Illustratie van: hendrik8100

Uitgelicht | Hoe stel je de ploeg optimaal af?

Deel dit topic

Reacties

sorry
grös
Ik weet ook dat je eerst de afstand tussen de achterwielen van de trekker moet meten, en daar de ploeg t.o.v. bok op moet afstellen. Smallere ploegbanden is wel aan te bevelen.
JappieJo
0900 loonwerker bellen
grös
@JappieJo
Ken jij (in veehouderijgebied) een loonwerker die strak ploegwerk levert ? Zijn hier meer de akkerbouwers die er verstand van hebben. Maar eigenlijk is op termijn een alternatief voor ploegen beter.
+3
Noorderling
@grös
En toch zijn ze nog niet verdwenen.
Zeker nu in een nat voorjaar is geploegde grond veel droger dan nkg grond. Als je onder goede omstandigheden ploegt kun je er ook weinig verkeerd aan doen.
cs-agrar
@Noorderling vooral het juist ploegen is wel een dingetje. Niet van ach het meeste ziet wel zwart..
grös
@cs-agrar
Bij een loonwerker hier zetten ze de ploeg meestal gewoon achter een trekker die op dat moment beschikbaar is. De dealer heeft hem ooit ingesteld en ze doen er niks meer aan. Ik ken er geen een die er smallere ploegbanden onder zet, ik zelf ook niet (600). Dus dan stel ik de ploeg al iets opzij zodat ie die de voor toch vlak dicht gooit. Nu ploegen wij ook niet voor pootaardappels of lelies.
Ik vraag mij ook af wat een goed NKG alternatief is voor ploegen, en zeker met grasland scheuren.
bio boer
@cs-agrar loonwerker die veel bij akkerbouwers werken hebben daar vaak wel de juiste mannen voor het ploegen
marcsterreborn
Quote Reactie van @bio boer:
loonwerker die veel bij akkerbouwers werken hebben daar vaak wel de juiste mannen voor

Inderdaad. Vrouwen kunnen dat niet
bio boer
@Noorderling ik blijf ook bij ploegen toch beste resultaat is wel bewerkelijk en duur door ploegen hou je ook mooi bouwvoor 25 cm mits genoeg aanvoer organiche stof door nkg wordt je bouwvoor dunner
Met droogte kan nkg voordeel hebben door beter aansluiting met capillaire werking zaad licht eerder droog bij ploegen maar de wortels groeien snel naar de diepte in de losse grond met meer zuurstof
bio boer
@bio boer heb mij twijvels bij een ploeg zool hier breek de onderkand van de ploegsnede ipv dat die wordt afgesneden en dicht gesmeerd met overland ploegen rij je ook niet meer door de voor
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
heb mij twijvels bij een ploeg zool hier breek de onderkand van de ploegsnede ipv dat die wordt afgesneden en dicht gesmeerd

Je mes staat als het goed is stekend, als je grond voldoende droog is trek je de grond juist open, smeren doe je met slip en wanneer je grond van onderen te vochtig is. Moment van bewerken is belangrijker dan welke machine gebruikt. Met een woelpoot of spitmachine kun je er ook een bende van maken of zelfs verticale slemp creëren als fijne gronddeeltjes de gaten inspoelen.
Nevergiveup
@bio boer Dat van die organische stof zag ik onlangs een onderzoek.

Hieruit bleek dat bij NKG meer organische stof in de bovenste 10 cm zat , maar minder in de volgende 10 cm , per saldo maakte het weinig uit tov. Ploegen.

Ik probeer 1x in de 4 jaar te ploegen in het bouwplan , en 3 jaar dus NKG. Dit jaar eigenlijk niet zo goed uitgepakt door 310mm neerslag vanaf 1 jan. Meerdere natte plekken in het land , het geploegde niet , daar kon ik vorige week voor de regen ZT zaaien , daar heb je dan toch vaak meer water berging.
+3
Noorderling
@Nevergiveup
Als men alle grondmonsters op 30cm zou steken werden verschillen snel kleiner.
Met 10cm houdt je jezelf voor de gek als gewassen tot een meter diep wortelen.
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
Met droogte kan nkg voordeel hebben door beter aansluiting met capillaire werking zaad licht eerder droog bij ploegen

Dat ligt aan je ploegkunsten. Met uien op 0,5cm zaaien heb je gelijk.
Bieten en mais kun je gewoon in het vaste zaaien als je je ploeg en kopeg goed afstelt.
Als je ploegwerk chaos is, en gaat in de gaten droge kluiten vegen en op de koppen is de ondergrond nog nat, dan wordt het nooit wat, toch zie je het ieder jaar weer.

Wat is duur, al zou je voor 10 of 20.000euro machines kopen, is dat duur ten opzichte van 2-10miljoen euro grond? Paar kilo meer opbrengst en 100euro per hectare is ook niks. Slecht resultaat is sowieso te duur, wel kosten en geen opbrengst. Goede machines houden hun waarde wel, ook als ze stil staan. Staat genoeg mooi akkerbouwmateriaal te koop waar je als melkveehouder ook nog probleemloos 10jaar mee vooruit kan.
cs-agrar
@bio boer zal ploegen duur zijn? Tov de bewerking die je doet? Zet er eens een overtopfrees tegenover...
jan w
Quote Reactie van @bio boer:
bouwvoor 25 cm

op 25 cm ploegen is toch veel te diep?
bio boer
@jan w dacht dat het vroeger 30 cm was
Nevergiveup
@bio boer 30 is wel heel diep , al kun je met een klei ploeg soms ook niet ondieper als 22 cm om mooi ploeg werk te maken
spotmelker
@jan w voor tulpen ploegen we altijd 30 cm. Dit omdat de rijpaden dieper moeten liggen dan de plantdiepte van de bollen.
JappieJo
@grös ja, de mijne ploegt ook voor akkerbouwers
Frits1
@grös zolang de loonwerker bij akkerbouwers ploegt zal het wel snor zitten.
grös
@Frits1
Ja hier zitten van oudsher ook weinig akkerbouwers, nu wel veel grond maar dat zijn grote akkerbouwers van verder weg en die ploegen zelf wel.
Claas 1986
Volgens mij krijg je wel een mooie storende laag als je zo de zode onderploegt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ploegen en ploeg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2.378
TREFWOORDEN