Boeren verplicht tot oogsten door 'kalenderlandbouw', maar kunnen nog niets zaaien

Boeren verplicht tot oogsten door 'kalenderlandbouw', maar kunnen nog niets zaaien - nos.nl/l/2473021/

Deel dit topic

Reacties

+12
paul1
Bizar dat de overheid bepaald wanneer te oogsten .
+11
Kars
@paul1 komt omdat zo dom zijn. Die menen de natuur het klimaat te kunnen regelen.
+1
Jannus
@paul1 Caroline is al bezig,op 2 min+

+1
Jannus
@Jannus Luister ook eens bv op 10 min

bio boer
Is niet verplicht krijgt alleen bemesting korting
Ook dat is vreemd maar geen oogstverplichting
1 oktober is puur bedacht dat er dan nog groenbemester kan ontwikelen bij later in het jaar is die kans steets kleiner
+2
Braboboer
@bio boer

Ze denken ook dat heel Nederland hetzelfde is.

Ondanks dat we maar een klein land zijn is de maisoogst, eerste snee etc. in het zuiden vaak 2 weken eerder dan het Noorden.
+2
Noorderling
@bio boer
1 oktober is ook al kansloos in noord nederland. Daar kun je de grens wel op 1 september leggen, daarna wordt het toch najaarsploegen omdat de grond voor NKG niet mooi genoeg weggelegd wordt of zomaar pudding wordt. Zwaardere grond wil je ook voor oud en nieuw geploegd hebben.

Een ding wat niet lukt is ingezaaide aardappelgrond nog bewerken. Grotere bak snot kun je niet creeeren. Afblijven of het goed doen. Had ook een stuk aardappelland die in augustus al gerooid was, kurkdroog dus toen de hoofd grondbewerking maar gedaan en mosterd er op. Ligt er nu redelijk mooi bij, alleen is al veel meer gesloten dan geploegde grond en droogt nu lastiger in. Zit nu zomaar een week tussen of ik geploegde of die NKG grond kan bewerken. In een paar droge jaren was NKG in het voordeel, nu wordt het geduld beproefd en komend najaar zie ik het wel gebeuren dat aandeel ploegen weer toeneemt.

Goede teelt en bodemstructuur zet veel meer aan dan wel of geen groenbemester. Als je oogst mislukt blijven er veel meer nutrienten achter. Je best doen is prima, maar het middel wordt inmiddels belangrijker dan het doel. Het moet de winst pakken kunnen zijn wanneer de omstandigheden er naar zijn.
Paar jaar geleden is er in september geen aardappel gerooid, ploegen of spitten ging enorm zwaar. Laat staan dat iemand zijn hoofd naar groenbemester zaaien staat.
+1
demelkboer
@Noorderling wie gaat voor save gaat op zware grond voor ploegen. met dat dichtgesmeer heb je in de jaren er na veel meer verlies van nutriënten dan met het niet zaaien van een groen bemester
bio boer
@Noorderling heb het ook niet bedacht ze willen liever ook af van op wintervoor leggen nu willen ze dat je na de teelt eerst 6 weken groenbrmester of stoppel laat ligen ipv het al op winter voor lecht grasland scheuren is ook zo iets het lieft gooi je die in de winter om als volgend jaar bouw moet worden mag ook niet of moet het al vroeg doen of mag het dan ook noet geploegd de winter in ?
Vind nog lastig bij mij zou graag mijn gerst telen in roelatie met grasland dan ploeg je het liefst het gras onder in de herfst nu moet het nog geloegd worden duurt alles veel langer heb je meer mooi weer dagen nodig
+3
Noorderling
@bio boer
Ganzen is jullie obstakel.
Najaars zaaien heeft voor alles mijn voorkeur mits het kan. Dus met granen kun je dan wel wat winst pakken na sommige teelten als vanggewas. Diepe ondergrond is droger, vernielt minder en ook al is de grond niet bewerkbaar, toch groeit er dan al wat, vaak eerder oogsten, risico op verdroging is vele malen kleiner.

In het oldambt doet men tarwestoppel in augustus ploegen, in september kopeggen en laten liggen. De winter, vorst regen en droogte doet veel beter grond verweren dan een kopeg. Die kunnen over een nachtvorst of een keer schraal weer zo de bieten en uien zaaien. Kom daar maar aan met groenbemesters, ploegen, spitten, klepelen en NKG. Dat loopt daar hopeloos vast.
bio boer
@Noorderling ik over weeg wel keer teproberen winter graan maar om ik bio ben zit je ook met onkruid die moet je ook vroeg pakken en moet land ook begaanbaar zijn
Bio wordt relatief veel zomergraan gekozen vanwege onkruid beheersing
bio boer
@Noorderling mag je grasland op wintervoor leggen voor 15 september of ben je verplicht gewas intezaaien ?
Noorderling
@bio boer
Staat wel op rvo.
Is vroeg zat, hier mag het enkel van 1 november tot 1 januari, daarna pas weer vanaf 1 februari, al is dat eigenlijk te laat voor het mooie.
bio boer
@Noorderling rvo staat van 1 feb tot 15 sep

U mag in deze periode grasland vernietigen op uw klei- en veengrond.

Wilt u de grond na het scheuren bemesten met mest, waar stikstof in zit? Dit mag alleen als u kunt laten zien dat de hoeveelheid stikstof in uw grond te laag is voor het gewas dat u gaat telen. U laat hiervoor een representatief grondmonster (scheurmonster) nemen. Een geaccrediteerd laboratorium dat voldoet aan de norm NEN-EN-ISO/IEC 17025 voert de bodemanalyse uit. Met deze resultaten wordt een bemestingsadvies opgesteld. U bemest uw gewas volgens dit advies.

Zorg ervoor dat u het grondmonster zo laat mogelijk voor het bemesten neemt.

Er staat niks over dat je iets moet gezaaid hebben

Is het in november niet tenat om teploegen ?
bio boer
@bio boer of dit de juiste manier is ?
+1
Noorderling
@bio boer
Dat wordt zoals gewoonlijk vast met terugwerkende kracht bekend.

Gras ploegen wil altijd wel, als het maar een paar dagen droog is geweest. Grip heb je altijd wel.

Bouwland moet direct na oogsten, of laten liggen en wachten op schraal weer. Is aangereden grond soms nog het beste waar wat water op staat in plaats van in trekt. Afdrogen wil in de winter nog wel eens en kun je ook wel weer ploegen en zaaien. Zaaibed is dan enkel geschikt voor granen. Voor de rest is het te grof, nat en koud.
sorry
@Noorderling 1 okt is toch voor zand en loss?
+1
bio boer
@sorry klopt alleen na bij mais moeten ze nu ook vang gewas zaaien op klei na de mais of onderzaai
sorry
@bio boer op rvo staat nog niks over klei
rvo.nl/onderwerpen/mest/…
bio boer
@sorry vanaf 2024 volgend jaar dus pas verplicht
+1
bio boer
@sorry Vanggewassen vóór 1 oktober (vanaf 2024)
Vanggewassen zorgen voor een bedekking in de winter en voorkomen uit- en afspoeling van nutriënten van het perceel. Met ingang van 2024 wordt een inzaaidatum van 1 oktober gehanteerd op zand- en lössgrond. Vroeg gezaaide groenbemesters geven namelijk de grootste kans van slagen en geven het beste resultaat. Op klei- en veengronden is de opgave voor de waterkwaliteit lager en gelden deze regels niet. Vanaf 2024 kennen we daar wel het verplichte vanggewas na mais.

Aldus countus
countus.nl/kenniscentrum/nieuws/…
+1
Erco
@bio boer jij bent precies de boer zoals ze willen, biologisch en van het type: wij vragen u dient te gehoorzamen zonder morren
bio boer
@Erco hou idd niet van gezeik dus probeer mij wel aan de regels tehouden
Om ik ook wel eens wat anders probeer dan de meesten doen loop je wel eens tegen problemen aan waar wet geving op is gemaakt er wordt maar zelden grasland omgezet voor granen
+6
Claas 1986
Waneer gaan we deze achterlijke kalenderlandbouw stoppen?
aldert
@Claas 1986 Je kan toch overal geen ja en amen op zeggen ?Gaat van kwaad tot erger zo.
Claas 1986
@aldert is toch op zwaardere grond gewoon niet mogelijk.
+2
Kars
Vorig jaar eind maart aan het poten, nu ga ik morgen eerste poging wagen. Ben benieuwd of het gaat lukken. Heb voor andere akkerbouwer 20 ha gepoot maar laatste 10 lukt niet door nattigheid.
En als ik om me heen hoor is er niet veel gepoot. En dan zitten we hier toch op zandgrond, waar het eigenlijk vrijwel altijd gaat.
bio boer
@Kars vandaag nog rondje gemaakt in het land wil de koeien er wel uit maar het sopte nog 🙈
Klussera
@bio boer dan word de 180 dagen weer lastig met natte herfst
bio boer
@Klussera ja 180 dagen is sowiso wel lastig voorjaar laat door ganzen en oktober wordt hier toch altijd al vrij nat in hefst ook stuk meer neerslag dan in het oosten ik laat mijn land niet helamaal vertrappen mijn huiskavel is ook nog net mijn natste grond 🙈
bio boer
Zo spannend is die korting ook niet
Volgende teelt een bespuiting met bleu n en het is al gecompenseerd ik weet ook niet hoeveel n een akkerbouwer tekort komt ? En met gebruik dierlijke mest heb je ook nog wat werkingcoefischentie waar je nog wat kan pakken

Korting op stikstofgebruiksnorm bij inzaai na 1 oktober
Om akkerbouwers te helpen bij het maken van keuzes in hun bouwplannen, beschrijft Adema de volgende stikstofgebruiksnormen voor de periode vanaf 2 oktober:
• inzaai vanggewas vanaf 2 oktober tot en met 14 oktober: 5 kilo stikstof per hectare;
• inzaai vanggewas vanaf 15 oktober tot en met 31 oktober: 10 kilo stikstof per hectare;
• inzaai vanggewas vanaf 1 november: 20 kilo stikstof per hectare.
manneke
@bio boer je vergeet ook ff dat als je grasland scheurt voor aardappels mais en miss nog wel meer gewassen je ook nog n korting krijgt van 65 kg zuivere n.
En maïs oo zand mag je 112 kg n bemesten gaat de korting vanaf.
Aardappels etc weet ik normen niet van
Met aant eind vd jaar extra korting erbij krijg je t nooit meer fatsoenlijk bemest...
Noorderling
@manneke
Met 50kg zuiver N krijg je op gescheurd grasland ook goede mais. Kunstmest voor de start, bij de grote vraag in de zomer doet mineralisatie de rest wel. Zeker met vlinderbloemigen als voorvrucht.

Mest komt veel beter tot zijn recht op gras.
Desnoods met onderzaai of aparte werkgang nog beetje kunstmest erbij geven. Eerder is de mais het toch niet nodig.
manneke
@Noorderling weet ik ook wel alleen die 60 kg n zou je dan mooi over de rest kunnen verdelen.
Normen worden zeker op zand en los wel n serieus probleem wil je nog wat opbrengst halen en eiwit in gras gaat ook niet echt omhoog zo terwijl ze dat graag willen
Noorderling
@manneke
Heb er geen ervaring mee op zand, op klei, ook biologisch waar nooit mest op komt doet luzerne het erg goed. Engels raai past eigenlijk alleen op rijke grond of veel bemesten, en liefst beide.

Duitsland op schraal zand met inlaatdrains ook een super gewas gezien. Doet het vaak erg goed in een meer landklimaat.
Het wortelt diep, goed eiwit en kwaliteit. Structuur. Alleen de ijklijn voor vem klopt niet waardoor het ver ondergewaardeerd wordt, voerboer kan geen kunstmest verkopen etc.
royale
Quote Reactie van @manneke:
Normen worden zeker op zand en los wel n serieus probleem wil je nog wat opbrengst halen en eiwit in gras gaat ook niet echt omhoog zo terwijl ze dat graag willen

gebruik je jaarlijks je gehele stikstofgebruiksruimte? Er is nog geen 1 jaar dat ik het helemaal gebruikt heb. Bij mij heeft het gras eerder last van tekort aan kali en fosfaat.
bio boer
@manneke dat probleem is er bij mij niet heb max 170 kg n per ha uit dierlijke mest dat mag je over alle ha rekenen ongeacht de bemesting norm van het gewas zo lang het niet over de totale stikstof gebruiks ruimte heen gaat
Grasland klei met beweiding is 345 kg n per ha dus daar kom ik niet zo 123 over heen
Het zou pas knellen bij meer dan 50% bouwland
Door wat bouwland heb ik toch wat exstra drijfmest voor mijn grasland gescheurd grasland bemest ik niet bij gerst heeft gebruiks ruimte van 80 kg n per ha maar mag er wel 170 kg n uit dierlijke mest voor rekenen dus die 170 kg hou ik exstra voor mijn grasland
+5
weurding
En als je het niet doet, doet men het dan voor je? Kansloos, laat ze verrekken met hun regels

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zaaien , oogsten en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN