Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ze willen de AOV verplichten.
Jaren al niet meer gedaan, denken er meer zo over?

Deel dit topic

Reacties

+3
Nevergiveup
Dan stop ik met ZZP wat ik er nog wat bij doe , ga er niet nog weer 1 op de Rug hangen na 35 jaar hard werken , nooit zorgtoeslag of huurtoeslag gehad.

Schaapjes nu op het droge , ze barsten maar met die AOV.
stefanus
@Nevergiveup Volgens advies rapport kan het kabinet besluiten om de agrarische sector hier niet mee lastig te vallen, heb hem zelf afgelopen jaar juist opgezegd omdat de kosten niet opwegen tegen de risico's voor mezelf.
+4
cjw73
Ze zoeken het maar lekker uit. Ze hebben me er in 2017 uitgeflikkerd en begin er niet weer aan.
+1
labella
Inderdaad hier ook, jarenlang premie betaald en als het risico te groot wordt flikkeren ze je eruit.
+2
George
Ik ben er in 2011 mee gestopt , ik had er vanaf 1987 aan betaald en vond het genoeg geweest , premie ging naar €6500 per jaar met 1 jaar wachttijd. Ik ben blij dat ik er toen mee gestopt ben. Achteraf ook beetje geluk gehad natuurlijk. Maar financieel kon ik het wel voortaan aan.
casev2
@George wat een geld joh. Wat zou dan je uitkering per jaar geweest zijn bij die premie?
bio boer
@casev2 als ik 50 ben betaal ik 20.000 euro per jaar nu 2500 volgens mij 40.000 uitgekeerd tot mijn 60e ander was mij teduur
bio boer
@bio boer prijzen zijn globaal heb het niet nageken
pieta
@casev2 Ik zat ook aan die premie met eindleeftijd 60. Nu is het omgezet naar gelijkblijvende premie/middelpremie of zoiets? Premie is gezakt naar iets op de 4.000. Jaarinkomen zo ongeveer 50.000
Erco
@casev2 minimumloon ongeveer 🤦🏼‍♂️
George
@casev2
Het was toen in 2011 ongeveer 50000 euro. Looptijd tot 60 jaar.
Klussera
Weet niet of broodfonds ook meetelt aov is bij meeste weekenden beroepen tot 55 en 60
Zwaagdijk
Er was altijd een verplichte arbeids ongeschikt heid verzekering. Vanuit de overheid. Die is jaren terug passé verklaard. (Wat ze met dat potje gedaan hebben??) Het is wel goed voor sommige dat er nog iets is. Anders wordt het bijstand. Ik heb zelf een eigen aov gehad de eerste 5 jaar. Daarna vond ik het te duur worden dus nu al 20 jaar niks.
pieta
@Zwaagdijk Die verplichte vd overheid was een waardeloze regeling.
+3
JappieJo
Ik zit gewoon in de reductie regeling van AB, bij volledig arbeids ongeschiktheid is toch de kortste klap ophouden. Als ik zie wat mijn vader altijd betaald heeft en waar ze hem toen mee hebben afgescheept, vind ik dat geen goede verzekering
grös
@JappieJo
Mijn vader werd op z'n 64e ziek, na een half jaar was 65 en was einde reductieregeling dus even volle pond betalen, toendertijd dacht men overal nog dat een boer met 65 maar moest stoppen. Zelfs de pachtwet stond het tot rond 2006 nog in.
+3
huub
De details zijn nog niet bekend. Er zijn genoeg zelfstandigen die de schaapjes wel op het droge hebben. Het is onnodig om die een AOV te verplichten.
+3
Weidezicht
@huub hoeveel schaapjes moet je als zzp er hebben als je nu 45 bent en morgen je nek breekt en in een karretje komt te zitten? Zullen er weinig zijn die dan hun aow halen op eigen geld.
+1
mlkvhoudr
@Weidezicht toch nog een verstandige reactie in dit topic, zeker als je jong bent voegt t wat toe, ik heb wel een aov maar met een lage uitkering, want ik dacht ook altijd als ik wat krijg stop ik en ga ik wat anders doen, paar jaar geleden is bevriende oud klasgenoot op 1 of andere manier te pas gekomen met bult afspitten en heeft nu dwarsleasie, daar had ik niet aan gedacht toen ik lage aov afsloot dat dat ook kon gebeuren
de jonge
@mlkvhoudr nou en dan... dan heb je een uitkerinkje,die je voor jezelf nodig bent maar je kunt er geen personeel van in gaan huren, dus heb je alsnog een probleem
+2
pieta
@de jonge Voor zekerheid heb je een aov nodig in combinatie met een abonnement van bedrijfsverzorging. Van je uitkering betaal je de bedrijfsverzorging en je bedrijfsinkomen loopt door. Kun je vervolgens je bedrijf niet aan de gang houden heb je tijd om het van de hand te doen en heb je een inkomen uit uitkering.
+2
cjw73
@mlkvhoudr had ook een lage aov maar daar kun je niks mee. Als je wat overkomt moet je daarna gewoon premie door betalen, nou dan gaat de helft van de uitkering bijna op aan premie. Goed doen of niks doen..
mlkvhoudr
@cjw73 ik heb hem omdat mijn vrouw dat graag wou ik wou hem zelfniet omdat ik leef met de gedachte dat ik toch niet oud zou worden dan kom je in het midden uit namelijk een lage aov, maar je hebt er dan inderdaad weinig aan, helenaal met je eens
+4
George
@cjw73
Dat is altijd zo , ben je 40% arbeidsongeschikt betaal je nog steeds gewoon 60% premie.
Dat is voor als je nog arbeidsongeschikter wordt. 😀 Ik vind mezelf ook regelmatig arbeidsongeschikt als ik ga fietsen. 🙈
pieta
@cjw73 Bij structureel arbeidsongeschikt daalt je premie met hetzelfde %.
+1
cjw73
@pieta ben er zelf allang achter gekomen dat ze dan allerlei trucs uithalen om de premie omhoog te krijgen. Moest mij in 2017 laten herkeuren in opdracht van de aov, ivm mij rug. Kon wel verzekerd blijven maar moest de resterende jaren tot 2033 totaal ruim een ton extra aan premie lappen.
labella
Quote Reactie van @Weidezicht:
hoeveel schaapjes moet je als zzp er hebben als je nu 45 bent en morgen je nek breekt en in een karretje komt te zitten?

Dan heb ik liever dat ze mij een spuitje geven!
George
@Weidezicht
Als zelfstandige krijg je van niemand niks als je wat overkomt. Maar van de meeste AOV uitkeringen wordt je ook niet vrolijk.
Weidezicht
@George eens, maar veel zzp ers hebben niet een bedrijf om te verkopen. Maar je hebt wel een gezin en een hupotheek. Als papa dan landurig of permanent arbeidsongeschikt wordt, is het wel dubbelkut als je geen inkomen hebt, je huis moet verkopen en een huurflatje moet zoeken die ook niet te betalen is, maar eeens, al er nood is, draait zo n verzekering maar wat graag zijn kont eruit.
Nevergiveup
@huub Die willen ze er bij hebben om het voor een ander te betalen.
+4
robbies
Goeie zaak. Is niet voor die paar boeren, maar voor die duizenden ZZP-ers die een AOV te duur vinden maar bij problemen meteen bij de overheid aankloppen. Wat mij betreft mogen ze wel de verplichting weghalen bij diegenen die kunnen aantonen dat ze zichzelf kunnen bedruipen
+3
Marco de 1ste
@robbies Zou daar niet voor gelobbyd zijn om die zzp ers een loer te draaien. Ze kunnen immers goedkoper werken dan bedrijven met werknemers.
Zo wou de 2e kamer op voorspraak vakbonden dat ook zzp ers verplicht meebetaalden aan pensioen potje (zelfstandige zonder pensioen).
En nu dit weer. Ik vind eigen leven eigen keuze. Bouw zelf kapitaal potje op, maar daar is dan belasting op eigen vermogen voor omdat te voorkomen.
In een keurslijf, dat mot je.
bio boer
@Marco de 1ste gemiddelde zzper zal ook wel regelmatig wat zwart bij verdienen vinden ze ook niet leuk 😁
+3
pieta
@Marco de 1ste Heel leuk wat jij er van vindt maar zodra sommige zzp-er een probleem hebben mogen wij het met zijn allen oplossen als maatschappij. Simpelweg omdat ze niets hebben aan vermogen of voorzieningen om op te teren. Dus wat mij betreft stellen ze wel wat verplichtingen.
+1
grös
@pieta
Hoezo hebben ZZP-ers geen vermogen ? Ik zie hier een groot deel dat toch wel eigen huis of al gauw eigen loods etc. heeft. Natuurlijk is er wel een categorie die alles gelijk er door jaagt, maar ik ken ze hier in de buurt niet.
+1
pieta
@grös In mijn reactie staat ook het woord sommige. In deze een belangrijk woord. 😁
+2
Nevergiveup
@Marco de 1ste

Alles van de stazi is gebaseerd op onderstaande.


Eers kiek´n
@Marco de 1ste de verplichte pensioenopbouw komt daar nog bij. Eis van GL en PvdA voor de goedkeuring nieuwe pensioenwet. Daar ging Schouten mee akkoord.
+1
Koeien boertje
De zzper zijn ze ook al een beetje zat en beginnen ze ook aan te trekken
+1
DutchDairyFarmer
Hier voor gekozen om naar mijn mening goed te verzekeren. Wachttijd 1 maand, geen vervangend beroep dus voor beroep melkveehouder (daar gaan veel de mist in), indexering jaarlijks 3% bij gezondheid en bij uitkering, tot aan 67e levensjaar, ben op mijn 24e begonnen. Nu €400,/ maand 32 jaar.
+1
cjw73
@DutchDairyFarmer als je jong bent gaat het nog, duur wordt het pas als je de 40 gepasseerd bent.
bio boer
@cjw73 als je jong bent is die ook belangrijker dan heb je nog niet veel en je moet nog lang op je 50e heb je vaak wel wat vermogen opgebouwd wat je kan verkopen of verhuren om van televen
+2
labella
@DutchDairyFarmer Lekker veel premie betalen, hoe meer hoe beter. Tot het moment komt dat je de verzekeringsmaatschappij geld gaat kosten, dan flikkeren ze je eruit!
spotmelker
@labella ik denk wanneer je een jaarverslag van een (grote)verzekeraar ziet je arbeidsongeschikt wordt van verontwaardiging.
+1
bio boer
@labella ze zijn heer en meester in niet uitbetalen daar zou de overheid zich ook best mee mogen bemoeien
+2
pieta
@bio boer Mijn vrouw is arbeidsongeschikt. Ik kan niets dan lof geven over hoe Interpolis dit allemaal begeleid heeft.
+1
T60401
@pieta Mijn pa had een ongeluk gehad met het melken. jawel ze keurden hem 24,9 % af. Bij 25% moesten ze betalen. In de polis stond als je het zelfde letsel had met een auto ongeluk je 25% afgekeurd werd.
+3
George
@T60401

Ik ben in 1998 flink ziek geworden , diarree , bloed bij ontlasting en bleef maar duren , toen darmonderzoek en werd er Colites Ulcerosa vastgesteld . Ziekte van Chron is hetzelfde maar kan in heel spijsverteringskanaal voorkomen , CU alleen in de dikke darm maar zijn verder gelijke ziektes. Het is een chronische darmontsteking , jarenlang 8 pillen per dag geslikt en klisma´s gebruikt . Tot circa 2005 klisma´s daarna tot 2010 ongeveer nog 8 tabletten Pentasa. Tegenwoordig alleen medicijnen tegen hoge bloeddruk een pilletje ´s ochtends. Gelukkig nu al jaren dankbaar en gelukkig geen last van. Maar daardoor wel ervaring met AOV. In 1999 een jaar na het begin van de ziekte maakte de keuringsarts me 25% arbeidsongeschikt en dacht ik dus te gaan beuren. Maar na 2 maanden contact opgenomen waar de uitkering bleef , bleek dat je de eerste 25% niks te krijgen en voor eigen risico zijn! Dus toen was ik behoorlijk kwaad , wel had ik bij verergering of iets anders geen jaar wachttijd meer en werd mijn premie 25% jaarlijks verlaagd. Dat waren mijn voordelen. Maar elke 3 jaar ongeveer in het begin vaker kwam er een arbeidsdeskundige kijken of je nog wel terecht arbeidsongeschikt was. In 2010 was dat dus de laatste keer en omdat ik toen inmiddels 3 jaar niet meer molk vond hij dat ik minder intensief werk had en kwam ie niet meer aan die 25% arbeidsongeschiktheid. Dus moest ik vanaf toen de volle mep premie gaan betalen welke inmiddels was opgelopen tot net geen 6500 euro. Toen ben ik er in mei 2011 uit kunnen stappen omdat het Achmea Interpolis werd . Eerder leek het erop dat ik er tot 2013 aan zou vastzitten. Tegenwoordig kun je jaarlijks stoppen , destijds ging dat nog niet.
Tot zover mijn ervaring met de AOV. Kun je jezelf financieel redden dan weg ermee , maar als je jong bent en weinig EV hebt kun je het als zelfstandige je niet veroorloven om er geen te hebben.
T60401
@George Precies het zelfde dus. Kan zijn dat ik ergens 0,1% abuis zit is al weer lang geleden. Maar ze wisten precies hoe ze er onderuit konden. Ik heb er vriendelijk voor bedankt om jaarlijks meer dan 5K premie te gaan betalen. Heb wel een ongevallen verzekering kosten toe maar een goede 1000 euro nu wel iets meer maar dat is te betalen.
George
@T60401
Tja maar ongevallen kost minder maar dekt dus ook alleen ongevallen , maar je kunt ook gewoon echt ziek worden en dan heb je niks!
+1
T60401
@George Dan zetten we een bord in de tuin.
+1
George
@T60401
Ja als je genoeg hebt dat je nooit meer hoeft te werken dan kan dat. Dat dacht ik in 2011 dus ook.
matt
@George In 2010 was dat dus de laatste keer en omdat ik toen inmiddels 3 jaar niet meer molk vond hij dat ik minder intensief werk had en kwam ie niet meer aan die 25% arbeidsongeschiktheid

Had je niet gezegd dan dat je de koeien,opgeruimd had omdat je het werk niet meer aankon.vanwege die fysieke klachten.
George
Quote Reactie van @matt:
Had je niet gezegd dan dat je de koeien,opgeruimd had omdat je het werk niet meer aankon.vanwege die fysieke klachten.

Je valt te licht tegen zo'n arbeidsdeskundige , bovendien tot 25% krijg je niks en is voor eigen risico en doordat ik de koeien had opgeruimd heb je fysiek lichtere arbeid en minder gedwongen uren arbeid en zo kwam hij niet meer aan die 25 % arbeidsongeschiktheid . Ze waren zogenaamd al die jaren al van goede wil geweest dat ik al die jaren 25 % korting op premie had gekregen en geen wachttijd meer had .
+1
pieta
@George Had je wel een beroepsverzekering? Bij een beroepsverzekering als melkveehouder mogen ze je enkel beoordelen op beroepsgeschiktheid.
+1
George
@pieta
Jawel was verzekerd op mijn beroep , maar ik had zelf ervoor gekozen om mijn quotum te verkopen . Zonder overleg met hun en dan komen ze gewoon niet meer aan die 25% arbeidsongeschiktheid. Wie denkt dat als je eenmaal arbeidsongeschikt is dan gewoon blijft beuren heeft het mis , die arbeidsdeskundige komt gewoon om de paar jaar eens langs kijken hoe het gaat met je en met je bedrijf.
Dit is mijn eigen ervaring en ik zanik niet. Je weet het pas zeker hoe je verzekerd bent als je iets hebt meegemaakt.
pieta
Quote Reactie van @George:
Dit is mijn eigen ervaring en ik zanik niet. Je weet het pas zeker hoe je verzekerd bent als je iets hebt meegemaakt

Wij hebben er ook ruime ervaring mee. Wel goede ervaringen.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Jawel was verzekerd op mijn beroep , maar ik had zelf ervoor gekozen om mijn quotum te verkopen

Dit is eigenlijk heel raar zelfs. Het zou wat zijn dat je je bedrijf in stand zou moeten houden om je uitkering te krijgen. Die uitkering heb je nou juist nodig omdat je je bedrijf niet voort kan zetten of om vervangende arbeid in te huren om het wel voort te kunnen zetten. Maar vooraf overleg werkt bij dit soort zaken wel beter dan dat ze achteraf te weten komen dat je gestopt bent.
+2
T60401
@pieta Naar mijn idee komt het er op neer als je nog enigzins kunt om je bedrijf te runnen krijg je niets. Kun je het zelf niet dan beur je wat waar je geen ander personeel voor kunt in huren. Uiteindelijk toch een bord in de tuin.
+1
pieta
@T60401 Ik beleef dat zo niet. Ik heb overigens niet de illusie dat ik van mijn aov-uitkering bij 100% het benodigde personeel daar van kan betalen. Wel dat ik dan dus stop met melkvee en van mijn uitkering fatsoenlijk kan leven. Uitkering is iets van 50.000 pj.
labella
@pieta Het scheelt dat je al 121 jaar oud bent dus het zal de verzekeringsmaatschappij niet zo veel geld meer gaan kosten. 😂
pieta
@labella Dat is mijn gevoelsleeftijd in maanden. 😁
grös
@T60401
Lijkt wel gewassenverzekering, ook precies onder de grens taxeren, ja de helft van de maïs lag plat maar dat was volgens hun 24,9% ofzoiets, meteen opgezegd, het is gewoon koehandel.
pieta
@labella Lul toch niet. Je hebt een zakelijke overeenkomst en daar gooien ze jee cht niet zomaar uit.
+1
labella
@pietaVerzekeringsmaatschappijen zijn allemaal oplichters!!! ik heb van mijn 20e premie betaald en 7 jaar terug na ziekte moest ik herkeurd worden waarop de verzekeringsmaatschappij oordeelde dat ik onverzekerbaar was!
cjw73
@pieta nou hier precies hetzelfde als wat labella zegt hoor. En dat was bij dat zelfde stel oplichters waar jij lof over spreekt.
pieta
@cjw73 Kan niet meer zeggen als raar. Mijn ervaringen zijn compleet anders. Mijn pa is ook arbeidsongeschikt geraakt na een ongeval. Hoefde nooit herkeurd te worden en heeft altijd netjes zijn centen gekregen. Zo ook mijn vrouw. Ze hebben mijn vrouw met vanalles geholpen. Begeleiding gekregen vanuit interpolis om om te gaan met de arbeidsongeschiktheid en de impact op je leven.
cjw73
@pieta heb later nog eens gedoe gehad met interpolis, ben er toen compleet met alles bij weg gegaan. Mij zien ze niet weer. En toen ik weg ging, heeft de hoofdsponsor ook nog een poging gedaan omdat te keren. Maar heb gewoon door gezet.
+2
de jonge
@cjw73 volgens mij waren er zelfs verzekeringen bij waar je positieve jaarrapporten moest hebben anders keerden ze niet uit,ook al had je een beroepsverzekering....
Ouwe Gerrit
@de jonge Ben ik 50% afgekeurd vang ik na een jaar 50% van 45000,=. Blijf ik door boeren of niet, mag ik zelf weten. Beroeps verzekering. Ceras via lto. 253 per maand.
de jonge
@Ouwe Gerrit wanneer heb je die afgesloten dan? en zie maar dat je 50% afgekeurd word,dan zit je al bekant in een rolstoel tegenwoordig.
+1
weurding
@Ouwe Gerrit reken je niet rijk, gaat ook 60% loonheffing af
pieta
@weurding Niet overdrijven Arend. Als de aov-uitkering je enige inkomen is gaat er bij een uitkering van 22.500 pj echt geen 60% naar de loonheffing.
weurding
@pieta ik overdrijf echt niet, gaat er hier eerst wel af, wordt later verrekend, maar is ook niet enigste inkomen
+1
pieta
@weurding Mijn vrouw heeft ook een uitkering. Ik weet wat de bruto uitkering is en wat er maandelijks overgeboekt wordt. Ook houden ze bij mijn vrouw geen rekening met de belastingvrije voet vanwege andere bronnen van inkomen. En dan kan ik je vertellen dat het afgerond 40% inhouden is.
cjw73
@pieta al is het maar 40%, dan blijft er nog geen reet van over. Want met goed 13000 op jaarbasis kom je niet ver.
pieta
@cjw73 Je komt met 13.000 verder als met niets. 😁 Het is ook slechts een voorziening van inkomen. Daarnaast ben je ook nog deels geschikt om te werken. Maar het is niet zo vet als boeren. 😁
cjw73
@pieta klopt maar zoveel kun je niet meer als je voor 50% afgekeurd bent.
pieta
@cjw73 Moet je eens tegen mijn vrouw zeggen. Die zal dan zeggen kom maar doen wat ik doe. Wat je wel of niet kunt is afhankelijk van wat je hebt. Mijn vrouw kan in ieder geval haar verzekerde beroep van melkveehouder niet uitoefenen.
weurding
@pieta kijk, ik geloof jou, je hoeft mij niet te geloven, maar het is wel zo, kom maar effe op de koffie, ik houd 40% over
+1
pieta
Quote Reactie van @weurding:
maar effe op de koffie

Effe zal niet meevallen. Het is maar zowat 2 uur rijden he! 😁
weurding
@pieta moet even corrigeren, 58 % inhouding, is loonheffing en een klein bedrag ingehouden bijdrage vzw, 42 % uitbetaald, mooier kan ik het niet maken
pieta
@weurding Ik zou graag weten hoe dat zit.
+1
weurding
@pieta dan moet je even met Univé bellen, ik zweer je dat ik niet lieg, halen maximale loonheffing er af, wordt later verrekend meende ik als inkomen boerderij tegenvalt, en dat doet het, met een beetje akkerbouw en geen handel meer😁
+2
pieta
@weurding Ik kom er nog ff op terug.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik kom er nog ff op terug

Nu twijfel ik echt niet aan Weurdings oprechtheid. Maar mijn ervaring is wat jij schetst Piet. Het zit volgens mij namelijk zo: Stel je bent verzekerd voor €50000 per jaar en de jaarpremie is €6000 . Je raakt 50% arbeidsongeschikt , dan bedraagt dus de uitkering 25000 minus ongeveer die 40% belasting die ze direct inhouden . Dat is dus €10000 en blijft er netto uitkering over van €15000 . Maar je betaald ook nog steeds de heft van de premie van je aov en dat is ook nog eens €3000. Dus netto ontvang je bij een verzekerd bedrag van €50000 bij 50% invalide dus netto €12000. Het is eigenlijk triest.
pieta
@George Weurding loog niet. Blijft raar qua loonheffing. Jouw berekening klopt maar ten dele. Premie is aftrekbaar. Uitkering enig inkomen dan ook de heffingsvrijstellingen meenemen.
George
Quote Reactie van @pieta:
Weurding loog niet. Blijft raar qua loonheffing.

Dat is zeker , heb ook niet gedacht dat ie loog. Maar het is wel vreemd toch zo'n hoge heffing achter houden.
En voor de rest heb je ook gelijk , de premie is inderdaad weer aftrekbaar.
Maar eigenlijk blijft er toch relatief weinig van over.
pieta
Quote Reactie van @George:
eigenlijk blijft er toch relatief weinig van ove

Daarom zijn er ook zat mensen die 40 uur in de week werken die weinig te besteden hebben. Vandaag stond er één in de krant die 2.100 euro pm verdiende bruto. Werkweek 40 uur.
pieta
@George Ik heb zojuist ff uitgezocht wat je ontvangt bij een uitkering van 25.000 en je 3.000 premie aov nog betaald. Netto 22.000 inkomen, tarief 36.93%, heffingskorting 3.070 euro. Kom je op ruim 5.000 belasting IB en 1.050 ZVW. Netto beur je dan 16.000 euro pj volgens mij.
T60401
@pieta Is maar net in welke volgorde je alles zet. Als je naast die 16000 euro niets heb kun je net zo goed in de bijstand. Waar schrijf je dan die heffingskorting aan toe? aan je overige inkomsten of de uitkering? Zelfde geld met het tarief van inkomsten belasting. De laatste euros inkomen betaal je ook een hoger tarief.
+1
pieta
Quote Reactie van @T60401:
Als je naast die 16000 euro niets heb kun je net zo goed in de bijstand.

Wat als je net een woonhuis schuldenvrij op naam hebt? Wel of niet verzekeren is gewoon een keuze. Je moet de risico's die je niet kunt lopen afdekken vind ik.

De bovenstaande redenering van jou maakt wel meteen duidelijk waarom er voorstanders zijn van een verplichte aov. Mooi de ondernemer/zzp-er uithangen en als het tegenzit de maatschappij het voor je op laten lossen.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Wat als je net een woonhuis schuldenvrij op naam hebt?

Dan red je het niet met 16000 euro als je er niets naast hebt. Kun je je huis verkopen en in een huur huis gaan zitten. Ben van mening dat die 3070 euro heffingskorting niet in de berekening mag verwerken maar in je andere inkomsten. Dan komt het er op neer 6000 euro betalen aan premie. 50% arbeidsongeschikt. beur je 13000 euro per jaar. net wat george zegt triest.

ooi de ondernemer/zzp-er uithangen en als het tegenzit de maatschappij het voor je op laten lossen.

Over deze opmerking. Ik heb die 6000 euro premie niet als aftrekpost maar betaal jaarlijks gewoon 3000 euro belasting meer. Dus aan het eind van het liedje denk ik dat de maatschappij niet slechter af is met mij.
pieta
@T60401 Waarom zou je het niet redden dan? Als je ook nog alleen bent misschien niet maar als je een partner hebt met ook nog een baan wel.
Bij dat belastingverschil moet je wel ff vermelden dat over de premie die ik afdraag de verzekeringsmaatschappij vennootschapsbelasting betaalt, die er ook nog mensen van betaald voor hetw erk wat er voor doen. Dus of dat dat belastingverschil voor de BV Nederland nou echt aanbost betwijfel ik.
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
inkomen boerderij tegenvalt, en dat doet het, met een beetje akkerbouw en geen handel meer

Oude potverteerder. 😂
George
Quote Reactie van @weurding:
58 % inhouding

Dit kan eigenlijk niet de normale gang van zaken zijn. Dit is wel heel veel. Ik wist dat het schooiers waren maar dit gaat alles te boven.
weurding
@George valt mee, wordt aan eind v h jaar verrekend zegt boekhouder
+1
de jonge
@de jonge Status arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) lange tijd onzeker

De vraag of een arbeidsongeschiktheidsverzekering nu ingedeeld moet worden in de categorie schadeverzekeringen of sommenverzekeringen is jarenlang onderdeel geweest van juridische procedures.
Een verzekeraar heeft er over het algemeen belang bij dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering als schadeverzekering wordt aangemerkt. Dat bleek bijvoorbeeld ook in het geval dat recent door het gerechtshof in Den Haag moest worden beoordeeld.

Het ging in deze zaak om een assurantietussenpersoon die op 1 mei 1984 een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsloot. In 2003 raakt de verzekerde door een verkeersongeval volledig arbeidsongeschikt. Nadat de verzekeraar enkele jaren heeft uitgekeerd, wordt de verzekering in mei 2007 stopgezet. Volgens de verzekeraar blijkt uit onderzoek dat de assurantietussenpersoon in de jaren voorafgaand aan zijn arbeidsongeschiktheid een negatief inkomen had. Omdat de verzekering volgens de verzekeraar een schadeverzekering is, had de assurantietussenpersoon geen verzekerbaar belang. Er was immers geen inkomensschade ten gevolge van de arbeidsongeschiktheid.

AOV is sommenverzekering

Volgens de assurantietussenpersoon was zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering een sommenverzekering. Het maakte volgens hem dus niet uit in hoeverre hij daadwerkelijk inkomensschade had geleden, de verzekeraar zou sowieso moeten uitbetalen.

Het gerechtshof in Den Haag stelde de assurantietussenpersoon in het gelijk. Of de verzekerde als ondernemer nu winst of verlies maakte is niet relevant. Nee, sterker, zelfs bij faillissement behoudt de ondernemer recht op uitkering.

Controleer uw polisvoorwaarden

Deze uitspraak is van groot belang voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar omdat elke verzekeraar eigen polisvoorwaarden hanteert blijft het van belang om na te gaan of uw aov-verzekering ook een sommenverzekering is. Neem hiervoor contact op met een specialist.
de jonge
Quote Reactie van @de jonge:
Maar omdat elke verzekeraar eigen polisvoorwaarden hanteert blijft het van belang om na te gaan of uw aov-verzekering ook een sommenverzekering is.
DutchDairyFarmer
@de jonge zo gaan er inderdaad veel de mist in. Mij is geadviseerd goed of niet alles ertussen krijg te maken met dit verhaal en met of zonder vervangend beroep, lange wachttijd ed. Scheelt allemaal premie maar als er echt iets is heb je geen gezeur over dat soort dingen
Marco de 1ste
@pieta Kleine lettertjes kun je op vele verschillende manieren interpreteren. Vaak mee gemaakt als het even kan proberen ze uit de kop uit de haltster te stropen.
pieta
@Marco de 1ste Wat zal ik zeggen. Wij hebben een goede beroepsverzekering, mijn vrouw en ik. Bijna al onze verzekeringen lopen bij interpolis en voor ons werkt het perfect. Ik ben inmiddels op de leeftijd dat je beter over kon stappen op iets van middelpremie. Premie zakte 2.000 euro per jaar voor mij.
grös
@DutchDairyFarmer
Ben ook rond de 30e begonnen, koste 1000-2000, maar bij 36 werd het 4.500 euro met een half jaar wachttijd..... , en ik had het geld op met de melkprijs, nu al 3 jaar uitgespaard, ze boden mij laatst nog nieuwe aan met flinke korting, maar laat maar. Huur nu 1 dag in de week ZZP-er in voor werk wat blijft liggen. Liever risico's uitsluiten en investeren in veiliger gereedschap, er kan veel voor 4500, zie nog altijd mensen die zonder zaagbescherming hout gaan zagen, volslagen idioot. Op wintersport doe ik nu ook wel wat voorzichtiger aan, maar met een half jaar wachttijd was ik er anders ook wel op leeg gelopen !
DutchDairyFarmer
@grös heb het van dichtbij meegemaakt dat het ook vervelend kan zijn als je niks hebt. Bewust gekozen om het goed te doen, deel ook de mening van @pieta dat de betreffende partij keurig dingen afhandelend. Zal er vast ook mee te maken hebben hoe je verzekerd bent zit veel verschil in producten. Uiteindelijk is het bedrag natuurlijk ook persoonlijk aftrekbaar voor belasting.
+2
Bartlehiemboer
Met verbazing lees ik dat velen niet een arbeidsongeschiktheid verzekering hebben....

Voel me weer het braafste jongetje van de klas.

Hier elk jaar zo'n 8000 kwijt aan de verzekering.

Wat bij mij wel de vraag oproept met de nieuwe regeling. Moet een mede eigenaar die een paar uur meewerkt in bedrijf dan ook verplicht een arbeidsongeschiktheid verzekering hebben?
Noorderling
@Bartlehiemboer
kunt op allerlei manieren een plan B hebben toch?

Als je maar genoeg eigen vermogen hebt of verdiencapaciteit.
Kunt een deel van de grond verkopen, productierechten, grond verhuren, groeien en met personeel werken als het lichamelijke klachten betreft, of je bent al groot genoeg.

Moeilijkste periode is als je al wel wat op leeftijd raakt maar er potentiële opvolgers zich aandienen, dan lopen de kosten op en wil je eigenlijk niet direct naar een definitief plan B welke niet terug te draaien is.

Denk dat plan B grond verhuren en zelf tarwe telen lucratiever is dan een AOV.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
kunt op allerlei manieren een plan B hebben toch?

Als je weinig eigen vermogen hebt en al jong ziek wordt kun je nog zoveel B plannen hebben als je wilt maar ben je gewoon de lul.
JappieJo
@George dan de boot maar weg
weurding
@Bartlehiemboer had 25 jaar betaald voor ik in aanmerking kwam, maar ga het bedrag aan uitkering niet halen wat er in die jaren betaald is, uitkering stopt op 60 jarige leeftijd
+1
garriet vant pad
Hier een paar jonge zzp'rs in huis hebben alle 2 een aov voor een modaal inkomen geïndexeerd ( B gedeelte 2e jaar) met een wachttijd van een maand. Op die leeftijd ( 21-24 jaar) is de eerste jaren tientjes werk. Ik heb ervoor bedankt om alle al vernoemde redenen
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik ben er in 2011 mee gestopt , ik had er vanaf 1987 aan betaald en vond het genoeg geweest , premie ging naar €6500 per jaar met 1 jaar wachttijd. Ik ben blij dat ik er toen mee gestopt ben. Achteraf ook beetje geluk gehad natuurlijk. Maar financieel kon ik het wel voortaan aan.

Nooit me vrijwillig daarvoor verzekerd
Destijds is het een aantal jaren verplicht geweest.
Toen nog na de geboorte van m'n 3 kinderen wat gehad
Hoe dat precies werkte weet ik niet meer.
Maar als je er nu na 1 jaar pas in komt , dan betekend dat je in veel gevallen blijvend ongeschikt als boer bent , dus zal beeindigen (mits geen opvolger)
De rekensom of je dan genoeg kapitaal uit verkoop hebt om je AOW te halen komt dan om de hoek.
Maar er zijn zover ik weet geen omstandigheden die zoiets voor boeren zo noodzakelijk maakt.
ZZPers lijkt me een ander verhaal.
Vergeet vooral de premie niet wat zoiets kost, wie meer dan 10 jaar heeft betaald kan al een jaar een vervanger betalen
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Maar als je er nu na 1 jaar pas in komt , dan betekend dat je in veel gevallen blijvend ongeschikt als boer bent , dus zal beeindigen

Het 1e jaar geen uitkering betekent een fors lagere premie en het 1e jaar is makkelijk op te vullen met de AB. Wie voor bijv 30% ongeschikt raakt kan misschien prima de boerderij voortzetten met wat aanpassingen. Dat ligt er nogal aan wat het probleem en de situatie is.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Het 1e jaar geen uitkering betekent een fors lagere premie en het 1e jaar is makkelijk op te vullen met de AB. Wie voor bijv 30% ongeschikt raakt kan misschien prima de boerderij voortzetten met wat aanpassingen. Dat ligt er nogal aan wat het probleem en de situatie is.

Ieder moet zijn situatie imaar in kaart brengen.
Die is zo verschillend dat ik niet voor verplicht premie betalen van iedereen zou zijn.
Je zal b.v. in de 60 zonder opvolger zijn
pieta
@arie.j Verplicht voor eenieder hebben we al eens gehad en ook weer afgeschaft. 😁 Ik vind dat als je een bepaalde vermogenstoets doorstaat het ook goed moet zijn.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Verplicht voor eenieder hebben we al eens gehad en ook weer afgeschaft. Ik vind dat als je een bepaalde vermogenstoets doorstaat het ook goed moet zijn.

Klopt, boeren klaagden toen dat ze waren achtergesteld bij anderen die wel verzekerd waren.
Dus LTO en voorgangers lobbyden er jaren voor.
Maar toen het er eindelijk was, toen waren de boeren er niet tevreden over.
Premie vonden ze hoog t.o.v. wat geboden werd, en de situatie was overal verschillend wat betreft het risico wat men aankon.
Dus werd het na een aantal jaren weer daarover klagen afgeschaft.
Het lijkt me dat boeren niet voor de 2e keer aan dezelfde steen zich moeten stoten.
de Tank
@arie.j Lijkt mij de enige juiste conclusie, situaties zijn zo verschillend dat je er niet een algemene verplichting over kunt gooien. Verzekeren van hetgeen jezelf niet kan dragen is mijn uitgangspunt zolang het niet verplicht is. Achteraf weet je pas wat wel en niet nodig was. In geval van arbeidsongeschiktheid betaal ik liever voor een ander dan andersom. Zelf gestopt met AOV vanaf 45, wilde verzekering aanpassen, uit herkeuring wilden ze knieën(wat irritatie bij fysio mee geweest, met krachtoefeningen geen last meer van) en schouders(operatie na ongeluk mee gehad, volledig genezen) uitsluiten. Bij de opmerking dat als ze niet mijn hele lichaam wilden verzekeren de premie naar beneden kon(meest kwetsbare was immers niet verzekerd) werd ik uitgelachen, resultaat einde AOV. Ik zou het voor de eerste jaren wel aanraden en zorgen dat zodra je er niet meer van afhankelijk ben er afscheid van te nemen.
weurding
@de Tank achteraf oordelen is idd gemakkelijk, betaal voor rietgedekte boerderij ook behoorlijk premie, gelukkig staat ie er nog, maar is de premie dan tevergeefs geweest? Hij zou je maar binnen paar jaar na overname opbranden😉
de Tank
@weurding brand is sws verplicht en voor de meesten niet te dragen, daar hoef je dus geen keus in te maken.
Bij verzekeren heeft het ook geen zin om na te denken of het uit kan omdat je dat bij aangaan verzekering nooit kan bepalen.
weurding
@de Tank klopt deels, maar hebben 2 keer het riet vervangen door nieuw riet, kon ook wat anders nemen😉
+2
George
@weurding Ja sommige doen graag Riet dekken.
+3
weurding
@George riet is prijzig, maar als ik riet ga dekken onbetaalbaar🙈
+1
pieta
@weurding Riet lijkt wel een grasspRiet. De 1e is duur de 2e onbetaalbaar. 😁
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@George riet is prijzig, maar als ik riet ga dekken onbetaalbaa

Riet is brandbaar en duur in de verzekering , het druipt altijd en geen schoon water, de kraaien en kauwen zitten er elk voorjaar aan te klooien plus dat het duur is in het onderhoud.
Sommigen schijnen het mooi tevinden maar dat is een kwestie van smaak.
Vroeger probeerde ieder pannen op zijn dak te krijgen, "dan was je tenmiste onder de pannen"heette dat.
weurding
@arie.j bepaalde boerderijen, waaronder onze, hoort gewoon riet op, en als het er net nieuw op ligt, is de meerwaarde vaak hoger dan de kosten, aldus experts, verder heb je gelijk, zou geen nieuw huis willen met riet
grös
@weurding
Het heeft ook wel een goed klimaat, het is 's zomers mooi koel in het achterhuus.
weurding
@grös dat wel, maar staat leeg, ga je niet gauw zitten
George
@arie.j
Ik vind het wel altijd mooi zo'n rietgedekte woning. Alleen als het wat ouder wordt is het al snel lelijk. Maar heel veel dakpannen zien er ook niet mooi meer uit na 15-20 jaar en worden groen en mossig. Zelf heb ik hier de dakpannen al 2 keer laten coaten en dat ziet er nu nog steeds mooi uit.
+1
Nevergiveup
@George ik wou gisteren ook Riet dekken , maar Riet was ziek ....😁
+1
George
@Nevergiveup
Ik heb geen Riet om te dekken. Dus daar ben ik snel op uitgedekt.
+1
weurding
@George Jij kan Heidi plag(g)en😉
+1
Nevergiveup
@de Tank Verplicht is denk niks voor huis als het 100% van jezelf is
weurding

(klik om te vergroten)

pieta
Quote Reactie van @de Tank:
brand is sws verplicht

Hoezo? Vanuit hypotheekstelling weet ik het.
de Tank
@pieta je hebt gelijk, te kort door de bocht.
+2
George
@pieta
Niet iedereen heeft hypotheek op zijn huis. 😀
pieta
@George Kan zomaar zijn dat jij zelfs nog hypotheek op je woonhuis hebt.
+1
George
@pieta Ik weet zeker van niet , op alle grond zal het nog niet doorgehaald zijn maar op gebouwen volgens mij al heel lang.
Maar inderdaad een lening of schulden zou een beter woord zijn. Hypotheken kunnen nog gevestigd liggen en niet zijn doorgehaald bij de notaris.
Nevergiveup
@weurding Hier ook Rietgedekte Woonboerderij , kost 1420,- premie per jaar bij Unive , is verzekerd voor gehele terugbouw. Is ca. 1500 M3 , Best prijzig, als ik vragen mag , wat betaald U ongeveer.
weurding
@Nevergiveup pb terug gehad
Grasbaal
Ik kreeg toevallig vandaag een brief dat ik vanaf deze maand geen premie meer hoef te betalen. Heb vanaf 1990 betaald, heb hem (gelukkig) nooit nodig gehad.

(klik om te vergroten)

Bartlehiemboer
@Grasbaal

Zelf op zeer jonge leeftijd partner verloren.
Wat was ik blij dat we een klaverblad verzekering hadden afgesloten.

Zoals alle verzekeringen, het kost wat maar moet je er gebruik van maken heb je wel wat rust in alles.

Maar wat ik mij herinner is dat deze verzekering er eerst nog onderuit wilde komen. Onderhand 20 jaar terug.
Ik neem aan dat het in deze tijd nog moeilijker is om je verzekeringsgeld op te vragen.
Grasbaal
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Wat was ik blij dat we een klaverblad verzekering hadden afgesloten.

Deze verzekering en een overlijdensverzekering waren toen verplicht door de bank. Ook was ik daarbij ook nog lid van AB. Gelukkig ook nooit nodig gehad. Wel ingehuurd voor andere klussen.
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
Deze verzekering en een overlijdensverzekering waren toen verplicht door de bank.

Daar heb ik nooit last van gehad , bank heeft zoiets hier nog nooit om gevraagd.
grös
@George
Was er niet zo'n bank die dat er in de kleine lettertjes bij verkocht, ene Dirk S ? 😅
George
@grös
Geen idee
Grasbaal
Gelukkig is elke ondernemer geen ZZP'er:

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) die het kabinet wil invoeren voor zzp'ers stuit op veel verzet. Het aantal zelfstandigen in ons land blijft groeien, maar de meeste kunnen op dit moment geen verzekering betalen. "Er is weinig animo voor deze regeling. Daardoor kan dit weleens heel lastig worden voor de minister", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University.

Meer: nu.nl/economie/6258430/…
fries8
Al een 15 jaar niet meer betaald, veel te duur.
Red me zo ook wel
de jonge
@fries8 ach en als je als boer al met een ongeval oid te maken krijgt zijn er vast wel buren die direct klaar staan om te helpen met het oog op de toekomst....:😂
Klussera
Dit gaat zometeen via uwv verplicht lopen voor alle ondernemers met en zonder personeel voor de ib

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
149
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
4.504