Een landbouw akkoord.......voor onze boeren? ....of voor het redden van banken en het kabinet.

Er is veel te doen over een aanstaand landbouw akkoord. Maar schieten wij boeren er wat mee op, of is er een schaduw agenda.
Het landbouw akkoord moet invulling geven aan de afspraken in het coalitieakkoord kabinet omtrent Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en stikstof doelen. Dus herverdeling van eigendom en onhaalbare doelen van een gecreëerd probleem genaamd stikstof.

Deze week was er veel reuring over een vermeend deelakkoord melkveehouderij wat geen deelakkoord mag heten. De meeste sectoren hebben inmiddels een overeenkomst. Op een aantal punten is er geen overeenstemming bereikt. De punten grondbeleid, pas melders, financiering en verdienmodel worden op het menu gezet van de hoofdtafel. Komende weken worden cruciaal.
Gaan landbouw partijen akkoord met een invulling van overgangsgebieden bij N2000, beekdalen en opgeven van de helft van de veenweidegebieden? Gaan normen van 1 gve per ha landschapsgrond het verdienmodel van de veehouderij wezenlijk veranderen? En hoe gaat de gedwongen afwaardering van het eigendom? Een veel gehoord argument waarom we als sector hier alleen maar winst uit kunnen halen is dat de grond voor de sector behouden blijft. Natuurlijk is dat onder het Didam arrest 1 groot kul verhaal. Het Didam arrest bepaald nl dat de overheid bij uitgifte van grond iedereen een gelijke kans moet geven , dus naast agrarische partijen ook geïnteresseerde ngo's als bijv Natuurmonumenten.
Dan een ander verdienmodel. Waardering voor de ondernemers die beleving goed kunnen verwaarden, maar de markt raakt op een keer verzadigd. Wat rest zijn de grillen van de internationale handel die wrs geen respect heeft voor overgangsgebieden, landschapsgronden enz. En produceren voor de binnenlandse markt binnen de open grenzen van de EU is helemaal een farce.
Dan financiering en pas melders in 1.
In volgende link wordt duidelijk dat banken per 1 Jan 23 met Basel 4 te maken hebben. Extra internationale voorwaarden aan hun beheerde portefeuille maken dat financieringen meer en meer gewaardeerd worden op rendement. Daarnaast is het financieren van illegale situaties not done.

nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Dan rijst ook de vraag wat is de rol van de banken in het landbouw akkoord? Zitten zij te wachten op landschapsgrond en overgangsgebieden? Op extensieve veehouderij met een laag rendement? Op pas melders die door de overheid in de steek gelaten worden?
Basel 4 gaat een hele grote stem krijgen in het landbouw akkoord. Veel van de 25 miljard zal verdwijnen in de zakken van de bankiers ter compensatie voor afwaardering pas melders en landbouw grond. Door Basel 4 zullen ook veel pas melders vermorzeld worden. Vreselijk!!!!!

Dan rest de vraag, voor wie zitten Sjaak v d Tak en Roy Meijer nog aan tafel? Voor onze boeren? Zoals ze dat zo mooi vanmiddag in Buitenhof zeiden?... Of voor een bank met het hoofdkantoor in Utrecht, waar naar verluidt een schaduw overlegtafel plaats vindt.
Of voor het vermijden van de val van het kabinet, om BBB op die manier dwars te zitten en het CDA of de eigenwijze Kaag te redden.....

Een spreekwoord zegt....bezint eer ge begint ...maar begonnen zijn ze al lang en het is meer de vraag hoe verlaten ze de tafel? Op tijd of te laat.....
Gelukkig is het volgende week Pasen, het feest van het nieuwe licht, van vergeving en verzoening........

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+6
George
Met dat landbouwakkoord schieten de boeren niks op , da's toch al lang duidelijk. En die Kaag die miauwt maar door.
+5
Melkveehouder.
Ik heb het NAJK er nog nooit op kunnen betrappen dat ze iets zinnigs hebben gedaan voor (jonge) boeren. Wel voor het CDA, LTO en de Rabobank.

Het NAJK komt alleen in beeld als politieke keuzes van de overheid verdedigd moeten worden. Bijvoorbeeld zoals nu bij de aanpak van de ‘stikstofproblematiek’.

Met hun pleidooi tot invoering van het fosfaatrechtenstelsel hingen ze de bedrijfsopvolgers, de jonge boeren, de molensteen om de nek. Met angst en beven volg ik daarom de rol van het NAJK en LTO in de huidige stikstofdiscussie. Ik heb er een heel slecht gevoel bij!
hans1980
Geen vergunning geen geld
Maar of dat nu voor pas melders betekent alles in 1x aflossen?
+2
John Spithoven
@hans1980 En gaan banken dan het gelijkheidsbeginsel toepassen? Of past het dan niet? Of zijn er stevige lijntjes van de D66 er Kaag naar een bank? Zodat plan B in werking gaat treden nu Wopke dwars begint te doen? Er zitten al wat prominenten D66 ers in de directie van een bank......
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
nu Wopke dwars begint te doen

wanneer gaat wopke dwars doen? ná een gesloten landbouwakkoord en ná dat de provincies de plannen op tafel hebben gelegd...
demelkboer
Bij buiten hof geen woord over de hete aardappel: grond
+1
Thomas2000
Ik deel de zorgen, maar wat gebeurt er als landbouw partijen opstappen? Beste is denk ik tijd rekken en hopen dat de coalitie klapt.
+16
magerehein
Rutte heeft een landbouwaccoord allang op zak.Hij en Kaag wachten geduldig af tot ze de boeren door van der Tak en Bleeker op een presenteerblad krijgen aan geboden.Als er geen landbouwaccoord komt valt het kabinet.Sieta en Bart waren wijzer en stapten eruit.Zorg zoals Caroline al aangeeft voor een noodwet zodat de Raad van State en Vollenbroek geen poot meer hebben om op te staan zodat het volledige slopen van het platteland tot staan komt.Maandag zou de dag moeten wezen dat van der Tak per direkt uit LTO word gezet.En dat de nederlandse samenleving de LTO afdelingen er eens ongezouten er op gaan wijzen dat wat in eeuwen is opgebouwd niet op basis van vage rekenmodelletjes en onhaalbare normen ,die in ander landen beduidend anders liggen, tot op het fundament worden afgebroken.Eigendoms recht is onderdeel van de Grondwet. Onteigenen op basis van polarisatie en op dergelijke schaal is hoogverraad.Semper Fidelis.
cs-agrar
Quote Reactie van @magerehein:
Zorg zoals Caroline al aangeeft voor een noodwet zodat de Raad van State en Vollenbroek geen poot meer hebben om op te staan zodat het volledige slopen van het platteland tot staan komt.

dan moet je caroline wel de kans geven dat te kunnen doen, als morgen alles klapt, heeft dh het voor eind mei er door geramd, en kan caroline pas iets als er werkelijk verkiezingen komen, en de coalitie geinstalleerd...
+5
John Spithoven
De PAS melders zijn al jaren een speelbal en chantage middel en ipv keiharde eisen te stellen als sector partijen, worden ze weer misbruikt. Nu als breekijzer om een handtekening onder een landbouw akkoord, vreselijk!!!
+2
John Spithoven
@John Spithoven het pas melders probleem is een dossier wat voor volledige rekening en verantwoording van de overheid dient te zijn. En had al drie en half jaar geleden in de tweede kamer opgelost moeten worden. De rechters heeft aangetoond dat de Wnb niet uitvoerbaar is en dan is de tweede kamer aan zet. Dat ze dat al drie en half jaar verrekken dat is hun probleem. De tweede kamer heeft in der tijd met deze wet ingestemd. Dat je bij vergunning verlening middels de wet een significante zekerheid wil die de wetenschap niet kan bieden is een probleem van de wetgever, niet van sector partijen. En om de PAS melders dan maar te misbruiken is misselijk makend!!!

En dat zelfs banken zich nu voor het karretje laten spannen is helemaal bizar!!!!
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
De PAS melders zijn al jaren een speelbal en chantage middel en ipv keiharde eisen te stellen als sector partijen,

Bij mijn weten is duidelijkheid over pasmelders een van eerste eisen geweest van (iig) sectortafel. Ook aangaande de gehanteerde normen, maar overheid levert niet...
+1
PieropdenAcker
@cs-agrar Er zal best een zin in het akkoord komen dat de overheid haar stinkende best gaat doen zoveel mogelijk en zo snel mogelijk de pasmelders te redden.
En natuurlijk de tip: meld je bij het schadeloket!
cs-agrar
@PieropdenAcker de vraag is of deze dan wel ondertekend gaat worden..
PieropdenAcker
@cs-agrar Dat is afwachten
Ik verwacht een handtekening van de partijen aan de hoofdtafel.
BertK
@PieropdenAcker Als partijen maar één knip voor de neus waard zijn, eisen ze eerst dat pasmelders geregeld wordt voordat ze verder praten. Niet zoals met derogatie tientallen jaren je aan het lijntje laten houden en dan nog het haasje. Weg derogatie en veel regeltjes erbij! Wat leveren de pasmelders de overheid als chantagemiddel op?
cs-agrar
Quote Reactie van @BertK:
eisen ze eerst dat pasmelders geregeld wordt voordat ze verder praten

die is dus iig door nmv neergelegd, vanuitgaaande dat de sectortafel met een mond spreekt, dan dus door de partijen aan de sectortafel
Braboboer
kanniewaarzijn
@Braboboer Hij kan volgende keer weer beter binnen gaan staan!
-Jan-
@Braboboer Wie wind zaait zal Mark vd Oever oogsten 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , veehouderij , stikstof , natuurmonumenten , financiering , rendement , verdienmodel , financieren en roy meijer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
4.842