Waarom het landbouwakkoord zo belangrijk is

Volgende week moet het er dan liggen: het landbouwakkoord. Maar het is de vraag of de boerensector het wel ziet zitten. Als die het niet wil, gaat het feest niet door. Dat zou een grote tegenvaller zijn voor het kabinet.

Het gaat al bijna vier jaar over stikstof. Door een uitspraak van de Raad van State – de hoogste bestuursrechter van ons land – mag er geen extra stikstof meer in de natuur komen. En dus moet de stikstofuitstoot worden teruggedrongen. Daarbij wordt gekeken naar boeren. Sinds kort heeft minister Van der Wal de mogelijkheid om boeren die veel uitstoten en willen stoppen op te kopen.
Opkopen, verplaatsen, minder dieren per boer. Het zijn allemaal ingrepen om de stikstofcrisis aan pakken. Maar boeren hebben grote zorgen om hun toekomst. Het ontbreekt aan perspectief.

Cruciaal voor draagvlak
Om de boerensector duidelijkheid te geven wordt er sinds eind vorig jaar gewerkt aan een landbouwakkoord. Dat idee komt uit de koker van Johan Remkes die vorige zomer de breuk tussen de politiek en boze boeren moest zien te lijmen.

Dat akkoord is cruciaal om draagvlak te creëren onder boeren. Maar het rommelt. Boerenorganisatie Agractie - onder leiding van schapenhouder Bart Kemp uit Ede - stapte twee maanden geleden uit de gesprekken vanwege discussies over de grond. Het gaat om zogenoemde landschapsgrond, een tussenvorm tussen landbouw en natuur.

Op die grond mag een boer blijven boeren, maar wel met meer regels. Om het verlies aan inkomen door die regels te compenseren, krijgt een boer een vergoeding, bijvoorbeeld voor het beheren van de natuur. Maar dat plan stuit op verzet bij de agrarische sector. Die wil dat ‘grootschalige grond met beperkingen’ van tafel gaat.

LTO wil wijzigingen in akkoord
De gesprekken over het akkoord verliepen moeizaam en belangenorganisatie LTO wees een conceptversie van het akkoord deze week van de hand. Het biedt onvoldoende perspectief om het überhaupt aan de leden voor te leggen. Er moeten volgens LTO forse verbeteringen worden aangepast.

Woensdag is de deadline, dan moet er een akkoord liggen. Als dat akkoord voor de boeren onvoldoende perspectief biedt, klapt het. Dat kan zorgen voor flinke vertraging in de stikstofaanpak en wordt het nog moeilijker om draagvlak te vinden voor stikstofmaatregelen.

Bron ANP

Deel dit topic

Reacties

+2
jan 10
En vergeet niet dat het stikstof kaartje van vd Wal bij de provincies gewoon nog boven op de tafel ligt.Die is niet weg,en die gaat niet weg...
+3
Jawis
Laat de toekomstig bbb minister van landbouw maar een landbouwakkoord in elkaar zetten. Daar heb ik meer vertrouwen in.
Willem123
@Jawis helemaal mee eens
Vdejong
@Jawis nog twee jaar doorbijten
Rene2001
@Jawis Denk je dat?
Wat wil de BBB precies met de landbouw gaan doen?
Dat is mij niet duidelijk. Wat ik gelezen heb is een summier algemeen verhaal.
Jawis
@Rene2001 wat ik zei. Eerst meten en alles uitzoeken hoe we in dit stikstofmoeras terecht zijn gekomen....dan zal blijken dat er heel veel leugens en valse aannames gedaan zijn. Als dat wordt rechtgezet is er geen stikstofprobleem meer. Voila...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , politiek , uitspraak , stikstofcrisis , stikstofuitstoot , bart kemp , stikstofaanpak , van der wal en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0