De pijnlijke strijd tegen de droogte: water voor de boer of de natuur?



Quote:
Door klimaatverandering komen langere periodes van droogte steeds vaker voor. Als we genoeg water willen houden voor iedereen, dan moet het hele systeem op de schop. Maar maatregelen doen pijn. Want als een boer water oppompt om gewassen te besproeien, is dat schadelijk voor de nabijgelegen natuur. In deze video leggen we uit welke belangen er spelen en waarom ons droogteprobleem maar niet wordt opgelost.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Hoelang wordt beregenen nog gedoogd?
Braboboer
@hans1980 op de lange termijn wordt niet alleen in NL maar op veel plaatsen in de wereld zoet water de beperkende factor worden door de combinatie van klimaatverandering en bevolkingsgroei.

Dan wordt het de vraag of we beschikbaar zoet water willen inzetten voor voedselproductie of wensnatuur.

Zal alleen wel heel lang duren want in NL met vooralsnog genoeg geld is hongersnood een ver van bed show.
+7
Nevergiveup
@Braboboer Hier in het rivieren gebied zou beregenen uit oppervlakte water zomers juist vergoed moeten worden , al het water wat dan extra ingelaten kan worden uit de Waal loopt dan niet nutteloos zo de Zee in en houd het grondwater op pijl, maar ik zal wel te dom zijn ....
Braboboer
@Nevergiveup

Dat is zeker zo, maar ga dat de burgers/media maar eens uitleggen.

Die gaan er van uit dat iedere haspel die draait per definitie grondwater oppompt.
+2
Nevergiveup
@Braboboer Het is feiteljjk ook heel simpel , 1000 jaar terug lagen er geen dijken en liep de rivieren vallei nagenoeg elke winter een stuk onder.

200 jaren terug is deze mensheid begonnen met dijkjes aan te leggen om dorpjes te beschermen , en later grote dijken om het gehele landschap en infrastructuur te beschermen , vanaf dat moment loopt al het zoete water zo de Zee in.

Daarom is zomers beregenen uit oppervlakte water een dubbel doel , zowel voor het gewas alswel aanvulling grondwater juist in die drogere tijd.

We zouden daar vergoeding voor dienen te krijgen.
+1
dijkstra uit w
@Nevergiveup ze moeten maar een sluis bouwen in de maas of de waal.
dan stroomt er heel wat water minder de zee in in een droge zomer. en kunnen de binnenvaart schippers ook door blijven varen
Nevergiveup
@dijkstra uit w Denk dat dat niet klopt , het water wat uit de bergen in zwitserland komt moet toch weg , dat kun je niet tegenhouden met een sluis , alleen de water stand verhogen kan dan wel.

Daarom is het nuttig om eerst op het land te sproeien , het komt nl. toch.

Hier gebben ze trouwens afgelopen jaren lengte kribben aangelegd en de bestaande kribben verlaagd en een stel weg gehaald , met als gevolg dat de water stand in een droge zomer extra laag komt te staan 🤷
+1
dijkstra uit w
@Nevergiveup met een sluis kan je zorgen dat het ijselmeer voldoende toevoer houd via de ijsel.
dan is het probleem van droogte al een stuk minder in een groot deel van nl
bio boer
Wat is de drooglegging op de zand grond hier zitten drains zo 70 cm onder maai veld dan wil je ook wel hebben voor goede doorworteling van gras en gewas dus grondwater rond 70 cm onder maaiveld
+4
Kars
De natuur betaald nauwelijks waterschapslasten. Dan achteraan in rij aansluiten. Vorig jaar Lake Mead Californie en nog meer meren in VS, volop in het nieuws nog nooit zo laag waterstand. Nu hoor je niks over dat ze op 115% gevuld zijn van normale waterstand.
+3
hans1980
De vele vragen over beregening in gecombineerde opgave doen me het ergste vermoeden
Vevo
Percelen die ik niet beregend heb vind ik nu bij het afrasteren nog steeds stof lagen in de grond. Ik vraag me af of er niet gepleit kan worden voor een vergoeding voor beregenen. Op mijn beregende percelen is mijn water infiltratie capaciteit in de winter groter dan niet beregend. daar loopt het water zo vanaf. Iets met hydrofoob en hydrofiel of zo als ik mijn oude schei/natuurkunde herinner. Is hier niet een of ander onderzoek van die dit onderbouwd?
bio boer
@Vevo op mijn organische stof rijke klei 10% organiche stof komt het ook voor is dat hele vreemde stof grond waar witbol gaat groeien vooral langs sloot kanten ploegen dan de beste oplossing is mijn ervaring dan herstelt het weer het snelste het moet eerst herstellen anders is opnieuw inzaaien kansloos blijven kale pleken die na lange tijd raken met zeer slechte grassen als witbol
bio boer
@bio boer is allen in de bovenste 15 cm
JohnDeere7serie
Het valt nog mee met de droogte
+1
Rene2001
@JohnDeere7serie Wacht maar op de overgang
+2
Vdejong
@Rene2001 Ach, iedere boer heeft toch wel glijmiddel.
Erik1979.
De akkerbouwers waar wij de mais van af nemen hebben niet bepaald last van de droogte..... Ze kunnen nog steeds het land niet op. Nog geen 10% van de mais in de grond. Normaal allemaal voor 1 mei alles gezaaid.
weurding
Heldere kijk

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , droogte , klimaatverandering , natuur en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0