijn tenminste mensen die hun nek durven uitsteken. En dat zal mijn vriend Alex ook bij de Rabobank gaan doen.....
+1
Albert Altena
@marcsterreborn Je kunt het ook hunkeren naar aandacht noemen en zich daarbij verheven willen voelen.
marcsterreborn
@Albert Altena de eersten zullen de laatsten zijn...
pieta
@marcsterreborn John Arink heeft bepaald geen uitrolbaar bedrijfsmodel. Dan moeten er eerst flink wat stoppen, hun gronden naar natuurclubs gaan en die clubs moeten ze dan voor een beetje aan je gunnen.
Ik vind het wel knap wat ie doet. Maar meer als een voorbeeld van een andere denkrichting is ie niet.
+2
marcsterreborn
@pieta dat is ook zo. En wat ook meespeelt is dat John produceert voor een nichemarkt. Dat betekent per definitie dat niet iedereen moet gaan doen wat hij doet. Dan klapt de markt in elkaar.
Hoewel de bedrijfsaanpak van John Arink mij persoonljik prima past, ben ik niet altijd zo enthousiast over zijn manier van communiceren. Die is wat mij betreft iets te veel gericht op het inhakken op anderen die niet doen wat hij voor ogen heeft. Ook bioboer Jan Overesch uit Raalte heeft daar een handje van. Ze bereiken daarmee juist wat ze niet willen bereiken.
pieta
@marcsterreborn Dat wou ik nou niet zeggen maar vind ik dus ook.
+1
robbies
@marcsterreborn
Quote:
John Arink mij persoonljik prima past, ben ik niet altijd zo enthousiast over zijn manier van communiceren. Die is wat mij betreft iets te veel gericht op het inhakken op anderen die niet doen wat hij voor ogen heeft

Wat ik dus zeg
robbies
@marcsterreborn alex noemt zichzelf met 70 ha en 120 koeien de meest gemiddelde boer. Die moet ik in hier met een lamp gaan zoeken.

Alex is binnen twee jaar weg bij Rabobank. Die mag je onthouden
marcsterreborn
@robbies Alex is binnen twee jaar weg bij Rabobank. Die mag je onthouden

Die zal ik onthouden. Ik sluit niet uit dat het omgekeerde het geval zal zijn....
pieta
@marcsterreborn Het omgekeerde dus, de Rabobank weg bij Alex? 😁
marcsterreborn
@pieta ook een interessante gedachte...
Jannus
@Braboboer Omdat hij de Babylonische spraakverwarring heeft uitgevonden??iedereen zegt wat maar men verstaat elkander niet meer?
Bartlehiemboer
@Jannus
Dat is er eentje voor op het tegeltje.
Mooi opgeschreven.
Albert Altena
@Braboboer Iedereen zet de PvdA aan de groene zijde.
Maar dat is niet hun beginsel.
Door de samenwerking met Groen Links hebben ze daarbij hun ruggengraat verloren.
Behalve Plasterk
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
hebben ze daarbij hun ruggengraat verloren.

😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's netjes , afrika , biologisch , oostvaardersplassen , getrokken , bijvoeren , financieren , vervangen , windmolens , kernenergie en geloof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
3.293