Concept-landbouwakkoord: duurzamer voedsel, hogere prijs boeren

ANP - De landbouw in Nederland wordt in de toekomst volledig duurzaam en zal zo min mogelijk het milieu belasten. Dat staat volgens RTL Nieuws in het concept-landbouwakkoord. Een van de afspraken is dat alle producten in Nederlandse supermarkten moeten voldoen aan een nieuwe norm. Daardoor stijgt de prijs van producten, maar krijgt de boer een betere vergoeding.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De landbouw in Nederland wordt in de toekomst volledig duurzaam en zal zo min mogelijk het milieu belasten. Dat staat volgens RTL Nieuws in het concept-landbouwakkoord.

Dat zijn de belangrijkste voorstellen uit het landbouwakkoord waarover het kabinet het eens probeert te worden met landbouworganisaties, zo schrijft RTL. Daarnaast worden boeren in de toekomst ook verantwoordelijk voor natuurbeheer en krijgen zij daar een beloning voor.

Tussenakkoord
Al maanden overlegt minister Adema (Landbouw) met de sector over een toekomstplan, dat in 2040 moet zijn gerealiseerd. Een mogelijk akkoord is al een aantal keren uitgesteld. Woensdag is er opnieuw overleg. Mogelijk worden onderhandelaars het dan eens over een tussenakkoord, dat vervolgens wordt doorgerekend op de milieueffecten.

Producten duurder
Het is de bedoeling dat alle landbouwproducten in Nederland moeten voldoen aan een nieuwe 'duurzaamheidsstandaard'. Dit geldt met name voor groente, fruit, eieren, zuivel en vlees. Hierdoor zullen de producten iets duurder worden, maar tegelijkertijd zal de boer een betere prijs ontvangen.

Wat de exacte impact van de prijsstijging zal zijn is nog niet duidelijk. Er wordt gestreefd naar een zo eerlijk mogelijke verdeling tussen consumenten, supermarkten, groothandels, voedselproducenten en boeren.

Deel dit topic

Reacties

+5
producent
Naast de mislukte wensnatuur willen ze nu ook de wenslandbouw.

rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/…
+4
casev2
Ga er maar vanuit dat dit betekend: Nog meer regelgeving en bemoeizucht vanuit de overheid , en een betere marge voor de verwerkers en supermarken.... Owja, en elk jaar een paar % boeren minder...
producent
@casev2
Het laatste beetje financiële lucht gaan ze uit de landbouw trekken.
En de beste natuur gaan ze over 15 jaar rondom de natura 2000 gebieden vinden, onderhouden door de onderbetaalde boeren.
Nevergiveup
Hie zit het met alles wat uit het buitenland komt ?
Boertje25
@Nevergiveup alles wat in de supermarkt ligt moet aan dezelfde eis voldoen,

nu weten we natuurlijk hoe dat gaat, stempeltje hier en stempeltje daar en het voldoet ineens aan dezelfde eis...
+2
Braboboer
@Boertje25

Dus de koffie, thee, bananen, rijst etc verdwijnen uit het Nederlandse voedingspatroon 🤡
GJ Bosch
@Nevergiveup dit zegt rll nieuws

Ook producten uit het buitenland moeten voldoen aan de nieuwe standaard, anders mogen ze hier niet worden verkocht. Daarnaast zullen er Europese afspraken moeten worden gemaakt, want bijna driekwart van Nederlandse producten gaat nu naar het buitenland. Als daar de landbouw niet mee verandert en producten goedkoper blijven, wordt de Nederlandse boer weggeconcurreerd.
kearl
@GJ Bosch En producten die niet in Nederland worden geproduceerd? Ik mag toch niet hopen dat ze soja en dergelijke buiten schot laten....
+1
Jannus
@GJ Bosch Het venijn zit hem in de staart,in de rest van de EU doet men alsof hun neus bloed en hier ploft de markt helemaal in elkaar
Erik1979.
@Jannus bij ons in Duitsland is het net zo erg. Bij ons in Rheinland Pfalz hebben we nagenoeg geen varkens meer, de zondag morgen ontbijt ei komt uit de regio en is mooi bio maar de rest legbatterij uit ..... import. Melkkoeien 75% is weg en er volgen er vele. Enige voordeel: vanmorgen de mest in de stal gratis gemixt en halen nu de mest op. (Is buurman dus maar geen geld voor de mest gevraagd)
+1
Erik1979.
@GJ Bosch ja...... En we bevechten de import met ons leven... Legbatterijen of niet dat is minder relevant.
+1
Erik1979.
@Nevergiveup hopelijk zitten er geen kogels of mijnen in het voedsel wat jullie uit de Oekraïne gaan krijgen 😝
Braboboer
Moeten we allemaal verplicht meedoen aan planetproof of hoe zien ze het voor zich?
Bennie Stevelink
Het volgende bericht in het AD:

Quote:
Een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland moet gaan bepalen hoeveel dieren boeren nog mogen houden op hun bedrijf. Deze nieuwe norm - de zogenoemde ‘graslandnorm’ - maakt deel uit van de conceptekst die rondgaat over het Landbouwakkoord.

Wordt hiermee hectare grond bedoelt of specifiek hectare grasland? Koeien per hectare grasland zou beleidsmatig zeer uitgekookt zijn:
1 boeren met een akkerbouwtak kunnen de akkerbouwgrond niet meetellen voor het aantal koeien wat ze mogen houden.
2 schijnconstructies met akkerbouwers zijn niet mogelijk.
3 er kunnen geen koeien meer worden gehouden met uitsluitend maisteelt.
4 boeren worden gedwongen zoveel mogelijk gras te telen en zo weinig mogelijk mais.
frank post
@Bennie Stevelink 3 gve per ha grasland
+7
Braboboer
@frank post

Als LTO daar een handtekening onder zet zijn ze helemaal knettergek.
+3
ted9
@Braboboer Maar dan ook voor 3gve mest erop. Dan zijn ze goed bezig .
frank post
@ted9 lijkt me wat hoog ingezet maar zou goed vertrekpunt zijn😬
Johannushoeve cv
@frank post zakken kan altijd nog . Om hoog wordt meest al een probleem.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ted9:
Maar dan ook voor 3gve mest erop.

Als je praat over duurzaamheid is het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid van het grootste belang. Dan is 3 GVE/ha een goed uitgangspunt (en uiteraard zonder mestafzet).
producent
@Braboboer
Betekend einde van de ZLTO, en van de veehouderij in de akkerbouwgebieden.
frank post
@Braboboer denk dat dat één van de redenen dat er nog geen handtekening staat😂
demelkboer
@frank post hoop je dit of weet je dit. Ik gok in de overgangsgeboeden max 1.5 en als je pech hebt 1 gve per ha
+1
frank post
@demelkboer het gaat vlgs mij niet om gve per ha maar over gve per ha grasland om het aandeel grasland op peil te houden
Braboboer
@Bennie Stevelink

Je zou in theorie grond kunnen ruilen met een akkerbouwer en op die akkerbouwgrond een jaar italiaans zetten.
Bennie Stevelink
@Braboboer
Quote:
Je zou in theorie grond kunnen ruilen met een akkerbouwer en op die akkerbouwgrond een jaar italiaans zetten.

Wat wordt er in dat jaar door de akkerbouwer geteeld op jouw grond?
Braboboer
@Bennie Stevelink

Als jij dat jaar gras teelt op die akkerbouwer zijn grond kan die akkerbouwer det jaar een akkerbouwgewas telen op jouw grond dat bedoel ik.

En degene die de combi akkerbouw + melkvee hebben zijn vaak al extensief dat er nog wel grond voor de akkerbouwtak over is na die 3gve grasland.

Maar het wordt er zeker niet makkelijker op je bent minder flexibel en voor sommige gevallen mogelijk wel einde akkerbouwtak.
Noorderling
@Braboboer
Probleem is dat je je gras niet op gaat krijgen op goed opbrengende grond, daarnaast past luzerne of andere voedergewassen soms beter in het bouwplan en rantsoen.

Koeien is ook maar een manier om rustgewassen te verwaarden, uitgangspunt van ministerie is het ideale plaatje van weiden en bloemetjes.
Gaat dit jaar al weer geweldig.
Braboboer
@Noorderling

Met 3 GVE per hectare gras moet je nog steeds voer aankopen lijkt me.

Als je dan 2,4 koeien melkt en jongvee 10.000 kg melk per koe heb je 24.000 kg melk per hectare.

Zou het knap vinden als je dan zelfvoorzienend bent in ruwvoer met alleen grasland.
Noorderling
@Braboboer
Zit op 4gve per ha grasland.
Op totale bedrijf op 2,6. Dat gat zit hem de crux.
Teel naast mais 200ton krachtvoer zelf en voer een 40ton stro. Daarnaast nog 20ton instrooien. Ruwvoer genoeg en koop op stoomschillen na geen bijproducten. Je zou het volgens de professoren circulair kunnen noemen, al krijg ik jeuk van bedrijven in vakjes drukken.

Dus ja, ik zit niet op meer gras te wachten.
Laat ieder lekker doen wat ze past en goed in zijn. Al het voer komt van grond af. Net wat de opbrengsten en voorraden doen passen we het bouwplan aan. Met rotatie en glb erbij is dat al lastig genoeg om 1-2jaar vooruit te plannen.
bio boer
@Noorderling gras is wel goed om koolstof in de bodem tegrijgen er is geen mooiere bodem dan onder gras daarom zijn er partijen die graag zouden zien dat je op alleen gras produceert
Noorderling
@bio boer
Hoe ouder de grasmat, hoe oppervlakkiger de wortels komen. Kost ook weer opbrengst in droge jaren. Grondmonsters worden maar op cm of 10 gestoken, die getallen zeggen me weinig.
Voor koolstofopslag moet dacht ik 60cm gestoken worden, houdt je op klei geen cijfer voor de komma over.

Vlinderbloemigen wortelen veel dieper met een penwortel, tarwe gaat ook diep, grond wordt veel minder bereden en verdicht. Is deze week veel land kapot gereden, mag wel 8weken droog blijven voordat dat genezen is.

Gras is niet slecht, maar heeft ook wel zijn beperkingen voor de grond zelf.
producent
@Bennie Stevelink

Ben bang dat LNV dit gaat gebruiken als wisselgeld om andere slechte voorwaarden er door te krijgen.
En wat heb je aan een hogere prijs wanneer de kosten harder stijgen.
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink ik vind het als niet belang hebbende een samenwerking met een akkerbouwer geen schijn constructie! Dit zouden ze moeten promoten. Akkerbouwer die de mest afneemt, die grond ruilt in zijn aanbouw plan (hoe heet dat in Nederlands ben iets te lang weg🙈) is gewoon kringloop en oplossing voor arme boeren die niet de grond hebben maar wel de capaciteiten. Als je alle grond eigendom of pacht moet hebben is melkvee helemaal een rijkelui hobby.
j h p
@Bennie Stevelink per ha weiland, boeren worden dus ook verplicht te weiden?
BertK
Het zou zomaar kunnen dat als je aan de normen in je eigen land zijnde een Europese lidstaat voldoet, je overal in Europa mag verkopen. Nederland heeft daar geen zeggenschap over.
GJKlaassen
Hogere opbrengstprijs.....

en de kostprijs??
arie.j
Luister nu naar live 2ekamer over landbouw en landakkoord,minister komt aan het woord om 16.45
hans-hans
@arie.j dit debat? ik heb zelf geen tijd want we zijn aan het maaien
de jonge
@hans-hans jup de kantoren gaan of zijn nu dicht......
+1
de jonge
@de jonge de soap is nog niet afgelopen dus, iedereen mag nog wat langer wachten en ik hoop blijven wachten wachten wachten en dan afblazen die hele shitzooi die op foutmarges tot 100% word gebaseerd... wat een land
arie.j
Quote Reactie van @hans-hans:
@arie.j dit debat? ik heb zelf geen tijd want we zijn aan het maaien

Ja, vragen beantwoorden o.m.. over lekken landbouwconseptakkoord enz.
BertK
Dragen we soms geitenwollen sokken?
Erik1979.
Hebben ze ook een afstand voor grondgebonden landbouw? Moet de grond binnen een aantal kilometers liggen of is het net als bij ons dat je het hard moet maken dat je de grond gebruikt voor voer productie? Zou in iedergeval wel eerlijker zijn want we hebben toch èèn Europa... .
de jonge
En hoe met de grond die ze al afgepakt hebben met hun bufferstroken, scheelt mij een aantal hectares, mag ik daar nieuwe cultuurgrond voor uitzoeken in mijn eigendom van de staat? het is pure diefstal en welke partijen gaan daarmee een rechtszaak aanspannen? iemand?
+1
Rene2001
Natuur beheren?
Beetje rondcrossen met de trippelmaaier is acceptabel.
Bos onderhouden zoeken ze maar een ander voor.
Ze kunnen hoog springen
Ze kunnen laag springen
Nooit, maar dan ook echt nooit laten boeren zich knechten door de overheid,lto en najk.
+1
bio boer
Circuleert dat consept nog nergens ?
jan-cees

Rene2001
@jan-cees wanneer je dat nu nog niet gedaan hebt als boer: wordt wakker en stuur het in!!!
j h p
Ik wil helemaal niet verantwoordelijk zijn voor natuurbeheer.
bio boer
@j h p we weten nog niet wat er in staat dat vage schrijven van rtl hebben we weinig
Limootje
Landschapsgrond en bufferstroken afspreken en later zien wat de vergoeding wordt !? Klinkt als bos insturen. Iedere koopman weet dat dit nooit goed komt.
En wat wanneer de vergoeding niet toereikend zal zijn of er geen overeenstemming wordt bereikt, of de vergioeding afgebouwd na verloop van tijd, is dan de hele deal van tafel of blijft het zuur. Vul maar in.
Bij geen volledige afspraken heb je geen afspraken heb ik geleerd. Beter geen deal dan een slechte.
Bovendien, vergoeden afwaardering grond via beheerwerk !? Klinkt als sigaar uit eigen doos. Wanneer de maatschappij beperkingen wenst voor gronden dan behoort zij het vermogensverlies te compenseren ineens. Wanneer de maatschappij een dienst wenst in de vorm van natuurbeheer dient zij dit te vergoeden.
Wie anders dan de eigenaar dient de keuze te maken voor bovenstaande. Welke belangenorganisatie heeft het mandaat (en onfatsoen) deze keuze voor de eigenaren te maken. Niet best allemaal.
+2
Jan-T
Zorgelijke ontwikkeling een concept landbouw akkoord wat gelekt is om nu op te reageren.
Kunnen ze mooi zien hoe men er op reageert.

Ik vind het een walgelijke situatie met halve waarheden.
Dit heeft het ministerie schijnbaar nodig en wij trappen er wel weer in.
Wat een achterbaks zooitje ongeregeld is het.!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , milieu , duurzaam , boer , toekomst , nieuws en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
2.774