Vieze woorden - Melkvee100plusQuote:
In het buitenland gaat het nu keihard. Daar verdunnen ze de kosten door schaalvergroting en innovatie. Dat lijken in Nederland bijna vieze woorden

Bron

Vieze woorden - Melkvee100plus
melkvee100plus.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
Dirk van Zetten
Kleinschalige melkveehouderij (500 koeien gemaakt hebben en financieel goed draaien. In Nederland is dat nagenoeg onmogelijk, extra hard werken en stille armoede tot gevolg....
richard-de-wolff
@Dirk van Zetten hoe bedoel je?
+1
bio boer
Groote schaal vergroting is verder weg dan ooit in nl
Fosfaatrechten duuregrond stikstof hogere rente verlies derogatie duure mestafzet alle seinen staan op rood
Hier en daar wat spantjes plakken wordt al lastig genoeg
+3
Nevergiveup
@bio boer klopt , toch zie ik.ook wel melkvee houders met 80 koeien die verder veel zelf doen met het gezin ( laat Arnold het niet lezen 😁) die eigenlijk best goed boeren , af en toe paar bunder grond kopen , nieuwe trekker erbij ,nieuwe voerwagen en onlangs zei deze die ik heel goed ken.eigenlijk.nauwelijks nog bank lasten heeft. ook opvolger ziet het helemaal zitten.
pieta
Quote Reactie van @Nevergiveup:
die verder veel zelf doen met het gezin ( laat Arnold het niet leze

Wij zijn ook dat bedrijf met een paar koeien meer(100). Maar wij doen niet zo heel veel zelf en hebben echt een prima kostwinning. Met eigen mechanisatie veel geld verdienen gebeurt niet op alle plaatsen. Het begint bij de koeien en het eindigt bij de koeien. Daar moet de aandacht liggen in de eerste plaats.
+1
Noorderling
@pieta
Quote:
Het begint bij de koeien en het eindigt bij de koeien. Daar moet de aandacht liggen in de eerste plaats.

Voeren is boeren, maakt niet uit op welke manier je goed voer wint, als dat klopt en het loopt in de stal maakt of breekt dat je hele resultaat.

Als koeien het goed doen en gezond zijn heb je ook weinig in de stal te zoeken. Startpunt is en blijft hier toch grond en voer. Dan komt de rest vanzelf wel.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als koeien het goed doen en gezond zijn heb je ook weinig in de stal te zoeken.

Bij mij loopt het beter als ik wel voldoende in de stal aanwezig ben. Tochtwaarneming en insemineren, regelmatig koetje bekappen, voeren, er kalft eens een koe, kalfjes 3 keer daags melk etc. Ik ben toch hele dagen wat bezig.
Werk op het land komt toch ook vaak op hopen. Een keer het gras maaien, schudden en harken doen we wel. Maar ik kan me er niet met heel goede spullen op inrichten. Dus loonwerker komt vaak toch helpen. Mestrijden vind ik echt onbegonnen werk. En dan blijft er niet zo heel veel over qua landwerk. Ik besteed mijn tijd dan liever aan de koeien, een keer met de rugspuit een farmwalk en indien nodig een keer wat beregenen indien nodig
hans1980
@pieta hele dag in de stal? Dan was ik wel varkens boer geworden
pieta
@hans1980 Vooral de zin hele dagen ben ik wat bezig moet je goed interpreteren. 😁
pieta
@hans1980 Jij doet dus eigenlijk de meeste van dagen vh jaar weinig. Want landwerk is maar een beperkt aantal dagen per jaar.
+1
arnold
@Nevergiveup ha ha,nou we doen best wel wat zelf maar zolang er geen loonwerkers in de quote 500 staan gaat dat ook niet veranderen.
Erco
@Nevergiveup nauwelijks banklasten en dan opvolging straks. Die moet veel geschonken krijgen om dan hetzelfde te draaien als pa 😬
+2
pieta
@Erco Als pa ten tijde van opvolging wel hoge banklasten heeft is het probleem nog groter.
Nevergiveup
@Erco lang genoeg in maatschap kan dat toch goed ?
Braboboer
@bio boer

Verdere schaalvergroting / intensivering zie ik hier ook niet meer gebeuren. Wel staan nog niet alle nieuwgebouwde stallen vol.

Wat ik wel zie is dat veel kleinere bedrijven hier gestopt zijn en nog gaan stoppen en de blijvers veelal 120+ koeien hebben. Dus per saldo groeit het aantal koeien per bedrijf nog wel komende jaren.
+1
Coen
@Braboboer , herverkaveling van productierechten is van alle tijd, nu probeer de politiek dit met alle geweld te keren --> we shall see
+1
Kars
@Braboboer en ik zie plus 120 koeien net zo goed stoppen in brabant. Leste jaar nog 2 binnen een km hemelsbreed van mekaar. Stal beide geen 10 jaar oud
Jaap40
@bio boer zolang kosten per eenheid blijven stijgen gaat schaalvergroting gewoon door.
bio boer
@Jaap40 zie vanaf 2018 weinig groei hoog uit imand met exsta locatie sinds de pas is afgeschoter weinig gebouwd
Jaap40
@bio boer meerdere lokaties is een prima optie
+7
HansBa
Schaalvergroting in melkprijs, zoals vorig jaar, past me veel beter!
+1
Frans1
In nl is op veel plekken ontwikkeling nagenoeg onmogelijk, daar wringt de schoen, die bedrijven haken af. Was op onze oude plek hetzelfde, als je voor investeringen staat, en ontwikkelen is heel moeilijk, dan moet je een keuze maken. Doormodderen, of een andere plek gaan zoeken waar je wel mogelijkheden hebt
+1
MTSTAMMINGA
Een van de top ondernemers van die club {EDF} verdiende een goed inkomen met een robot en 60 koeien !
+2
Erik1979.
@MTSTAMMINGA kreeg zeker lekker betaald voor zijn bestuursfunctie 😉
HansBa
@MTSTAMMINGA net als wimsumar eerder oed verdiende met 35 koeien. Weet alleen niet of hij nu nog boer is..
+1
PIONIER
@HansBa Nee die heeft de schaapjes op het droge. Is binnen.
+3
Jawis
@PIONIER hoe is het met wim? Mijn favoriete prikker nog steeds
HansBa
@Jawis van mij ook maar hij prikt hier al jaren niet meer, echt jammer. Overal had hij kennis van , co zou eigenlijk net als in het verleden, nog eens bij hem langs moeten gaan hoe het met hem gaat...
MTSTAMMINGA
@HansBa Waarom ga je zelf niet een keer bij hem langs!! @HansBa ?
HansBa
@MTSTAMMINGA weet niet waar hij woont maar zou hem zeker vragen om hier nog eens te reageren! Maar lees net dat hij niet meer melkt.
+4
spotmelker
@HansBa Wim melkt nog 1 week dan is het finito. Zijn land staat komend jaar vol met aardappelen.
HansBa
@spotmelker met pensioen zeker. Dank voor de info, heeft hij weer mooi tijd voor prikkebord!
+2
spotmelker
@HansBa Die is nog te fit voor pensioen 😄 Ik denk dat hij als akkerbouwer zijn carrière afmaakt.
robbies
@spotmelker komen de koetjes naar jou?
+1
spotmelker
@robbies Nee, heb er zelf(meer dan) genoeg en tegen akkerbouwsaldo's hier valt niet te melken. Bovendien liggen hier plannen voor een mega zonnepanelenpark. Als dat doorgaat kost ons dat zoveel grond dat we weliswaar genoeg inkomen houden maar het waarschijnlijk exit boerderij wordt. Kleine kans om bio te worden i.s.m. buurman.
Jaap40
@spotmelker nog nieuwe plek zoeken?
spotmelker
@Jaap40 dan moeten we dat voor (mogelijke) opvolger doen. Maar de mogelijke biovariant biedt ook wel perspectief. We zitten er qua bedrijfsvoering al dicht tegenaan. Cruciale punt is dan afhankelijkheid van samenwerking.
Rene2001
@spotmelker bio kan heel logisch zijn
Jaap40
@Rene2001 zeker, maar in een min of meer beschermde markt.
spotmelker
@Rene2001 hier is de combinatie van kassa en werkgemak/plezier bepalend. Dat zou bio kunnen worden.
+1
Rene2001
Beetje laat om nu te vragen of er ondernemers aan de hoofdtafel aan mogen schuiven
Dat noemen ze mosterd na de maaltijd
Overigens wel een goed stuk tekst.
Jammer dat het lampje bij Henk niet 10 jaar eerder is gaan branden. Als lto man verdedigde hij trots de visie grondgebondenheid en hij was overtuigd dat zijn koeien ook weidegang moesten en zouden krijgen. Er is allemaal weinig van terechtgekomen.
Kars
@Rene2001 zonder grondgebonden te zijn lopen ze bij mij ook dag en nacht buiten.
Rene2001
@Kars toppertje
+1
ted9
@Kars Nog wel zal elk jaar wel beetje minder worden als je straks nog 170 mag geven. Of hoe ga jij hier invulling aan geven.
bio boer
@ted9 als hij al zijn land voor beweiding gebruikt moet alle mest wat in de put valt op transport geen mest meer uitrijden
bio boer
@Rene2001 heeft de deense regering geen moeite met mega stallen 😅
Rene2001
@bio boer geen enkele moeite
Mooi bedrijf is aan het uitbreiden
Komen in 1 stal 1800 koe extra.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's innovatie , schaalvergroting , nederland en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4.082