MELKREVOLUTIE IN CINEY - VIDEO

2008 - Hieronder mijn verslag van de actiedag gisteren in Ciney, het was een schitterende actie om mee te mogen maken. Laat deze actie een voorbeeld zijn voor alle andere ludieke acties die nu gaande zijn of binnenkort worden gehouden. Als je de grote groep boeren niet achter je hebt staan is elke actie gedoemd om te mislukken. Ga dus geen acties houden met alleen het organiserend bestuur en enkele trouwe volgelingen. Wallonië heeft laten zien dat je met de juiste argumenten de mensen wel in beweging kunt krijgen:


Met 450 tanks, tractoren en honderden boeren in actie het Waalse Ciney is woensdagmiddag om 15.00 uur drie miljoen liter melk - ongeveer de dagproductie van Wallonië - op een veld weggegoten. Er waren duizenden boeren en 450 tractoren op het appel. De Milk Producer Interest Group, lid van de federatie European Milk Board, kondigt bovendien nieuwe acties aan in het protest tegen de lage melkprijzen. Deze actie is het begin van een Europese beweging, de eerste stap in een landbouwrevolutie", stelde Erwin Schoepges, de Belgische vertegenwoordiger van de European Milk Board. In Ciney waren niet alleen Belgische landbouwers, maar ook collega's uit Nederland, Duitsland en Luxemburg aanwezig.

Meer www.trends.be

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Goochelen met cijfers lijkt voor deze jongens heel normaal geworden te zijn.
arie.j
Druk op "bericht wijzigen' en je kunt corrigeren


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/09/2009 22:51 door arie.j.
cs-agrar
Dan laat je wat zien!
Eensgezind, die Walen
Was trouwens op internet ook te lezen dat de Vlaamse organisatie ABL ook onderweg was met trailer melk richting dit gebeuren.
Ook complimenten richting Co, goede journalistiek!
cs-agrar
In Duitsland was gister ook een soortgelijke actie, volgens DDB-site. Niet van zo'n omvang hoor
cs-agrar
En dan nog de wetenschap dat je geen schone broek mee had...
Grasbaal
Grasbaal
Grasbaal

Na afloop van de melkdump protestactie in Ciney waren daar alle wegen in de wijde omgeving door een vettige smurrie van vette smeerklei gemengd met volle melk
Grasbaal
Ik kwam om te kijken of er 3000 ton melk gedumpt zou worden op 20 hectare land (dat is 150 kuub per hectare) en het is achteraf heel lastig om vast te stellen of ze wel vol waren dus dan doe ik dat vooraf.
Grasbaal
Was het in jouw ogen wel een objectief verslag als ik geconstateerd had dat de meeste tanks minder als halfvol waren maar in mijn verslag dezelfde cijfers gepubliceerd die de organisatie had gemeld??
Grasbaal
Ja, en ik heb ook echt hoogtevrees. Hier een foto van het bakje waarin ik zat:

Ik had niet verwacht dat dat ding zo hoog ging en met 10 man in een bakje en twee stempels zonder platen zo op de grond begon ik hem echt te knijpen.
casev
ik hoor toch wel wat angstkreten van je Co,zo hoog boven het maaiveld
Wimsumar
Beste Marcel V.: Helemaal eens met uw bevinding. (U schreef : Deze kritiek komt uit de eigen gelederen en vind ik onterecht .Ik heb nogal wat contacten buiten de sector en die mensen denken veel positiever over de boeren dan de meeste boeren denken.)
Zo ook maandagmiddag bij Schuitema, zelfs de Politie assisteert bij het rangeren van de trekkers ! ( Dus we mochten er staan ) . Veel duimen omhoog van passerendeautomobilisten en heel veel sympathie van gesprekken met voorbijgangers. Dat was vorig jaar ook voor de fabriekspoort. Een openbaring.
gezienus
zelfde ervaring wij hebben ook. deze week noch over 300 liter melk verdeeld bij een supermarkt terwijl 2 km verder alles dicht zat met traktorenallen maar positiefe gespreken en de mensen aan horen dat ook hun kerstkado is gestrekenmaar de meenste reacties waren vol houden
gezienus
beste co maak je maar klaar voor duitsland wat die belgen kunnen wij ook. maandag plaats en akker is bij de leden al bekend wij zullen die belgen ook een melkpoepie laten zien
jan.1
Tis net wat Schep zegt,de druk is te groot om niet mee te doen..........Maar voor de rest mooie actie van protesterende boeren en consument vriendelijk
duitser
Kon toch niemand ruiken tussen al die zure melklucht
hans e
NouJan 1, 'dat de druk te groot is' is niet erg, sommige boeren/mensen hebben nou eenmaalsoms een duwtje nodig.Denk dat er daar geen enkele boer achteraf spijt heeft dat ie heeft meegedaan, Zeer indrukwekkend en een gewin voor de saamhorigheid.
anonymous_107
Wordt wel erg heftig gereageerd, iedere keer als er controle van cijfers plaatsvind.
anonymous_107
Of een overproduktie??
frank b
Scarlett
Nou, daar hebben we hier helaas niet van terug. Ook de complimenten Co.Prima organisatie daar, die actiebereidheid, zou dat iets met het zuidelijk temperament te maken hebben?
anonymous_228
Goed verslag , alleen euh .....om eerst de tanks te controleren of ze wel vol zijn is wel een beetje te kritisch Co!
Dat je je op het einde afvraagt wat de schoonmaakkosten zijn is ook een nederlands trekje maar dat is je vergeven hoor.
anonymous_228
En ik maar denken dat een objectief verslag van de belgische protesten wilde maken
anonymous_228
Te snel gepost , er moet nog "je" tussen
anonymous_228
Ik denk gewoon dat in het algemeen de landbouw veel te kritisch op zichzelf is . Nu er acties zijn komt er kritiek dat het publiek er last van heeft . Deze kritiek komt uit de eigen gelederen en vind ik onterecht .Ik heb nogal wat contacten buiten de sector en die mensen denken veel positiever over de boeren dan de meeste boeren denken.
Jouw begin van de reportage en je reactie op mij Co zijn daar een voorbeeld van . Bij een protestactie gaat het om de beeldvorming en 3 of 6 miljoen liter melk klinkt gewoon goed . Feitelijk heb je wel gelijk Co maar het voegt niets toe.
anonymous_359
indrukwekkend
anonymous_1139
Tja, mooie actie, indrukwekkend, saamhorigheid wordt idd echt wel gekweekt, lijkt me ook best wel gezellig, es een keertje babbelen met je vlaamse en Duitse collega (met de waalse en franse is wat lastiger, vanwege mijn zeer beperkte frans, of ze moeten engels kunnen).

En toch zul je mij nooit en te nimmer met zo'n actie mee zien doen!
Grasbaal
Een oud topic aangepast zodat de video's weer werken. Toen was de lage melkprijs het grootste strijdpunt.
Jannus
@Grasbaal Nu overnieuw doen omdat hij te hoog is?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , belgie , wallonie , luxemburg , ciney en melkdump geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!