Prestatietoeslag € 0.34 ???????

Gisteren de halfjaarcijfers van FrieslandCampina gekregen.
De garantieprijs € 26.04 en de prestatietoeslag € 0.34.
Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat een moderne up-to-date zuivelcooperatie zo weinig extra kan presteren t.o.v. de gemiddelde minder georganiseerde andere zuivelbedrijven in de EU
Jaren is er in merken en producten met een toegevoegde waarde geinvesteerd zodat er in tijden met een slechte zuivelmarkt toch nog een goede marge gehaald kan worden. Nu blijkt dat dit maar € 0.34 oplevert ?????

Ik had altijd al het idee dat onze zuivel te makkelijk weggegeven wordt maar nu weet ik het zeker.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Ze zijn alleen druk met hun eigen hachje

Dit kun je ook over melkveehouders zeggen. En daar is ook niets mis mee
anonymous_8
Tja met veehouders die redeneren zoals jij is het niet vreemd dat directieleden van zuivelfabrieken wel eens de neiging krijgen om arrogant uit de hoek te komen
arie.j
<<<"Doel van een coöperatie is dat wij een melkprijs krijgen waar we goed van kunnen bestaan. Dus niet een marktconforme slechte prijs waar velen aan kapot gaan. "<<<

Dan wordt het tijd dat jij je ideeën maar eens voorstelt om in de statuten op te nemen.
In ieder geval klets je nu grote onzin.
Zo staat het zelfs bij benadering nergens in de statuten van een zuivelcoöperatie
arie.j
De statuten zijn de grondregels, waarvan de bedoeling is dat die inderdaad zeer letterlijk worden gehandhaafd.
Juist opdat er duidelijkheid is.
arie.j
Je kan zoveel aannemen, lees om te beginnen eerst het hele persbericht maar eens voor je begint te mauwen.
De resultaten zijn zonder meer vrij behoorlijk.

Ik wil je best van repliek dienen, maar dan zul je eerst eens moeten vertellen wat jij nou echt verkeerd ziet
Het is te gek voor woorden om het percentage omzet verandering te vergelijken met het percentage boerenmelkprijs verandering .
Zeker als je zelf er bij schrijft dat je aanneemt dat de kosten gelijk blijven.
Dan is je rekenkunst toch wel op een bedroevende niveau beland
arie.j
Gelukkig schijn je in te zien dat die percentages van jou onzin berekeningen waren

Maar verder....
Elke omzetdaling (of stijging) moet dus volgens jou één op één in het melkgeld tot uitdrukking komen???

Probeer nou zelf ook eens wat na te denken, dan weet je best dat zoiets een redenering is die kant nog wal raakt.
Om te beginnen zit een groot stuk omzet bij waar geen ledenmelk bij van pas komt (buiten de EU, maar ook wat in Duitsland)
Dan schommelen de verhoudingen tussen de afzet en productiekanalen vrij sterk.En binnen de businessgroepen ook nog eens
Tot slot is natuurlijk de winst toegenomen.
Er is nog veel meer te zeggen, maar dit is toch wel voldoende om geen rare berekeningen zoals jij te gaan maken
arie.j
De gewone kaas en de poeder zijn momenteel de zwakke sectoren waar t.o.v.de garantieprijsflink verlies werd geleden
Poeder is dan ook nog in deze marktomstandigheden het overschotputje waar alle melk die "over" was schijnt heen te gaan.

Kaas en boter groep min 55 miljoen.
Hoeveel melk gaat daar in een halfjaar door?
Ergens 2 tot 2,5 miljard?
Dan is het per kg melk richting kaas een cent of 2 á 2,5.
Niet helemaal zuiver natuurlijk, alle vet (room) van de consumptieafd gaat ook via die groep.


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/09/2009 22:34 door arie.j.
Wimsumar
Beste Marcel R.: Het is nog veel erger dan u denkt ! De prestatietoeslag is afkomstig van de winst die hoofdzakelijk in het buitenland wordt behaald uit activiteiten waar ledenmelk niets te maken mee heeft!
Produkten met toegevoegde waarde (toegevoegde kosten) en merkprodukten hebben maar op zeer beperkte afzetmarkt kans, voor export zijn ze te duur en voor de wereldmarkt en interventie zijn ze waardeloos.
Wimsumar
Beste Ard Eshuis: Verkijkt u zich niet op het percentage eigen vermogen: De voorraden zuivelproduktenhebben (o.a. door de zeer lage prijs van de grondstof) een zeer lage waarde .
Wimsumar
Beste Marcel R.: Uw oproep," Waneer gaan we de directie tot verantwoording roepen?"is niet juist. Laten we wel wezen, zij hebben aan hun opdracht voldaan.
Het is nu echter wel de tijd dat wij melkveehouders uitsluitend voor kostendekkende opbrengst melk leveren.
Wimsumar
Beste Marcel R.: De melkprijs aan de leden is uitbetaald zoals afgesproken. De winstverdeling (prestatietoeslag op de ledenmelk) eveneens. Dit alles onder goedkeuring van alle leden die op de ledenvergaderingen zijn geweest en er voor hebben zitten applaudiseren, behalve ik.
Wimsumar
Beste Henk e.a.: Deze karikatuur laat overduidelijk zien dat de boer er zelfs ook nog moeite voor moet doen om er geld achteraan te gooien zodat het in de alsmaar dikker wordende 'vacuümleiding' wordt opgeslorpt
Wimsumar
Beste Ard Eshuis: Basiszuivelproduktie = overschot recycling. ( op zijn deftigst gezegd)
anonymous_46
Das niet het spannendst, maar doe er wat aan! Ik heb ook gezien dat de solvabiliteit in 1 klap van 30 naar 35 % is gegaan, zo wordt er gepiept over kritische grens en zo horen ze weer bij de gezondste ondernemingen, tja ik heb al eerder gezegd bij slechte melkprijs gewoon bijna de volledige winst rechtstreeks naar de boeren in de vorm van melkgeld, zonder dat er ook nog eens afgerekend moet worden met de belasting, dat doen wij dan wel...;-)
anonymous_46
Doet zeker pijn, zoals ik elders ook al had geprikt, heel vreemd met zulke up to date fabrieken de enige winst nog uit de kosten(rente)dalingen, lagere dividenten en resultaten uit deelnemingen gehaald worden... Ook ik hoor bij die 98 % die geen echt verstand van de gepubliceerde cijfers heeft, maar ik begrijp wel dat door al die toegevoegde waarde merken, de basiszuivel praktisch "weggegeven" wordt..... Waarom noemen ze zich nog zuivelfabriek als daar de winst niet weg komt?
anonymous_78
>>De vraag is natuurlijk ook, hoe deed Campina het vroeger zonder de toegevoegde waardes.

jij kan wel een rapport lezen ???maar je weet niet hoe het grootste merk van nederland heet


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/09/2009 12:21 door theo.
1234
je schreef:

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat een moderne up-to-date zuivelcooperatie zo weinig extra kan presteren t.o.v. de gemiddelde minder georganiseerde andere zuivelbedrijven in de EU

noem die gemiddelde andere zuivelbedrijven eens met hun cijfers?
1234
ja en die andere gemiddelde fabrieken betalen ook nog een soort dividend/prestaieprijs uit? Als je geen cijfers weet snap ik even niet waarom je met modder begint te gooien. of probeer je stemming te maken maar weet even niet hoe. Als de gemiddelde melkprijs op 40 cent had gelegen had je dit wellicht niet geroepen en dan kan ik niets anders concluderen dat je eigen tegenvallende bedrijfsresultaat probeert af te wentelen op je melkfabriek!
1234
voor jullie beiden;

altijd maar zeuren over de melkfabriek, nooit tevreden altijd maar meer willen. sprak vanochtend een doc-boer, beurde nu 5 cent minder als ons(augustus). die hebben reden tot klagen wij niet. Als jullie vertrouwen in ons coop. zodanig laag is, ga dan krijg je wellicht ook nog een zakcentje mee. ik weet zeker dat 98%(onder wie ik) van de leden niet eens de financiele resultaten goed kunnen lezen danwel goed kunnen analyseren, dus heb vertrouwen in je medemens of mobiliseer mensen voor actie maar ga niet bij voorbaat maar klagen zolang er geen goede grondslag is. Kritiek oke, maar dan wel onderbouwd met goede cijfers hoe het wel had gekund.

De opmerking van jou (Je geeft alweer een verkeerd signaal af richting de coöperatie 1234!) lijkt helemaal nergens naar, niet om mij maar het is net of je wantrouwend moet zijn tegen iedereen, in wat voor maatschappij
zijn we terrecht gekomen.
1234
Je schreef:

Ze zijn alleen druk met hun eigen hachje

leg dat eens uit met feiten, iemand klakkeloos beschuldigen hebben we niets aan dus, dat zou jij ook niet willen als dat over je gezegd wordt.

Tis dan toch triest dat ze niet in staat zijn (kunnen of willen) om een fatsoenlijke melkprijs uit te keren

hoezo, je kent het systeem toch en daar wordt toch niet van afgeweken, wat is het probleem dan, ze komen hun afspraak toch na of mis ik hier iets, leg eens uit wat ik over het hoofd zie.
1234
ligt eraan op welke manier
1234
op je eerste stukje kan ik je alleen maar het volgende meegeven, Heb vroeger eens een wijze les van iemand gehad toen ik dezelfde gedachten had als jij nu. Ik ben geen predikant ofzo maar het is een online-citaat uit Rom12:21Laat u niet overwinnen door het kwade maar overwin het kwade door het goede.

Op je tweede stukje wat je daar schrijft dat klopt, de coop is een doel geworden, maar dan kun je direct afvragen waarvoor dient die doel?, om het middel te kunnen gebruiken(stabiele en goede melkprijs te genereren)

Dat het hoodkantoor wellicht meeleest dat zal wel kloppen maar ik weet wel dat je van veel inzendingen weinig waarde aan hoeft te hechten temeer deze suggestief en niet onderbouwd zijn.

Mijn voorliefde voor de RFC, deels waar, andere alternatieven zijn me de laatste jaren meer tegengevallen danwel niet de verwachtingen waar kunnen maken.
1234
laat ik het dan zo zeggen;

mijn glas is altijd half vol ipv half leeg. Het is maar net hoe je in het leven staat.

Op dit moment zeg ik, als dit nu de economische crisis(in onze branche) is dan teken ik hiervoor.
1234
lees de stukken nu eens goed, zat de winststijging niet in voordelige financieringsresultaten en bepaalde deelnemingen ?
1234
nee dat klopt, zolang we maar kunnen zeuren of niet soms
1234
je schreef:

dan gaat er iemand vreselijk aan de haal met onze centen.

kan het verkeerd lezen maar je had je conclusie al getrokken voordat je nu uitleg vraagt, da's vreemd
1234
kom je net binnen ofzo, we hebben toch een garantieprijs en met daar boven op de prestatieprijs, dat je de verdeelsleutel graag anders wil hebben dat is wat we als leden kunnen aandragen
1234
onzin, bij de RFF hebben we het systeem met de certificatenhouders(die liepen voor ons gevoel met de winst weg) ook veranderd en dit systeem is niet meer terug gekomen. Terwille van de fusie heeft iedereen wensen maar ik denk dat voorlopig dit de gulden middenweg is, Nu moeten we als leden het systeem na verloop van tijd dit evalueren en verbeteren. je schreef: aandragen en naast zich neer gegooid, lijkt me in alle redelijkheid ook niet verstandig om dit in het eerste jaar na de fusie het hele systeem opnieuw om te gooien, anders kom je als directie ook niet echt betrouwbaar over, de komende jaren zijn veel belangrijker om dit, indien behoefte van de leden dit te verbeteren.
1234
wat je nu ziet is dat melkveehouders de cijfers ergens aan te koppelen om te weten of hun fabriek goed of slecht draait. Daarom had ik ook al aangegeven dat 98% niet in staat is om een rapport goed te lezen danwel te analyseren. Dat isoverigens geen schandewel als er maar wat losse flodders worden afgeschoten.
1234
De vraag is natuurlijk ook, hoe deed Campina het vroeger zonder de toegevoegde waardes. over RFF kan ik kort zijn de de butter en cheese divisie lijdt al jaren verlies.
1234
beter lezen theo over wat ik geschreven heb over rapport lezen en trouwens dit ging over de jaren van Campina voor de fusie
1234
en daar heb/had ik dus geen inzage in vandaar. Wil trouwens niet zeggen dat Campina toen efficient draaide want krijg het idee dat je het koppelt aan de melkprijs maar dat zegt niets over Campina zelf. Ga bij je zelf maar eens na melken voor een kwartje kon nooit, zie daar het kan, hebben we dan bij bijna 50 cent dan zoveel geld laten liggen?
1234
je schreef:

1234 zal waarschijnlijk in het bestuur zitten omdat hij het zo zwaar verdedigt en inderdaad 1234, ze hebben aan hun verplichtingen voldaan en volgens afspraak gehandeld maar het is al vaker gezegd hier.

nee, ik zit niet in het bestuur of andere functiemaar misschien begrijp ik dat ook de RFC het ijzer niet met z'n blote handen kan breken ofschoon sommigen dat wel hadden gedacht.

Nu is er winst( in het 1e echte jaar), wat je mag verwachten(waar die ook maar vandaan mag komen) is het weer niet goed. Ik snap sommige prikkers niet meer. Krijg het idee dat wat ze zelf niet kunnen ondergeschikt is van wat een ander wel kan.
1234
wat en op welke manierhad je graag bepaalde faceten veranderd zien worden met inachtneming van wederzijdse belangen(melkafname, melkaanvoer, afzet en melkprijs).
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
tok
Zo veranderd er nooit wat als je zo praat.
anonymous_107
Dat is makkelijker als je niet gehinderd wordt door enige kennis.
anonymous_107
Dus als ik jouw rekenwijze begrijp, was je tevreden geweest als de netto omzetdaling gelijk was aan de daling van het uitbetaalde melkgeld, dus 714 minder uitbetaald, 2.77 cent/kg melk minder, is er niets 'zoek' volgens jouw redenering.
Ik hou er ook van dingen simpel te benaderen...
frank b
Maar 't is toch fijn dat ze met een deel van de winst hun eigen vermogen kunnen verbeteren. Pas op de plaats en uitkeren in de melkprijs was een betere move geweest.

Dan staat er zo mooi onderaan het artikel dat de leden melkveehouders eigenaarzijn van de coöperatie RFC. Dat is meer vernederen dan dat je er trots op kunt zijn. De hoge heren interesseert het toch geen fl.kker.
frank b
Altijd voorop willen lopen heeft ook zo zijn nadelen (kosten)
frank b
Er zijn altijd personen die het slechter hebben, maar als jij gelukkig bent met 26 cent en een wanprestatietoeslag van0.34 cent/100kg, hoeft niet iedereen dat te zijn. RFC is een van de grootste zuivelverwerkers, groot geworden door investeren, innoveren en nog meer. Tis dan toch triest dat ze niet in staat zijn (kunnen of willen) om een fatsoenlijke melkprijs uit te keren.Ze zijn alleen druk met hun eigen hachje. Wij zijn de leden/eigenaren, nog nooit zo'n minachting gezien van een bedrijf naar zijn eigenaren toe.
frank b
HarryB Schreef:
-------------------------------------------------------

>
> Over dat verkeerde signaal afgeven bedoelde ik
> maar mee te zeggen dat hier waarschijnlijk meer
> meekijkers zijn dan je lief is. Dan jouw liefde
> voor de coöperatie. Denk je dat ik dat ook niet
> heb, lid te zijn van één van de grootste
> zuivelverwerkers ter wereld, en dan de trots die
> je voelt als je ergens ver weg onderweg zo,n mooie
> glimmende tankwagen van FrieslandCampina tegen
> komt. Maar hoe zou het komen denk je, als je in al
> die jaren het gevoel hebt gekregen, zoals deze
> mevrouw dat weergeeft,
> dat de coöperatie allang niet meer een middel,
> maar een doel op zich is geworden?
>
>
>[www.nav.nl]

Dat is nou wat ik bedoel.
frank b
Gewoon accepteren dat de melk wordt weggegeven en dom doormelken. Markt blijven overvoeren en de (wan)prestatietoeslag zal helemaal verdwijnen met een jaargarantieprijs van < 26 cent.

Tis inderdaad triest, de marges gaan naar de retail, de consument betaald hooguit iets minder, RFC melkt de boeren Leve de vooruitgang.
frank b
En wat dan nog, laat het dan terugvloeien naar de melkprijs!
frank b
aandragen en naast zich neer gegooid. Nee ik kom niet net binnen, maar waar een wil is....... En die is er zeer zeker niet.
frank b
Het resultaat staat eigenlijk niet ter discussie, het is mooi dat ze nog winst draaien, eerlijk is eerlijk. Het wrange is de verhouding tussen winststijging en melkprijs. Toch enigzins mooi weer spelen met 18 miljoen extra winst, met een beschamende melkprijs van amper 26 cent. DAT is waar het steeds om gaat.

Tis triest.
marcel r
Ik heb geen gemiddelde cijfers, maar FC betaalt een garantieprijs uit en de garantieprijs is gebaseerd op de gemiddeld uitbetaalde melkprijs van Europa.
marcel r
1234 zit jij soms in de directie van FC??
marcel r
Als de melkprijs 40 cent was geweest had ik deze vergelijking niet kunnen maken
marcel r
Tevens zie ik Netto omzet daalt van 4.8 naar 4.1 miljard = 15 % omzetdaling.
Garantieprijs daalt van € 38.62 naar € 26.38 = 32 % daling

Als we aannemen dat in de melkaanvoer en in de kosten niet zoveel veranderd is, dan gaat er iemand vreselijk aan de haal met onze centen.

Waneer gaan we de directie tot verantwoording roepen??
marcel r
Leg even uit : "zij hebben aan hun opdracht voldaan"??
Ik ben niet zo snel van begrip
marcel r
Ik heb het niet over winst gehad
marcel r
Ik leg gewoon cijfers neer en vraag of iemand dit voor mij uit kan leggen

Tot nu toe is dat nog niet gelukt
marcel r
Je hebt gedeeltelijk gelijk. In absolute zin valt het namelijk wel mee.

Als je het doorrekend is er totaal 550 miljoen minder aan de veehouders uitbetaald en is de netto omzet met 714 miljoen gedaald. Dat verschil is inderdaad marginaal, er is maar 164 miljoen zoek. Grabbelwerk

Totaal is er 4.539 miljoen liter melk afgeleverd. Als je de €164 miljoen deelt door 4.539 miljoen, scheelt dit 2.77 cent per liter melk.

Dat is inderdaad niet de moeite,

sorry dat ik jullie er mee lastig heb gevallen
Jack Rijlaarsdam
Het is inderdaad lastig de cijfers goed te interpreteren. Ff op de boerenmanier. Vrijwel iedereen is duidelijk dat de garantieprijs het gemiddelde van NW-EU is. De prestatietoeslag is 0,34 euro en is 25% van de winst. Er is dus 4 * 0,34 = 1,36 euro (5,2%) beter gepresteerd dan het gemiddelde. Niet gek zou je zeggen. Vraag is echter hoe de resultaten zouden zijn zonder al de toegevoegde waarde investeringen uit het verleden en de niet-ledenmelkactiviteiten (Riedel, Azië, Nigeria etc.). Gezien de cijfers van de verschillende divisies houden deze activiteiten de melkprijs in de benen en is de verwerking van de eigen ledenmelk een schip van bijleg. De pure verwerking van de ledenmelk kan dus niet meekomen met het gemiddelde van NW-EU en dat moet toch pijn doen.
Jack Rijlaarsdam
Resultaten worden gegeven per divisie, dus daar is niets van bekend.
Scarlett
Je geeft alweer een verkeerd signaal af richting de coöperatie 1234!
Scarlett
Inderdaad 1234, in wat voor maatschappij zijn we terecht gekomen. Misschien ken je spreekwoord: zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Het is te hopen voor jou dat jou vertrouwen in de maatschappij nooit direct persoonlijk beschaamd wordt want dan word je vanzelf wel wat achterdochtiger. Om te beginnen we zitten hier in een land waar het helemaal niet slecht gaat vergeleken met veel omringende landen. om over verweggistan maar helemaal niet te praten.
Dat neemt niet weg dat er ook hier veel mis kan gaan ondanks dat veel bestuurders te goeder trouw handelen. Om te beginnen ons rechtssysteem waar de slachtoffer maar al te vaak in daders veranderen en omgekeerd..

[www.managementboek.nl]

Over dat verkeerde signaal afgeven bedoelde ik maar mee te zeggen dat hier waarschijnlijk meer meekijkers zijn dan je lief is. Dan jouw liefde voor de coöperatie. Denk je dat ik dat ook niet heb, lid te zijn van één van de grootste zuivelverwerkers ter wereld, en dan de trots die je voelt als je ergens ver weg onderweg zo,n mooie glimmende tankwagen van FrieslandCampina tegen komt. Maar hoe zou het komen denk je, als je in al die jaren het gevoel hebt gekregen, zoals deze mevrouw dat weergeeft,
dat de coöperatie allang niet meer een middel, maar een doel op zich is geworden?

[www.nav.nl]
Scarlett
1234 Schreef:
-------------------------------------------------------
> op je eerste stukje kan ik je alleen maar het
> volgende meegeven, Heb vroeger eens een wijze les
> van iemand gehad toen ik dezelfde gedachten had
> als jij nu. Ik ben geen predikant ofzo maar het is
> een online-citaat uit Rom12:21Laat u niet
> overwinnen door het kwade maar overwin het kwade
> door het goede.
>
Mooi geschreven, maar vergeet niet de mens is niet slecht, maar slechts geneigd naar het kwaad. Als ik me niet vergis zijn LTO en de zuivelindustrie twee handen op één buik. Volgens mijn bescheiden mening is er ondubbelzinnig een parallel tussen deze twee en deze analyse over het CDA. Drie keer raden welk kwaad hier bedoeld wordt.

Het CDA volgens het Insituut voor Rationele Politiek.

"CDA is een afkorting voor Christen Democratisch Appel. Het is een fusie van katholieke en protestantse partijen, die ondanks aanzienlijke verschillen in culturele achtergrond samengegaan zijn, ten einde hun politieke invloed te vergroten. Net als bij de VVD bestaan er dus stromingen binnen de partij die aanzienlijk verschillen. Maar net als voor de VVD geldt dat uit het politiek stemgedrag een redelijk eenduidige beleidskoers is af te leiden.

In termen van maatschappelijke klassen behoort de achterban van het CDA, door haar religieuze achtergrond, tot bijna alle maatschappelijke klassen, maar het zwaartepunt ligt bij de middenklassen, middenstand maar ook dienende beroepen en overheidsdienaren.

In principe is het CDA de partij die de christelijke waarden vertegenwoordigt. In hun normale uitwerking vallen die waarden grotendeels samen met de gewone Nederlandse burgerlijke waarden. Deze waarden ook wel aangeduid als conservatief, maar dat zijn ze alleen in de uitleg van conservatief als "behoudend in de neutrale zin". Behoudend in de neutrale zin zegt in feite niet veel, zolang er niet bij gezegd wordt wat men wil behouden: wil men de doodstraf behouden, of het niet-bestaan van de doodstraf, zoals dat in Nederland is. Het CDA wil behoudend zijn in de zin van een goed rentmeeesterschap zoals dat in het christelijk geloof zit, en dat de waarden van een samenwerkende, fatsoenlijke, burgermaatschappij behouden blijven.

In de politieke praktijk blijkt het CDA een andere partij te zijn. Maak als eerste een standaard verdeling van links naar rechts met PvdA en VVD als ijkpunten. Kijk vervolgens naar hoe lang het CDA met PvdA en VVD in een regering zit, dan ziet men dat de periode samen met de VVD vele malen langer is. Als tweede kan men kijken naar het beleid van die verschillende regeringen. In het geval van een VVD-CDA combinatie (al dan niet samen met anderen), staan de regeringsprogramma's veel meer aan de VVD dan aan de CDA kant, en in geval van PvdA-CDA regeringen staan de programma's veel meer aan de CDA dan aan de PvdA kant.

Ter verdere illustratie kan men kijken naar de meer gedetailleerde standpunten die het CDA inneemt. Daar waar het CDA zich voorstaat op haar betrokkenheid met de waarden van de burger in het midden, voert het in de praktijk maatregelen in die neerkomen op denivellering, het groter maken van de verschillen in de maatschappij, dat wil zeggen, maatregelen die de positie van de burger in het midden uithollen. Dat deze maatregelen daarbij ook de zwakkeren in de samenleving treffen, zoals AOW'ers, zeggen de CDA'ers vervelend te vinden, maar ze blijven die maatregelen, komend van de VVD, de reactionaire krachten in de maatschappij, toch steunen . Als de imagoschade te groot dreigt te worden, omdat mensen wijzen op het onchristelijke karakter van bezuinigingen op de zwakkeren, gaat men soms over tot symboolmaatregelen, en verbale oproepen tot het behoud van normen en waarden. Het zijn die symboolmaatregelen die het kwade karakter van de lange termijn CDA politiek het best illustreren. Het invoeren van maatregelen met verlies aan koopkracht voor de minima met meer dan een procent (tientallen euro's), dat "grootmoedig" compenseren met een bedrag van drie euro per maand, en dat dan vervolgens een aanzienlijk bedrag noemen is zonder meer weerzinwekkend als het betrekking heeft op een partij zich christelijk noemt en zegt voor burgerwaarden te zijn.
Een andere grote categorie waarin het CDA in de beleidspraktijk afwijkt van haar beleden principes is die van alle zaken die vallen onder het goed rentmeesterschap. Ook hierin volgt het CDA grotendeels de materialistische belangen van de op geld beluste top, in plaats van de bijvoorbeeld de meer milieubehoudende verlangens van de burger in het algemeen, en de eigen achterban in het bijzonder" .

Een vergelijkbare analyse over het CDA kwam van wijlen Pim Fortuin in "De verweesde samenleving", (pag. 203-204).

"De bovenklasse, de elite internationaliseert in rap tempo en blijkt Nederland dus niet echt interessant te vinden. Zij wordt in rap tempo Europeaan en als het even kan wereldburger. Haar oriëntatie in cultureel en economisch opzicht is de wereld, letterlijk. Zij laat de onderklasse en grote delen van de middenklasse die dit perspectief niet hebben, verweesd achter. Zij vindt het zelfs niet nodig haar een perspectief te schilderen, een beleid te ontwikkelen waarin de regio, de natiestaat en de groter verbanden op Europees niveau een plek krijgen, waardoor de wereld ook voor hen, die grote sprongen niet kunnen maken, herbergzaam blijft.

Het afzweren van het maakbaarheids-ideaal genereert een egocentrische, verantwoordelijkheid ontlopende en onverschillige elite. Het bevordert de segregatie van ons soort samenlevingen, tast de samenhang aan en leidt tot een uitermate gevaarlijk cultuurrelativisme.
Buitengewoon teleurstellend in deze is het optreden van de Christen/democratische politieke formatie in onze samenleving. Zij heeft op geen enkele manier het antwoord op de hierboven abstract aangeduide maatschappelijke desintegratie processen. Sterker nog, het antwoord bij uitstek, het moreel geinspireerdeantwoord, blijft zij volkomen schuldig. Aan alle desintegratie bevorderende schaalvergrotingsprocessen heeft zij niet alleen van harte meegedaan, maar heeft ze ook nog ontworpen ook. ( Zie Max Weber, Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus, 1905).
De Christen democratie is volstrekt ongeloofwaardig als zij aan komt met het concept van de zorgzame samenleving en tegelijkertijd wet en regelgeving indiceert die kleinere verbanden vernietigt of op zijn minst het leven buitengewoon moeilijk en onaangenaam maakt. Dit is het resultaat van de omvorming van een ideële beweging die wel degelijk de maakbaarheid in het vaandel schreef, al was het besef diepgeworteld aanwezig dat dit een maakbaarheid was die zondige mensen nu eenmaal aankleeft, maar die opgaf voor de macht, de dans om het gouden kalf. De omvorming van deze ideëel partij in een technocratische bestuurderspartij is, in haar termen gedacht, niet minder dan blasfemie, alle ideologische rimram over goed rentmeesterschap ten spijt. Christus zou deze bestuurlijke sjoemelaars zonder omwegen uit zijn Tempel hebben verjaagd. Zij zijn de farizeeërs van deze tijd".


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/09/2009 19:29 door HarryB.
anonymous_225
anonymous_246
Hoe heeft de biologische businessunit gedraaid, of is daar niets over gezegd?
anonymous_372
Maar in hoeverre is de melkprijs van de fabrieken waar de garantieprijs op gebaseerd is wel afkomstig uit primaire melkverwerking? Misschien ook een aantal lucratieve nevenverdiensten aanwezig.
Al met al valt het mij niet tegen voor een eerste half jaar na de fusie een score van €1,36 boven het gemiddelde van NW Europa.
melluk
Dank je Sjakie,ik ben blij dat er eindelijk iemand is die het geheel overziet, je vergeet in je rijtje nog de gunstiger financieringen die ook voor een groot deel bijgedragen hebben.
1234 zal waarschijnlijk in het bestuur zitten omdat hij het zo zwaar verdedigt en inderdaad 1234,ze hebben aan hun verplichtingen voldaan en volgens afspraak gehandeld maar het is al vaker gezegd hier.
Waar een wil is is een weg, maar dat vergt een andere denkwijze van de directie en daar komt men waarschijnlijk volgend jaar pas mee want bij een groot lichaam gaat alles wat traaaaageeeer.
Ik blijf erbij: een forse pas op de plaats en centen naar de leden producenten toesluisen bij wijze van uitzondering, laat al die blinkend voorgestelde investeringen overal en nergens maar eens een keer uitbetalen in een tijd dat het echt nodig is.
melluk
Winst is natuurlijk prima begrijp me goed,
Ik begrijp de meeste prikkers wel, er is n.l. een bepaalde arrogantie waar boeren slecht tegen kunnen.
En ik bedoel te zeggen dat een coop best af kan wijken van bepaalde doelen in een crisisjaar om de kritiek van de leden eigenaren te weerstaan in de vorm zoals ik in mijn vorig bericht heb gezegd.
Ik ken n.l. een coop in de akkerbouw die dat al meerdere keren heeft gedaan in een moeilijk jaar en daarmee heel veel krediet bij de leden heeft gekregen.
Dit is een kleine coop. die al jaren in een moeilijke markt opereert maar volgens mij een veel sterkere coop dan friesland campina doordat ze veel dichter bij de leden staan.
Over het doel en het middel zijn in deze discussie al enkele verstandige opmerkingen geplaatst waar ik het helemaal mee eens ben
anonymous_860
1234 Schreef:
-------------------------------------------------------
> beter lezen theo over wat ik geschreven heb over
> rapport lezen en trouwens dit ging over de jaren
> van Campina voor de fusie

Zeg maar de goede jaren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , zuivel , jaarcijfers en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0