Brussel zet vuil vogelplassen, RWZI en overstorten bij landbouw op de rekening

Super uitzoekwerk van STAF .Er is nog meer over dit dossier onderweg.
En dan vervolgens de vraagstelling: Wordt de Derogatiebeschikking juist uitgevoerd?

Deel dit topic

Reacties

+9
Twentsch Land
Het balletje begint de goede kant uit te draaien 😊
+2
de hoef
@Twentsch Land ik ben benieuwd ,
+1
Twentsch Land
De draai zit er in, nog even afwachten hoever die door rolt.

@de hoef
+10
Kass
Vieze vuile ratten die het zijn
+1
Jean-PierreK
De "Significante bijdrage" die onder in artikel genoemd wordt, wordt door de EU wel erg ruim gesteld. Vanaf 19 % is de bijdrage al significant. (Bron: concept derogatie beschikking zie bijlage)

De normen zijn op veel plaatsen al een kwart van de Europese norm (50 mg Nitraat) en vervolgens als andere bronnen 75 of 80% van die ruimte innemen dan is de landbouw volgens de EU nog steeds significant in haar bijdrage. Dit is overigens niet puur theoretisch. In de Geleenbeek komt driekwart van de stikstof en fosfor uit rioolwaterzuiveringen.

(klik om te vergroten)

Screentest van paragraaf in derogatiebeschikking.
+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , bijgaand een stukje onderbouwing. Waaruit blijkt dat in de Geleenbeek driekwart van de stikstof en fosfor uit de rwzi (rioolwarerzuivering) komt.

Speciaal voor de mensen die van onderbouwde reacties houden 😉

(klik om te vergroten)

Dit komt uit een rapport over het stroomgebied van de Maas.
+1
T60401
@Jean-PierreK grensmaas is de andere grote vervuiler. Dat is wat er uit belgie NL binnenkomt?
Jean-PierreK
@T60401 , klopt (qua vracht) dat zie je ook in de tabel. Maar om beter te weten in welke mate een bron verantwoordelijk is voor de vervuiling moet je ook weten welk deel van het water uit die bron komt. Bij de Geleenbeek komt ongeveer de helft van het water uit de rioolwatrrzuiveringen en driekwart van de meststoffen. Of met andere woorden het "schone" water uit de rioolwaterzuiveringen zal zo'n drie keer zo veel meststoffen bevatten dan het andere water waaronder het water dat vanuit de landbouw door de grond via bronnen in het oppervlaktewater terecht komt.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , ik weet niet of @HansM nog meeleest. Anders kan hij dit wellicht aankaarten bij Bert Jan Ruissen...
John Spithoven
@Jean-PierreK Er lezen er meer mee dan dat we allemaal denken. Hans leest ook mee.

Uit de antwoorden op de vragen BBB geeft de minister aan dat er gemonitord moet worden op landbouw gerelateerde nitraten als verplichting vanuit de Nitraatrichtlijn ( art 10) . Zie screenshot

In een aantal krw wateren monitort men op stikstof en fosfor, koppelt daar politiek en per waterschap verschillend, gekozen normen aan en rapporteert als zijnde mate van eutrofiëring. Zonder een onderscheidt te maken voor de bronnen.
Vervolgens is het voorkomen van eutrofiëring een andere maatstaf dan stikstof en fosfor meten. Het voorkomen van fytoplankton, wat bijna nergens wordt gemonitord, is de maatstaf.
John Spithoven
@John Spithoven screenshot miste, bij deze.

En het kaartje komt uit het rapport wat onder in het antwoord screenshot staat

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@John Spithoven , dat komt grotendeels overeen met het antwoord vanuit Waterschap Limburg op een vraag van mij over het verschil tussen de normen. Dus dat oppervlaktewater strengere normen heeft dan het drinkwater uit de kraan. Ik meen dat ze toen andere organismen noemden die in het water moesten voorkomen.

Maar systeem lijkt op atmosferisch stikstofbeleid. Bij te veel voeding groeien de algen te veel waardoor andere organismen verdrongen worden. Lijkt sterk op verhaal pijpestrootje / vergrassing heides.
+3
John Spithoven
@Jean-PierreK waterdossier is 1 op 1 een kopie van stikstof dossier incl de modellen schijn werkelijkheid.
Putjeschepperr
@John Spithoven super werk van staf maar hoe nu verder?
+1
rene-de-jong
@John Spithoven De EU Nitraatrapportage is dus eigenlijk niet eens op zoek naar de oorzaak van eventuele verhoging.
John Spithoven
@rene-de-jong monitorings verplichting op eutrofiëring verder niets
rene-de-jong
@John Spithoven Zo krijgen de 2 'essay's' van de 'Wetenschapper' ook een 'iets' andere wending.

Want dit is natuurlijk niet iets wat een Professor of Ir kan uitzoeken
wur.nl/nl/nieuws-wur/…

4 Wetenschapper met uiteraard ook W. de Vries in het gezelschap schrijven het volgende (2e deel essay);

Eerlijk stimuleren, afrekenen en belonen van boeren voor een duurzame landbouw

"De doelen voor de landbouw zijn: de ammoniakemissies halveren in 2030 of 2035, de broeikasgasemissies halveren in 2050 en de nitraatconcentratie van het grondwater moet onder de 50 milligram nitraat per liter. Het zijn ambitieuze doelen, maar ze zijn ook haalbaar. Maar dan moeten we ze wel op een eerlijke en heldere manier vertalen naar doelen voor elk bedrijf. Boeren kunnen daar dan op sturen en zo nodig de tering naar de nering zetten: soms zal het stoppen betekenen, en vaker is het mogelijk de doelen te behalen met flinke aanpassing van de bedrijfsvoering en het management. Daar hoort een financieel en juridisch kader bij dat perspectief biedt."

Wat is de waarde van zo'n titel voor je naam als je oorzaak/gevolg nog niet eens onderzoekt.
Oaverreize
@Jean-PierreK "verschil tussen de normen. Dus dat oppervlaktewater strengere normen heeft dan het drinkwater uit de kraan. "

Is dat echt waar?
+10
Jean-PierreK
@Oaverreize ,de grondwaternorm is 50 mg nitraat (NO3). 1 mol Nitraat weegt 62 gram (3×16 gram "O" zuurstof en 1×14 gram "N" stikstof). In 50 mg nitraat zit dus 11,3 mg stikstof (50/62×14). Die grondwaternorm is er voor het drinkwater.

De normen voor oppervlaktewater liggen rond de 2 a 3 mg stikstof. Ik heb bij WML ooit opgevraagd hoeveel stikstof/nitraat in mijn drinkwater zit. Daaruit bleek dat het drinkwater dat van Valkenburg af komt meer stikstof bevat dan wat in de Ģeleenbeek de norm is. Dus als ik een glas kraanwater in de Geleenbeek gooi ben ik het water aan het vervuilen.
+2
Oaverreize
@Jean-PierreK Heel biezonder!
Dank voor de uitleg.
Weidezicht
@John Spithoven tijd gelefen had jij een oproep aan ons prikkers om eens te kinken naar de normen e.d. van waterlopen welke door verschillende waterschappen lopen. Daar zat een rapport bij waarin je dat allemaal op kon zoeken. Heb jij die link nogmaals? Heb toen ook de nu benoemde vogelplas starrevaart bekeken, want die ligt vlak bij ons. Is in beheer SBB en die hebben er afgelopen maanden met een bult machines een 800 000 euro aan verbouwd.
Weidezicht
Willem123
mlkvhoudr
Waarom zit er zo n raar kaartje bij john?
+4
Kass
Dus bufferzone zijn onder valse voor wenselen opgelegd aan de boeren
+2
Grasbaal

+3
spotmelker
@Grasbaal Als ik de O aantik geeft mijn tekstvoorspeller direct ONBENULLENLEGIOEN aan 😁
Het is bijna altijd van toepassing op die Haagse/Brusselse stoelverwarmers.
kanniewaarzijn
@spotmelker Zeker vaak gebruikt dat woord? 😁
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn dat woord is (veel te) vaak van toepassing.,😃
Jean-PierreK
@rene-de-jong , in de tekst die je deelt gaat het over grondwater. Dat is weer anders dan oppervlaktewater.

Wat ik me altijd afvraag over dat beprijzen en stimuleren is: hoe gaan ze de positieve zaken van veehouderij (met name grasland) belonen?

Onlangs is een document van Louis Bolk Instituut verschenen over de maatschappelijke waarde van grasland. louisbolk.nl/actueel/…
hans1980
Is er een kans dat Nederland derogatie terug krijgt aangezien 20% vd monsters niet kunnen worden gerelateerd aan landbouw??

Ook spoeld dierlijke mest minder uit dan kunstmest
Verder is CO2 belasting hoger bij kunstmest en fosfaat en kali uit eindige voorraad mijnen
bio boer
@hans1980 die kans is nihil ze willen dierlijke productie graag indammen in west europa op verschilende lagen van de politiek denk je toch niet dat ze ons weer exstra ruimte geven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's super , landbouw , brussel en staf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN