‘Israël laat zien dat kleine zuivelsector duurzaam kan zijn’

Israël doet het heel anders als hier:

Door Roel Jongeneel,

Israël laat zien dat een relatief kleine zuivelsector krachtig en duurzaam kan zijn. Ze hebben dit in het verleden opgebouwd met kennis uit Nederland. Misschien nu wel de tijd om weer van hen te leren.

Hoge score dierenwelzijn
Dat zag ik ook in de stallen. Ze leken op wat we hier nu vrij leven-stallen zouden noemen: soort potstallen met veel ruimte (ca 17 m2 per dier) en rust voor de dieren. Omdat de urine snel wegzakt, lijkt de ammoniakemissie ook laag, hoewel dat daar minder een issue is dan hier. De dierenwelzijnsscore is daarentegen juist heel hoog. Daar maakt men veel werk van: goed welzijn is een voorwaarde voor goede productie. Wat ook opvalt, is het hoge niveau van techniek en innovaties dat wordt ingezet.

Meer: boerderij.nl/israel-laat-zien-dat-kleine-zuivelsec…

Deel dit topic

Reacties

+2
casev2
Duurzaam.... tja, voor de ene helft van de bevolking dan. De rest kan daar de .... krijgen... 🙈
Braboboer
@casev2

Het Israël conflict is een complex verhaal,

Wat ik wel zie is dat ze een erg goed ontwikkelde melkveehouderij hebben met veel kennis en kunde en hoge producties wat ik een knappe prestatie vind daar midden in de woestijn...
casev2
@Braboboer nou dat zeker. De afikim technologie word door veel merken gebruikt, en volgens mij heeft het land al jaren de hoogste melkproductie vd wereld.
Nevergiveup
@casev2 Er word daar ook mee gewerkt / mee gedacht door de regering , die zijn er echt voor de agrarische sector , 180 graden anders als hier !
+1
Braboboer
@Nevergiveup

Ze zitten in een woestijn, en de meeste buurlanden zijn op zn zachts gezegd geen vrienden.

Dan wil je niet afhankelijk zijn van een ander, dat besef is hier niet.
+2
Weidezicht
Wat is duurzaam? Koeienvoer telen m.b.v..iets wat dasr zeer schaars is en voor bepaalde groepen amper verkrijgbaar, namelijk water.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's techniek , duurzaam , ammoniakemissie , dieren , stallen , urine , kennis , en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
656