Wie schenkt er klare wijn, Caroline?

Wat een goede 
De klucht stikstofcrisis begon in 2015
De pas werd met luid applaus ontvangen
We konden weer uitbreiden
Emissie arme vloer er in en dubbel aantal koeien melken
Totdat Vollenbroek sector en overheid confronteerde met de juridische consequenties
Nu zitten we in een moeras
Elke dag zakken we er verder in
Elke dag wordt er meer duidelijk, zie het artikel over de tovervloeren
Er komt ook nog een artikel over de toverSphere en het tovertoilet

Ik vraag me regelmatig af hoe lang het politiek en belangenbehartiging nog lukt om de feiten te ontkennen.  

Deel dit topic

Reacties

Rene2001
Er is voor rundvee een oplossing om emissie te reduceren
Dat kan zoals de varkensboeren het ook doen
Stal dicht maken en met purschuim helemaal dicht maken
Dan een luchtwasser er op
Dat hoeft zeker geen Sphere te zijn
Er zijn voldoende al bestaande luchtwassers
+2
Braboboer
@Rene2001

Ja goed idee, dat we daar niet eerder aan gedacht hebben, dan komt het goed 🤦🏻‍♂️
Rene2001
@Braboboer Ik heb er al veel eerder aan gedacht😎
Er zijn ook echte voorlopers in de rundveehouderij met een dergelijk systeem
+2
BertK
@Rene2001 fikt ook zo lekker, al dat kunststof, stof en elektra.
apel
@Rene2001 verkoop je luchtwassers?
Rene2001
@apel nee, en ook geen luchtkastelen
Kars
@Rene2001 wat een klets. Kopros over de roosters elke maand. Luchtwasser is ook waardeloze techniek
Rene2001
@Kars controleren van 17000 bedrijven elke maand lukt niet
hans1980
@Rene2001 dat wil een gemiddelde burger toch niet zien Ronald zo'n luchtwasser tegen de gevel met glazen optrek luifels.

Vindt lely een mooie en getoetste oplossing en ja je kunt overal aan twijfelen

Waarom twijfelen die zelfde mensen die het flut onderzoek van CBS met aanvullende gegevens illegaal verstrekt door ZuivelNl niet aan sjoemelwijzer??

Voor correct meten heb je protocollen nodig!!
Erik1979.
@hans1980 de overheid wil geen oplossingen. Anders hadden ze dit probleem niet bedacht. Luchtwassers is een oplossing. En daar is niet veel mis mee. Ook een stal met luchtwassers kun je de koeien veel comfor geven. Grappige is dat je 90 % van de ammoniak eruit kunt halen.... Weg stikstof probleem. En dat willen ze niet.
Rene2001
@Erik1979. gratis kunstmest
Summum mbt kringlooplandbouw
+3
RBD49
De stikstofklucht begon in februari 1992 met het vernietigen van vier hinderwetvergunningen in de gemeente Ambt Delden. De reden: in 1987 is de Regeling Ammoniak en Veehouderij (hierna RAV-1987) vastgesteld voor zandgronden. Dat moest de groei van de ammoniakuitstoot remmen. Want ammoniak leidde tot zure regen, kent u het nog? Die RAV is in 1991 voor heel Nederland van toepassing verklaard.

Onder de RAV-regels gold destijds een depositiegrens van 15 mol voor nieuwvestiging en 30 mol bij uitbreiding van een bedrijf. De afstand van bedrijf tot bos bepaalde deze depositie. Een koe was 8,8 kilo ammoniak. Op 20 meter afstand moest je de factor 7 hanteren, dus dat was 8,8x7 = 61,6 mol depositie. Op 100 meter een factor 0,78 (dus dan 6,9 mol. Bij krap 5 koeien ging je al over de grens), bij 500 meter factor 0.036 (dus 3,31 mol. uitbreiden tot krap 100 koeien mogelijk, als er geen jongvee is).

De meeste bedrijven zaten in Ambt Delden rondom in de natuur. 200 meter was voor de meesten al veel, dus snel boven 30 mol. De vereniging milieudefensie landbouw Twente zag dat de gemeente de Ecologisch Richtlijn/RAV-87 niet hanteerde bij verlening van Hinderwetten, tekende beroep aan en won. (VMLT was niet pro milieu maar juist pro dierenwelzijn. Arend Bosscher was een van de trekkers. Bouwde je een diervrlendelijke stal, dan werd geen bezwaar aangetekend, waren ze ook heel open over.) Half Landbouw Nederland in rep en roer want dat zou het einde zijn aan alle veehouderij.

Het liep anders. Vier kartrekkers (waaronder een toen nog jonge Gert Jan Oplaat en de latere ForFarmers-voorzitter Jan Eggink) mobiliseerden de veehouders tot een sessie bij Dieka in Markelo. Daar konden de boeren hun emotie kwijt. Minister Alders van milieu kondigde daar die avond een legaliseringsregeling aan. Dat werd de Interimwet Ammoniak en Veehouderij, die startte in 1994 en verviel in 2003.
Dat was een legalisering van melkveebedrijven, want die vielen toen vaak niet onder de Hinderwet (tenzij ze meer dan 100 stieren hadden, of varkens of kippen erbij). Basis voor kilo's ammoniak: de aangifte meststoffenwet 1986/ vaststelling van mestqotum. En bij die teldatum eind 1986 zaten de stallen bomvol met dieren , want die was vooraf aangekondigd om een quotum te vestigen. En de gevolgen van quota waren bekend na invoering van de superheffing in 1982. Zie dat je zoveel mogelijk krijgt.....

Varkens- en pluimveehouders konden niet legaliseren, want die hadden al sinds 1971 een hinderwet nodig. Zij konden intern salderen: vervang een deel van je stal(len) door emissiearme en je kunt de vrijkomende ruimte opvullen met extra dieren. De eerste emissiearme systemen waren simpele, goedkope aanpassingen in de putten die 30-50% reductie gaven. Dat bood flink soelaas, maar de erkenning van luchtwassers gaf de schaalvergroting vleugels.

Melkveehouders konden dus tien jaar lang, dus tot 2004 de veebezetting 1986 gelegaliseerd krijgen. Daarna was uitrbeiding mogelijk door afstoten jongvee/stieren etc. Of emissiearme roosters.

Kom me er dus niet op dat de stikstofklucht nieuw is. Ze loopt al 30 jaar.

(diverse tikfouten weggehaald)
arie.j
Quote Reactie van @RBD49:
Kom me er dus niet op dat de stikstofklucht nieuw is. Ze loopt al 30 jaar

En kalk om in natuurgebieden die te zuur bevonden zijn te strooien, dat bestaat ook al héél lang.
Maar wordt nog steeds maar heel weinig toegepast.
Wie de reden daarvan weet, die mag het zeggen.
wotan2
@arie.j simpel: geld
+2
arie.j
Quote Reactie van @wotan2:
@arie.j simpel: geld

Geld????
Nog nimmer gehoord.
Wat maken kosten van wat kalk of schelpengruis nu uit in vergelijking met de vele miljarden voor uitkoop?
Iedere boer in de buurt van zo'n natura gebied zorgt toch ook dat de PH van zijn grond niet te laag is?
En dat kost echt geen kapitalen.
+1
wotan2
@arie.j roepen dat het slecht gaat met de natuur en daar geld mee bij elkaar harken is een mooi verdien model. Bekalken maakt daar een eind aan, en dat laten ze dus wel uit hun hoofd.
Grasbaal
Quote Reactie van @RBD49:
Kom me er dus niet op dat de stikstofklucht nieuw is. Ze loopt al 30 jaar.

Robert, Bedankt voor dit belangrijke stuk geschiedenis. Leer van het verleden!
Leo,s vriend
@RBD49 Ja, dat was de praktijkgroep Laren , ik was zelf toen ook aanwezig bij Dieka.
marcsterreborn
@Leo,s vriend bij Dieka was ik niet. Weet wel dat Praktijkgroep Laren destijds volop aan de weg timmerde. Waren druk met aantonen onschadelijkheid ammoniak...
hans-hans
Volgens mij is het belangrijkste dat het niet verder komt dan 500meter als ik het goed heb en verder luchtvaart boven de ...... meter telt niet mee klopt ook niet en ga maar door
een tesla heeft geen uitstoot maar als er een kolencentrale de accu oplaad wat is daar milieu vriendelijk aan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , overheid , politiek , stikstofcrisis , belangenbehartiging en vloer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1.863