Concept-landbouwakkoord: duurzamer voedsel, hogere prijs boeren
Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De landbouw in Nederland wordt in de toekomst volledig duurzaam en zal zo min mogelijk het milieu belasten. Dat staat volgens RTL Nieuws in het concept-landbouwakkoord.
Dat zijn de belangrijkste voorstellen uit het landbouwakkoord waarover het kabinet het eens probeert te worden met landbouworganisaties, zo schrijft RTL. Daarnaast worden boeren in de toekomst ook verantwoordelijk voor natuurbeheer en krijgen zij daar een beloning voor.
Tussenakkoord
Al maanden overlegt minister Adema (Landbouw) met de sector over een toekomstplan, dat in 2040 moet zijn gerealiseerd. Een mogelijk akkoord is al een aantal keren uitgesteld. Woensdag is er opnieuw overleg. Mogelijk worden onderhandelaars het dan eens over een tussenakkoord, dat vervolgens wordt doorgerekend op de milieueffecten.
Producten duurder
Het is de bedoeling dat alle landbouwproducten in Nederland moeten voldoen aan een nieuwe 'duurzaamheidsstandaard'. Dit geldt met name voor groente, fruit, eieren, zuivel en vlees. Hierdoor zullen de producten iets duurder worden, maar tegelijkertijd zal de boer een betere prijs ontvangen.
Wat de exacte impact van de prijsstijging zal zijn is nog niet duidelijk. Er wordt gestreefd naar een zo eerlijk mogelijke verdeling tussen consumenten, supermarkten, groothandels, voedselproducenten en boeren.
Bronnen
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's landbouw , milieu , duurzaam , boer , toekomst , nieuws en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/…
Wordt hiermee hectare grond bedoelt of specifiek hectare grasland? Koeien per hectare grasland zou beleidsmatig zeer uitgekookt zijn:
1 boeren met een akkerbouwtak kunnen de akkerbouwgrond niet meetellen voor het aantal koeien wat ze mogen houden.
2 schijnconstructies met akkerbouwers zijn niet mogelijk.
3 er kunnen geen koeien meer worden gehouden met uitsluitend maisteelt.
4 boeren worden gedwongen zoveel mogelijk gras te telen en zo weinig mogelijk mais.
en de kostprijs??
Beetje rondcrossen met de trippelmaaier is acceptabel.
Bos onderhouden zoeken ze maar een ander voor.
Ze kunnen hoog springen
Ze kunnen laag springen
Nooit, maar dan ook echt nooit laten boeren zich knechten door de overheid,lto en najk.
En wat wanneer de vergoeding niet toereikend zal zijn of er geen overeenstemming wordt bereikt, of de vergioeding afgebouwd na verloop van tijd, is dan de hele deal van tafel of blijft het zuur. Vul maar in.
Bij geen volledige afspraken heb je geen afspraken heb ik geleerd. Beter geen deal dan een slechte.
Bovendien, vergoeden afwaardering grond via beheerwerk !? Klinkt als sigaar uit eigen doos. Wanneer de maatschappij beperkingen wenst voor gronden dan behoort zij het vermogensverlies te compenseren ineens. Wanneer de maatschappij een dienst wenst in de vorm van natuurbeheer dient zij dit te vergoeden.
Wie anders dan de eigenaar dient de keuze te maken voor bovenstaande. Welke belangenorganisatie heeft het mandaat (en onfatsoen) deze keuze voor de eigenaren te maken. Niet best allemaal.
Kunnen ze mooi zien hoe men er op reageert.
Ik vind het een walgelijke situatie met halve waarheden.
Dit heeft het ministerie schijnbaar nodig en wij trappen er wel weer in.
Wat een achterbaks zooitje ongeregeld is het.!!!