Illustratie van: JohnDeerenr1

Melkveehouders maken werk van verlagen ruw eiwit in rantsoen

Een ruime meerderheid van de melkveehouders stuurt bewust aan op het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen. Dat blijkt uit een peiling op Melkvee waarop 699 bezoekers van de site een reactie gaven.

Deel dit topic

Reacties

+6
Rene2001
De Marke is een geweldige plek om te ervaren wat het met koeien doet wanneer je ze te weinig eiwit voert.
Maak een afspraak, individueel of in groepsverband en kijk naar de koeien en de melkcontrolecijfers.
Daarna mag je zelf beslissen of je het verstandig vindt om je koeien te gaan martelen.
+2
de Tank
Als het re in rantsoen nu te hoog is heeft het nut, zo niet dan betaal je het ergens terug.
Braboboer
@de Tank

Zeg maar tegen een veenboer die de dag en nacht buiten heeft.
de Tank
@Braboboer voor de eiwitbenutting heeft het voor die boer zin om eiwitarm product bij te voeren. Voor de portemonnee zijn er meer factoren die een rol spelen.
Rene2001
Lieve mensen
Wanneer ben je het beste bezig?
Met 160 gram re en 10000 kg melk per koe
of 170 gram re en 13000 kg melk per koe?

Nogal duidelijk dat 170 en 13000 het meest interessant is qua uitstoten van stikstof.
Daar heeft de sector niet over nagedacht.
Beetje naïef.
+1
Braboboer
@Rene2001

Waarom is er geen getal gevoerde grammen eiwit per kg melk.

Het is sowieso een nietszeggend getal bij veel weidegang / stalvoeren.
Rene2001
@Braboboer dat is er wel
Eiwitbenutting zit in de KLW
Laat degenen die de keuze gemaakt hebben voor 160 maar uitleggen waarom.
Ik vermoed dat het iets te maken heeft met maatschappelijk draagvlak👎👎👎
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Rene2001:
Eiwitbenutting zit in de KLW

😂 😂 Neem een ander in maling
Rene2001
@spotmelker Ik ben er vanuit gegaan dat de sector de gegevens gebruikt uit de kringloopwijzer om het landelijke gemiddelde re% vast te stellen. Denk jij dat ze een andere methode toepassen?
In de KLW zitten twee opties:
- Gram re per kilo ds totale rantsoen
- % stikstofbenutting voeding

Waarom kiest de sector voor de 1e, terwijl je alleen wat hebt aan het % benutting?

Voor wie het niet snapt:
Voer je 155 gram met 6000 liter dan ben je veel vuiler bezig dan een collega met 165 gram en >10000 liter

De sector wil toch graag afgerekend worden op de juiste manier? Behalve wanneer het even niet zo lekker bekt richting groenslinks:
Dat heet praten met een gespleten tong.
Je verliest daarmee je geloofwaardigheid.
Erik1979.
@Rene2001 ik begrijp wat je bedoeld. Maar ik vind het bullshit over dat vervuilender te praten. Wij werken met de natuur. Stikstof en co2 is gewoon niet vervuilend. Dat is bij ons gewoon kringloop. Ik hoop dat het niet lang meer duurt totdat iedereen dat gaat beseffen. Als dat niet gebeurt dan kan het zijn dat ze veel boeren tekort gaan komen. Die ramp is straks niet meer te overzien.
+2
Rene2001
@Erik1979. ja, sorry
Vervuiling is idd een verkeerd woord voor een natuurlijk proces
Het werk van boeren wordt vaak als vervuilend geframed door kennislozen.
Het is altijd interessant om te streven naar een hoge efficiëntie. Ook voor je bankrekening.
In de gehele economie is efficiënter werken een streven
Behalve bij zuivelnl
Die willen graag door 1 deur met slinkse clubs
Vandaar dat ze wel moesten kiezen voor 160 gram
Kiezen voor % eiwitbenutting zou zo maar eens tot een hogere melkproductie kunnen leiden, en dan gaan ze bij Wakker Dier weer over de rooie.
Ik laat ze maar lekker
Er is maar 1 getal wat telt: hoeveel stijgt elke maand het banksaldo bij mijn bedrijven.
En gaat dat beter met 170 gram dan gaat er gevoerd worden met 170 gram
Dat een andere veehouder dan 150 moet scoren om gemiddelde op 160 te krijgen, dat is niet mijn probleem
Het is maar een doel wat de sector aan alle veehouders vraagt. Ik doe fff niet mee.
Succes allemaal 😃
+2
Erik1979.
@Rene2001 ik ben er eigenlijk voor dat Nederlands verplicht om naar de 12 te gaan. Ik ken er wel leuke rantsoenen voor. Stikstof probleem meteen opgelost. En goed voor mijn melkprijs.
+5
Herbert
@Rene2001 ik denk dat jij al de denkfout maakt überhaupt 10000+ te moeten melken. Dat red je alleen met een berg krachtvoer en daar ga je de komende jaren flink wat weerstand op krijgen.
+2
Rene2001
@Herbert Dat is geen denkfout
Productie is een resultante van verzorging en voeding en milieu
Ik doe meerdere bedrijven
Ook met 65% ruwvoer kun je 13000 melken
Maar ga gerust mee in de stroming van laagproductieve koeien.
Dunt lekker uit
+1
grös
@Rene2001
65% is toch niks, hier 85%, maar nee geen 13.000 liter. En waar komt die 35% vandaan, nemen we van die de verliezen ooit mee in de KLW ?
+1
Braboboer
@Herbert

Zit in een studieclub met met bedrijven tussen de 8000 kg melk en 12.000 kg melk.

Per saldo komt iedereen uit rond de 25 kg kv per 100 kg meetmelk.

Die van 8000 zouden in theorie scherper moet kunnen maar de praktijk is anders.
grös
@Braboboer
Hier is er een die 16 kilo redde met veel weidegang (7900kg), maar ook een met 24, veel maïs en koeien op stal.
grös
@Braboboer
Hier laagste 6700 18kg KV/100L
Hoogste 10.900 35kg KV/100L
Braboboer
@grös

6700 is mooi als je bio bent en grond zat.

In mijn situatie krijg ik de rekeningen niet meer betaald, kom ik melkgeld te kort ook al voer je dan wat minder krachtvoer.
grös
@Braboboer
Ja 2 uitersten, de helft minder KV per 100kg melk. Geen magere koeien, geen kunstmest. DDD 0,2
Het is eigenlijk toch ook heel simpel, je hebt grond, zon, co2, no2 en regen. Daar van groeit een gewas, dat zet je d.m.v. koeien zo efficiënt mogelijk om in melk en vlees. Alles wat er bij komt is periferie.
Ga alle kosten van krachtvoer, kunstmest, dieselolie, machines, stallen door de jaren heen eens in kaart brengen, in een grafiek. En dan ook een van de melk- en vleesprijs, en leg die over mekaar heen.
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
In mijn situatie krijg ik de rekeningen niet meer betaald, kom ik melkgeld te kort

Is dat niet hetzelfde?? 😁
Herbert
@Braboboer tussen 25 kg en 25 kg zit ook nog wel wat verschil of dat alleen een a brokje is of pure soja
Braboboer
@Herbert

Dat kan zo zijn, maar wel evenveel aandeel ruwvoer per kg melk.
+4
cjw73
@Rene2001 och wat zijn die van 13000 goed bezig. Procent of 3 eiwit en klein 4 vet, ze kunnen de tuinslang ook wel in de tank doen om hem vol te krijgen.
+2
Erik1979.
@cjw73 13.000 met 3,6 vet en 3 eiwit wil ik wel voor tekenen hoor..... Zeker met een melkprijs van 60 cent. Beetje korting op de gehalten gaat niet zo hard als de extra liters en de gezondheid die deze koeien dan moeten hebben. Mijn ervaring is dat als je weinig melkt vooral veel rotzooi rondloopt. Maar goed wie ben ik.
+2
cjw73
@Erik1979. Melk zelf 4.8 en 3.70 met 9500. De koeien hoeven niet op hun tenen te lopen, en heb bijna even kilo's als waar jij van houdt.
+1
Braboboer
@cjw73

Is ook een nette productie.

Maar ik vind het ook onzin dat 10.000+ standaard problemen/ magere koeien betekend. Zie in de praktijk eerder het tegendeel.

Vooral kijken naar wat je voert, gezonde producten perspulp en bierbostel zit je altijd veilig.

Aardappelsnippers tarwegist, tarwemeel etc. Allemaal snelle producten dan kan het een keer mis gaan….
grös
@Braboboer
Dan hebben ze het verkeerde koeienras.
+3
cjw73
@Braboboer ja je hebt makkelijker lullen, het erf staat vol met kuil, dus aankoop kan niet. Weet ook wel dat perspulp super melkt maar die van mij moet het met gras en maiskuil doen.
+1
Braboboer
@cjw73

Niets moet, maar ik wil er alleen mee zeggen dat een hogere productie helemaal niet hoeft te betekenen dat je meer gezondheidsproblemen zou hebben.
pieta
@Braboboer Je kunt wel roepen niets moet maar ik heb een deel zware kleigrond die vooral erg grasgeschikt is. En dat voer wat daar vanaf komt gaat er als eerste in. Afgelopen jaar hebben we een deel vd mais verkocht. Bracht een mooie som op.
Rene2001
@cjw73 superboer ben je hoor👌
+2
pieta
Quote Reactie van @Rene2001:
superboer

Die zitten in de Achterhoek he!! 😁
pieta
@cjw73 Daar zitten wij ook ongeveer.
Rene2001
@cjw73 klant melkt 13000 met 4.10 en 3.60
Is natuurlijk prut vergeleken met jouw prestaties
cjw73
@Rene2001 knap. maar die zijn er niet veel. En 13000 is hier niet haalbaar, melk gewoon 2 x daags dus dan laat je altijd wat liggen, maar dat maakt mij weinig uit.
+1
Braboboer
@cjw73

Ken er ook 1 die 12.000 melkt, houd veel jongvee aan, alle vaarzen die niet meekunnen met het nivo worden verkocht, evenals koeien die te ver uit lopen.

Zo kun je ook wel wat makkelijker een hoge productie melken....

Maar als je er gelukkig van wordt vooral doen natuurlijk.
+1
Erik1979.
@Braboboer koeien kunnen makkelijk 14.000 kg per jaar geven. Verzorg ze goed, geef de juiste voeding en het lukt. Iedereen die het niet lukt ( net als ik) doen iets verkeerds. Dat afgeven op boeren die het wel goed doen en de optimale verzorging voor elkaar krijgen zijn gewoon de Messi 's onder de boeren. Heb er dan ook op die manier respect voor.
+1
Braboboer
@Erik1979.

Als je minder dan 13.000 kg melkt doe ie net zo weinig verkeerd als dat iemand die meer melkt het goed doet.

Wat opvalt is dat in landen waar goed gemolken wordt zoals Denemarken en de VS het vervangingspercentage ook nogal wat hoger ligt.

Nu is een lage vervanging ook geen doel op zich natuurlijk maar wil er alleen mee zeggen dat alles een reden heeft.

En natuurlijk ben je een uitstekende koeienman als je die liters er uit kan halen, laat daar geen misverstand over zijn.
Herbert
@Braboboer er is maar 1 ding dat alle boeren met een hoge productie gemeen hebben kwam een tijdje terug nog wel uit een onderzoek en dat is zeer veel jongvee en daarin selecteren.
+1
Rene2001
@Herbert onzin
+1
Erik1979.
@Herbert onze dierenarts zegt iedere keer als ik klaag over een te lage productie dat ik moet zorgen dat de vervanging omlaag gaat zodat de veestapel ouder wordt. Volgens hem zijn zijn beste bedrijven (dik 40kg per koe per dag) de bedrijven met de oudste koeien. Voorwaarde voor hem is max 25% vaarzen. (Tierarztpraxis an der Güterstrasse)
Noorderling
@Erik1979.
Of oude koeien oorzaak of gevolg is van hoge productie is een discussie opzich.

Elke fout die je maakt is een stap dichter naar afvoer en kost melk of weerstand. Dat gaat aardig gelijk op denk ik.
+1
Erik1979.
@Noorderling ik denk dat het èèn op èèn gaat. Boeren die een hoge productie halen kunnen gewoon beter met koeien omgaan. Daardoor worden ze ouder en geven meer.
+1
ted9
@Erik1979. Vraag het je boekhouder ook even wat beter is,
Erik1979.
@ted9 ik moet mijn steuerberater vragen of ik moet zorgen voor een hoge of lage productie 🙈 grapjas..... Daar heeft zij toch geen verstand van.
+1
Braboboer
@Erik1979.

max 25% vaarzen geloof ik niks van.

Een voldoende vers koppel is belangrijk, en dat bereik je niet met oudere koeien die niet drachtig worden. Heb nu een koe lopen die 900 dagen in lactatie is en 22 kg melk geeft met dikke gehaltes. Die trekt het gemiddelde wel omlaag, geloof er niets van dat zo'n koeien nog lopen op een 14.000 kg melk bedrijf.
+1
Erik1979.
@Braboboer dat is wat onze dierenarts zegt. Hij heeft èèn van de grootste praktijken in Duitsland. Veel goede bedrijven in zijn klanten kring. Ik neem hem heel serieus. Je moet hem maar eens googlen. Andre Hüting, geeft regelmatig voordrachten.
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
Voorwaarde voor hem is max 25% vaarzen

Dat vind ik nog best veel eigenlijk.
Rene2001
@pieta redelijk veel of erg veel
pieta
@Rene2001 Redelijk veel.
grös
@Rene2001
Toch, een hoge productie is geen garantie dat er wat verdient word, kijk maar eens in Denemarken. Er zijn er die met 6-7000 ook goed rond kunnen komen.
Dat je voor 13000 liter het management goed op orde moet hebben lijkt me logisch. Zijn ook maar 30 boeren in Nederland die dat halen.
Braboboer
@grös

Bedrijven met een erg lage productie is ook vaak een type bedrijf met sobere gebouwen, lage kosten.

Is dat omdat dat de bedrijfsvisie is, of omdat er geen geld verdiend wordt?
+2
pieta
@Braboboer Ik heb 6 jaar bij ABAB gewerkt. Ik kan je één ding vertellen: je kunt vanaf de weg niet zien of iemand geld verdiend.
cjw73
@grös je moet het ook willen, want dan moet je er 24/7 voor de koeien zijn. En mijn motto is, als er wat anders te doen is wachten ze maar even een uurtje.
Rene2001
@cjw73 oei
Neem jij je beroep serieus?
+1
cjw73
@Rene2001 nee ze zijn er voor mij. Ik niet altijd voor hun. Maar dat komt met de jaren vanzelf, dat je er wat gemakkelijker over begint te denken.
+1
Rene2001
@cjw73 ik denk er het mijne van.
Goed gemanagede bedrijven met voldoende omvang hebben 24/7 mensen die werken
Vaak ploegendiensten en 3x daags melken
Dan gaat er weinig mis
+2
Braboboer
@Rene2001

In de ideale wereld,

Veel succes met wat melkers zoeken.
Erik1979.
@Braboboer ik heb melkers. Bij mij melken ze 2 keer per dag afwisselende diensten. En daardoor kan ik makkelijk 3 keer melken. Bij voldoende omvang is melken momenteel niet het probleem.
Braboboer
@Erik1979.

Dan heb je geluk.

Hier zie ik steeds vaker robots ook op grote bedrijven.

Wordt op de lange termijn niet makkelijker denk ik want steeds minder mensen zijn bereid om in het weekend en op incourante uren te werken.
Erik1979.
@Braboboer robot is denk ik perfect voor de gezins bedrijven. Grote bedrijven kunnen denk ik beter met een melkstal werken. Melken zelf is makkelijk en kun je mensen goed aanleren. Robot vraagt veel meer vakmanschap.
Braboboer
@Erik1979.

Zolang je goede melkers hebt wel 😂
Erik1979.
@Braboboer als je geen goed personeel hebt kun je beter investeren in een bordje in de tuin. Of je moet alles zelf kunnen en dan is een robot geweldig. Of goed personeel en dan is een melkstal makkelijker. Meer smaken zijn er gewoon niet.
Braboboer
@Erik1979.

Ik ben blij voor je dat je genoeg mensen hebt.

In Nederland is die tijd gewoon voorbij.

Werkt allemaal mooi met melkers totdat er 2 tegelijk weggaan en de ander een keer ziek is. Dan ben je zelf aan de beurt en zit je zo aan de 100 uur in de week.

Bedrijven van 5 robots of meer zie je steeds meer, ook dan heb je personeel nodig maar dat is qua werktijden al een stuk gunstiger in te delen.

En als je dan toch een keer zonder zit is het ook nog wel een paar dagen alleen vol te houden.
+1
cjw73
@Erik1979. Hier wordt het vinden van melkers een giga probleem vertelde de agrarische bedrijfsverzorging vorige week nog. De oude garde wil nog wel melken, de jeugd hooguit een paar maand en dan zijn ze foetsie.
Erik1979.
@cjw73 Nederland moet je denk ik gewoon gaan voor een robot. Een bedrijf als vreba is een uitzondering. Maar voor de rest. Gewoon zonder personeel het goed doen is denk ik voor de meeste het beste. (Een hulp voor 20 of 40 uur vind ik persoonlijk niet echt met personeel)
cjw73
@Rene2001 mee eens. Maar zoiets moet je willen he. En ik ben alleen dus dan moeten er keuzes gemaakt worden.
Rene2001
@cjw73 wanneer er zorg / aandacht nodig is dan dient er iemand te zijn
Degenen die de dieren houden zijn er verantwoordelijkheid voor
En niet alleen wanneer het past.
+1
cjw73
@Rene2001 zo te horen ben je vertegenwoordiger of ambtenaar. Niemand is 24 uur per dag bij zijn koeien of welke dieren dan ook. En er overkomt de koeien echt niks als je een uurtje later ben met melken.
+1
Rene2001
@cjw73 koeien zijn autistische dieren
Een uur later geeft verhoging van het stresshormoon
Na 7 dagen is het niveau weer op het oorspronkelijke niveau
Bij sommige veestapels continue verhoging
Dat is niet best
Mensen houden dieren
Dieren horen verzorgd te worden
Wil je dat niet goed doen, ga dan over op plantaardige teelten
+2
cjw73
@Rene2001 dan zullen die van mij wel altijd gestresst zijn. Maar de meeste zeggen altijd dat er een enorme rust heerst bij mijn koeien.
Erik1979.
@cjw73 jij melkt ook geen 14.000 liter......
cjw73
@Erik1979. En ook geen 3 x per dag.
Erik1979.
@cjw73 ik vind 3 keer melken prettig werken. Past bij mij. De extra melk en daardoor extra verdiensten is een leuk extraatje
cjw73
@Erik1979. Ieder zijn ding he. Pa zei vroeger altijd, als ik de kost niet meer kan verdienen met 2 x daags melken gaan ze de laan uit, en zo denk ik ook.
Braboboer
@Rene2001

Allemaal makkelijk gezegd, in de praktijk pakt het ooit anders uit.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
n er overkomt de koeien echt niks als je een uurtje later ben met melken.

Tegen later beginnen kun je niet voeren.
Of: ze worden om 6 uur graag gemolken maar om 7 uur nog liever. 😁
+1
cjw73
@pieta als ze graag gemolken worden wil het ook opschieten.😉😉
Rene2001
@cjw73 Kijk eens verder rond
Prachtige bedrijven Californië
24/7 per dag toezicht op kalfkoeien in separate opstartstal
Degene die dienst heeft verlost de koeien, melkt ze en geeft kalveren biest
Daarnaast verantwoordelijk voor het schoonhouden van de strohokken
Prachtig om te zien hoe er gewerkt wordt
Uitvalspercentage bij geboren kalveren 0,3%
cjw73
@Rene2001 ben in het verleden overal wel geweest. Heb sommige gezien die het veel beter doen dan ik en ook die het veel slechter doen. Maar ik maak me niet zo druk meer, geen opvolger dus doe het nergens voor.
+1
Braboboer
@Herbert Je kunt wel veel jongvee hebben, maar als je management op stal niet op orde is haal je die liters dan nog niet hoor.
cjw73
@Braboboer kun je wel iets gemakkelijker 1 weg doen die achter blijft. Heb zelf nu krap jongvee . Is ook niet ideaal.
pieta
@Rene2001 Op basis van deze gegevens kun je daar niet alles over zeggen. Wij melken op volop gras (bijna alles blijvend grasland) wat letterlijk rondom de stal groeit 9.500 kg melk per koe met hoge gehalten. Op 5 km afstand telen wij mais en krachtvoervervangers om zodoende economisch rendabel met een redelijk lage CO2-uitstoot (< 1.000 gr) melk te produceren. Voor economisch rendabel moeten ze het gras opvreten wat wij weten te telen.
grös
@pieta
Daarom voeren wij ook geen bijproducten, vóór de droge jaren verzamelde iedereen hier kuilbulten, wij dus ook. Nu houden we een beetje nog over. Probeer wel zoveel mogelijk vers gras, wat kost, 10ct/kg ds?
pieta
@grös Wij voeren als bijproduct proti plus of energie plus of zoiets. In het voorjaar maken we de maiskuil lager, gaat het restant vd 1e snede van afgelopen seizoen er overheen en daar bovenop komt een laag van 20-25 cm van dat bijproduct. Geen broei in de zomer. Makkelijk voeren icm weidegang. Silo leeg voor nieuwe 1e snede.
bluepower12
@pieta hoe bevalt die proti+? Is een mengsel van bostel en mais gluten toch. Zoek ook nog iets voor naast weiden. Misschien mais/corngold
pieta
@bluepower12 Bevalt mij prima maar het moet in je rantsoen passen. Daar heb ik een voorlichter voor.
bluepower12
@pieta oke, dan stuur je met eiwit/energie op een andere manier bij?
pieta
@bluepower12 Klopt. We hebben altijd wat meel in de basis waar mee gestuurd kan worden. Proti+ vervangt grotendeels de eiwitrijke brok in de melkrobot.
grös
@pieta
Graan of veldbonen ?
+1
pieta
@grös Veldbonen
grös
@pieta
We hebben hier een mengkuil gemaakt van maïs, 1e 2e snee, mineralen en paar bigbags tarwegries mengsel. En grassilo dus ook leeg. Deel 1e snee over de rest maiskuil heen. Misschien in juli aug wel 100% vers gras met wat brok.
pieta
@grös Maak je nou een mengkuil of zoals ik een lagenkuil? Wij hebben ca 1 mtr mais 75 cm kuilgras en 25 cm bijproduct.
+1
grös
@pieta
18 tons mengwagen gehuurd, die wil wel een bult op van een meter hoog. Met 3 man een klein dagje druk geweest.
pieta
@grös Hier kostte het een 650 euro aan loonwerker. Wel zelf openleggen en weer dichtleggen.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
ebben ca 1 mtr mais 75 cm kuilgras en 25 cm bijproduct.

Is de voersnelheid dan niet laag als je veel weide gang toepast?
pieta
@T60401 Nee. Die is voor mijn doen hoog. 1.5 mtr per week.
+1
grös
@pieta
Ik denk dat veldbonen de grond vol stikstof pompen, er na wintergraan of maïs volgend jaar zal het goed doen.
hans1980
Knettergek
Pens bacteriën leven op eiwit
Vevo
Re in het rantsoen is weinig zeggend. Re/kvem zegt meer toch?
bluepower12
Slaat nergens op. Eiwit is melk en gezondheid. Kijk liever naar ureum
Braboboer
@bluepower12

Op ureum sturen valt ook niet altijd mee met bijvoorbeeld een herfstkuil met veel OEB
ted9
@Braboboer mooi voor het jongvee met stro of eventueel natuurhooi
bluepower12
@Braboboer nee klopt. Zien dat je het droog (in de baal) krijgt
Achso
Gewoon Protivity voeren. Ureum van 10-13 bij gelijkblijvende melk productie en gezondheid. Oftewel 400-600 g minder zuiver eiwit per koe voeren.
+1
Erik1979.
@cjw73 dat merk je echt wel. Bij ons netjes om de 8 uur. Gaat er iets fout springen we allemaal bij om zo snel mogelijk in normale ritme te komen.
cjw73
@Erik1979. Jammer dan, dan maar een liter minder. Heb geen personeel achter de hand. Normaal melk ik om de 12 uur, maar het wordt ook wel eens 13.
grös
@Erik1979.
Dan niet met robots beginnen, koeien leven dan constant in stress.
Rene2001
@grös koeien kunnen dan onbeperkt in hun eigen ritme leven, eten, drinken en gemolken worden. Net als in de natuurl.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , eiwit , melkveehouders , rantsoen en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!