Agractie: norm aantal koeien per hectare groot struikelblok

ANP - Een van de belangrijkste struikelblokken in de onderhandelingen over het landbouwakkoord is een nieuwe norm voor het maximaal aantal koeien per hectare, zegt Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie Nederland.

Deze zogeheten GVE-norm gaat volgens hem vooral in Gelderland, Overijssel en Brabant voor duizenden boeren voor problemen zorgen. "Ze kunnen hun bedrijf dan niet meer voortzetten. Ik kan me niet voorstellen dat LTO en andere landbouwpartijen hierin meegaan en daar afspraken over willen maken", zegt Kemp.

"Het is een grote bedreiging voor boeren. Er is nogal wat commotie over in de LTO-gelederen. En wij weten dat landbouwminister Piet Adema dit al vanaf het begin wil", vervolgt de voorman.

Later op de dag vindt belangrijk overleg plaats over het landbouwakkoord. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. Agractie zit niet aan tafel zit bij dit overleg.

Deel dit topic

Reacties

+6
casev2
Is dit niet gewoon onderhandelingstactiek? Je laat een extreem punt lekken naar de pers, zodat de minister straks voor de buhne kan zeggen dat hij toe wil geven en dit uit het akkoord haalt, waarna lto dit als hun overwinning kan claimen, en bij het kruisje tekent...
+2
Braboboer
Was voor mij nog steeds een raadsel wat het agractie standpunt op dit onderwerp is maar ben blij dat ze zich er tegen verzetten 👍🏼
Bennie Stevelink
Het is mij niet duidelijk wat het probleem is: het feit dat er een GVE-norm komt of de hoogte van de norm?
casev2
@Bennie Stevelink wat vind jij dan bennie? (Op persoonlijke titel)?
Braboboer
@Bennie Stevelink

Quote:
Deze zogeheten GVE-norm gaat volgens hem vooral in Gelderland, Overijssel en Brabant voor duizenden boeren voor problemen zorgen. "Ze kunnen hun bedrijf dan niet meer voortzetten.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
Je moet met zoveel diversiteit mensen met of zonder kennis geen stokken of knoppen geven, wordt je nog meer marionet van politiek waar geen enkel doel of boer mee geholpen is.
apel
@Bennie Stevelink wat is het probleem wanneer ik netjes mest afvoer en voer weer aankoop? Voor veel akkerbouwers is het toch maar wat fijn als ze grond kunnen uitruilen. Wat is het voordeel voor de boer van een gve norm ?
casev2
@apel het probleem lost zijn eigen wel op. Zonder derogatie gaat elke kuub strond voor zeker 30 euro weg, dus voor alle intensieve bedrijven is het toch al een doodlopende weg. Daar heb je geen verplichting of wetten voor nodig...
Noorderling
@casev2
Er is geen capaciteit om die mest op zijn plek te krijgen. Dat gaat in eigen beheer of met sleepslang rechtstreeks naar de afnemer echt niet zoveel geld kosten, vraag kan dan niet bediend worden in 3week, dit seizoen zelfs maar 3dagen.
bio boer
@apel het probleem is dat mestproductie berekeningen nooit kloppen dat kan 2 kanten uit met 5 koeien per ha kan dat ver oplopen het verschil van werkelijke of berekende mestproductie je denkt toch niet dat veehouder denk ow ik heb wat mest over dat gan ik exstra afvoeren
Braboboer
@bio boer

Ken ook grondgebonden bedrijven die alles op de huiskavel rijden en de veldkavels niet of maar 1 keer per jaar met drijfmest komen vanwege de transportkosten.

Als iedereen verplicht grondgebonden moet worden wordt alleen meer want je gaat niet voor je lol 20 km met mest slepen als het ook achter de stal op het land kan.
+1
bio boer
@Braboboer je wil je grond ook wat vruchtbaar houden toch met wat vrachtwagens is het er zo
Braboboer
@bio boer

Kun je op die veldkavel ook 30 kuub rijden en aan huis 80.
+2
bio boer
@Braboboer moeten we aan de gps op de mestkar ? We kunnen toch ook gewoon eigen verandwoordelijkheid op ons nemen is ook voor eigen belang of wil idereen helemaal gewurgd worden door regels
Braboboer
@bio boer
Mee eens

En daarom geen GVE norm. Eigen verantwoordelijkheid dat je de overschot mest netjes afzet.
Noorderling
@bio boer
Of zelf mogen kiezen.
Loonwerkers rijden hier al veel mest uit met NIR en gps. Kan hele bemonsteren er af, zinloos 100meter met vrachtwagens rijden voor de regeltjes. Op vakken van 12x12meter alles geborgd.

3sporen mest beleid is ook al eens voorgesteld. Lijkt me meer recht doen aan de situatie en verschillen in Nederland.
Noorderling
@bio boer
Het is wel de realiteit.
Had ook zon kavel gras naast me, 2jaar enkel kunstmest opgekomen op huurperceel. Was er ook wel aan af te zien maar goed, ieder zn eigen overwegingen.
klant
@Bennie Stevelink wat voor nut heeft het?
+1
BertK
Grootste probleem is de papieren werkelijkheid. Wat maakt het nu uit wie de hypotheek betaald van het land waar mijn mest terecht komt of waar mijn voer wordt geteeld. Uitbesteed werk is de normaalste zaak van de wereld, alleen een boer moet straks alles van 'eigen' land.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , brabant , overijssel , gelderland , agractie , bart kemp , nederland , hectare , piet adema en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0