Wordt stikstofcrises de ondergang van onze economie ?
De stikstof crises speelt een grote rol in onze samenleving. Hierbij enkele gegevens op een rij: Nederland heeft de hoogste stikstofneerslag per hectare binnen de EU, maar hier horen wel enkele kanttekeningen bij. Nederland is verre weg het dichtst bevolkt, 4,3 inwoners per hectare, heeft de hoogste opbrengst per hectare en door zijn zeeklimaat in verhouding veel meer veehouders dan akkerbouwers. Duitsland heeft 2,32 inwoners en België 3,77 inwoners per hectare. Als je op de satellietbeelden ziet, heeft b.v de Povlakte in Italië (net zo groot als Nederland} een veel hogere stikstofneerslag. Zo ook delen van Duitsland en zelfs Spanje. Toch speelt stikstof in die landen geen rol. Dit komt omdat deze landen hun totale stikstofneerslag delen over hun veel grotere oppervlak en daarom valt het lager uit. Logisch dat Nederland daarom de grootste stikstofneerslag heeft in Europa.
Als je kijkt naar het aantal inwoners per hectare, de opbrengst per hectare en de verdeling akkerbouw/ veeteelt heeft Nederland juist de laagste uitstoot. Nog een leuk detail. Nederland had in 1990 een stikstofneerslag van 2900 Mol per hectare. Een Mol is 0,014 kilogram. Deze stikstofneerslag is nu afgenomen tot 1700 Mol per hectare. 1700 Mol x 0,014 kilo= 23,8 kilo stikstofneerslag per hectare. Een deel van onze stikstofuitstoot waait naar het buitenland en een deel van de stikstof uitstoot uit het buitenland waait weer naar ons. Daarom komt 33 % van de stikstofneerslag bij ons uit het buitenland. Van de 1700 Mol stikstofneerslag komt dus 33% uit het buitenland. Dit is 560 Mol
per hectare.
Doelstellingen onmogelijk
Om de door natuurinstanties en de overheid gewenste stikstofneerslag in Natura 2000 gebieden te behalen, moet in veel Natura 2000 gebieden de stikstofneerslag onder de 400 Mol blijven. Gevolg: Wanneer alle bedrijvigheid, mensen en boeren weggekocht zijn bij deze Natura 2000 gebieden, worden de doelstellingen nog steeds niet gehaald. De bouwsector denkt, boeren weg en wij kunnen bouwen, vergeet dat maar, want de neerslag blijft met deze Haagse regels te hoog. De Nederlandse regering zal ook in het buitenland boeren en bedrijven moeten uitkopen om de wensdoelen te halen. Hoe wil onze regering dat betalen. Onze verdiensten komen vooral uit de exportproducten die wij produceren. Van de top tien van de, voor Nederland meest lucratieve, exportproducten, is ruim een derde deel afkomstig uit de landbouw. En deze sector moet weg uit Nederland. Dus weg verdiensten. Onze landbouw draagt 25 % bij aan deze maakindustrie. Verdwijnt de landbouw dan heeft onze samenleving ook 25 % minder geld te besteden. En dit alles om wensnatuur te realiseren, waar je je twijfels bij kan zetten, of deze natuur vroeger ook werkelijk in Nederland was. De landbouw kan en wil zijn uitstoot verlagen met allerlei technische maatregelen en wil ook de natuurorganisaties helpen hun doelen te bereiken.
De natuurinstanties moeten dan wel met de boeren om tafel om dit te bereiken en bereid zijn om geld in hun natuurgebieden te investeren. Bovendien is dit veel goedkoper dan boeren uitkopen.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's duitsland , landbouw , natura 2000 , investeren , stikstof , veehouders , natuurgebieden , maakindustrie , stikstofuitstoot en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
Zo wordt alles maar verzonnen en de media is in deze bewerkt.