Gelekt rapport plaatst kanttekeningen bij sommige innovatietechnieken - LTO

Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat technische installaties in stallen die de stikstofuitstoot moeten reduceren, minder goed werken dan gedacht. Het gaat om een nog niet gepubliceerde conceptversie van een onderzoeksrapport: alweer is een onderzoek dat in opdracht van minister Van der Wal wordt uitgevoerd, vroegtijdig naar de media gelekt. Het rapport laat niet zien dat innovaties om stikstof te reduceren niet werken. Nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld (de bewezen effectiviteit van) de Lely Sphere maken geen onderdeel uit van het onderzoek. Ook luchtwassers zijn in het onderzoek buiten beschouwing gelaten. Door innovatie zijn stikstofemissies in de landbouw sinds 1990 met meer dan 65% afgenomen.

Wageningen UR heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van stalsystemen in de varkens-, pluimvee- en melkveehouderij. Het onderzoek is niet gebaseerd op feitelijke metingen, maar op bestaande datasets. De resultaten zeggen dus iets over de gemiddelde reductie per stalsysteem. De verschillen in emissiereductie tussen bedrijven is echter groot en het onderzoek zegt dan ook niets over de vraag of ‘boer X’ met ‘systeem Y’ de beoogde reductie haalt. Uit het onderzoek blijkt dat emissiearme stalsystemen in de varkens- en pluimveehouderij voor ammoniakreductie zorgen, maar minder reductie opleveren dan was beoogd.

Uit het onderzoek blijkt dat emissiearme vloeren bij melkveehouders gemiddeld genomen niet de beloofde reductie opleveren. Innovatie op bedrijfsniveau is echter breder dan enkel stalsystemen. Het gaat ook om managementmaatregelen, voermaatregelen, weidegang, mestaanwending, etc.. Bovendien viel de nieuwste generatie technische innovaties buiten de reikwijdte van het onderzoek. Het feit dat de reductie door stalsystemen te onzeker is, benadrukt nogmaals het belang om deze onzekerheid weg te nemen. De ene innovatie is de andere niet. Juist daarom is LTO groot voorstander van het invoeren van een Afrekenbare Stoffen Balans (ASB) en sensoren waarbij agrariërs zelf aan het stuur staan om, op bedrijfsniveau, emissies te meten en te monitoren – en zo te sturen op doelbereik.

LTO-portefeuillehouder Platteland & Omgeving Trienke Elshof: “Innovatie systemen zijn onmisbaar als we de stikstofdoelen van het kabinet willen halen. Het past in het palet van keuzemogelijkheden voor een boer om te innoveren, extensiveren, omschakelen, verplaatsen of te stoppen. Binnen dat rijtje is het inzetten op innovatie de meest kosteneffectieve maatregel, en dat gaat verder dan het stalsysteem ”. Als dit nieuwe rapport iets duidelijk maakt, is het wel de noodzaak om te stoppen met beleid dat gericht is op generieke middelenvoorschriften en over te stappen op een beleid dat uitgaat van bedrijfsspecifieke doelsturing. Elshof: “Alweer hebben boeren gedaan wat de overheid van hen vroeg. Zij hebben te goeder trouw geïnvesteerd in emissiearme systemen die door de overheid erkend zijn. Dat de effectiviteit van deze systemen in praktijk tegenvalt, is zeer teleurstellend. Nu moet het kabinet de stap zetten om de stikstofuitstoot daadwerkelijk op bedrijfsniveau te gaan meten en daar in het beleid op te sturen: meten is weten”.

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
Juist daarom is LTO groot voorstander van het invoeren van een Afrekenbare Stoffen Balans

Nee nee en nog eens nee.
Rene2001
Wanneer je heel lief bent hoef je minder af te dragen
Dus krijg je aftek op je boete
Dus een aftrekbare stoffenbalans zou beter zijn want je kunt er niets mee verdienen!!!!
JohnDeere7serie
Quote:
Het past in het palet van keuzemogelijkheden voor een boer om te innoveren, extensiveren, omschakelen, verplaatsen of te stoppen

Of schaalvergroten 😎
+1
JohnDeere7serie
Plus wat @hans1980 al aangeeft in ander onderwerp, als je de emissie weet zegt dat nog niets over de feitelijke depositie. Oftewel je hebt er niks aan. Kijk maar naar de N metingen! bij Rockwool en op Schiermonnikoog.
+1
katte
Als het rapport niet was gelekt .dan had lto en najk de boeren gewoon nog laten investeren in de vloeren
katte
En ook de lely sphere werkt NIET .ook niet juridisch houdbaar
Rene2001
@katte Jammer van het enorme kapitaal wat Lely geïnvesteerd heeft.
Kijk maar even wie de nieuwe fabriek kwam openen
Caroline wil elke boer een Sphere geven
Onvoorstelbaar
Zelfs gratis is het juridisch niet houdbaar
marcsterreborn
@Rene2001 te gek voor woorden
Rene2001
@Rene2001 lto.nl/gelekt-rapport-plaats-kanttekeningen-bij-so…

De Sphere is een luchtwasser

Nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld (de bewezen effectiviteit van) de Lely Sphere maken geen onderdeel uit van het onderzoek

Trek zelf maar je conclusies over de juridische houdbaarheid. Staat netjes in het artikel:

Uit het onderzoek blijkt dat emissiearme stalsystemen in de varkens- en pluimveehouderij voor ammoniakreductie zorgen, maar minder reductie opleveren dan was beoogd.

Bovenstaande laat de Sphere sneuvelen bij de rechter.
bio boer
@Rene2001 de n die in het zuure water zit gaat tenmiste niet meer de lucht in in de stal
Rene2001
@bio boer nogal logisch
Maar wat gebeurt er bij windkracht 2
En bij 4
En bij 6?
hans1980
@Rene2001 maar jij bent geen Vollenbroek toch?
bio boer
@Rene2001 hij zal vast wat reduceren of het die 70% is geen idee dat zou je snel zien aan de hoeveelheid n in het spuiwater
Rene2001
@bio boer pfffff
Dat ga je niet zien
Je krijgt geen vergunning om er 1 te plaatsen
hans1980
@Rene2001 is dat zo??
bio boer
@hans1980 ja wordt geen enkele vergunning gegeven van rav systeem momenteel
Albert Altena
Innovatie technieken kunnen niet bewezen worden.
Daarom komt er geen fiat.
Wat wel ernstig is dat met die technieken indirect toegegeven wordt dat het probleem bij de landbouw licht.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , onderdeel , platteland , melkveehouders , ammoniakreductie , stalsysteem , pluimveehouderij , stikstofuitstoot , van der wal en lely sphere geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.085