Ambtelijke blunder fosfaatrechten afgewenteld op boeren

Door een ambtelijke blunder kregen vleesveehouders in 2018 óók fosfaatrechten in handen. Dat was niet de bedoeling, ze waren alle bestemd voor de melkveehouderij. Ambtenaren verzwegen de fout zoveel mogelijk, waardoor de melkveehouderij met onnodige problemen werd opgezadeld. Dat blijkt uit stukken die met een beroep op de Wet Open Overheid openbaar werden gemaakt.

In januari 2018 werd het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij van kracht. Dit stelsel moest de mestproductie vanuit de melkveehouderij onder het fosfaatplafond brengen. Met de invoering van het stelsel werd meteen een generieke korting van 8,3% toegepast; veel boeren werden gedwongen een aantal koeien te laten slachten.

Door een ambtelijke blunder belandde een deel van de fosfaatrechten in handen van vleesveehouders. De betrokken ambtenaren herstelden hun fout niet direct, maar bagetelliseerden het probleem. Tegen de minister, de Tweede Kamer en ook Brussel werd de indruk gewekt dat het om slechts 100.000 - 200.000 rechten zou gaan. Het bleek echter om veel meer te gaan. Toen vleesveehouders in het geweer kwamen en een rechtszaak wonnen, kregen zij maar liefst 750.000 rechten in handen. Nog altijd zit er een lek in het systeem.

Download het artikel: stichtingagrifacts.nl/wp-content/uploads/…

Deel dit topic

Reacties

+1
PieropdenAcker
Het artikel is inhoudelijk bekend
Dat het een tijd geduurd heeft om de fout te herstellen weet elke melkveehouder.
+6
John Spithoven
@PieropdenAcker In de WOO van Green Peace zit nog veel meer.

rijksoverheid.nl/ministeries/….

Ik werd hier door een WOO leesteam op gewezen.
Kijk bijv op Deelbesluit 2.2 Map 2 eerste set pag 103. Een notitie van 17 juni 13 over de invoering van ........melkveerechten!!!!!

Kun je dat aan je bevriende veehouder geven. En echt, zeg maar tegen je bevriende veehouder dat ik er alleen maar ben om te helpen.
+3
John Spithoven
@John Spithoven zie screenshot, over vleesvee en melkvee rechten en de datum onder in de hoek. Ze hebben ze zooi bewust in de puin gestuurd.

(klik om te vergroten)

Bleck
@John Spithoven dat is dus onterecht ontvangen staatssteun
PieropdenAcker
@John Spithoven Volgens Staff is het Woo van Vogelaar. Nu is het van Greenpeace?
+1
John Spithoven
@PieropdenAcker artikel is gebaseerd op woo JC
Maar Greenpeace had er ook 1 lopen, met een groter datum bereik. Zie link.
overstekend wild
@PieropdenAcker de bewust gemaakte fout, die bewust niet hersteld werd. Zelfde categorie als dat er nooit MKZ in Kootwijkerbroek geweest is en de daders van de gecreëerde hetze, D66 Brinkhorst en consorten onschendbaar zijn.
Claas 1986
Als dit niet mis was gegaan hoe veel was er dan gekort in plaats van de 8.3%?
hans1980
+5
labella
@Grasbaal Ik ga lekker genieten van een pilsje op een terras ☀ in plaats van oude koeien uit de sloot te halen. Proost!
+2
Tommie1
+1
Grasbaal
@labella ik ook, proost!

(klik om te vergroten)

De eeuwige jeugd
Erik1979.
@Grasbaal ja ... Ik ken jou mening 😢
+7
Erik1979.
@labella als wij ook zo praten over 3 jaar over de pas melders....... Er zijn boeren kapot gemaakt, gezinnen verscheurd, en ik dacht ook dat er boeren zelfmoord gepleegd hadden. Bij de knelgevallen is het iedere dag nog een nachtmerrie en bij enkele weten nog niet of ze eruit gaan komen. Wat jij en andere hierover zeggen is veel te makkelijk. Er zijn al weinig boeren, door vergrijzing worden het er nog veel minder. Laat dan die verder willen en zeker met een opvolger niet meer vallen.
+2
jan-cees
@Erik1979. helemaal met je eens
richard-de-wolff
@jan-cees deel je mening maar wat kunnen we er aan doen
+4
jan-cees
@richard-de-wolff om te beginnen te zorgen dat ze depositiemetingen met herkomstypering gaan doen en bodemanalyses in de N2000 gebieden . Aerius of verbeteren of inwisselen voor Euros Lotos
Drempelwaarde in wet zetten op 50% van Duitsland
Vrijwillige opkoop latente ruimte

Dan zijn we al mooi stukje op de goede weg
+3
Bekkink
@Erik1979. Labella heeft de schaapjes al op het droge...
Erik1979.
@Bekkink ja, dat is goed 👍 dat gun ik een ieder. Maar dat wil niet zeggen dat mensen die de stap genomen hebben rond 14-15 om een nieuwe stal te bouwen om die te laten vallen. Ze zijn namelijk slachtoffer geworden van overheidsbeleid.
labella
@Erik1979. Er zijn altijd al gevallen geweest die buiten de boot vallen, bij het invoeren van het melkquotum hadden wij ook net een nieuwe stal die nog niet vol stond. Toen zijn wij ook gekort maar door aankoop van quotum de stal wel vol gekregen. Je kunt blijven miepen maar daar schiet je niets mee op, veel beter de schouders er onderzetten en door!
+1
cornelissen
Quote Reactie van @labella:
bij het invoeren van het melkquotum hadden wij ook net een nieuwe stal die nog niet vol stond. Toen zijn wij ook gekort maar door aankoop van quotum de stal wel vol gekregen.

Maar je kreeg wel 80% per nieuw gerealiseerde ligbox van de landelijke gemiddelde productie per melkkoe of onder aftrek van ik meende 2 ha, de gemiddelde produktie per ha in de regio voor aangekocht grond.
Ik herinner mij nog iemand ,die het ontvangen extra melkquotum moest teruggeven, want die had in een nieuwe jongveestalling de ligboxen op 110 cm gezet en viel bij controle door de mand. (was ook nog een bestuurder, maar dat terzijde, zijn reactie : ik wist dit niet)

Bij de invoering van de fosfaatrechten hebben de melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum helemaal, maar ook helemaal niets gekregen. Ikzelf heb een perceel land verkocht om rechten te kopen en de rest huur ik. Verschillende melkveehouders met onomkeerbare verplichting op de peildatum voor de fosfaatwetgeving hebben noodgedwongen hun bedrijfsvoering om financieel redenen door de fosfaatwetgeving hun bedrijf moeten beëindigen
Ik had dit allemaal in 2015 niet voor mogelijk gehouden, geheel grondgebonden voor de uitbreiding en alle vergunningen in orde. Maar ik heb het allemaal gezien en ondervonden.
Totaal onvergelijkbaar dit enorme leed tov de invoering van het melkquotum.
labella
@cornelissen Nee hier helemaal niets gekregen, die regeling daar vielen wij net buiten. Hier iemand in de buurt die in de LTO zat kreeg toen inderdaad wel extra melkquotum...
cjw73
@cornelissen hier toen niks gekregen.
+4
richard melkvee
Er is ook gelekt met de datum aan boeren clubs die aan tafel zaten en vervolgens de stallen vol propten . En het vee wat na 2 juli werd geïmporteerd, maar op papier voor 2 juli op papier kwam. De mensen die ten goede trouw hebben gehandeld hebben ze laten vallen.
Ik denk dat ooit dat de waarheid boven tafel komt. Een groep melkveehouders zijn hierdoor gesneuveld en een groep heeft het zwaar.
De financiële schade van het fosfaat debacle is op bedrijfsniveau groter dan de da PAS.
Stikstofrechten zijn veel goedkoper dan fosfaatrechten.
Knelgevallen met fosfaatrechten hadden geholpen moeten worden en pas melders ook, beide zijn onschuldig de dupe geworden.
Melkboer16
@richard melkvee Gunst?! Iedereen is slachtoffer, maar wat als al die grote stallen eens eind 2015/16 vol hadden gestaan?
Waar had de melk allemaal verwerkt moeten worden en waar had het ruwvoer in de droge jaren vandaan moeten komen.
Jammer van al die nieuwe stallen maar sommigen dachten echt dat de buurman maar moest stoppen.
Hier is mijn ambitie ook de grond in gestoten maar heb de volledige korting overleefd.
jan-cees
@Melkboer16 melk werd echt wel verwerkt en voer genoeg in EU dus wat miep je nu?
cs-agrar
Quote Reactie van @jan-cees:
melk werd echt wel verwerkt en voer genoeg in EU dus wat miep je nu

hij zal de waarde van melk bedoelen..
Erik1979.
@Melkboer16 van waar dan dat lto beleid over stoppen met melkquotum???
+1
mlkvhoudr
@Melkboer16 hier geen korting gehad en dat vind ik ook volslagen terecht
Hans van Bergen
Ik heb deze situatie jaren geleden al beschreven in een column in de Boerderij. Geen reactie op gehad. Tis van de dolle dat vleesvee melkvee rechten kreeg terwijl het vleesvee fosfaat plafond niet berijkt werd. Maw je kon net zoveel vleesvee/kalveren houden als je wilde. En de bestuurders van LTO/Friesland Campina/NMV/Biohuis/NAJK etc/etc hebben maanden en maanden en maanden vergaderd en zagen dit toch niet.

Daarnaast hebben advocaten kantoren en accountants 2e en 3e huisjes kunnen kopen van de vele vele zaken waarin, vooral vaak top(b)fokkers aan wilde tonen dat de vleesvee toch wel melkkoe waren. Hoe dat is mij een raadsel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , overheid , slachten , mestproductie , brussel , fosfaatplafond , tweede kamer , fosfaatrechten en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
6.411