'Belangstelling voor uitkoop komt van andere boeren dan waar de minister op hoopt'

Agrarisch makelaars stellen vast dat er onder boeren wel interesse bestaat voor de uitkoopregelingen van de overheid, maar er bestaat twijfel of de belangstelling zich gaat vertalen in het aantal transacties waar het kabinet op hoopt. "Boeren met een florerend bedrijf zullen zich niet laten verleiden om te stoppen, is mijn inschatting", zegt Jos Ebbers, agrarisch makelaar in Friesland en voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk van makelaarsvereniging NVM. "Voor boeren die geen opvolger hebben en dicht tegen hun pensioen aan zitten, is het een ander verhaal. Maar de vraag is of zij kwalificeren als 'piekbelaster'."

Eind mei maakt het ministerie van LNV de exacte criteria bekend en kunnen boeren via een digitaal loket zien of zij voor een van de uitkoopregelingen in aanmerking komen. Voor veehouderijbedrijven die worden gekwalificeerd als piekbelaster biedt het ministerie 100% van de marktwaarde van de geschrapte dierrechten en 120% van de waarde van hun stallen. Er komt een vergoeding voor sloopkosten en de grond blijft in eigendom van de veehouder.

Makelaars merken op dat bij de vergoeding voor de stallen niet de marktwaarde wordt uitgekeerd, maar de gecorrigeerde vervangingswaarde. Aan de hand van de grootte en het bouwjaar wordt de hoogte van de vergoeding bepaald. De onderhoudsstaat en functionaliteit speelt geen rol. Dat kan nadelig uitpakken voor bedrijven die oudere stallen onlangs hebben gerenoveerd en uitgerust met moderne technieken.

Een andere drempel is dat een veehouder die deelneemt aan de regeling niet meer in dezelfde sector in Nederland of de Europese Unie een nieuw bedrijf mag starten. Het gaat vaak om goedlopende bedrijven, waar het ministerie zich met de uitkoopregeling. Die willen graag actief blijven in de sector, waarin ze nu werken.

De makelaars verwachten dat vooral veel oudere boeren zonder opvolger zich zullen aanmelden voor de uitkoopregelingen. Het gaat vaak om ondernemers die al voornemens waren om binnen enkele jaren te stoppen. Dat proces wordt met de regeling nu wat naar voren gehaald. Het gaat hier echter vaak om wat kleinere bedrijven met een relatief lage stikstofbelasting op de natuur.

bron: Financieele Dagblad

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Wie gaat al die grond kopen in korte tijd kun je wel 120 % voor je stallen krijgen maar als grond 10% zakt valt dat weer in het niets bij melkvee bedrijf
NickR
@bio boer En verpachten is ook geen vetpot. Zeker niet als de grond in box 3 komt. Dan moet er ieder jaar zelfs geld bij ivm fictieve rendement van de fiscus. Het fictieve rendement houdt denk ik geen stand bij Hoge Raad, maar geeft toch gedoe.
royale
@NickR daardoor krijg je ook allemaal van die constructies om bedrijven niet te laten staken. Ik sprak onlangs ook iemand die ondanks regulier verpachten nog steeds 500 euro aan belasting per ha betaalde! Dan blijft er nog wel marge over, maar deze is niet best!
oubi
@NickR je mag wel doorgaan als akkerbouwer
+1
marcsterreborn
@bio boer waarom denk je dat die grond te koop komt?
+1
bio boer
@marcsterreborn uitkoop regeling is zonder grond wat moet je met die grond zonder vee ? Verhuuren is ook geen vet pot en akkerbouwen moet he ook maar liggen of grond geschikt zijn
+2
trevor-z
Gelukkig kan men wel in engeland verder boeren,vlakbij nederland en toch buiten de e.u.en daar soms mooie boerderijen te koop.
klant
@trevor-z ben nu al flauw van dat natte land met 1e snee, in engeland zitten ze altijd te baggeren
+1
sorry
@klant en tbc
JappieJo
@klant dat went wel als dat de standaard is
demelkboer
@klant 1 ding is in Engeland uitstekend voor elkaar. Respect voor boeren. Of je nu een grote boer kleine boer, pachter of eigenaar bent. Of je een rotzooi hebt( en dat hebben er veel in Engeland) of tip top voor elkaar Een boer heeft status. Als boer ben je daar iemand
+2
de Tank
@demelkboer Ik ben ook iemand hoor, heb daar geen hele bevolking voor nodig om dat te bevestigen.
+1
John Spithoven
Wat ik zie van de voorbereidingen van het woest aantrekkelijk beroepsverbod.....daar is geen mm grond mee gemoeid....doel is vernietiging van productie capaciteit waarbij zowel voor de lbv (10.000 kanshebbers) als de lbv+ ( 3000 vrijwillig gedwongen) 100 % vergoeding krijgen voor de dierrechten/fosfaatrechten. Verschil zit hem bij de lbv + in een vergoeding van 120% voor de productie capaciteit (stallen) en een sloopvergoeding van 45 euro de meter. Overigens is de opkoop gewoon het kaartje van v d Wal met de roze vlekken waarbij de nadruk ligt op het leegruimen van Veluwe, Gelderse Vallei, Rivierengebied

Budget is peanuts, er wordt bewust aangestuurd op onteigening.
BertK
@John Spithoven Bij onteigening geen beroepsverbod, wel de waarde plus stuk schadevergoeding. Onteigening op basis van wat? Natuur? Welke winst heeft de overheid hier aan? 2030 zeker onhaalbaar. Waarom niet alleen vergunning intrekken?
Wie weet het
@John Spithoven 45 euro per meter? Dan gaat niemand bewegen!
+1
Hans van Bergen
@Wie weet het 45+ de gewone opkoperij. Als je eind 60+ bent issut een mooie manier omt ouwe spul te verpatsen en je gewoon kan blijven wonen misschien
Twentsch Land
Is niet veel geld maar met rood voor rood erbij zullen er wel wat zijn die ervoor kiezen.

@Wie weet het
cjw73
@Wie weet het die stal kan ook wel blijven staan. Kun mooi caravans in.
bio boer
@cjw73 dat rood voor rood ken ik niet hebben we dat ook in friesland ?
Terwisscha
@bio boer wordt in Brabant veel gedaan. Varkensstal slopen, maar in ruil daarvoor mogen er 3 woningen in de plaats komen.
bio boer
@Terwisscha dat mag hier echt niet in buiten gebied gelukkig ook maar moet er niet aan denken dat bij elke stoppende boer een kleine buurtschap ontstaat je mag hier niks bouwen in buitengebied alleen met agrariche besteming de bedrijfswoning van boer kan nog wel omgezet worden voor particuliere woming
Gaat het daar ook niet mis in Brabant dat de bugers tussen de veehouders wonen met de bijhooorende (overlast) en activiteiten
de Tank
@bio boer gaat al jaren mis in Brabant met acceptatie veehouderij
cjw73
@bio boer nee das hier niet aan de orde
demelkboer
@John Spithoven wat zie jij als voordeel voor de overheid bij onteigenen. Er zit namelijk grote nadelen aan voor de overheid qua tijd extra vergoeding en geen beroepsverbod
Rene2001
@demelkboer Onteigening als voordeel voor de overheid?
demelkboer
@Rene2001 ja dat vraag ik mij dus ook af.
BertK
@demelkboer Vraag me af wat ze van hun eigen opkoopregeling verwachten. Dit artikel geeft goed weer waarom het geen succes kan zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friesland , pensioen , overheid , opvolger , dierrechten , Agrarisch , piekbelaster , europese unie , uitkoopregeling en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0