Verduurzaming van de landbouw: natuur in afgelopen decennia grotendeels hersteld!

De natuur heeft zich vanaf 2000 fors hersteld van de klap die zij in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw heeft opgelopen. Sinds 1990 is de stikstofemissie meer dan gehalveerd. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de verspreiding van 45% van de essentiële flora en fauna is toegenomen en die van ruim 40% stabiel is gebleven. Helaas is 12% van de habitattypische soorten er op achteruitgegaan. Voor die achteruitgang zijn vooral andere factoren dan stikstof verantwoordelijk, zoals verdroging. Dat blijkt uit analyse van gegevens van natuurorganisaties, uitgevoerd door de stichting Samenleving, Landbouw en Natuur (SLN).

Maatschappelijke balans
De stichting SLN streeft naar een goede balans tussen de samenleving, de landbouw en de natuur. De stikstofwet (wet stikstofreductie en natuurherstel 2021) herbergt veel elementen in zich, die dit doel in de weg staan. Het is duidelijk dat deze wet leidt tot polarisatie binnen de samenleving en het is onduidelijk in hoeverre zij bijdraagt tot een significante verbetering van de natuur. Een open en eerlijke dialoog ontbreekt. Wat we zien is maatschappelijke chaos, onrechtvaardigheid en pompen van een enorme hoeveelheid geld in het oplossen van een probleem, waarvan de onderbouwing door een groot deel van de samenleving niet wordt gedeeld en de wetenschappelijke feiten niet eenduidig zijn.

Het volledige rapport kunt u inzien en downloaden vanaf onze website: samenlevinglandbouwnatuur.nl/natuur-anno-2023-vall…

Deel dit topic

Reacties

+1
Albert Altena
Zo. Das duidelijk!!!!!
Putjeschepperr
@Albert Altena zullen ze er ook wat mee gaan doen?
Theo61
@Putjeschepperr Ze kunnen nu de doelstellingen in het landbouwakkoord wel herschrijven.
Raben
Misschien dat de natuur nog moest herstellen van de zure regen
Kars
@Raben van de zwavel in de diesel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , onduidelijk , pompen , stikstof , natuur , natuurherstel , geld en stikstofemissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0