Animal Rights wil dat NVWA handhaaft als vee onvoldoende tegen wolf is beschermd

Dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights wil een proefproces starten tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De organisatie wil via de rechter afdwingen dat de NVWA actief gaat handhaven wanneer een veehouder zijn dieren onvoldoende beschermt tegen de wolf. Specifiek richt de zaak zich op de houding van de NVWA tegenover een schapenhouder in het Drentse Vledder waarbij de wolf diverse keren heeft toegeslagen. Het is nog niet bekend wanneer de zitting plaatsvindt.

De schapenhouder stelt dat hij juist actief meewerkt aan een pilot om wolvenaanvallen te voorkomen. Zo plaatst hij wolfwerende omheiningen bij andere schapenhouders om te kijken hoeveel tijd dit kost en of het effectief is. Na de eerste aanval in oktober 2021 is de ondernemer direct begonnen met het plaatsen van wolfwerende rasters. Hij zegt dat hij nauw samenwerkt met wolvenconsulenten en zelfs meer draden en stroom te gebruiken dan in officiële adviezen wordt aangeraden.

De NVWA onderzoekt momenteel hoe wet- en regelgeving geïnterpreteerd moet worden en vindt de actie van Animal Rights niet op zijn plaats. Houders van dieren moeten zorgen voor de veiligheid van hun dieren. Er is volgens de NVWA nog sprake van een transitiefase. De wolf is nog te kort in Nederland om van veehouders te mogen verwachten dat ze de juiste maatregelen hebben genomen om aanvallen van wolven te voorkomen. De NVWA vindt dan ook dat de schapenhouder niet in overtreding is.

bron: Het Schaap

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Mag ik mij zelf dan ook tegen wat andere bedreigingen beschermen ....
+8
Kars
Omgekeerde wereld. Dus de dierenliefhebbers willen vee buiten, roofdieren in de buurt. En als er dan vee gepakt wordt krijgt veehouder boete ofwa?
+1
Nevergiveup
@Kars Het is puur een ander van af de bank netfix kijkend te benadelen en te kleineren met als doel dat je alles opruimt , wanneer zal er gerechtigheid komen 🙏
bio boer
Het is ooit goed bij die mensen als je ze binnen houdt is ook niet goed
+1
Kars
@bio boer het is pas goed als je stopt. Zo is dierenwelzijn convenant van pvdd. Dat draait ook puur uit op dat je stopt met dieren houden. Welzijn is het middel om boeren te stoppen
+2
Putjeschepperr
En als wolfje een kind pakt gaat amnesty international dan ook ingrijpen bij de ouders?
+3
labella
@Putjeschepperr die krijgen denk dan een fokverbod
+1
Twentsch Land
Soms is het beter niet teveel praten en iets meer doen.
Vdejong
@Twentsch Land over wie heb je het? Animal rights of veehouders?
+1
Weidezicht
@Vdejong denk dat hij verder niet uitlegt waar hij op doelt. Voor de goede verstaander en geen vragen. Gewoon heel goed je vee beschermen.
Zebra
Mss maar eens een wolf uitzetten in het Vondelpark? Kijken hoe blij ze er mee zijn daar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's starten , stroom , wolven , veiligheid , wolf , regelgeving , schaap , dieren , veehouders en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1.265