Erisman en de Vries: Wat voeren de heren in hun schild?

The Godfathers van het huidige natuurbeleid, Erisman en de Vries, die in 30 jaar tijd stikstof neerslag (depositie) gebombardeerd hebben tot de graadmeter van de biodiversiteit , maken gisteren vanuit het niets een draai van 180 graden.

boerderij.nl/hoogleraren-stikstofnorm-op-30-kilo-h…

In opdracht van het kabinet gooien ze een gearrangeerde game changer in het spel, emissie beleid met plaatsspecifieke plafonds . Maar waarom?

Jaren lang worden er wetten gebouwd op het voorkomen van stikstof depositie. De habitatrichtlijn schrijft bij elk nieuw project middels het voorzorgsbeginsel voor dat er geen significante verslechtering van de natuur mag plaatsvinden. Ook is er een algemeen verslechtering verbod. Decennia lang wordt middels de focus op stikstof depositie hierop gestuurd. Alle wetgeving en vergunning verlening is er op gebasseerd.
En nu een game changer, emissie beleid,, die de laatste weken/maanden ook al waar te nemen was bij het kabinet en enkele belangenbehartigers.

Hebben de heren opdracht gekregen om een geitepaadje te creëren?
Gaan de langverwachte resultaten van het emissie/depositie onderzoek van de Universiteit van Amsterdam roet in het regeringsbeleid gooien?
Moeten de heren zich soms gaan verantwoorden in lopende zaken van oa SSC over het toepassingsgebied van Aerius, of kunnen ze hun leugen over de grote mate van aanwezigheid van droge depositie niet meer in de benen houden?
Het blijft een vraag.....maar let wel, heren.....alle wetgeving in gebasseerd op depositie beleid als verlengstuk van de habitatrichtlijn. De vergunning verlening, wettelijk vastgelegd, gaat op basis van voorzorgsbeginsel en depositie beleid. Geen pas melders is er mee gered.....

Of proberen de heren hun invloed op de hoofdtafel van het landbouw akkoord te doen laten gelden, waar ze voor hun emissie proefballonnetje een gewillig oor kunnen vinden bij de nog achtergebleven sector vertegenwoordiging? Zeker de actoren aan de tafel die weinig feeling hebben bij het feitelijk ondernemen, zullen als een tuinslang meebewegen. Alles voor de deal, zullen we maar zeggen.....

Let wel, generiek emissie beleid gaat niet zorgen voor een oplossing biodiversiteit wel voor de gewenste veekrimp!

Deel dit topic

Reacties

+2
demelkboer
Erisman heeft met subsidie van lnv "naar een ontspannen Nederland" gepubliceerd.

Een rapport volledig gebaseerd op stikstof probleem oplossen op depositie basis. Niet op emmisie. Draai van 180 graden dit.

Ik denk op zoek naar nieuwe subsidie
+3
demelkboer
@demelkboer en geen journalist die er naar vraagt
boer.
30 tot 40 kg emmissie uitstoot per ha is 1,1 tot 1,5 gve per ha
Een gewenst besluit
+1
GJ Bosch
In NRC staat het volgende:

Hoogleraren Erisman (milieu en duurzaamheid, Universiteit Leiden) en De Vries (milieusysteemanalyse, Wageningen University & Research) onderzoeken momenteel in opdracht van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) of er een alternatief bestaat voor de huidige stikstofnorm, de ‘kritische depositiewaarde’ (KDW).

"De huidige stikstofnorm is te onduidelijk op bedrijfsniveau", vinden Erisman en De Vries. „Het is voor een individuele boer niet duidelijk waar hij of zij nu voor aangeslagen wordt”, zegt De Vries.

De wetenschappers willen boeren duidelijkheid geven met een uitstootplafond. De veehouders kunnen dan zelf hun bedrijf aanpassen om aan de norm te voldoen.


En ze voeren eigenlijk gewoon een opdracht van Remkes uit:

Regeringsadviseur Johan Remkes gaf afgelopen november, in zijn advies over een uitweg uit de stikstofcrisis, opdracht om op termijn een ‘andere juridisch houdbare systematiek’ voor de stikstofnorm in de wet te zetten. „Iedereen aan tafel had in de gaten dat de KDW voor de individuele boer een onbevredigend instrument is, omdat men er zelf niet op kan sturen”, zei Remkes destijds.
+3
demelkboer
@GJ Bosch u-vraagt-wij-draaien wetenschap dus
+5
Melkveehouder.
De huidige stikstofnorm is te onduidelijk op bedrijfsniveau", vinden Erisman en De Vries. „Het is voor een individuele boer niet duidelijk waar hij of zij nu voor aangeslagen wordt”, zegt De Vries.

Als je op bedrijfsniveau niet iets kunt bepalen kun je vlgs mij ook niet onteigenen, wat de overheid wel graag wil om specifieke gronden in handen te krijgen.
+4
demelkboer
@Melkveehouder. #hetgaatomgrond
Melkveehouder.
@demelkboer Denk het ook, daarom ook nog geen definitie van piekbelaster. Die moeten ze nog verzinnen, waarna in samenspraak met de ‘gebiedscommissies’ de gewenste gronden worden onteigend als het moet.
Bekkink
Hoe gaan ze de emissie van tatasteel en andere bedrijven dan meten?
+1
John Spithoven
Deze heren zijn net zoals enkele bedrijfsloze oud politici die "namens de sector" optreden, beunhazen van de minister. De een maakt een rapport, waar de minister zich achter kan verschuilen, de ander stuurt de discussie in de gewenste richting.....

(Screenshot is van het vorige beunhaas klusje...naar een ontspannen Nederland, depositie gestuurd plan😇)

(klik om te vergroten)

+2
John Spithoven
@John Spithoven nog wel een vraag aan deze heren... Hoe denkt u emissie te borgen bij het uitrijden van (kunst)mest?
Of is daar nog niet over nagedacht.

Dezelfde boodschap voor de tafel plakkers.
+2
demelkboer
@John Spithoven ik denk dat de borging van erisman is: niet uitrijden
+1
demelkboer
Misschien kunnen de boeren uit Schiermonnikoog vertellen wat zij vinden van dit plan van erisman en de vries
+1
John Spithoven
En daar is de Kamerbrief.....

Hier de link naar het rapport...

aanpakstikstof.nl/binaries/aanpakstikstof/…

En zoals beunhazen en struikrovers altijd werken.....er springen er een paar uit de struiken na een trap van de minister gehad te hebben en de minister leggen gewenste denkrichting ter accreditatie bij vd Tak neer.....

En hoppa...... geregeld...

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven ter verduidelijking

(klik om te vergroten)

+1
hypotheekboer
@John Spithoven drie onafhankelijke wetenschappers......
+2
matt
@John Spithoven nog niet gelezen zal wel samen te vatten zijn in
“Van de regen in de drup”
Als steeds dezelfde “onafhankelijke ” wetenschappers naar voren worden
Geschoven.
+3
John Spithoven
@matt @hypotheekboer
Gelegenheidswetenschappers......
Wetenschap op bestelling......
+1
kanniewaarzijn
@John Spithoven Tja, wat moet je als "wetenschapper" ook met feiten hĂš!!!
+2
John Spithoven
Ik heb het essay (vrij vertaald 'opstel') nadat het vanmiddag vrij kwam, eens door genomen.
Heren, hoe moet ik dit opstel lezen in het kader van artikel 6.2 en 6.3 van de habitatrichtlijn. Daar zie ik de link nog zo 1 2 3 niet , emissie beleid om te voldoen aan het verslechteringsverbod van de natuur (staat van instandhouding). met jullie depositie beleid dreven jullie al als een losgeslagen boei op zee, inmiddels zijn jullie afgedreven richting de oceaan.

Maar goed, nu weet ik niet wat jullie opdracht was.......het kan zijn dat jullie opdracht was om een fors veereductie plan te schrijven met veel mist......in dat geval kunnen jullie mijn bevestiging krijgen.....dat is jullie gelukt........een plan vol booby traps om te zorgen dat de boertjes in no time vergunning en rechteloos worden, gebiedsgestuurd .......zodat je ook nog redelijk wat grond kan vrij spelen op gewenste plekken.
John Spithoven
@John Spithoven kaartje uit het opstel.....daar komen we een oude bekende tegen .....de heer Strootman.....van de voedseltransitie club.....die twee jaar geleden ook actief was met Erisman, Veerman, v d Tak en anderen.
Voor die in de rode gebieden wonen.....pak uw koffers maar vast, voor u gaat het kabinet een woest aantrekkelijke onteigening optuigen..... en de rest hebben geluk....die hoeven maar 50 % te krimpen in emissie......voor wat dat dan ook mag betekenen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

dijkstra uit w
Bedankt john, ik zal het eens doorspitten
demelkboer
Erisman geeft in het essay geen onderbouwing wat de relatie is tussen een ammoniak plafond van 30 kg per ha en de instandhouding van de natuur. Tis categorie wensdenken.

Een week geleden stond de natuur op omvallen, wr kon geen week worden gewacht. Het enige wat ik hier zie omvallen zijn de bomen van staatsbosbeheer die massal worden gekapt. En waar bij 50meter verder weer een stuk wordt aan gepland( dat overigens al half dood is maar da ter zijde)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , landbouw , stikstof , natuur , biodiversiteit , natuurbeleid , amsterdam , de vries , aerius en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0