Wordt stikstofcrises de ondergang van onze economie ?

Door Jaap Majoor,

De stikstof crises speelt een grote rol in onze samenleving. Hierbij enkele gegevens op een rij: Nederland heeft de hoogste stikstofneerslag per hectare binnen de EU, maar hier horen wel enkele kanttekeningen bij. Nederland is verre weg het dichtst bevolkt, 4,3 inwoners per hectare, heeft de hoogste opbrengst per hectare en door zijn zeeklimaat in verhouding veel meer veehouders dan akkerbouwers. Duitsland heeft 2,32 inwoners en België 3,77 inwoners per hectare. Als je op de satellietbeelden ziet, heeft b.v de Povlakte in Italië (net zo groot als Nederland} een veel hogere stikstofneerslag. Zo ook delen van Duitsland en zelfs Spanje. Toch speelt stikstof in die landen geen rol. Dit komt omdat deze landen hun totale stikstofneerslag delen over hun veel grotere oppervlak en daarom valt het lager uit. Logisch dat Nederland daarom de grootste stikstofneerslag heeft in Europa.

Als je kijkt naar het aantal inwoners per hectare, de opbrengst per hectare en de verdeling akkerbouw/ veeteelt heeft Nederland juist de laagste uitstoot. Nog een leuk detail. Nederland had in 1990 een stikstofneerslag van 2900 Mol per hectare. Een Mol is 0,014 kilogram. Deze stikstofneerslag is nu afgenomen tot 1700 Mol per hectare. 1700 Mol x 0,014 kilo= 23,8 kilo stikstofneerslag per hectare. Een deel van onze stikstofuitstoot waait naar het buitenland en een deel van de stikstof uitstoot uit het buitenland waait weer naar ons. Daarom komt 33 % van de stikstofneerslag bij ons uit het buitenland. Van de 1700 Mol stikstofneerslag komt dus 33% uit het buitenland. Dit is 560 Mol
per hectare.

Doelstellingen onmogelijk
Om de door natuurinstanties en de overheid gewenste stikstofneerslag in Natura 2000 gebieden te behalen, moet in veel Natura 2000 gebieden de stikstofneerslag onder de 400 Mol blijven. Gevolg: Wanneer alle bedrijvigheid, mensen en boeren weggekocht zijn bij deze Natura 2000 gebieden, worden de doelstellingen nog steeds niet gehaald. De bouwsector denkt, boeren weg en wij kunnen bouwen, vergeet dat maar, want de neerslag blijft met deze Haagse regels te hoog. De Nederlandse regering zal ook in het buitenland boeren en bedrijven moeten uitkopen om de wensdoelen te halen. Hoe wil onze regering dat betalen. Onze verdiensten komen vooral uit de exportproducten die wij produceren. Van de top tien van de, voor Nederland meest lucratieve, exportproducten, is ruim een derde deel afkomstig uit de landbouw. En deze sector moet weg uit Nederland. Dus weg verdiensten. Onze landbouw draagt 25 % bij aan deze maakindustrie. Verdwijnt de landbouw dan heeft onze samenleving ook 25 % minder geld te besteden. En dit alles om wensnatuur te realiseren, waar je je twijfels bij kan zetten, of deze natuur vroeger ook werkelijk in Nederland was. De landbouw kan en wil zijn uitstoot verlagen met allerlei technische maatregelen en wil ook de natuurorganisaties helpen hun doelen te bereiken.

De natuurinstanties moeten dan wel met de boeren om tafel om dit te bereiken en bereid zijn om geld in hun natuurgebieden te investeren. Bovendien is dit veel goedkoper dan boeren uitkopen.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Deel dit topic

Reacties

+4
Albert Altena
Het gaat allemaal om het punt dat er een club mensen is die van de dierhouderij af willen.
Zo wordt alles maar verzonnen en de media is in deze bewerkt.
+2
Vdejong
Quote Reactie van @Albert Altena:
Het gaat allemaal om het punt dat er een club mensen is die van de dierhouderij af willen. Zo wordt alles maar verzonnen en de media is in deze bewerkt.

Over complottheorieen gesproken. Dit mag dan wel van de moderators?
Albert Altena
@Vdejong Dat zijn twee totaal verschillende werelden.
+1
Vdejong
@Albert Altena Hoezo? Evenals jij denkt dat de media bewerkt wordt en de politiek van de dierhouderij af wil, denken anderen dat er nooit een maanlanding is geweest of dat de aanhangers van WEF een deel van de wereldbevolking wil laten verhongeren. Pas als je alle dingen waarvan je anderen verdenkt met feiten kunt onderbouwen heb je recht van spreken.
Als de regering een dubbele agenda heeft, waarom is er dan nog nooit iemand, van de meer dan 75 leden van het kabinet, uit de school geklapt. Zelfde geldt voor WEF, zijn alle volgelingen zo geíndoctrineerd dat niemand iets durft te zeggen?
arie.j
Quote Reactie van @Vdejong:
Over complottheorieen gesproken. Dit mag dan wel van de moderators?

Jij wziet geen verschil tussen bewuste misleiding en oprechte bezorgdheid?
+5
Vdejong
@arie.j onderbouw de misleiding van de regering inzake het stikstofprobleem eens met feiten. En onderbouw ook eens dat we niet bezorgd hoeven te zijn inzake WEF.
Albert Altena
@arie.j De jong gaat er vanuit dat wanneer het ene verkeerd is het andere dat ook wel zal zijn!
+1
weurding
@Albert Altena bij het aansluiten van een accu kwa Polen is dat vaak ook het geval😄
+1
Vdejong
@Albert Altena nee, ik probeer je een spiegel voor te houden
Albert Altena
@Vdejong Die snap ik niet!
Ik zeg gewoon dat bij ons in de buurt een keer een langharige heeft ingebroken ( camera), maar dat daardoor niet alle langharige inbrekers zijn.
Vdejong
@Albert Altena Jij bent er heilig van overtuigd dat dat er geen stikstofprobleem is, anderen daarentegen vinden dat er wel een stikstofprobleem is. Bepaalde mensen denken dat we via vaccinaties chips ingespoten krijgen, ik denk dat jij dat af doet als complottheorie. Dus wie is hier de complotdenker? Jij, omdat je vindt dat er geen stikstofprobleem is, of anderen omdat ze vinden dat er wel een probleem is? Jij, omdat je vindt dat het niet waar kan zijn dat je iets ingespoten krijgt of anderen die het tegengestelde denken?
Albert Altena
@Vdejong Je draait de dingen om.
Ik zeg als het ene niet klopt daarom kan het andere nog wel de waarheid wezen.
Jij zegt omdat stikstof niet klopt het andere ook wel niet de waarheid wezen.
Vdejong
@Albert Altena Ik zeg dat zowel het ene als het andere waar kan zijn en ik zeg ook dat het beide leugens kunnen zijn. Jij daarentegen bent er heilig van overtuigd dat er geen stikstofprobleem is en dat er geen chips via vaccinaties in mensen zijn gespoten. Dus wie is hier de complotdenker?
Albert Altena
@Vdejong Van het ene heb ik verstand en van het andere geen inzicht.
Ik ben dus geen complot denker.
Vdejong
@Albert Altena waar heb je verstand van? Dat de regering via een vermeend stikstofprobleem grond in handen probeert te krijgen? Over complottheorieën gesproken. Kom eens met feiten.
Albert Altena
@Vdejong Dat is geen complot theorie.
Dat is gewoon domheid van de regering.
Vdejong
@Albert Altena ik vind het juist slim gespeeld, mocht het waar zijn. Via een door
'wetenschappers ' vastgesteld' probleem, iets anders proberen te bewerkstelligen
vrije boeren
@Vdejong die zogenaamde wetenschappers zijn een stelletje onnozele halzen
Nevergiveup
@Albert Altena geslepen slimheid zult U dan bedoelen ....
+1
Albert Altena
@Nevergiveup Laat ze dan geslepen zijn en de media denkt te kunnen bewerken.
Ze zijn dan nog wel zo dom dat ze ervanuit gaan dat mest van dieren een afvalproduct is!
Laat die hele Vega wereld er toch duidelijk over zijn dat ze van het slachten van dieren af willen.
Nou ik zeg dat dankzij ons eetpatroon die dieren tenminste nog geboren mogen worden, een luxe leventje mogen leiden, want waar de boer niet goed is voor zijn dieren, het dier ook niet goed voor zijn boer is. En dan zonder angst aan hun einde komen.
Johannushoeve cv
@Vdejong waar ga jij van uit met het stikstof probleem? Als ik uit ga van de normen van de eu die ons heeft op gelegen dan zitten we kwa ammoniak bijna op deze norm maar voor nox zitten we nog veel te hoog .
Vdejong
@Johannushoeve cv met mijn boerenverstand denk ik dat er geen stikstofprobleen, veroorzaakt door dierhouderij, is maar ik ben maar een domme boer. Er zullen vast een heleboel geleerden zijn die mij het tegendeel willen laten zien.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Vdejong:
Er zullen vast een heleboel geleerden zijn die mij het tegendeel willen laten zien.

Vast wel, er wordt goed voor betaald!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , natura 2000 , investeren , stikstof , veehouders , natuurgebieden , maakindustrie , stikstofuitstoot en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2.196