Minder ammoniak en betere benutting met droge kuil

Een drogere graskuil leidt tot minder fermentatie en minder ammoniak. Daarmee is met de droogte van de kuil te sturen op de kwaliteit en de benutbaarheid van het eiwit. In een droge kuil is het gehalte darmverteerbeer eiwit hoger en het onbestendig eiwit lager dan in een nattere kuil. Hierdoor is er meer en beter benutbaar eiwit over voor de koe.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Kijk
+3
bio boer
Weegt niet op tegen de andere nadelen zo als smakelijkheid en verteerbaarheid droger kuilen heeft mij nooit beter bavallen
spotmelker
@bio boer ik heb jaren terug het andere uiterste gedaan. 's Ochtends om 7 uur maaien en half 10 hakselen. Sindsdien rijden we rond 30%ds in silo. (Veel) droger gras gaat in de baal.
royale
@bio boer ik ga ook weer wat droger inkuilen. Het aandeel (natte) herfstkuil is hier afgelopen jaren groter geworden en die bevat best veel onbestendig eiwit met 900+ VEM. In het verleden zakten de oudmelkte koeien te hard weg in productie bij minder onbestendig eiwit, maar met meer herfstkuil en minder mais gaat dit prima.
De bedoeling is verder om jonger te maaien en droger te kuilen (45-50%ds). Een natte zure kuil kan smakelijk zijn, maar een vlot verteerbare kuil met wat suiker willen de koeien ook erg goed vreten. Ik merk wel dat het soms een week duurt voordat koeien helemaal gewend zijn aan een droge kuil. Maar ik kan me voorstellen dat een bio kuil misschien wel wat meer structuur bevat waardoor je natter inkuilt!
bio boer
@royale bio gras schiet wel net wat eerder in de aar heb ik het idee
jan 10
Valt niet altijd mee,afgelopen zomer direct na maaien in de wiers geharkt,60 ha,ds van 60 %
In het voorjaar gaat dat makkelijker,dit voorjaar wordt spannend,wanneer kunnen we weer op het land,staat nu al zware snee op....
Mh12
@jan 10 die stress van zware snede heb ik nog geen last van.....
jan 10
Quote Reactie van @Mh12:
die stress van zware snede heb ik nog geen last van.....

Ganzenland zeker,gelukkig zitten die hier niet.
Maar als ik vanaf steinse dijk kijk staat er best veel gras in jullie polder...
labella
@jan 10 inderdaad het gras begint hier behoorlijk te liggen en het land is zeiknat, ben blij dat ik de afgelopen 2 weken al een gedeelte gemaaid heb.
kaas
Dat is al jaren bekent
Gerron
Gewoon de stukken die al een paar keer geweid zijn droog inkuilen en dan pleur je relatief nat kuilgras er bovenop van stukken die niet geweid zijn. En bij het uitkuilen in de toverton mixen.
Maar ik ben geen boer dus dit zal wel weer onzin worden gevonden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sturen , droogte , koe , eiwit , ammoniak , kuil en graskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0