Bij huidige hoge kosten is een inkuilmiddel extra rendabel

Met de huidige kosten is het extra belangrijk om voer dat je in de kuil krijgt goed te conserveren. Dat begint met een goed inkuilmanagement én het gebruik van een effectief kuiltoevoegmiddel.

Deel dit topic

Reacties

+2
Jawis
Nog meer hoge kosten, of is het goedkoper geworden?
+4
klant
Grond op kuil smijten
Jawis
@klant kost ook geld.....
+1
de-wit
@Jawis Broei kost meer
+1
Jawis
@de-wit heeft u normaal dan broei?
+2
bluepower12
Vraag me wel eens af hoe effectief het echt is. Makkelijke marketing om te zeggen dat ruwvoer de basis is en dat je dan best wat kosten mag maken
+3
ford8630power
@bluepower12 Hier gaat er standaard EM silage bij door met het hakselen. Soms kuilen we net voor die tijd zelf ook wat in met een opraapwagen en die laag is altijd broeigevoeliger, ook al zit al het gewicht van het andere gras er bovenop. De middelen doen echt wel wat.
+4
Jawis
@ford8630power je moet er in geloven...
Maar dan is jouw kuiltje niet goed aangereden. Te veel zuurstof. Sowieso, als je over een eerdere snee heen kuilt wordt hier continu lucht in de toplaag gepompt. Probeer niet op je eerdere snee te rijden. Gelijk laag gras erop.
+1
casejxu
@Jawis en en en en en... feit is dat t werkt. Mensen die het niet gebruiken vinden het onzin, lulkoek en weg gegooid geld. Ik ben er zeer content mee. Kuil conserveerd sneller. En dat is een feit! En onze kuilen zitten echt wel vast. Natrekken van plastic wat bij velen aan te raden is is hier echt niet nodig!
bluepower12
@ford8630power ja er zit ook wel wat in. Als je betere kwaliteit kuil hebt is het elke cent waard
+2
Ruben-Wind
Hier vorig jaar bon Silage fit g. Bevalt goed, maar was ook 1e jaar hakselen. Heb voor dit jaar wel weer besteld.
casejxu
@Ruben-Wind wij sinds vorig jaar overgestapt over gestapt van advance naar ecosyl. Scheelt ook nogal wat. Zeker bij droge kuil geen broei meer
RaHeados
@casejxu in korrel of vloeibaar? Wij gebruiken al jaren ecosyl in korrel. Doseer apperaat zit nou op de derde wagen. Meestal eerste, tweede snee en dan met de najaar snee nog een keer een beetje.

(klik om te vergroten)

De zakken voor meer dan een jaar.
+3
casejxu
@RaHeados wij zelf vloeibaar. Heb idee dat beter blijft plakken aan gewas. En al zal t niet gebeuren maar gevoel zegt dat korrel door de wiers vallen🫣🫣 en dus achter blijven. Loonwerker rijd wel met korrels welke wij zelf aan leveren. 1e en 2e snee krijgt sowieso en daarna verlagen we dosering iets. T is dan ook net hoe het uitkomt. Reken gemiddeld met potje per 5 ha
+1
RaHeados
@casejxu dat heb ik nog niet gemerkt, of er moet dan net niks aan wiers zijn zo smal of dun. Dan zet ik hem meestal maar uit dan heeft het idd geen zin. Maar wij hadden dit apparaat dus werd die maar gewoon overgezet.
+1
casejxu
@RaHeados snap t ook wel. Denk dat t weinig verschil maakt. Gevoelsmatig werkt in mijn beleving vloeibaar beter🤷‍♂️
+6
langeslagdiesel
@casejxu ik werkte met een granulaat kastje op de verdeler inplaats van op de wagens. Dat doseerde altijd super goed. En alle korreltjes in de kuil. Niets waait weg of valt door de wiers. En je kan je dosering veel gemakkelijker en gelijkmatiger aanpassen aan de omstandigheden. Vooral bij sterk drogend gras in de loop van de dag kan je in je toplaag langzaam wat meer doen. En nooit geen gesodemieter met twee halve kasten vol de nacht over staan met alle vocht problemen wat dat geeft. Met de kuil afrijden maak je de laatste zak op en de kast is schoon. Lege zakken liggen naast de kuil en zijn tastbaar bewijs voor die gene die ze betalen moet. Nooit geen twijfel over de gebruikte kilo’s. Een spiegeltje op de slangen gericht verraden ook meteen een verstopte slang. En de wagens stonden nooit stil om te vullen. Het treintje bleef synchroon lopen. Bijna nooit twee wagens tegelijk aan de bult. En evengoed tijd genoeg voor de kuilbaas om een shaggie te draaien.
casejxu
@langeslagdiesel als wij altijd zelf op de kuil rijden zou dat n optie zijn
+1
fendt308-driver
@casejxu waarom leveren jullie zelf de korrels als ik vragen mag? Geen persoonlijke aanval gewoon benieuwd naar de redenering erachter

Krijg er hier altijd kriebels van als mensen dat doen is voor ons extra lastig met administratie en er zit altijd wel weer een raar merk tussen dat de dosering niet te doen is. Maar als oplossing bieden we het gewoon scherp genoeg aan dat het niet interessant is om zelf te kopen
casejxu
@fendt308-driver dit omdat onze loonwerker met een ander merk rijd waar wij minder goeie ervaringen mee hebben. En heb eens een kuil gezien waar 2 snedes met verschillende inkuilmiddelen op elkaar hadden gereageerd. Dat was 30cm drap tussen 2 lagen in😅
+2
Jawis
@casejxu 2 dure middelen en 30 cm drap? Dan ben ik overtuigd....
casejxu
@Jawis scheen dat door een combinatie van heel veel omstandigheden 2 verschillende op elkaar waren gaan reageren
trekkerdockter
@casejxu heeft nu ook vloeistof boxen aangeschaft.
casejxu
@trekkerdockter nog wel de poeder op de opraapwagen mag ik hopen?? Amders komen we niet van die zakken af😅
+1
trekkerdockter
@casejxu stationair met de kunstmeststrooier op de kuil😜

Zijn ook aanwezig.
+1
casejxu
@trekkerdockter haha voor t harken uit dan?😝
Noorderling
Quote Reactie van @RaHeados:
Wij gebruiken al jaren ecosyl in korrel. Doseer apperaat zit nou op de derde wagen.

als je ergens van leert vloeken is het wel van die korrels.
Sochtends wat kondens in de bak, schoepen plakken en alles zit zo vol. Dag erna kun je het er ook amper meer uit krijgen. Doe mij maar vloeibaar.
RaHeados
@Noorderling wij doen zelf kuilen, beginnen meestal na een uur of 10. Doen dan door tot een uur of 22 want dan wordt t voor de wagen door rijden om de pont naar huis te halen (een van m'n ooms komt dan met de wagen en woont aan de andere kant van t water).
Als pa en ik met z'n 2 zijn beginnen we wel is wat eerder. Eigenlijk nooit last van vocht gehad zo ver ik weet. De zakken wel op een goede plek bewaren.
de Tank
@Ruben-Wind gebruik nu 3 jaar bonsilage fit, als je netjes afdekt, 0 broei. Ik ben er van overtuigd dat het werkt. Het maakt niet uit hoe men het doet, zolang de broei maar voorkomen wordt. Bij mij is de voersnelheid laag, voer 9 maanden van sleufsilo van 40 mtr. Gezien het aantal jaar dat ik nog koeien melk heeft investeren in opslag geen zin.
Mkl87
@de Tank Dat is toch een prima voersnelheid? Een meter per week 👍
+1
GJKlaassen
Wij gebruiken al een aantal jaren Magniva.
janc
@GJKlaassen die gebruiken wij ook nu een 3 jaar
Bevalt goed
Bulten zitten goed vast
OaleVeld
@GJKlaassen Wat kost deze inkuilmiddel?
+1
GJKlaassen
@OaleVeld 10 zakjes a 50 gram voor iets meer dan 1000 euro is het volgens mij. Ik krijg vandaag of morgen de factuur.

De Magniva is, wat ze mij vertelden, eigenlijk de 1144 en de 1188 van Pioneer samen.

Ik gebruik het wel selectief. Onderste deel van de kuil bijna niet, dat zit zo goed in elkaar. Maar wel steeds de bovenste lagen van de lasagnekuil.

Eigenlijk hoe hoger de bult hoe meer vrachten ik het toevoeg.
+1
JappieJo
Ik gebruik sinds een paar jaar niks meer en de kuilen zijn nu stukken beter dan voorheen.
jehan
@JappieJo wat gebruikte je dan van toevoegmiddel. water soms ???
+4
JappieJo
@jehan pioneer, ben overgestapt naar een andere loonwerker, dat hielp meer dan zo'n poedertje
jehan
@JappieJo oh nu vraag ik me af wat de vorige loonwerker verkeerd deed?
+2
Jawis
@jehan inrijden....beter snijden.....niet op de bult komen voor er gras op ligt....er zijn zoveel redenen waarom niet goed gekuild wordt. Maar dat je een inkuilmiddel nodig hebt is jammer. Dat ie sneller stabiel is, is omdat alle suiker opgevreten wordt. Maakt ook nog wel wat uit wat je gebruikt...
Maar in 1 week stabiel of 2 dat maakt niet veel uit, als ie maar niet warm word.
+1
JappieJo
@Jawis inrijden maakt het verschil hier nu, nooit weer een shovel op de bult
casev2
@JappieJo geen shovel meer? Ik heb juist het idee dat een shovel beter de kanten kan opzetten, en met meer gewicht rijd, waardoor het uiteindelijke resultaat beter is. Ik ben wel benieuwd hoe jij dit ziet dan
+1
RaHeados
@casev2 te smalle wielen gaat die snijden en trek je hem naast het geen waar je vast rijd weer open. Veel gewicht is mooi, maar wel de band breed genoeg houden. Trekker vol gewicht en smalle wielen er onder zie je het ook.
+1
JappieJo
@casev2 kant aanrijden met shovel is juist waardeloos knijpt eruit, shovel drukt zo hard dat het gras weer omhoog komt naast de banden
bio boer
@JappieJo geen brede banden ?
JappieJo
@bio boer ja was wel breed maar plat.
JappieJo
@bio boer ja was wel breed maar plat.
husky
@JappieJo misschien moet de shovel zo af en toe versporen
+1
Putjeschepperr
Niet nodig dat spul
+1
labella
Als je die dure rommel nodig bent doe je ergens anders iets fout!
+5
RaHeados
@labella toch snap ik niet hoe het op sommige plekken goed gaat. Thuis heel secuur alles strak en lucht dicht. Andere plekken gooi je een paar slurven als ze mekaar maar ongeveer raken is t goed. Beschermkleed bij andere soms maand er na er op en dat wil allemaal. Hier heb je af en toe nog een enkel plekje waarvan je niet snapt hoe t kan.
Bij een ander gaat t bijna altijd goed en bij je eigen niet ook al doe je nog beter je best.
+1
Noorderling
@RaHeados
Quote:
toch snap ik niet hoe het op sommige plekken goed gaat.

Goed is ook maar relatief.
Is 12000kg melk goed of in leven blijven?
Beiden is realiteit. Maar net wat je doelen zijn en wat je er aan wilt doen.
Ik vind er zelf wel wat van, de een kun je blind iets toevertrouwen en anderen zijn voor niks nog te duur. Niet alles is wat het lijkt.
+1
bio boer
@RaHeados in canada gewoon 1 kleed met hier en daar halve band tegen het wegwaaien 😁
Ruben-Wind
@labella klopt misschien wel wat je zegt, maar het is niet altijd mogelijk om alles goed te doen. Misschien als ik voor 2,5 /3 ton aan sleuf silo’s bouwde met een pak zand er op dat het dan ook goed kwam maar in de huidige situatie is er met inkuil middel een hoop verbeterd
+4
de Tank
@Ruben-Wind ga bij alle boeren maar eens met een thermometer langs in de kuilen. Ik denk dat je schrikt. Discussie is hier altijd hetzelfde. Als je geld wilt verdienen met melken moet het voer koud zijn. Hoe iedereen dat voor elkaar krijgt maakt ook geen zak uit. En als het iemand geen zak uitmaakt of hij wat verdient is een broeiende kuil ook geen probleem. Ik heb er een bloedhekel aan.
+1
Ruben-Wind
@de Tank klopt voor school toen eens gedaan. 15 van de 18 kuilen hadden broei boven in. Was hier ook altijd een probleem, sinds we hakselen en toevoeg middel gebruiken niet meer. Bij mais nog wel, daar moet nog eens een sleuf silo voor komen
de Tank
@Ruben-Wind doe je daar ook bonsilage door, werkt hier prima, wel sleufsilo overigens.
+1
langeslagdiesel
@de Tank bananen recht lullen is voor sommige ook heel gewoon. Anderen zeggen: het is wat het is. Vroeger wel gekuild in een ronde betonnen silo. Aanrijden bestond niet in zo’n ding. Aanlopen door de man met de vork was het enige. En 2 messen in de ladewagen maakte het verwerkbaar met de vork. 3,5 meter moest je boven de silorand uit met opzet Schotten. Deze weer demonteren en dan plastic er op en grond. Het liefste een pak van 50 cm. Dan zakte de silo tot net boven of gelijk met de silorand. Net er onder was niet gewenst. Dan regende hij in. Wij voerden eerste de ene helft op. En staken dan met de steekgraaf de silo in de hartlijn door naar beneden. Op de andere helft bleef ook het zanddek liggen. Niet dat dit nou van dat super gras was wat er uit kwam, maar broei kwam niet voor. En het ging er als bijna hooi of hooi in. In een natte winter stond je het gras uit het water / sneeuw vandaan te trekken en omhoog over de rand heen te vorken als je in de laatste 50 cm zat. Als je daarmee een 40 koeien en 30 stuks jongvee mee moest voeren was dat toch nog wel ff een klussie iedere dag. 40% kuil 55% hooi en 5 procent mais. Alles over de hand / vork . Maar ik weet wel, een gronddek op de kuil is heilzaam. Des te droger het gras, des te meer grond je nodig hebt.
de Tank
@langeslagdiesel leuk verhaal, zolang de broei maar uit de kuil blijft. halve meter grond past mij praktisch gezien niet. Zonder gronddek hier ook geen broei. Waarom je er bananen bij haalt is mij niet duidelijk.
+3
pieta
@de Tank Ik vind het ook een leuk verhaal. Wij zitten hier op de klei. Van nature is hier weinig zand aanwezig. Daarnaast liggen de sleufsilo's hier op een meter van elkaar. Dus daar ga je ook geen berge zand tussen kiepen. Dat zand het beste afdekmiddel is ga ik geen discussie over voeren. Maar hier is het er niet op ingericht en zand niet aanwezig. Wij werken dus met inkuilmiddel, 3 lagen plastic en een afdekzeil. Spanbanden erover, slurven aan de zijkanten en banden er op. Wij hebben ook weinig tot geen broei. Wel meer werk als met zand.
langeslagdiesel
@de Tank @pieta gaat er ff om dat een vaste kuil de basis is voor een succesvolle bewaring. En of je gras nu super grof is, of gehakseld. Het gaat er om dat je kuil vast zit. Dan hou je broei, en dus verbranding van de voedingstoffen buiten de deur. Mijn voorbeeld van 40 jaar terug dient dan ook alleen als voorbeeld. Niets meer en niets minder. En bananen recht lullen is een streek gezegde. Ik heb in menig graskuil het mes 25 tot 30 cm het gras in zien gaan voor het begon te snijden! En dan nog wordt je verteld dat de kuil goed vast zit. Dan ben ik uitgepraat, en ga met mijn bedenkingen maar weer verderop. In het verleden menig grove hooi kuil gemaakt. Na rijden hoefde niet. Plastic er op en grond. Mensen melkte er toen goed van. 1 keer in de 3 of 4 weken met de kraan heen om de mesthoop onder de mestladder om te zetten, en een meter of 3 A 4 zand / grond van de kuil duwen. Er was niks mis met dat gras. Echt niet.
pieta
@langeslagdiesel Wij hebben hier nu ook één keer te droog gras moeten kuilen. Dat valt gewoon niet mee. Op zo'n product is een dikke laag zand gewoon het beste. Dat te droge voer proberen we hier juist te voorkomen.
bio boer
@pieta tedroge kuil kan beter in balen 😉
de Tank
@langeslagdiesel dat goed inruilen op 1 staat zijn we het snel over eens. Er wordt hier alleen beweerd dat inkuilmiddelen niets helpen mijn ervaring is anders. Vooral erg suikervrije kuilen zijn na het uitkuilen broeigevoelig. Dat kan bij uitkuilen wel koud zijn, aan het voerhek, vooral onder invloed van vocht kan het alsnog snel gaan broeien. Mijn ervaring met inkuilmiddel is dat dat verleden tijd is.
langeslagdiesel
@de Tank wat mij dan zorgen baart, is dat veel inkuil middelen suiker als voedingsbodem nodig hebben om te functioneren. Deze suikers onttrek je dus. Suikerrijk gewas conserveert van zijn eigen veel beter dan suikerarm gewas. Dus erg tegenstrijdig.
Noorderling
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Deze suikers onttrek je dus. Suikerrijk gewas conserveert van zijn eigen veel beter dan suikerarm gewas. Dus erg tegenstrijdig.

het gaat er om dat je kuil snel stabiel wordt. Dus efficient omgaan met het beetje suiker wat er is.
Met een nat suikerarm gewas moet je gigantisch veel tonnen water verzuren.
Als dat lang duurt, zijn de bacterien wel druk maar kom je uiteindelijk niet op het punt dat melkzuurbacteriën het opgeven omdat de gewenste pH is behaald. Ze blijven aan de gang, suiker is op en de bult nog niet voldoende stabiel.

Is het net een band met een gaatje er in, je blijft aan het pompen maar de energie raakt op en staat uiteindelijk nog met een platte band.
langeslagdiesel
@Noorderling uit jou verhaal maak ik op dat voor het proces droog kuilen met veel suiker het beste is. Maar tegen de broei is nat gras beter.
Vandaar dat ik bij sommige klanten eco-syl dubbel action moest gebruiken. Blijft vaag.
Noorderling
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Maar tegen de broei is nat gras beter.

nat is natuurlijk ook relatief. Is dat 20, 30 of 40?
Tussen 20 en 40 heb je ook een keer zoveel water per kilo drogestof welke ook nog naar een lagere pH toe zou moeten. Dat gaat wel om aantallen.
Achso
@langeslagdiesel door wat wordt eigenlijk een kuil gestabiliseerd zonder toevoegmiddelen?
+4
marcsterreborn
Wij van WC Eend....
2850Johndeere6R
@marcsterreborn maken geen inkuil middel😆
de Tank
@2850Johndeere6R wie weet werkt het.
+1
Claas 1986
Ligt ook nog al aan in in te kuilen product. is het veel te nat of juist te droog. boven de 45% doet een inkuilmiddel volgensmij niet zo veel. paar jaar terug met dat nattespul was het wel veel beter.
Jawis
@Claas 1986 de kern van het probleem. Te droge kuil. Gegarandeerd broei. Helpt geen toevoegmiddel tegen.
jehan
@Claas 1986 is het gras te droog dan gebruikten wij vaak broeiremmers .sommige klanten zweerden er bij .
bio boer
Wararom suiker niet als inkuil middel je zag het vroeger vaker ?
RaHeados
@bio boer met melkbussen vol malase er overheen sjouwen zeker 🤪
MRVNDT
@bio boer hebben wij laatste jaar probeert best mee tevreden. Gewoon ibc tankje in shovel en dan alle 30cm dikke laag erop. Smeert wel bitje maar lekker voer en energie voor weinig geld. Hebben n zort ketsplast gebouwd vor deze tanken en dan zacht overheen.
Jawis
@bio boer alles verroest en verrot.....
+5
husky
Er zijn er genoeg die geen toevoegmiddel gebruiken, ik persoonlijk vindt het maar geldklopperij... maarja ik heb ook geen verstand van voederwaardes, dat geknooi vroeger met die melasse was vroeger wel vermakelijk. en shovel of trekker op de kuil?, och tis maar wat je gewend bent, grootste probleem met kuilen die niet vast zitten is teveel capaciteit op het land en te weinig op de kuil
+2
Noorderling
@husky
Capaciteit op de kuil moet je kunnen benutten.
Heb je ruim erf, kunnen 2 combinaties op de kuil blijven rijden tijdens lossen van 1 vracht of sta je elkaar aan te kijken.
husky
@Noorderling de eerste en tweede snede overelkaar heen is ook tijdrovend, veel meters maken... doe er een grote hakselaar en smalle kuilplaat en geen rijkuil bij en weg is je capaciteit... dan is het wel zaak om je op de kuil niet op te laten naaien door wachtende wagens...
Noorderling
Quote Reactie van @husky:
de eerste en tweede snede overelkaar heen is ook tijdrovend,

wat heeft lasagnekuil er mee te maken of het kuilen wel of niet opschiet?
Of je nu 100ha in 1x of 2x in een silo rijdt maakt ook niet zoveel uit. Het loopt wel of het loopt niet.

Hoogte kan een probleem worden, als de bult smaller wordt help ik ook wel eens alleen mee de oprit goed verdichten zodat wagens in 1x omhoog kunnen rijden zonder slippen en gedoe. Ook dat is tijdswinst en geen gaten graven.
Jawis
@Noorderling tuurlijk maakt dat uit. Je hebt langer werk om een goeie lasagnekuil aan te rijden... grotere oppervlakte kost meer tijd..
+2
claasfendt
@Jawis een laagje van 5 cm rijd beter aan als 1 van 10 cm
marcsterreborn
@claasfendt juist. En daardoor kun je over een grotere oppervlakte sneller goed vastrijden
+2
Noorderling
@Jawis
Of je gaat de hoogte in.
1x een bult van 40cm gras aanrijden lijkt leuk. Egaal slecht verdichten valt ook niet op, of eigenlijk vlak rijden.

Als ruimte teveel een excuus is kan combinatie 2 of 3 er ook wel bij op. Over hele lengte lossen, verdeler er 2x over en daarna wisselen en heeft zware combinatie nog tijd om alles 2x aan te rijden.
+1
husky
@Noorderling hier in de omgeving geen rijkuilen, dus achterwaarts erop, een silo van 50 meter en als dan niet naast elkaar kunt werken duurt het gewoon langer... en als de wagens er niet meer op komen en je alles naar achteren moet werken duurt het nog langer... met een zware eerste snede, gras bij huis en dan elke 4 minuten een forse wagen bij de kuil moet je best gas geven met de shovel...
+2
Noorderling
Quote Reactie van @husky:
dus achterwaarts erop, een silo van 50 meter en als dan niet naast elkaar kunt werken duurt het gewoon langer... en als de wagens er niet meer op komen en je alles naar achteren moet werken duurt het nog langer...

als die bult vast zit tokkelen wagens ook zo omhoog, gaat achterwaarts langer goed dan vooruit er op.
8 meter naast elkaar werken gaat nog wel tussen de muren, 10 is mooier. Rij je een beetje in verstek en kun je ook altijd nog wel wat doen. Of ze de vrachten in 1x op de juiste plek krijgen is het belangrijkste, ook daarbij helpt een harde bult en oprit. Wagens zakken niet weg en trekker heeft grip, dat gaat dubbelop.
husky
@Noorderling de bult zit wel vast, dat is het probleem niet, grootste probleem is vaak te laag eigengewicht voor de wagen, een 150pk 4 cilinder voor een 40m3 wagen met koppig gras erin is te weinig... maar je kunt soms niet anders... ook met mais is dit wel eens een probleem, bijvoorbeeld natte mais over het droge heen of toevoegmiddel in de bovenste laag, maarja mais is nog wel vlot te schuiven. Och overal is het anders, en iedereen heeft zijn eigen manier, en dat is maar goed ook.
+2
harke
Commerciële verhalen.
Gewoon laagje zand op de bult en genoeg voersnelheid.
Anders de kuil iets lager /kleiner maken.
ted9
@harke Gebruik het maar je suiker zakt en je gehalten blijven op peil.
harke
@ted9 ik snap goed dat je voordelen ziet.
Maar hou even in je achterhoofd dat er alleen maar commerciële gedachten achter zitten.
Als je ziet wat ze vragen voor een potje wondermiddel dan weet je dat je bedonderd wordt
+2
Braboboer
@harke

Dat het alleen maar commercie is en je bedonderd wordt waar je bij staat is natuurlijk de grootste onzin.

Of wil je zeggen dat er heel veel domme boertjes zijn die jaar in jaar uit er weer in trappen? geloof je het echt zelf?

Ben het met je eens dat de prijs die ze er voor vragen wel te hoog is, als je ziet hoe graag ze het verkopen kan het niet anders dan dat er goede marges op gemaakt worden.

2 meter voersnelheid in de week, een dik pak zand er op en een kuil die muurvast zit zal de toegevoegde waarde beperkt zijn. Alleen is de praktijk niet overal zo, en ook niet overal van vandaag op morgen te realiseren, en dan kan een kuilmiddel echt wel wat toevoegen.
+1
de-wit
Kan best werken. Maar randvoorwaarde is altijd goed in- en uitkuilmanagement. Als dat niet goed is werkt een inkuilmiddel ook niet.
bluepower12
Kost €20,- per hectare hoorde ik nu? zal wel 60-80% marge op zitten. Vind ik nogal geld. Is het ook een idee om het alleen met de bovenste laag (laatste snede) van de lasagnekuil te gebruiken?
husky
@bluepower12 met mais word dat hier nog wel eens gedaan, boven de wanden van de sleufsilo word er dan silo-solve toegevoegd.
labella
Ik denk dat een fles mummelmann meer rendement geeft dan een fles ecosyl..
+1
Albert Altena
@labella Rendement weet ik niet. Wel goede sfeer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , kuil , inkuilmiddel en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!