Weiland van boer Joris ligt bezaaid met stukjes zonnepaneel na grote brand

Het weiland van melkveehouder Joris Buijs ligt vol met scherven van zonnepanelen en stukjes plastic. Die dwarrelden maandagmiddag neer na de grote brand bij transportbedrijf Axell Logistics in Etten-Leur. De 250 koeien vam boer Joris kunnen daardoor voorlopig niet naar buiten.
Waar je ook rondkijkt op het erf van Joris Buijs, overal liggen zwarte deeltjes. Hij pakt er een emmer bij. "Dit is wat we alleen al hier rond de staldeuren hebben opgeraapt." In de emmer zitten restjes van plastic flessen, isolatiemateriaal en stukjes van zonnepanelen. Vooral die laatste kunnen heel gevaarlijk zijn voor zijn 250 koeien. "Als dit tussen het gras zit dat de koeien eten, dan kan hun maagwand kapot worden geprikt. Als dat gaat ontsteken kunnen de koeien daaraan overlijden."
Joris en zijn vrouw Anita hoorden in de ochtend al van de brand bij het transportbedrijf. "Ik kreeg een berichtje van een kameraad," vertelt Joris. "Maar de wind stond gunstig, dus ik hoopte dat we geluk zouden hebben." Maar na een uur draaide de wind en kwam de zwarte rook recht op de stallen van Joris en Anita af. Anita omschrijft: "Het leek wel of er zwarte sneeuw naar beneden dwarrelde. We hebben hals over kop plastic over de voersilo's gelegd zodat die troep niet in het eten van de koeien terecht zou komen. En we hebben de staldeuren meteen afgesloten. Als geluk bij een ongeluk waren onze koeien nog binnen na de winter."

Toch zijn er grote zorgen. Want hoe krijgen ze de duizenden deeltjes plastic en zonnepaneel weer uit hun weiland? "We weten echt nog niet hoe we dit schoon moeten maken. We zullen de weilanden moeten gaan inspecteren en moeten uitrapen. Maar die klus is niet zomaar geklaard, dat gaat waarschijnlijk weken duren. Dat kost veel tijd en geld. En tot die tijd moeten de koeien noodgedwongen binnenblijven." Joris en Anita hebben al eens een soortgelijke situatie meegemaakt. "In 1999 is er hier een straaljager neergestort. Toen zijn vijftig militairen drie dagen lang bezig geweest om de weilanden uit te kammen en schoon te maken. Ik hoop dat we nu hulp zullen gaan krijgen van Axell Logistics, maar we hebben nog niets van het bedrijf gehoord."Daar komen nog de zorgen bij of de voedselveiligheid door de brand in gevaar is gebracht. Joris legt uit: "Je weet niet wat voor eisen Campina gaat stellen. In het slechtste geval kan het zijn dat ze onze melk straks misschien niet meer af willen nemen."

Deel dit topic

Reacties

+5
Albert Altena
Het tweede asbest!!!!
Braboboer
Paar jaar geleden bij die brand bij de houtzagerij in Friesland ook vele hectares gras bezaaid met zonnepaneel scherven.

Weet iemand hoe dat afgelopen is voor de boeren?

En hoe zit het verskering technisch?
+2
Putjeschepperr
@Braboboer dat is nou juist een groot probleem want wie gaat dat vergoeden?
dat is nl niet geregeld in de verzekering. Onze tussenpersoon was er bij betrokken bij brand van houthandel in friesland.heb hem de laatste keer niet naar gevraagd.maar de verzekerings speelde elkaar de bal toe.ik bedoel de kosten van glas in het land.gooi maar eens een auto ruit in een half jaar later vindt je nog glas.
+1
de hoef
En hoe is het met meelezer 10
+2
weurding
@de hoef pietje puk
+2
matt
@de hoef zit er net ver genoeg 4,5 kilometer vanaf.en de wind heeft gunstig gestaan voor hem denk ik.
Raben
Afgelopen week een kapot zonnepaneel van me land gehaald , die worden dus ook al gedumpt vanwege de koste blijkbaar
+1
Leo,s vriend
@Raben Hier kan je ze gewoon gratis inleveren bij afvalbrengpunt van gemeente.
bio boer
@Raben mensen dumpen hier alles in de berm van snoeihout tot asbest terweil veel gratis kunt inleveren bij de milieustraat 🤷‍♂️ terweil ze die hier in de regio willen sluiten ze willen het samen voegen moeten mensen straks 20 km rijden dus de dumpingen zullen wel meer worden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ongeluk , zwarte rook , koeien , campina , voedselveiligheid , weiland , stallen , gevaarlijk , zonnepanelen en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0