NVWA grijpt in bij transportcentrum kalfjes na zien van beelden verborgen camera


Quote:
Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord slaat opnieuw alarm over misstanden die ze ziet in de vee-industrie, nu speciaal over de transporten van (melk)koeien en kalveren. Ze heeft filmpjes op de eigen site gepubliceerd die naar eigen zeggen met een verborgen camera zijn gemaakt - drie dit jaar, één eind vorig jaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ondernam intussen al actie, liet ze in een reactie weten.

Deel dit topic

Reacties

+4
weurding
Als het echt zo is, aanpakken!
+1
Deutzrijder
@weurding
Laten we ook eens kijken hoe de ME met mensen omgaan.
+2
weurding
@Deutzrijder Dat is aandacht afleiden van onderwerp, ken ik er nog wel een paar
+3
bio boer
Ze leren het ook nooit je weet toch onderhand wel toch dat dit soort dingen worden gedaan zou ze ook sieren als ze beelden laten zien waar het wel goed gaat warom de mensen elkaar er niet op aanspreken 🤷‍♂️
+4
cjw73
@bio boer gemakkelijk praten. Dat volk heeft nog nooit een koe vast gehouden of geladen. Heb er even na gekeken, weinig bijzonders te zien. Ja een koe die plat in de vrachtwagen ligt en niet meer overeind kan komen. Maar de praktijk is ze zal er toch uit moeten.
LeoT
@cjw73 weinig bijzonders te zien.
??????????????????????????????????
Meen je dat serieus?
+3
cjw73
@LeoT even een nieuw account aan gemaakt om reacties uit te lokken?
Willem123
@cjw73 volgens mij hebben we hier met ARNOLD 1988 te maken
cjw73
@Willem123 denk het niet.
+3
bio boer
@cjw73 dan gebruik ik toch echt andere stadaarden dan jou
Hoe ze in die koeien omraggen en schreeuwen tegen de kop aan slaan hier doen we het met rust en kalmte is stokje hoog uit voor wat voor de begeleiding lopen ze zo rustig zelf de kar op nu hebben zij wel temaken met alle soorten koeien heb ook wel koeien gekocht dacht tsjonge jonge wat heeft dat vee van die boer kronkel in de kop
+1
LeoT
@bio boer koe lijkt altijd op boer
+6
mlkvhoudr
@LeoT vandaar mijn laagproductieve veestapel, isdat ook weer verklaard......
+4
demelkboer
@mlkvhoudr daarom worden mij koeien steeds ronder 😅
+3
bio boer
@bio boer wat ik op die filpjes zie is gebrek aan geduld het moet allemaal snel snel ga je niet snel genoeg priken we je of treken je mee
cjw73
@bio boer dan zal je wel rustige koeien hebben, dat zeggen ze hier ook altijd. Maar heb 15 jaar bij ab gezeten en in het verleden zelf ook veel vee geladen, nou dan leer je wel anders. Die koeien lijken mij er niet in de willen en als ze dan als koppel op je af komen blijven echt niet staan voor jou hoor.
+1
grös
@cjw73
Klauwbekappen is ook wel een ding, maar in dat filmpje hooivorken ? Gaat hier nooit gebeuren, levensgevaarlijk, ook voor collega's. Als een veehandelaar of klauwbekapper hier onnozel doet dan hoeft ie ook niet weer te komen, gaat ook echt niet altijd vanzelf maar een beetje geduld moeten ze wel hebben. De situatie maakt natuurlijk ook wel verschil, sinds de laadplek hier is verandert lopen ze ook veel makkelijker de klep op.
cjw73
@grös de hooivork wordt hier ook niet gebruikt voor dat soort werk. En de paar koeien die hier jaarlijks weg gaan breng ik gewoon aan het halster tot op de laadklep.
+1
Putjeschepperr
@bio boer jij praat over de koeien in de thuissituatie. Vee onderweg is sowieso al gestrest is heel anders dan thuis.int verleden wel geholpen in de varkens te laden dat moet je meegemaakt hebben wil je er over mee kunnen praten.
+1
bio boer
@Putjeschepperr varkens zijn rotbeesten om teverplaatsen is mij wel vertelt zelf geen kaas gegeten van varkens was keer op valantie waar varkens bedrijf naast lag werd om 1 uur varken geladen wat werd er geschreeuw op die varkens en die varken maar gillen dacht nog is ook goede reclame zo naast een camping 🙈
bio boer
@Putjeschepperr we slepen trouwens heel wat met het vee op de wagen met 3 locaties zijn er beesten bij die al 3x op de wagen zijn geweest voor ze melkgeven
cjw73
@bio boer was hier voorheen ook zo en dan willen ze veel beter op de kar lopen. Ze komen er bij mij maar 1 keer in.
+1
Fred4130
@bio boer precies, heb hier ook enkele jaren na mijn melkkoeien tijd guste koeien afgemest op de grupstal, veelal afkomstig uit ligboxstallen , maar wat een verschil in gedrag of je ze van de ene boer had of van de ander. Heb hier lamzakken gehad die volgens mij bij het minste of geringste op hun donder kregen , niet te hanteren op stal als je ze al op stal kreeg, schoppen en stoten als je er voor of achter langs liep , er tussen stappen al helemaal een aanslag op jezelf was en van een andere boer koeien gehad waar je mee kon lezen en schrijven en ze om de nek kon hangen , maakte niet uit. Het gedrag van vee staat en valt met hoe de boer ermee omgaat. Ik wilde ze op gegeven moment van een aantal boeren uit de omgeving niet meer hebben in elk geval. Dus op verzamelplaatsen of veemarkten zal het ook wel eens misgaan, al is het uiteraard altijd fout om er op los te slaan of wat ook, maar kan me soms best voorstellen met onhandelbaar vee, dat je eens door het lint gaat.
bio boer
@Fred4130 vorig jaar nog 4 droge koeien gekocht jaar gemolken vond ze gevaarlijk zijn gust gebleven vet op de kar gedaan er loopt nog 1 van

Zo lang je niks van ze moet gaat goed durfde 1 sowiso niet van voor tebenaderen dan greeg ik buik volgens mij
grös
@bio boer
ZZP-er hier moest ook melken bij een (bio) bedrijf, koeien met hoorns, hij moest de koeien daar met de ogen opjagen, handen op de rug want zelfs zwaaien was al uit den boze 😬 Als het werkt prima, maar denk dat ik hier dan hele lange dagen ga maken.
bio boer
@grös hier mogen de handel wel bruiken worden maar zeg tegen de mede werker wel dat de boxen krabber is om boxen uit tekraben niet om koeien op de rug te teslaan als ze overeind moeten 😁
cjw73
@bio boer ik heb vorig jaar ook eens een ab vakwerker een waarschuwing gegeven. Gewoon gezegd doe eens wat rustiger.
grös
@bio boer
Koeien ophalen kan ook heel rustig.
Groepen klauwbekappen is lastiger, een enkele wandelt er zo, maar die paar laatste koeien. Maar in de Vink bekapbeugelbox lopen ze dan wel altijd weer zo in..
+1
Porky
@cjw73 hadden ze m niet moeten laden, een koe die " gezond" en rad van been geladen word komt er ook weer rad af en mocht de koe gevallen zijn komt ie ook weer vlot overeind als ie gezond is, dit soort vee moet je niet willen opladen, al zijn er altijd figuren die het " wagen" en hopen dat t goed gaat, dan ook niet janken als het mis gaat.
LeoT
melkveebedrijf.nl/veevoer-melkvee/weidegang/…

Afgelopen jaar is het percentage van weidende boeren gestegen naar 84 procent, zo blijkt uit een analyse van Duurzame Zuivelketen. Weidegang draagt in belangrijke mate bij aan een positief imago van de melkveesector

Blij in de wei
Shocktherapie in de stallen
Jaap40
@LeoT deels waar.
Maar 'shocktherapie' in de stallen is belachelijke opmerking. Ja, het is zo dat er nog steeds koeien in verouderde stallen lopen, die willen daar nu met beter weer graag uit ja. Zeg dan dat de stal omstandigheden verbeterd moeten worden. Bovendien staat elke koe in Nederland driekwart van de tijd binnen.
U wilt stallen met 'verkeerde' omstandigheden verbieden?
LeoT
Jaap40
@LeoT u pleit voor mdv normen? Maatlat duurzame stallen? Dan voldoen de meeste stallen in Nederland niet aan de 'norm'
LeoT
@Jaap40 Minstens MDV niveau
+2
cjw73
@LeoT wat is daar beter aan voor het vee? Alleen de subsidie voor de boer volgens mij.
+1
Jaap40
@LeoT dan kan er nogal wat gesloopt worden.
Focus op dierenwelzijn in de stallen is voor de sector wel een belangrijk item. Belangrijker dan weidegang. Weidegang is meer een politieke ideologische wensgedachte.
Porky
@LeoT ik kom bij boeren waar de koeien er zelf niet eens uit willen, zowel oudere als moderne stallen, terwijl de deur open staat
grös
@Jaap40
Onze stal is 45 jaar oud, maar sommige koeien willen er nog steeds niet uit, als je een kalf/pink leert weiden dan wil ie met mooi weer bij iedere stal er graag uit!
+2
labella
Quote Reactie van @grös:
Onze stal is 45 jaar oud, maar sommige koeien willen er nog steeds niet uit,

Dan heb je wel oude koeien!😉
Jaap40
@LeoT weidegang kan voor imago wel goed zijn maar niet voor iedere koe is weidegang beter.
+1
Hans van Bergen
@Jaap40 Voor welke koe is het, volgens jouw dan, beter om altijd binnen te blijven?
+1
Jaap40
@Hans van Bergen koeien die als pink geen weidegang hebben gehad. En dat zijn er nogal wat.
Hoog productieve koeien gedijen binnen beter dan buiten. Geef ze de vrije keus, dan zul je zien dat er veel, de meeste, koeien binnen blijven.
Verder ben ik van mening dat de keus bij de ondernemer moet liggen. Niet iedereen past weidegang. Het 1 is niet beter dan het ander.
+1
Boerma
@Jaap40 hier hebben ze altijd een keuze, maar (bijna) alle koeien gaan wel een paar uur naar buiten.
Maar dan zal het hier in de stal wel slecht zijn zullen ze dan zeggen
Jaap40
@Boerma de voorstander van weidegang zal voorstellen 'op stal geen voer aan het voerhek' ... blijven ze wel buiten. Met productie verlies als gevolg. Geen voer aan voerhek is gewoon koeien sarren/ pesten.
MJvW
@Jaap40 andersom gebeurt vaker denk ik.. koe paar uurtjes naar buiten jagen op een kale wei voor de premie
Boerma
@Jaap40 voeren altijd smorgens. 1 uur later naar buiten
grös
@Jaap40
Ben 5 jaar terug na 15 jaar opstallen weer begonnen met weiden, sommige koeien wennen er gauw aan, sommige langzaam en sommige nooit. Maar die als kalf/pink dag&nacht weidegang hebben gehad die kunnen altijd wel weiden. Hier hebben ze vrije keus, op de eerste weidedag, zaterdag lagen die beesten dag en nacht buiten, ze wilden niet meer naar binnen. En gister 1 regenbui en alles stond weer binnen.
+1
Jaap40
@grös regels rond weidegang zijn strak en bindend. Dat werkt niet. Geef de koe de vrije keuze. Vrije keuze is vwb imago en beeldvorming zeker een pluspunt.
grös
@Jaap40
Mee eens, er is wel elektronische weidegangregistratie d.m.v. poortjes, echter niemand heeft dat, bij mij lopen ze ook constant in en uit, hoe wil je anders robotmelken. En aan zo'n systeem ben ik toch gauw 2 jaar weidepremie kwijt, dus dan mag Campina dat ding betalen anders weidt ik wel zonder premie.
Ze kunnen het trouwens ook in de melk zien of er geweid word. Misschien iets met meer omega 3-vetzuren, CLA, het fijne weet ik er ook niet van.
+1
bio boer
@grös klopt maar als je vers gras op stal voert heeft zelfde effect
+1
bio boer
@Jaap40 je mag ook weiden zonder weidemelk toeslag
Jaap40
@bio boer dan zou ik sowieso niet meer weiden
Hans van Bergen
Jaap40
grös
@Jaap40
Met weiden hoef je de mest niet uit te rijden en het gras niet in te kuilen. . Voor de klauwen is het ook beter, is mijn ervaring. Maar je moet met jongvee beginnen, oudere koeien begonnen te grazen hier soms binnen een paar minuten, en een ander stond maar wat bij het hek te koeien.
LeoT
schippers.nl/rundvee/dwangmiddelen/…

Voor als je vee dient op te drijven hebben we verschillende (elektronische) veedrijvers, ook wel veeprikker genoemd, in het assortiment. Met een veedrijver / veeprikker kun je op een gemakkelijke en diervriendelijke manier je vee opdrijven.
Albert Altena
@LeoT Vertel ons even hoe jij het altijd doet.?
+3
Kars
@LeoT koe met kalfziekte die heeft soms net prik nodig om wel overeind te komen.
Dan kun je de deugkneus uithangen. Maar bij jouw ligt die koe aan de straat eind vd week en bij mij geeft ie melk
Kars
@Kars trouwens ik heb wel prikker. Alleen hijs defect al tijdje. Kun je nagaan hoe weinig ik hem nodig heb.
arie.j
Quote Reactie van @LeoT:
Voor als je vee dient op te drijven hebben we verschillende (elektronische) veedrijvers, ook wel veeprikker genoemd, in het assortiment. Met een veedrijver / veeprikker kun je op een gemakkelijke en diervriendelijke manier je vee opdrijven.

Alleen toegestaan bij volwassen dieren naar ik dacht.
Overigens moeten er dan nog maatregelen genomen zijn waardoor het beest de gewenste richting gaat en niet dwars wegschiet.
LeoT
@arie.j kalveren ook?
arie.j
Quote Reactie van @LeoT:
@arie.j kalveren ook?

Je schreef diervriendelijk: Maar daar is niet ieder zomaar van overtuigd
zie:nos.nl/artikel/…
Het heeft veelal met een soort onmacht te maken om dieren in beweginging te krijgen.
En ze zijn te zwaar om vierkant op te beuren
En ja het mag officieel alleen bij volwassen dieren lees ik
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/….
LeoT
arie.j
@LeoT Dat is een reclame verhaal van de verkoper.
Maar kan jij uitleggen wat er diervriendelijk aan is?
Het is gewoon een noodmaatregel
LeoT

(klik om te vergroten)

Albert Altena
@arie.j Arie. laat je toch niet jennen door iemand die nog nooit een dier van dichtbij gezien heeft. Laat staan mee gewerkt.
LeoT
@Albert Altena schipperen tussen twee uitersten
Schippers en lto

(klik om te vergroten)

+3
Melkboer16
Tja, als je 3 weken met een verborgen camera filmt dan zal er overal wel wat zijn.
Zet je dat van 4 of 5 plekken in een filmpje van 5 minuten achter elkaar en je wil de veehouderij zwart maken dan lukt dat.
Vanmorgen zelf ook 2 koeien met gebreken afgevoerd en ook de prikker ff gebruikt maar lopen er zo in.
Als er een filmpje van gemaakt was en dezelfde mevrouwtje had het ingesproken dan was het ook dramatisch.
Het gaat nog wat worden als men ziet hoe ik ratten om zeep help als ik ze gevangen heb😂😂
Jannus
@Melkboer16 snap niet hoe men er binnen komt om camera's te plaatsen
+3
cjw73
@Jannus inbreken noemen ze dat.
+1
Jannus
@cjw73 hoor dat er ook camera's zijn geplaatst voor wolven die prooi verscheuren, zet die beelden er ook maar bij dan zien de kleuters ook eens wat dat is
+2
bio boer
@Melkboer16 ik heb niet eens veeprikker 🤷‍♂️ nadeel van makke koeien is dat ik de vaarzen halemaal met de rug de robot moet in duwen heb eens wilde vaarsen van ander gehad die rende zo de robot in om ze banger zijn voor mij dan de robot 😅
Natuurlijk geeft het raarder beeld dat je 3 weken beelden verzameld
Toch zaten er beelden bij waar van ik dacht van lijkt wel dat ze de zelf beheersing verloren en standaard met veeprikker rondlopen bij kalveren en koeien lijkt mij ook niet nodig het zou mooi zijn als ze al het beeld materiaal online zetten de politie kan er soms ook wat van met de knuppels lijkt ook of ze de zelfbeheersing zijn verloren
cjw73
@bio boer veeprikker heb ik ook niet . Maar toch zijn ze gewoon legaal te koop en toegestaan om te gebruiken.
+2
Bennie Stevelink
@cjw73 als een dierenarts komt helpen bij een verlossing heeft hij altijd een veeprikker bij zich. Een koe moet direct na het kalven weer staan en reageert op dat moment alleen op een veeprikker.
Melkboer16
@Bennie Stevelink mijn veeprikker is jaren zoek geweest en sinds één halfjaartje heb ik hem weer in gebruik bij noodgevallen.
Heb er inmiddels al een koe mee gered die het anders opgegeven had.
+3
cjw73
@Bennie Stevelink nou hier echt niet. En zou ook niet weten waarom een koe direct weer moet staan. Leg het kalf ervoor en dan laat ik haar rustig haar gaan gang.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Een koe moet direct na het kalven weer staan

waarom?
Zeker als de veearts is geweest is er wel wat gebeurt. Beter geef je een pijnstiller en vitamine E.
Willem123
@Noorderling bent u wel boer ?
Noorderling
@Willem123
voor het melken schijnt het wel makkelijk te zijn als ze staan, voor zover ik er verstand van heb 😉
Of de oplossing nu een prikker is als ze net na kalven zelf niet willen staan vraag ik me wel af.
Maar goed, adrenaline helpt ook voor melk laten schieten en nageboorte af laten komen...
Kun je geen oxy tegenaan spuiten.
-Jan-
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Een koe moet direct na het kalven weer staan

Hier kijken we het aan en wanneer ze erg doorwerkt op de nageboorte wat ze soms doen na een zware bevalling dan jagen we haar op anders gaat ze vanzelf wel staan
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
@cjw73 als een dierenarts komt helpen bij een verlossing heeft hij altijd een veeprikker bij zich. Een koe moet direct na het kalven weer staan en reageert op dat moment alleen op een veeprikker

Tja, dat is dan typisch een noodzakelijk iets.
Zelf heb destijds o.m. aardig wat chemokuren gehad i.v.m. ziekte
Dat is ook verre van prettig.
Maar het leven is niet altijd een lolletje. Zowel van mens als beest.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Zelf heb destijds o.m. aardig wat chemokuren gehad i.v.m. ziekte

Gaat het nu weer goed met je?
+2
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Gaat het nu weer goed met je?

al weer goed 12 jaar geleden, gelukkig helemaal genezen zonder verdere gevolgen
kanniewaarzijn
@arie.j Fijn om te horen.
+1
de jonge
@Bennie Stevelink heb hier de veearts nog nooit een veeprikker zien gebruiken na een verlossing. Dus doe nu niet of het de standaard is
Jannus
@de jonge ik heb er geen 1 en ook nooit gehad
bio boer
@cjw73 ja veearts heeft wel eens bij mij gebruikt om de koe niet wilde staan
cjw73
@bio boer wel eens voor afkalven, om haar weer overeind te krijgen bij een draaiing in de baarmoeder.
+2
Boertje25
@bio boerhier in de omgeving word ie vooral gebruikt om de ''dekrammen'' sochtends uit huis te jagen die op de dochters/ stagaires af zijn gekomen
+5
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
a veearts heeft wel eens bij mij gebruikt om de koe niet wilde staa

En toen de veearts jou "prikte" stond de koe toen op uit medelijden met jou? 😁
Leo,s vriend
@bio boer Hier in 30 jaar 2 keer gehad dat een uitgegleden koe ,na in strohok gelegd te hebben, na alle behandeling en rechtop zetten simpelweg niet wilde opstaan, elke dag optillen, en dan stond en liep ze een uurtje, dus geen beschadiging. Veearts dacht dat het wel eens tussen de oren kon zitten, bang om weer uit te glijden, en idd met prikker gemotiveerd, en sindsdien stond koe weer gewoon op. bizar, maar wat was ik blij.
+1
bio boer
@Leo,s vriend daar kun je super blij van worden dat probleem koe weer staat 😄 heb ook wel eens eigenwijze koe gehad die het vertikte maar het bleek dat die niks mankeerde gewoon geen zin stak mij de gek aan
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
nadeel van makke koeien is dat ik de vaarzen halemaal met de rug de robot moet in duwen heb eens wilde vaarsen van ander gehad die rende zo de robot in om ze banger zijn voor mij dan de robot

Angstige dieren is nooit goed, komt ergens vandaan.
Maar goede hekken maakt een wereld van verschil.
Als je ze de ruimte niet geeft, pakken ze die ook niet.

Als je ziet dat men koeien weet te handelen in feedlots en limousine koeien, dan moet dat met onze melkkoeien toch een eitje zijn?
Goed draaiende hekken, fuik maken en in een bocht laden of vast laten lopen.
mlkvhoudr
@Noorderling ik had gisteren klauwbekappen en ons systeem om dat zo stressvrij te doen (ook voor mij) is heel veel hekken plaatsen, hekken verslepen, procollen opvolgen van de klauwbekappers, ik blijf echter met 1 probleem zitten en dat is dat het 98 procent probleemloos gaat, maar 100 procent lukt nooit, of je moet nog meer hekken er naar toe gaan slepen dat er helemaal geen ruimte meer is voor de dames om te draaien, maar sommige koeien kan ik niet in mijn eentje in het vanghok krijgen, die draaien dan net zo lang tot ze met de kop naar me toe staan dan gaat de kop omlaag en kan ik doen en laten wat ik wil maar die dame gaat dan of dwars door me heen of ik moet aan de kant maar zo n koe moet je eigenlijk gelijk daarna met een paar man rustig naar het vanghok brengen, en niet in je eentje gaan strijden want die dame blijft door je heen beuken
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
die draaien dan net zo lang tot ze met de kop naar me toe staan dan gaat de kop omlaag en kan ik doen en laten wat ik wil maar die dame gaat dan of dwars door me heen of ik moet aan de kant maar zo n koe moet je eigenlijk gelijk daarna met een paar man rustig naar het vanghok brengen, en niet in je eentje gaan strijden want die dame blijft door je heen beuken

je zondert een dier af van de rest, in groepjes van 3 lopen ze zo mee.
heb het ook nog niet 100punten, hebook wel van zulke koeien met kuddegedrag. Lekker laten lopen en op het einde lopen ze er zo in als de ruimtes kleiner gemaakt wordt en grootste deel van de groep weg is.

Hier hebben ze nu een afstandbediening voor de box, laten ze koe los als de volgende er aan komt. Lopen ze zo achter elkaar aan in plaats van dat je moet drukken of jagen. Box staat ook in een hoek waardoor ze geen ruimte hebben en doorlopen in plaats van gaan draaien op een 3 of 4 meters breed pad en jij inderdaad het obstakel bent.
T60401
@Noorderling Allemaal mooie verhalen laats een koe die liep zo de bekapbox in. maar bleef met de kop voor het vastzethekje staan. Kreeg de ketting of beugel achter de koe niet dicht. Kon doen wat ik wou stond gewoon in de parkeerstand. met de lier en ketting er achter door bleef gewoon staan. lier was niet sterker. koe liep ook niet weg. Op het laats halster aan en via een grote hefboom er ingetrokken.
mlkvhoudr
@Noorderling behalve dus als die draaier de 1e is dan staan 3 koeien je aan te kijken😉😁
j h p
Ik weet niet hoe het bij de rest is, maar als ik de kalveren van de eenling box naar een groot stro hok doe huppelen ze er ook niet naar toe.
Hier de koeien heel erg mak, als ze iets niet willen duwen ze mij aan de kant, pak dan maar een hek erbij en anders aan halster met touw.
+1
hoest
@j h p die kalveren huppelen hier meestal sneller dan ik kan. Alleen het eerste stukje moet ik ze even duwen als ze eenmaal buiten zijn is het rennen om ze bij te houden
+1
j h p
@hoest Dat doen ze hier ook wel de hele verkeerde kant op, maar nooit zo het stro hok in. 😂
grös
@j h p
Ik zet de eenlingbox meestal met de heftruck voor het groepshok, hekje los..
LeoT
Wakker dier is blij met alle reacties👌
+3
j h p
@LeoT 'T is wat in die grote steden, ieder paar dagen wel wat dood geschoten, aan het mes gerijgd, in elkaar geslagen, verkracht, om de zoveel tijd een buurman/vrouw die al een paar weken dood in huis ligt en noem maar op, maar nee de veeindustrie moet onder het vergrootglas.
Wat zou Wakker Dier van deze reactie vinden.
LeoT
@j h p zinloos
+1
j h p
@LeoT goh, echt?
+3
cjw73
@LeoT maar eens wat filmen in de oostvaarder plassen kunnen je ook uren dierenleed filmen iedere dag.
+1
demelkboer
Ik heb wel eens een bollige koe die zo opdringerig is dat je hem een tik met een boxenkrabber moet geven. Voor eigen veiligheid. Gevolg is meestal een kapotte boxenkrabber en een koe die zich nergens wat van aan trekt.

Ik smeer nu vaak stront aan de snuit van zo'n koe. Dat geeft je iig even 2 a 3 minuten rust 😆
+2
bio boer
Meschien dat de vee rijders over moeten op bamboe stokjes als je daar keer te hard mee slaat zijn ze stuk 🤭
+1
Kars
@bio boer jij lacht er maar mee. Ga jij maar is stieren laden die je niet kent. Op me werk de ene of de andere rond rose stieren was dag en nacht verschil. De ene renden de klep op de andere ronde verrekten de klep op te gaan. Nou succes met je geleuter zonder prikker. Ga er maar 70 laden op combi.
+1
Noorderling
@Kars
net of een prikker helpt als ze wild worden en daarmee rustig krijgt.
Kleppen zijn en blijven gevaarlijk.

Zou geen feedlot meer bestaan als het daadwerkelijk zo moest om te prutsen met grote aantallen.
Zorgen dat ze niet kunnen draaien tot ze in de trailer staan hoeft niet perse moeilijk en duur te zijn. Paar palen en platen, goede hekken en kunt er wel wat van maken. Zeker als het terugkomend werk is op vleesveebedrijven en verzamelcentra. Zou het zelf ook overwegen bij nieuwbouw, zet ze klaar en red de veerijder zich er alleen wel mee in plaats van een hoop stress voor jezelf, de koeien die weg gaan en vooral die blijven.

Ook ideaal voor bekappen of iets dergelijks, gebeuren ook te vaak ongelukken mee.


ritchie-d.co.uk/wp-content/uploads/…
+2
Kars
@Noorderling hoeveel ervaring heb jij met rose stieren laden?
Als er 8 per keer per compartiment op de wagen moeten en de voorste staat dwars. Dan is prikker toch uitkomst. Je moet ze alle 8 tegelijk erop drijven anders draaien de voorste zich om en luk het niet.
+1
cjw73
@Kars is met vleesvee net zo. Dat moet eigenlijk in 1 keer raak wezen, want als er 1 weer uit komt, gaat alles er weer uit. En dan zijn ze er bijna niet weer in te krijgen.
+1
Noorderling
@Kars
daarom moet je een ronde ruimte hebben met een hek en hevel die vast slaat zodat deze niet terug kan draaien. Daarna een afgesloten gang in een bocht, koeien lopen in een bocht altijd door. Liefst rechtsom geloof ik, ruimte die je geeft pakken ze je af.

Beetje eigenaardige van Nederlanders is dat we denken dat we het altijd wel beter weten.
Maar als men in het buitenland wilde koeien weet te handelen welke jaarrond op de prairie lopen, of duizenden stieren in feedlots. Wie is er dan gek dat we met veeprikkers die dieren in de stress jagen met alle risico's van dien?

Een poot achteruit en je loopt zelf kreupel, als het meezit. Dat gaat met koeien net zo soms, met goede hekken geef je geen ruimte, pakken ze geen ruimte, blijven dieren rustig, je blijft zelf rustig en kunt daarna en een dag later ook nog wat met zon dier beginnen.
+1
grös
@Noorderling
In de nieuwe slachterij in Leeuwarden was er ook een Amerikaanse geweest om die hele wandelgang te adviseren, heb het zelf gezien werkte redelijk goed, ook allemaal bochten waar ze het einde van de gang niet konden zien. Hier loopt een koe ook nooit rechtstreeks de klep op, die ziet ie pas als ie al buiten staat, en dan is het nog een paar meter, nog niet perfect meer gaat al redelijk makkelijk.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Liefst rechtsom geloof ik,

Linksom zit de pens in de weg ooit.
+1
bio boer
@Noorderling klauwbekap box verkeerd om werkt ook koeien bij langs laten lopen dan omdraaien de boks in
+2
Hans van Bergen
Er is een categorie koeien die niet naar de noodslager kunnen, die niet behandeld kunnen worden EN die niet naar een gewoon slachthuis kunnen. En die komen in dit circuit terecht om naar Belgie te gaan. Schande vind iedereen maar en stuurt de koeien wel mee. Vroeger gingen die met de trailer naar een gewoon slachthuis, werden in de kar geschoten en naar binnen gesleept. Dat mag allemaal niet meer......
+1
kanniewaarzijn
@Hans van Bergen Lang alle verandering is geen verbetering!
manneke
@Hans van Bergen komt ook mede door kalf ok cdm etc. Elke dode koe kalf geeft minpunten.
ooit is het dan punten technisch gezien beter om ze mee naar België te doen financiëel word je er weinig wijzer van. Probleem is dat die maar een x per week weg gaan dus daar word t meestal niet beter van. Ook wij hebben af en toe zon koe maar probeer ze toch naar vion te krijgen naar belgie is toch wel een hele reis voor de koe
Kars
@manneke ken er die 2 combinaties koeien haalt tegen franse grens elke week. Gaan naar Tilburg.
+2
Weidezicht
@Kars bij ons gingen de varkens naar italie. Zo is er altijd iets te vinden wat erger is, of wat omstandigheden vergoeilijkt. Ik snap jouw punt wat betreft bijvoorbeeld stieren laden enz. Bij ons kwamen vroeger 2 broers varkens halen. De ene was een stresskip, en het laden was dan ook altijd gedoe, de ander was de rust zelve, en dan ging het laden ook vlotjes. Zelfde met schapen. Vette koeien ben ikzelf bijna nooit bij, altijd s nachts, en is maar af en toe, ennhooguit 2 tegelijk. Heb video stuk gekeken en ik zie dingen, zoals die plastic borden en zwabbers, daar is niks mis mee. Maar zie ook dingen die eigenlijk niet of helemaal niet kunnen. En dat moeten we niet proberen recht te praten, simpelweg omdat dat niet lukt. Mensen zien deze beelden, en trekken daar volgas conclusies uit. Zie ook wel erg wrak vee, en deze beelden, zouden ons moeten steunen om voor elkaar te krijgen dat noodslachplaatsen of op lokatie weer mogelijk/makkelijker wordt. Bij ons zat vroeger noodslachtplaats in de buurt, dan was de stap veel sneller gemaakt, bracht altijd nog netjes geld. Dus niet dagenlang tegen beter weten doortobben, maar netjes in de kar, en geen gehijs, gesleep enz. Stug volhouden dat wat je ziet op de video allemaal doodnormaal is en niet anders kan en dat de burger niet moet zeuren, maar dat is een onhoudbaar standpunt. Had trouwens wel het idee dat er geluid is toegevoegd aan de video, je hoorde stokslagen, die je qua geluid nog niet met een zweep geproduceerd krijgt.
LeoT
@Weidezicht (stroom)prikkebord
+1
Weidezicht
@LeoT nou, u staat er volgens mij helemaal eenzijdig in, zoals tjeerd en wakker dier. Of je bent gladiool e.d. met weer een nieuwe nickname en houdt je dus van beetje stoken. Bij echt vee laden of onwillige koe de melkput in, moet je wel erns steviger handelen dan wat een burger zou willen. Echter die burger geeft zijn kat ook een schop als die krabt, of een ruk aan de hondenriem als die niet luistert.
Willem123
@Weidezicht niet meer reageren op Leo T / arnold 1988
marcsterreborn
@Willem123 we gaan gewoon alles met de mantel der liefde bedekken. .
Willem123
@Weidezicht Onruststoker
Willem123
+1
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
r is een categorie koeien die niet naar de noodslager kunnen, die niet behandeld kunnen worden EN die niet naar een gewoon slachthuis kunnen. En die komen in dit circuit terecht om naar Belgie te gaan. Schande vind iedereen maar en stuurt de koeien wel mee. Vroeger gingen die met de trailer naar een gewoon slachthuis, werden in de kar geschoten en naar binnen gesleept. Dat mag allemaal niet meer

Tja en zo dumpt de maatschappij goed vlees bij de afvalverwerker.
Gewoon je verstand gebruiken zou betekenen:
Schieten (of andere manier van doden) op het bedrijf, dan vervoer naar slachterij, daar keuren en vervolgens verwerken, desnoods tot honden en katten voer.(als ze tenminste niet vol zitten met medicijnresten)
Jaap40
@arie.j dieren met medicijnen nog in wachttijd worden helemaal niet voor slacht aangeboden, dus medicijnen resten kan helemaal niet
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
@arie.j dieren met medicijnen nog in wachttijd worden helemaal niet voor slacht aangeboden, dus medicijnen resten kan helemaal niet

Nee, normaliter niet, maar er zal als het goed is gekeurd moeten worden.
Een enkele boer vergist zich wel eens , en niet elke koe is hetzelfde wat betreft uitscheidings duur.
Dat laatste is bij mensen ook zo,daarom o.m. is er tegenwoordig een genetisch paspoort
cs-agrar
Het is iig bewezen dat iemand ongevraagd filmt en stallen betreed om te filmpen cq camera's op te hangen..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's speciaal , melk , kalveren , kalfjes , nvwa en camera geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
130
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
6.754