Nieuw gendefect bij Holstein-kalveren ontdekt

Zwakker Holstein-kalveren die enkele dagen na de geboorte nog niet kunnen staan, maar verder gezond zijn. Een team van onderzoekers van universiteiten, het landbouwministerie van de VS (USDA) en meerdere fokkerijorganisaties wilde de oorzaak van dit fenomeen achterhalen. In de zoektocht is een nieuw gendefect bij kalveren geĂ¯dentificeerd: Calf Recumbency. Vertaald betekent dit ‘ligpositie’ of liggende kalveren’.

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Hoogste tijd om die inteelt kasplantjes te crossen.
+1
Vdejong
@labella druk mee bezig

(klik om te vergroten)

spotmelker
@Vdejong wat voor bloed heb je hierin? Ik heb na zuiver HF o.a. ZRB, BS, MB, BB en nu RHF-PP ingezet. Het is wel eens een verrassing welke kleur er uit komt.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Vdejong
@spotmelker tot nu toe alleen Jersey en BS gebruikt op zwartbonte Holsteins. Bedoeling is om de driewegkruising HFxBSxJE verder te kruizen met RHF
Koeien boertje
@Vdejong niet een x weer eerder terug met holstein?
pieta
@Koeien boertje HF staat toch in het rijtje van rassen.
aldert
@Vdejong Geen montbeliarde? Volgens de Fransen hebben die de beste uiers voor een robot.
+2
Rene Strik
@labella zo'n onzin.
Veehouders zelf maken de keuze om stieren te gebruiken die zwakke koeien fokken en tegelijkertijd vaak nog flink intelen op die mietjes ook.
Gebruik wat andere bloedlijnen van wat meer alternatieve organisaties in combinatie met aAa en dat hele zwakke hf verhaal is helemaal niet relevant meer.
labella
@Rene Strik Het is gewoon een feit dat crossen sterkere nakomelingen oplevert! Bij veel andere diersoorten is het ook gemeengoed en niet voor niks!
+2
de hoef
@labella tis een feit dat je zwarte hard moet voeren , en dan kan er geen 1 ras tegen op
+3
ted9
@de hoef Je kan ze wel hard voeren maar als ze wat hebben morten ze wel weer gaan eten en laat een kruising dat nu net wat sneller weer doen. Zeg niet dat je alles op 50 procent moet kruisen maar x terug en door met hf is prima.
grös
@ted9
Ik zou altijd voor de 3-wegkruising gaan. 2-weg hier ook wel gedaan maar die gaven gemiddeld nog te veel problemen. 62,5% HF is wel genoeg .
cs-agrar
Quote Reactie van @ted9:
morten ze wel weer gaan eten en laat een kruising dat nu net wat sneller weer doen.

die kruislingen, de "dikkere" rassen, doen gewoon langer over dood gaan. Lijkt mij dat als je moeite hebt met hf managen, je dat ook hebt bij kruislingen.
Vdejong
Quote Reactie van @cs-agrar:
Lijkt mij dat als je moeite hebt met hf managen, je dat ook hebt bij kruislingen.

Kun je beter stoppen met koeien melken.
+1
Rene Strik
@labella ten eerste zijn dat eind kruisingen. Met andere woorden, die worden geslacht.
Voor langdurige fokkerij doet zuiver het nog steeds het beste. En of die kruislingen nou zoveel sterker zijn, heeft mij nog nooit echt kunnen overtuigen. Zeker als je corrigeert voor productie. Een koe die weinig geeft lijkt idd sterker, maar is het een betere koe??
Vdejong
@Rene Strik je wordt nog steeds uitbetaald op de gehalten. Dan heb ik liever hogere gehalten met een lagere productie, als je maar aan de kilo's vet komt.
+1
grös
@Rene Strik
Heb hier ook zuiver HF met triple A gehad, retro, outcross, zaten wel beter in mekaar, maar het blijven gewoon Holsteins. Met kruisingen gewoon minder problemen in het kwadraat, geldt ook wel voor meer diersoorten.
Hans van Bergen
@Rene Strik Klopt in Canada daar snappen ze het tenminste. Daar brengen ze een stier op de markt met 7 x Mogul in de afstamming. Dan moet je dus wel een mongool zijn om zoiets te doen. Door jullie soort denkkracht ontstaan deze afwijkingen
+1
Rene Strik
@Hans van Bergen alle grote commerciele ki organisaties doen hetzelfde en vissen uit dezelfde vijver. Pak daar wat goede melkstieren uit met bewezen Cijfers en haal je kracht stieren van een Samen, triple hill of dergelijke organisaties. Uiteindelijk kies je toch zelf welke stieren je gebruikt. En sommige boeren maken kwa fokkerij er een zooitje van en klagen dan dat HF zo zwak is. Ligt niet aan het ras, maar aan de boer.
+1
grös
@Rene Strik
Je moet koeien fokken die bij je bedrijfsvoering passen, wat voor kleur of ras maakt niet uit, om erfelijke afwijkingen te voorkomen kun je best een drieweg-kruising doen. De voorkeur voor een bepaald ras is meestal gebaseerd op emotie.
Rene Strik
@grös Elk ras heeft zijn zwakke punten. Bij HF is dat toch vooral kracht en daardoor ook vruchtbaarheid. Bij jersey is uierkwaliteit en celgetal een zwak punt. Brown Swiss melksnelheid, maar vooral lomp groot en stramme benen. Ik heb geen voorkeur in die rassen. De populatie en daardoor keuze is veel groter bij HF, vandaar HF bij ons.
Zuivere rassen geven homegene veestapels, en kwalitatieve egale veestapels als je het ras beschermt voor de zwakke punten. Bij kruislingen zie ik bijna altijd op 1 uitzondering na een ratjetoe aan koeien. Moeilijk te managen ook, want voor welk type koe voer je, en op welke maat stel je de boxen af. Uiteindelijk doe je het voor geen enkele koe perfect op die nanier. Voordeel is wel bij kruislingen dat ze bij sub optimaal management vooral aan zichzelf denken, en vrij makkelijk blijven leven. Zelden dat ze dezelfde kg v/e produceren dan hun HF collegas.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Bij kruislingen zie ik bijna altijd op 1 uitzondering na een ratjetoe aan koeien.

Jij kent alle boeren met kruislingen?
+2
labella
Quote Reactie van @Rene Strik:
Bij kruislingen zie ik bijna altijd op 1 uitzondering na een ratjetoe aan koeien. Moeilijk te managen ook, want voor welk type koe voer je, en op welke maat stel je de boxen af. Uiteindelijk doe je het voor geen enkele koe perfect op die nanier. Voordeel is wel bij kruislingen dat ze bij sub optimaal management vooral aan zichzelf denken, en vrij makkelijk blijven leven. Zelden dat ze dezelfde kg v/e produceren dan hun HF collegas.

Het is wel duidelijk dat je last hebt van tunnelvisie en nog nooit echt serieus crossies gemolken hebt want van alle argumenten om niet te crossen klopt er geen 1!!! Probeer het gewoon een keer en maak dan niet de fout die velen maken om te beginnen met de slechtste koeien maar cross gewoon wat van je betere koeien en je wilt nooit meer anders!
+2
pieta
@labella Heb ik ook gedaan. Gewoon willekeurig een koe of 10 gekruist. We hebben Jersey, BS en FV gehad. En je wilt dan inderdaad nooit weer. 😁 Als ik vervolgens in de statistieken kijk van de KI dan wordt er amper 5% met een ander dan HF melkras gekruist. HF is ras 1 met een 70%, Belgisch Blauw ras 2 met ongeveer 25% en de rest is voor wat jij noemt. Dus niet zo bar veel.
Rene Strik
@labella omdat ik na 5 dozijn kruisling veestapels gezien te hebben concludeer dat het vaak een matig presterend rommeltje is, heb ik tunnelvisie? Uiteindelijk komt het toch op het oog van de boer neer. Die ene kruisling veestapel die mij echt kon bekoren, was van iemand die eerst ook een heel beste HF veestapel had. Iemand met oog voor de bouw van de koe. Meeste kruisling veestapels komen van mensen die flink de mist in gingen met HF, en dan als laatste hoop gaan kruisen. Maar door gebrek aan inzicht in de anatomie van de koe ook met kruislingen de plank vaak aardig misslaan. Ik reis veel, en kijk graag bij andere in de stal. Het zegt genoeg dat ik na al die jaren maar 1 goede kruisling veestapel aan kan wijzen en makkelijk 25 zuivere HF of jersey top veestapels kan opnoemen.
+1
grös
@Rene Strik
Dat er 25 hf tegen 1 goede kruising veestapel staan zou gemiddeld wel kunnen. Toch weet ik wel een paar bedrijven die regelmatig boven de 4% eiwit produceren, met ook een redelijk hoge productie. Verder vragen kruisingen gewoonweg minder management, dus zal er ook vaker een bepaald soort boer/bedrijf er aan beginnen. Maar als je fokkerij serieus neemt is er met kruisingen ook best wel iets te bereiken, ook hoge producties.
Je moest natuurlijk wel tegen wat kleurverschil kunnen.
Rene Strik
@grös ik ben het met je eens dat het wel degelijk kan. Ik heb het zelf gezien!
Maar ik ben er van overtuigd dat als dezelfde kennis en oog voor koeien wordt losgelaten op een zuivere veestapel de resultaten zeker zo goed of zelfs beter zou zijn.
Hoog eiwit is hier totaal niet interessant, hoog vet en laag eiwit wel. Dat betaald het beste. En HF kan dat prima doen op een hoog ruwvoer rantsoen.
35 liter met 4.5 tot 4.7 vet is vrij makkelijk te doen, met heel gezonde koeien. Ook de rest can de wereld begint langzaam die kant op te schuiven. Ik begreep dat ook zelfs in NL de eiwit prijs is gezakt en de vetprijs omhoog!
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Hoog eiwit is hier totaal niet interessant, hoog vet en laag eiwit wel. Dat betaald het beste

Leg uit. Er wordt bij jou geld ingehouden wanneer je eiwit levert?
Wij kregen hier afgelopen maand $10,57 per kg eiwit. Uitbetaald gekregen $0,92 netto per liter melk.
Rene Strik
@Vdejong zou ik je melkafrekening nog maar eens goed nalezen.
Als de vet/eiwit verhouding te krap wordt, wordt er idd melkgeld afgehouden.
Snf ratio mag nu niet meer als 2.20 zijn om geen boete te krijgen. En dat gaat alleen maar krapper worden.
Verder is prijs per liter minder interessant, en prijs per kg vet geleverd veel meer. Dat bepaald jouw max inkomen per kg Quota.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Snf ratio

Laatste afrekening SNF 2,04 Vet 4.60% Eiwit 3.35%
Rene Strik
@Vdejong dan maakt het toch niet uit of je nou 3.2 of 3.6 eiwit leverd.
Zolang je maar onder de 2.20 zit. Zit je goed.
2.20 is meest ideal op dit moment. Dan heb je de hoogste melkprijs binnen je Quota.
verse koe
@Rene Strik ben jij er zo een die alleen aan zichzelf denkt? Door dat gedrag kun je wachten op de volgende aanpassing. Voeren voor hoger eiwit kan in mijn optiek niet uit!
Rene Strik
@verse koe wat heeft dat met aan jezelf denken te maken met SNF ratio.
P5 maken de regels, ik houd mij eraan.
Passen ze de SNF aan, pas ik me ook aan.
Als ze echt van het eiwit overschot af willen moeten ze net als west Canada de vet prijs verhogen en de eiwit prijs verlagen.
Kunnen we ook gaan zeiken op mensen die palmvet voeren. Imago technisch waardeloos, en de kwaliteit van de boter en room wordt er ook niet beter van. Het mag, dus als de P5 het anders wil moeten ze de regels gaan veranderen. De enigste reden dat SNF ratio niet nog veel lager is, is omdat ze retebang zijn dat er NOG meer palmvet de koeien in gaat.
verse koe
@Rene Strik wat dacht je van melk dumpen? Meeste wat gedumpt wordt in p5 is snf. Dumpen doet het goed in de media en gebeurt vooral in Ontario. Dan heb je nog zo n achterlijke collega bij jullie die de media opzoekt omdat hij zielig is. WALGELIJK
Rene Strik
@verse koe waarom wordt je zo pissed off op mij? Ik maak de regels niet, maar houd me er wel aan. Als het aan mij ligt word een zo laag mogelijk SNF het best betaald, en bannen ze palmvet ook meteen. Beide problemen opgelost, ipv nu de processors sponsoren met miljoenen dollars om van ons extra SNF af te komen.
Verder is echt iedereen hier woest op die pipo van dat tiktok filmpje. Het had niet veel gescheeld of er waren wat collegas persoonlijk verhaal gaan halen bij hem, en praten was niet het eerste plan wat ze hadden.
pieta
@Rene Strik Waar gaat dit, in het kort, om? Wat is SNF?
+1
Vdejong
@pieta %eiwit + %andere bestanddelen gedeeld door %vet. In ons geval
3,35 + 6,02/4,60 = 2,037 bij de leverantie van 16 mei zoals te zien in Ă©Ă©n van de foto's. Wanneer deze verhouding boven, ik meen, 2,2 komt wordt er gekort.
+1
Rene Strik
@pieta Solids Non Fat.
Markt vraagt hier om veel meer vet dan eiwit, daardoor is er een eiwit overschot waar we moeilijk vanaf kunnen komen. Ideaal gezien zou iedereen zeg maar 4.5 vet en 3.1 eiwit leveren. Omdat te stimuleren is de melkprijs opbouw in het voordeel van hoog vet laag eiwit.
Maar nog niet genoeg, omdat ze bang zijn dat er heel veel palmvet gebruikt gaat worden omdat te bereiken.
Teveel palmvet in de melk maakt de verwerkbaarheid anders/slechter, dus weer een nieuw probleem als we niet opletten.
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
hier woest op die pipo van dat tiktok filmpje.

Waar ging dit dan over?
+1
Rene Strik
@pieta een melkveehouder hier in ontario die een filmpje op tiktok gooide waarop hij 30.000 liter melk dumpte omdat hij ver over zijn quotum zat, waarbij hij ondertussen een heel zielig verhaal stond te vertellen hoe erg hij het vond dat hij melk moest dumpen terwijl er mensen honger hebben en zulks soort praat.
Ging natuurlijk viral, terwijl het complete mismanagement is aan de kant van die melkveehouder. Binnen een quotum systeem weet je dat er beperkingen zijn qua productie, en er zijn meer dan genoeg mogelijkheden hier omdat goed te managen.

farmersforum.com/dairy-farmer-dumps-milk-makes-vid…
pieta
@Rene Strik Zonder het filmpje te zien weet ik al dat het een idioot is. 😁
labella
Quote Reactie van @Rene Strik:
k ben het met je eens dat het wel degelijk kan. Ik heb het zelf gezien!

Klopt zeker, ik heb meer dan 15 jaar( 3 weg) kruislingen gemolken en ook een aantal jaren in de top 10 van het district van de melkcontrolevereniging meegedraaid dus er is niemand die mij wijs kan maken dat crossies weinig melk produceren.
+1
pieta
@labella Niet op ieder bedrijf zijn ze succesvol gebleken. Was dat wel zo dan was zo ongeveer iedereen wel omgeschakeld. Ik heb het er ook nooit mee kunnen treffen.
labella
@pieta hetzelfde geldt voor HF koeien.......
pieta
@labella Klopt.
+1
grös
@pieta
Boeren hebben ook een kort geheugen, volgende boer in de straat heeft gewoon fleckvieh honderttonners lopen, maar nu nieuwe stal zet ie weer volop Holstein in, wat moet je daar van zeggen. Met vaarzen moet je vaak wel geduld hebben, 1e jaar 15 liter, en 2e lactatie vlot 30 liter. Heb misschien wel eens een te vroeg weg gedaan.
Zijn ook mensen die na een paar jaar de melkrobot er al weer uit schoppen omdat niks is, en bij ons draait ie al 23 jaar..
pieta
@grös Bij mij heeft iedere kruisling zichzelf opgeruimd, hetzij dood, hetzij klauwproblemen, hetzij vruchtbaarheid, hetzij uierproblemen. Voor productie ruim ik niet. levensproductie 1.315 dgn 26.031 kg melk 5,04 3,91 lijstgemm. 5 lijsten 5.790 kg melk 5,10 3,96 66 lw Deze holsteinkoe is dit jaar nog 3 keer geĂ¯nsemineerd. Heeft niet behouden en staat nu op afvoerlijst. Weegt nu al meer als 400 kg geslacht. Was ze drachtig geworden, was ze gebleven. Maar bij 3 ins, niet drachtig en deze productie houdt het op.
Vdejong
Quote Reactie van @pieta:
5.790 kg melk 5,10 3,96 66 lw
en was is het bedrijfs gemiddelde?

Quote Reactie van @pieta:
Bij mij heeft iedere kruisling zichzelf opgeruimd, hetzij dood, hetzij klauwproblemen, hetzij vruchtbaarheid, hetzij uierproblemen

Waren waarschijnlijk ook al op leeftijd?
pieta
@Vdejong Nu 9.800 kg melk met iets van 4.70 3.70 en nee, die kruislingen waren niet perse oud. We hebben 1 Jersey-kruisling gehad die wel een lijst of 5, misschien 6 heeft gemaakt. Die hebben we verscheidene keren met behulp vd dierenarts moeten verlossen van haar kalf omdat ze al erg melkziekte had voor het kalven. We hebben eens wat FV gehad met redelijke producties, mooie dieren met verschrikkelijke klauwen. Niet goed te houden. Brown Swiss waren of taai of hadden geregeld witte lijn-defecten.
Vdejong
@pieta Nette produktie. Wat ik mij afvraag is of er nu, nu je geen kruislingen meer hebt, geen gevallen van melkziekte, geen klauwproblemen en geen witte lijndefecten meer zijn.
Alle koeien hier zijn volledig HF en vanaf derde kalfs krijgt elke koe in ieder geval 2 Bovikalc bolussen en daarnaast moet ik sommige koeien nog een infuus geven, alhoewel dit niet vaak is. De close up groep krijgt een droogstandsbrok en het voederadditief X-zelit. Sinds we hier zijn, is mij duidelijk geworden dat er nog veel te winnen valt in de droogstand en ja dat brengt kosten met zich mee, maar voorkomen is beter dan genezen.
Rene Strik
@Vdejong geen gras of luzerne in het close up rantsoen mag ik hopen? Want dat verkloot alles wat Xzelite recht kan trekken.
Met Xzelite zou je gewoon geen problemen meer mogen hebben.
Hier het goldilocks rantsoen met Xzelite en al krap 10 jaar eigenlijk totaal geen problemen. Wel voor de zekerheid 3e kalfs of meer 1 bolus, maar is volgens mij niet eens meer nodig.
pieta
@Rene Strik Wij voeren de droge koeien 100% kuilgras en 100 gram droogstandmineralen (van Agrifirm standaard).
Rene Strik
@pieta in NL misschien niet zo'n probleem omdat de bemestingsnorm zo laag ligt. Maar in Canada zit er veelste veel kali in gras of luzerne om aan close up koeien te voeren.
Gezien dat het bij jou ook verre van perfect gaat, misschien toch van het gras afstappen en alleen mais en gehakseld stro voeren??
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Gezien dat het bij jou ook verre van perfect gaat

Ik vind op jaarbasis een paar koeien een infuus geven niet verre van perfect. Afgelopen jaar is 1 koe aan de nageboorte blijven staan. Ik vind het prima gaan. En kuilgras is mooi goedkoop. Dat heb ik namelijk op de plaats liggen terwijl ik stro moet kopen.
pieta
@Rene Strik Ik voer trouwens weinig mais aan de melkkoeien.
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
lleen mais en gehakseld stro voeren??

Moet daar geen eiwit bij?
Vdejong
@Rene Strik Ik ga geen aparte mix maken voor de close up, far off of de pinken, daar zijn de groepen veel te klein voor. We voeren deze drie groepen Ă©Ă©n mix waar natuurlijk ook lucerne in gaat, zowel hooi als silage en stro en mais.
Rene Strik
@Vdejong dan ben je toch ook verschrikkelijk eigenwijs. Met zo'n rantsoen blijf je problemen houden, met of zonder Xzelite, en dan maar zeuren dat de HF niet deugen. Je kali gehaltes is veelste hoog, en daar ga je koeien ongeacht welk ras enorm mee plagen in de close up.
Zet er dan maar pakken laag kali hooi voor.
+1
Vdejong
@Rene Strik Eigenwijs weet ik niet, misschien dat jij dat bent een ander de les te lezen. Ik heb niet gezegd dat ik problemen heb met de koeien die afkalven, dat maak jij er van. Ik heb ook niet gezegd dat het HF ras niet deugt, dat maak jij er van. Waarom heb je zulke lange tenen.? Laatst in de topic over zandboxen hetzelfde. Alleen jou manier van ondernemen is de juiste? Laat mij mijn ding doen, dan doe jij jouw ding.
Rene Strik
@Vdejong je zit zelf een uur geleden nog te vertellen dat je koeien 2 bolussen geeft en soms een infuus, verder dat er nog veel te winnen is in droogstand. Ik leg uit wat je kunt veranderen om geen problemen te hebben, en dan ben jij weer gepikeerd. Het lijkt bij jou wel moeilijk te moeten om maar anders te zijn! Tja, Das ook een manier van boeren.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
om maar anders te zijn
wat is daar verkeerd aan?
Als ik gelijk aan andere mensen had willen zijn, was ik wel communist geworden.

Quote Reactie van @Rene Strik:
dat er nog veel te winnen is in droogstand

hiermee bedoelde ik tov de manier waarop we te werk gingen in Nederland. Ik heb niet gezegd dat ik bolussen geven en een enkele keer een infuus een probleem vind.
Rene Strik
@Vdejong anders zijn is geweldig, wanneer die andere manier betere resultaten haalt, maar anders zijn met mindere resultaten vind ik gewoon dom. Dat kost geld!
En andere mensen copieren die top draaien maakt je echt geen communist, dan heb je de definitie van communisme toch echt verkeerd begrepen.
Vdejong
@Rene Strik heb je de lijst van Lactanet met top bedrijven gezien?
+1
Rene Strik
@Vdejong nee, en vind die lijst ook erg oninteressant. Als ik iets geleerd heb van mijn paar jaar in DHI, is dat die cijfers nog onbetrouwbaarder zijn dan een Chinese viruslab.
Vdejong
@Rene Strik mag zijn. Maar dat betekent dus dat de boeren, die ons gefeliciteerd hebben met het behaalde resultaat, in het eerste jaar na emigratie, er niets van begrijpen. Of ze weten niet dat er nog een rangschikking is, namelijk die van de heer Strik.
Rene Strik
@Vdejong ik weet niet hoe het out east allemaal gaat, maar hier is het gewoon een feit dat een heleboel bedrijven, en vooral de financieel meest efficiente bedrijven al jaren niet meer aan DHI doen. Het zou mij al dik $20.000 kosten, en wat krijg ik er voor terug? Een felicitatie van mijn Buren?, die vervolgens hoofdschuddend weglopen zich afvragend waarom ik zoveel geld uitgeef om boven in een lijstje te staan, waar iedere vooruitstrevende boer hier van weet dat het een zak lucht is.
Het kost Kapitalen om mee te doen, en nog meer geld om bovenaan te komen. En wat krijg je er voor terug? Ik verkoop elk jaar tussen de 75 en 100 vaarzen, en nog niet 1x heeft iemand ooit gevraagd naar een melkcontrole lijst van die vaarzen. Stamboek willen ze wel, verder gewoon een sterke commerciele vaars, want melk komt er toch wel bij een HF.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
ik weet niet hoe het out east allemaal gaat

Juist, dat is jouw probleem.
Rene Strik
@Vdejong ik weet idd weinig van east Canada logica, maar ik weet wel dat daar de gemiddelde kostprijs flink hoger ligt dan hier. En mekaar gek maken met lijstjes is daar 1 reden van.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
daar de gemiddelde kostprijs flink hoger ligt dan hier.

Kostprijs hoger, geen vaarzen kunnen verkopen omdat er nagenoeg geen vraag is, meedoen aan melkcontrole, 60 koeien melken en nog niet failliet. Moet er toch iets verkeerd gaan.
Rene Strik
@Vdejong je moet aardig je best doen om in Canada falliet te gaan, betekend niet dat waar jij het over hebt het meest economisch is. Wil je tot je pensioen leuk melken, en bovenaan lijstjes staan omdat je het leuk vind.. prima!.
Serieus geen probleem mee! Maar laat het aub niet overkomen alsof dit de meest economische manier van doen is, want daar hadden we het toch over??
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Maar laat het aub niet overkomen alsof dit de meest economische manier van doen

doe ik niet, jij had het over bedrijven die top draaien. Ik begon over dat ene lijstje.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
daar hadden we het toch over??

ik had het over droge koeien.
pieta
@Vdejong Ik snap niet dat jij de discussie zo aangaat met iemand met ervaring in het land waar jij nu ook zit. Ik zou kennis tanken en meenemen wat ik gebruiken kon. En dat wat je niet wil of ziet zitten lekker laten gaan.
Vdejong

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Rene Strik
@Vdejong Dat zijn zeer mooie cijfers, en daar twijffel ik ook totaal niet aan.
Maar het zegt natuurlijk niets over hoeveel het kost om dat te bereiken. Ik zie bijvoorbeeld dat je gemiddeld bijna 5 kg krachtvoer voert per koe. Ik vind dat veel. En waarschijnlijk ook nog niet het goedkoopste brokje ook? Buiten dat is 1.7 kg vet per koe heel netjes, maar in canada nou ook weer niet zo ongebruikelijk. In ons economisch studieclubje blijkt dat 1.4/1.5 kg vet per koe het meest economisch is. Het kan hoger, maar vaak kost het meer dan het opbrengt.
Noorderling
Quote Reactie van @Rene Strik:
Ik zie bijvoorbeeld dat je gemiddeld bijna 5 kg krachtvoer voert per koe. Ik vind dat veel.

Dat is 12,5kg per 100kg melk met dergelijke productie veel?
gaat vast nog wat voor het voerhek, kun je dan moeilijk wat van zeggen toch?
realiteit is vaak dat het zomaar aantal kilos melk per koe ook kilo's krachtvoer per 100kg melk is.
Met dergelijke vruchtbaarheidscijfers zou wat harder aan het voerhek prima kunnen, al weet ik niet of dat werkt met robotmelken.
Vdejong
@Noorderling op 61 koeien 100kg koolzaad meel, 12 kg palm vet, 70 kg maismeel en 75 kg mineralenmengsel
+1
Rene Strik
@Vdejong waarom palmvet erin?
Je vet/eiwit verhouding is toch goed genoeg om het eruit te gooien??
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Je vet/eiwit verhouding is toch goed genoeg om het eruit te gooien??

Nu wel, zonder misschien niet. In het eerste jaar na emigratie zijn we door gedaan op de weg die de vorige eigenaar was ingeslagen. En hij voerde palmvet.
Rene Strik
@Vdejong Ik zou toch serieus overwegen om het palmvet eruit te gooien. Erg duur, en je SNF geeft genoeg ruimte om het eruit te gooien. Alleen dat alleen spaart je al zo'n $10.000 per jaar uit.
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
75 kg mineralenmengsel

Wat zit hier in? Meer als 1 kg per koe mineralen lijkt mij wat veel.
Vdejong
Quote Reactie van @pieta:
Wat zit hier in?

Geen idee. Zijn niet alleen mineralen.
Vdejong
@Rene Strik
Quote:
goedkoopste brokje

(klik om te vergroten)

Rene Strik
@Vdejong Kan niet goed lezen.
Is het $2654 voor 5 of 6 ton?
Vdejong
@Rene Strik 5 ton, $0.53 per kg
Rene Strik
@Vdejong Dat is idd een nette prijs. Wij maken ons eigen robot mix met geroasterde bonen, en dat kost rond de $550 per ton. maar we voeren nog geen 3 kg gemiddeld. we hebben lager gezeten , maar het robot verkeer begon toch duidelijk slechter te lopen. Vergelijkbare productie. Meer liters, minder vet. Voerkosten is iets waar ik altijd enorm bovenop zit, want het is de hoogste kostenpost in zowat ieders bedrijf, na bank kosten.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
na bank kosten.

hebben we nagenoeg niet
Rene Strik
@Vdejong Das mooi!, daar ben ik nog wel een paar jaartjes van verwijderd. Maar dat betekend dat voerkosten dus jouw nr1 kostenpost is.
verse koe
@Rene Strik mwoah, gebeurt nog wel eens, of verkoop net ervoor. En kostprijs zal wat hoger liggen in Atlantic zeker als je op de Ontario way boert. Beetje op de kosten letten en het komt allemaal naar je toe
Rene Strik
@verse koe hier kan ik geen touw aan vast knopen!??
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Stamboek willen ze wel, verder gewoon een sterke commerciele vaars, want melk komt er toch wel bij een HF

Wij verkopen ook wel eens wat vaarzen. Hier hebben ze er wel graag de papieren bij met melkcontrole, stamboek, afstamming. Wij hebben ze allemaal van bewezen fokstieren. Ze hebben hier geen torenhoge producties. Maar degene die vaarzen heeft gehad van ons wil er vaker zegt mijn handelaar.
Wij verkopen niet jouw aantallen. Hooguit een stuk of 10 per jaar.
Rene Strik
@Vdejong buiten dat staat het boven aan dat lijstje staan 1 op 1 gelijk met minder of slecht verdienen.
Ik roep al jaren dat ze de financiele resultaten moeten koppelen aan de productie, en daar een nieuw lijstje van moeten maken. Kan nog wel eens flink lachen worden.
grös
@Rene Strik
Ik heb zuiver HF naast F1 en F2 F3 kruisingen gemolken. Kruisingen zijn sterker, vaarzen stoten de oudere HF's voor het voerhek weg, veel vreetplekken hebben we ook niet met 2+3.
Ooit iemand gehoord over een mycotoxine-vergiftiging op zijn bedrijf, de hf's legden het loodje, gek genoeg bleven de kruisingen lopen. Ik heb wel eens een geval die ineens helemaal in de melk zakt, ja de koe is dan ziek, maar blijft gewoon vreten en lopen. Liever dat dan zo'n downer cow in een hok met een minimelker.
grös
@Rene Strik
Met dat MPR verhaal ben ik het helemaal mee eens, hier niks MPR. En "vaarzen met goede lijsten" is ook iets typisch Hollands, hoge MPR bedrijven doen soms goede handel, koppel vaarzen duur verkopen en de week er op komt een LKW weer nieuwe brengen..
pieta
Quote Reactie van @grös:
LKW

?
+1
Noorderling
@pieta
Lastkraftwagen.

@grös
Gebruiken ze de vaarzen als drager voor embryo neem ik aan?
Kunt als koper aan papieren wel zien dat ze niet oorspronkelijke fokker zijn en bloedlijnen.
t zal wel
@Rene Strik rene, dan moeten ze jou niet mee nemen in dat overzicht. toen je ging emigreren naar canada heb je alle koeien geveild, heb er een paar gekocht bij jou, (dani"s) wat een super producties zaten er bij.(op papier) klopte alleen niet veel van.... wat viel dat tegen. triest om zo te vertrekken uit je vaderland. maar evengoed veel succes gewenst, en hoop dat je nu de boel niet zo belazerd.
Rene Strik
@t zal wel waarom zou die productie niet kloppen?
Dat ze dat bij jou niet haalden kan best, maar waarom zou die productie volgens jou gelogen zijn? Zou niet eens weten hoe, want mpr werd toen ook al geborgd door de tankuitslagen.
Vind het ook nog wel een aardig brutale uitspraak dat we de boel zouden belazeren, terwijl ik zeker weet dat dat niet het geval is, en jij absoluut niet kunt weten of dat het geval was.
+1
grös
@Rene Strik
Ik schreef al, typisch Hollands om dieren "met goede lijsten" te kopen. Oudere veehandelaar zei ook altijd, verkoop liever dieren van een laagproductief bedrijf (dus met mindere lijsten) want dan kon het altijd meevallen!
Dieren kopen want "Er zitten goede lijsten bij", Tzalwel geeft precies weer hoe sommige mensen zichzelf daar mee voor de gek houden.

@Noorderling
Ja klopt, maar men heeft altijd nog wel een serie Nederlandse dieren en nakomelingen die men kan zo kan verkopen. Mensen zijn ook eerlijk, als jouw koeien bij ons in de stal zet geven ze net zo veel. Natuurlijk zegt lactatiewaarde altijd nog wel iets, maar zou me daar bij vaarzen ook niet altijd op blindstaren.
Vdejong
Quote Reactie van @grös:
zou me daar bij vaarzen ook niet altijd op blindstaren.
Ik zag het liefst de 2e kalfs met de hoogste LW
+3
Rene Strik
@grös Toen wij vertrokken uit NL liepen onze koeien al 4 jaar binnen, kregen een pittig TMR rantsoen met veel mais, lagen in diepstrooisel boxen die perfectionistisch bijgehouden werden, en de stal was 4 jaar eerder vernieuwd, met geisoleerd dak en ventilatoren. Dat kon iedereen zien toen ze op de veiling waren. Wanneer je dan koeien van ons koopt en ze in een oudere stal zet, of veel gaat weiden, of alleen al minder mais gaat voeren of gewoon minder management, dan gaan ze nooit zo presteren zoals ze bij ons deden. Dat is gewoon logica. de helft deed het minder, maar op bedrijfsnivo bij velen nog steeds best, en de andere helft op bedrijven met vergelijkbaar of beter management, daar deden ze het net zo goed of beter. Ik kan me nog herinneren dat 1 koe het jaar erop in belgie de hoogste productiekoe was, en pa is nog naar een handvol 100.000 kg huldigingen geweest van koeien die bij ons gekocht waren. Zo gaat dat nou eenmaal. Mijn hoop was dat ze het overal goed gingen doen, maar dat is niet realistisch. Maar om voor iemand speciaal een account aan te maken om ons hier te beschuldigen dat we de boel belazerden omdat de gekochte koeien het daar niet naar verwachting deden vind ik wel heel ver gaan, en behoorlijk onbeschoft ook. Naam is mij wel bekend hoor. Gisteren even de lijst gecheckt waar de dieren naartoe gegaan zijn, en er kwamen maar 2 namen boven die Dani's gekocht hebben.
pieta
@Rene Strik Als je van een hoogproductief bedrijf vee koopt vallen ze meestal niet mee. Het begint met hoge verwachtingen en dan valt het vaak niet meer om diverse redenen.
de hoef
@pieta inderdaad, wij kochten vorig jaar 45 koeien met 26 liter, gaven een jaar lang 32 , 1 uitgevallen, soms zit het mee
+1
pieta
@de hoef Dat is geen meezitten. Dat zijn koeien die uit een minder verwend "klimaat" komen. Die doen het meestal wel goed bij je.
Wij hebben een 30 jaar geleden onze veestapel vervangen (MRIJ gewisseld voor zwartbont). Ruime ervaring met waar het je mee ging vallen en bij welke zeker niet. Aankopen van bedrijven met hoge productie vielen je nooit mee.
Vdejong
@t zal wel
Quote:
hoop dat je nu de boel niet zo belazerd.
đŸ˜‚
+2
de hoef
Quote Reactie van @t zal wel:
rene, dan moeten ze jou niet mee nemen in dat overzicht.

dit vind ik zeer flauw van je, wij zijn jaren buren geweest van rene ,we huurden de boerderij tegen over hun, en we hebben jaren genoten van hun koeien , dat jij er de melk niet onder krijgt, is niet aan rene en bianca te verwijten
pieta
@Vdejong Ik zeg niet dat er geen problemen zijn. We hebben incidenteel wel eens een koe met melkziekte en gebruiken ook wel eens preventief een Bovikalc. We hebben ook wel klauwproblemen.
Maar bij Jersey ervaar ik ernstige melkziekte problemen. Die zouden wel te ondervangen zijn als 100% Jersey hebt. Dan pas je je rantsoen/management er op aan. Die hadden ook nog celgetalproblemen en brengen weinig omzet en aanwas.
Ik zou een kruising in willen zetten om duidelijk verbetering in je resultaat te krijgen. Zolang ik dat niet zie blijf ik bij Holstein. Momenteel lopen hier meer 4e kalfs en ouder dan 1e, 2e en 3e kalfs samen. De 1e kalfs zitten op 8.000 kg melk, de 2e kalfs op 9.400, 3e kalfs op 10.150 en de rest op 10.550. Vaarzen en 4e kalfs/ouder hebben lw 100, 2e en 3e kalfs 99 lw.
Vervangings% ligt over de laatste 5 jaar gemiddeld op 13/14%.
grös
@pieta
Sinds we hier kruislingen hebben wel zonder droogzetters, DDD 0,2 .
Laatste paar zuiver holsteins zijn een maand terug weg gegaan. Een enkele kruisling heeft ook wel eens melkziekte, en dan geef je hem een infuus en een bolus, een uur later is ie zelf al weer in de benen. Maar dit gebeurt sowieso alleen in de winterperiode, in het weideseizoen komt het helemaal niet voor, heb dan ook geen droogstandrantsoen. Ik probeer ook weer meer voorjaars kalvende koeien te creëren, de groei van het gras past gewoon beter bij de lactatiecurve, en kalveren kunnen meteen leren weiden.
+2
pieta
Quote Reactie van @grös:
een uur later is ie zelf al weer in de benen

Ik vind dat niet iets aparts. Dat zijn mijn HF ook.
pieta
@grös Waar kruis jij mee qua ras en welke stieren heb je goede nakomelingen van?
grös
@pieta
Heb beste nakomelingen van LitjensRedon (MON), Rumgo (FLV), Rau (FLV), Walfried (FLV). In het verleden ook goede producties en levensduur van R Fastrup en David, Deens gebruik ik niet meer, enerzijds omdat het geen raszuivere stieren zijn (25% HF/BS) en vanwege uierproblemen. En Zweeds is te laag productief, net als Noors. Vasil (BS). Ik verwacht nog wel wat van Highway, Frankyboy, Verdi (BS), Der beste (FLV), zijn nog vaars of pink dus kan niet alles van zeggen.
+1
labella
Quote Reactie van @grös:
eb beste nakomelingen van LitjensRedon (MON), Rumgo (FLV), Rau (FLV), Walfried (FLV)

Hier ook meer dan 150 Rumgo crossies gemolken met super productie en mooie robotuiers. Van Braut(noors roodbont) ook een aantal beste melkkoeien gehad trouwens.
pieta
@labella en @grös Zijn de kalveren van Rumgo niet te zwaar bij de 1e kruising?
labella
@pieta Nee zijn meestal lichte kalfjes, de meesten lopen er zo bij.
+1
grös
@labella
Ik melk ook nog wel een Braut ,van die stier heb je hele goede of hele slechte.
grös
@pieta
Hier staan wel alle kengetallen, ik insemineren pinken ook wel met Fleckvieh, scheelt misschien dat alles al gekruist is.
En met nakomelingen weet je vrijwel zeker dat ze vanzelf kalven, stier is 21 jaar oud !!
apps.crv-cooperatie.nl/siresearch-cooperation/nl/…
labella
Quote Reactie van @grös:
tier is 21 jaar oud !!

😂 😂 Stier leeft niet meer, is met 14 jaar afgevoerd...
+1
grös
@labella is nog wel te koop, als die cijfers dan nog zo goed blijven dat zegt wel wat.
Vdejong
@grös of de rest is bagger
pieta
@grös Die link van jou verkoopt hem niet. Dik negatief in de gehalten. 😁
grös
Quote Reactie van @Rene Strik:
Zuivere rassen geven homegene veestapels, en kwalitatieve egale veestapels als je het ras beschermt voor de zwakke punten. Bij kruislingen zie ik bijna altijd op 1 uitzondering na een ratjetoe aan koeien. Moeilijk te managen ook, want voor welk type koe voer je, en op welke maat stel je de boxen af.

Ik had bij 100% HF de meest uiteenlopende hoogtematen, Atlantic of Kodak waren natuurlijk van de verkeerde club, maar daar zat al een enorm verschil tussen, en nu heb ik 10 rassen, ik citeer de veearts uit het koekompas:
"Het voerhek is volgens het handboek koekompas te laag maar in de stal is geen polijsting van het voerhek zichtbaar of kale schoften bij de koeien. Daarenboven zijn de koeien die er lopen niet heel groot. "
En ik heb genoeg Brown Swiss nakomelingen lopen. Echte grootte-verschillen krijg je alleen als je (kleine) Jersey-stieren gaat gebruiken.
salut
Vanwege pensioen verkopen wij 15 gekruiste vaarzen oa. JExBSxFH geĂ¯nsimineerd met Holstein
Koeien boertje
@salut wat ga je doen?
Een akkerbouwer gaat er mee verder?
+2
Zebra
De enige kruising die geld op levert is die met BB, al het andere is 50 tinten grijs.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , gezond , geboorte , zoektocht en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
124
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
5.030