Geen landbouwakkoord, meer onderhandelingen nodig: 'Adema moet meer bieden'

Boerenorganisaties en de overheid zijn er nog niet in geslaagd een landbouwakkoord te sluiten. Dat zei landbouwminister Piet Adema donderdagochtend na zo'n vierentwintig uur van besprekingen met diverse betrokken partijen. Hij verwacht dat de komende weken nog 'intensieve gesprekken' nodig zijn. "Er moet echt nog wat gebeuren."
Over bijvoorbeeld de financiering van de landschapsdiensten moet nog doorgepraat worden, zegt Adema. Dat geldt ook voor onder meer het perspectief voor jonge boeren en het mestbeleid. "We praten over hele grote thema's, die ingrijpend zijn voor de landbouwsector. Het gaat echt ergens over." Adema benadrukt wel dat er "grote stappen" zijn gezet tijdens het urenlange overleg, maar gaf geen verdere toelichting wat die grote stappen inhouden.

Ultimatum
Dat er nog geen overeenstemming is over het landbouwakkoord kan ook voor de Haagse politiek grote gevolgen hebben. CDA-leider Wopke Hoekstra kondigde aan opnieuw te willen onderhandelen over de stikstofdeadline: het kabinet wil daar 2030 voor hanteren, maar dat vindt Hoekstra niet te dragen. Maar voordat hij verder wil onderhandelen, moet er voor hem eerst een landbouwakkoord liggen. Hierdoor kan de onduidelijkheid over het stikstofbeleid langer voortduren.

LTO stelde eerder nog een ultimatum dat vorige week maandag afliep. Ondanks dit drukmiddel was de organisatie niet tevreden over de definitieve tekst van het onderhandelingsakkoord. De concepttekst werd afgewezen, omdat er 'forse bijsturing' nodig was. Daarop besloten de betrokken partijen woensdag verder te praten. Dat werd een marathonoverleg waar ook premier Mark Rutte nog bij aanschoof. Hij zei na afloop dat er 'intensieve, goede gesprekken' zijn gevoerd. "Maar er is nog veel werk aan de winkel."'

Adema moet niet dromen en boeren meer bieden'Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is niet verrast dat er nog geen landbouwakkoord is. "Landbouwminister Piet Adema moet niet zo dromen en met veel meer de boeren tegemoet komen", zegt FDF-voorman Mark van den Oever in een reactie. "Boeren hebben geen interesse in extra leningen bij de bank voor de plannen in Den Haag", meent hij.De boerenactivist stelt dat hij een verdienmodel voor boeren wil zien, niet een verdienmodel voor banken. "Wij maar werken voor een nog hogere schuldenberg. Wij trappen niet in deze plannen." 'Landbouwakkoord is verworden tot een dwangbuis'

Wat Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie Nederland, betreft moet 'acuut gestopt worden met deze soap'. Agractie stapte eerder uit het overleg over het landbouwakkoord en zat niet bij het overleg van woensdag aan tafel. "Het landbouwakkoord was bedoeld om boeren perspectief en vertrouwen te geven. Maar inmiddels is het verworden tot een dwangbuis die boeren het perspectief ontneemt", zegt Kemp.

Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) was wel betrokken bij het gesprek en laat weten dat nog 'diverse belangrijke thema's' openliggen om tot een landbouwakkoord te komen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemt onder meer de financiering van landschapsdiensten en agrarisch natuur- en landschapsbeheer, bescherming van boeren die door willen gaan, mest en grondgebondenheid en het proces rondom de zogeheten PAS-melders.LEES OOK: Komt er nog een Landbouwakkoord? Vijf vragen en antwoorden Farmers Defence Force: 'Boeren moeten zich voorbereiden op nieuwe strijd'

Deel dit topic

Reacties

Rene2001
Om een uur of 2 diep in de nacht:
Zo, nu is het wel genoeg gewees!
Tekenen bij het kruisje!
Dan gaan we allemaal wat uurtjes slapen op de logeerbedden en morgenochtend samen ontbijtje
Dan ga IK als eerste naar buiten en meldt:
Na zware onderhandelingen zijn we er toch uitgekomen, de grootse opgave in mijn carrière.

De avonden toneelcursus is voldoende
BertK
Feestjes mogen tot na middernacht duren, voor de rest is het een teken dat je je onder druk laat zetten.
weurding
Kunt wel krabbel zetten maar of het vuur daar mee gedoofd is?
+6
de jonge
@weurding denk dat met de krabbel het vuur juist weer aangewakkerd word en dan kan het wel eens een uitslaande brand worden
+6
Kars
Een akkoord waar boeren alleen mogen leveren en meer eisen voldoen en als compensatie wensnatuur tegen onkostenvergoeding mogen onderhouden.
Hiephoi! Wat een akkoord! Wat een perspectief ik mag melken en overdag de onderbetaalde natuur hovenier uithangen. Krijgen we straks als boeren met koningsdag allemaal een lintje omdat we verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. Wat een toekomst, wat een verdienmodel 🤮
+4
hans1980
@Kars boeren = dagbesteding
cjw73
@Kars bezigheidstherapie.
Twentsch Land
Onduidelijk nog vergoedingen voor natuur beheer !

Even van uitgaan dat er een overeenstemming komt voor vergoeding en natuurbeheer, ga er even vanuit dat in sommige gebieden verplicht wordt wil je vee blijven houden.

Nu met die inflatie en dat gaat nog wel even door kan de vergoeding over 2 jaar misschien de waarde nog maar hebben van een fooi !

Belangrijk is dat in het akkoord regels worden gezet dat overeengekomen waarde niet mag verminderen.
Kars
@Twentsch Land als ik natuur moet gaan beheren krijgen ze gewoon rekening zoals iedereen. Te duur, ander bellen!
+2
slagakker
Moet verboden worden later dan 23.00 uur te vergaderen.Om 2.00 snachts slaapt iedereen ,dan slaat er iemand met vuist op tafel iedereen schrikt wakker steekt maar snel hand omhoog akkoord geregeld en ze kunnen naar bed.(Zou zo maar kunnen)
Weidezicht
@slagakker zo gaat het dasr altijd in de 2e kamer
+1
Braboboer
@slagakker

Hier zeggen ze wel eens: “ s’nachts is voor de ratten”.
Rene2001
Weet je wat ik denk wanneer ik dit lees?
Wat hebben ze in vredesnaam gedaan sinds december?
+1
klant
@Rene2001 koffiedrinken en verlekkert kijken naar de zak geld waar lto ook voor een gedeelte mee aan de haal gaat.
+1
demelkboer
@Rene2001 lnv probeert als sinds december de vingers achter de landbouwgrond te krijgen. Zelfs lto wil de sleutels niet afgeven
aldert
Denken ze nou echt dat het licht nog eens groen word? Volgens mij blijft het oranje knipperen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landschapsbeheer , mestbeleid , grondgebondenheid , jonge boeren , financiering , verdienmodel , stikstofbeleid , farmers defence force , pas-melders en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0