Afkapgrens van 25 kilometer voor stikstofneerslag blijft overeind

Het berekenen van de stikstofneerslag tot grens van 25 kilometer via het rekenmodel Aerius is aanvaardbaar, heeft de hoogste bestuursrechter (Raad van State) woensdag bepaald in een tussenuitspraak over de doortrekking van de A15 tussen Arnhem en Nijmegen. Vergunningverlening voor projecten verder dan 25 kilometer van een beschermd natuurgebied blijft dus mogelijk.

De uitspraak is verrassend. Veel analisten en stikstofkenners voorspelden dat de 25 km-afkapgrens onderuit zou gaan, onder meer vanwege een kritisch rapport over de onderbouwing. Zo zou de 25-kilometer-grens volstrekt willekeurig zijn gekozen.

Dat vindt de hoogste bestuursrechter niet. Om te berekenen hoeveel stikstof van een individueel project neerkomt op beschermde natuur wordt gebruikgemaakt van de AERIUS Calculator. Het SRM2+-model (25 km afkapgrens) dat de minister gebruikte voor het tracébesluit voor de A15 uit 2021 is volgens de rechtbank gebaseerd op de ‘beste wetenschappelijke kennis’. De bezwaren tegen dit model heeft de minister onder verwijzing naar rapporten van het RIVM en TNO overtuigend weerlegd, aldus de Raad van State.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
De bouw kan door:

Bouwers van wegen en woningen kunnen hun hart ophalen. De Raad van State zet geen streep door de stikstofberekeningen voor de uitbreiding en verbinding van de A15 en A12 tussen Arnhem en Nijmegen. Dat heeft de hoogste bestuursrechter vandaag bekend gemaakt.

ad.nl/binnenland/…
Twentsch Land
Beetje agrarisch stikstof er bij en klaar is kees.


@Grasbaal
+1
John Spithoven
Dit is een heel bijzondere uitspraak, je zou bijna zeggen politiek gestuurd, maar dat gebeurt niet in Nederland.

Ook staat deze uitspraak haaks op de uitspraak 29 mei 19.

En om nu te zeggen dat volgens de best beschikbare wetenschappelijke kennis deze drempel waarde is geoorloofd en daarbij TNO aanhaalt, neem dan als overheid en raad van state ook het gehele rapport over. Dan hoeven wij geen bodemprocedure op te starten en zijn de PAS knelgevallen gered.
Kars
Dus iets wat wetenschappelijk ruk is wordt goed gevonden, want we hebben niks beters op het moment. Rutte gisteravond tijd genoeg gehad in ziekenbed om met RVS te bellen om hem niet verder in het nauw te drijven
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
Dus iets wat wetenschappelijk ruk is wordt goed gevonden, want we hebben niks beters op het moment.

Behalve als het om stalvloeren gaat, want dan kan de "recht"er daar niet mee leven omdat niet 100% zeker is dat ze doen wat ze doen moeten. Terwijl we ook daar "niets beters" hebben.
Wie weet het
@John Spithoven het is net of je het jammer vindt
+4
John Spithoven
@Wie weet het Ik vind het niet jammer, ik vind deze uitspraak afwijkend handelen van de Raad van State. Als ik een nieuw project start en ik het een depositie toename van meer dan 0.005 mol , dan mag dit niet. Als ik een pas melder ben met een toename bovenop bestaand gebruik van boven de 0.005 mol ben ik illegaal. En als ik depositie toename heb van boven de 0.005 mol buiten de 25 km dan mag het wel. Juridische willekeur......gebaseerd op een model dat een uitkomst produceert die volgens TNO tot 10 mol niet meetbaar , niet waarneembaar en niet wetenschappelijk onderbouwt is........dus schiet mij maar lek waar we in dit landje heen willen. Duidelijk wordt dat niemand maar dan ook niemand de bomen door het bos meer ziet.
bio boer
@John Spithoven er zijn nl geeoon teveel emissie punten alle beetjes maken veel
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
je zou bijna zeggen politiek gestuurd, maar dat gebeurt niet in Nederland.

😂
+1
Jan-T
De rechterlijke macht krijgt in de gaten dat er gaten worden geschoten in het rechterlijke systeem als ze alles afschieten en dan weten ze zeker dat ze de agrarische sector helpen met het stikstof probleem op te lossen en dat is net niet de bedoeling.
Dit zaakje stinkt want het systeem word er niet betrouwbaarder door.
Aerius word door deze uitspraak niet in discredit gebracht door de rechters.

De landbouw zal en moet kapot, maar de sector laat zich niet kapot maken.
bio boer
@Jan-T voor de landbouw is het ook wel voor deel door 25 km grens heb je meschien met 1 natuur 2000 gebied temaken zonder meschien wel 5 gebieden waar je stikstof voor moet kopen wegen bouw is van 5 naar 25 km gegaan zo het gelijk is voor idereen de 5 km alleen voor wegen bouw was wel erg krom is gewoon bedacht om de overheid dat goed uit komt om die de wegen aan lecht
Puddingboer
Milieuorganisaties vinden dat stikstofneerslag die verder dan 25 kilometer van de bron neerslaat ook mee moet tellen.
De hoogste bestuursrechter gaat mee in de redenering van het kabinet dat stikstof die buiten een zone van 25 kilometer terechtkomt niet gemakkelijk te linken is aan de bron. NOS.nl

En als nu straks die onderzoeken van JCVogelaar/ mesdag uitkomt, waar dan bij de rechter aangetoond kan worden dat de veehouderij tot maar 500? meter van de bron gemeten kan worden
bio boer
@Puddingboer dat weten we nog niet he of dat zo is dat onderzoek kan ook slecht nieuws brengen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
dat onderzoek kan ook slecht nieuws brengen

Wel eens van "de onderste la" gehoord?
Jawis
En schiphol MOET meer stikstof uitstoten, aldus dezelfde rechterlijke macht....
Schiet mij maar twee keer lek.....
BertK
@Jawis Een gat om vol te lopen en een gat om leeg te lopen?
bio boer
Het zou wel logischer dat je bij hele hoge piek uutstoters noem maar wat 20.000 kg of meer dat de 25 km grens niet uit teleggen is
+1
Jawis
@bio boer waarom werkt die 25 km grens niet naar boven?
Dan is schiphol meteen klaar, en ook alle andere uistoters met schoorsteen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebied , stikstof , natuur , tno , rivm , uitspraak , arnhem , a15 , aerius en vergunningverlening geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0