Column Timo Burgers: Good times never seemed so good

Een paar dagen voor de verkiezingen kwam er, onder toeziend oog van zijn moeder, een Turks jongetje bij mij aan de deur met een collectebus die hij zelf had gemaakt van een lege chipsbus, om te collecteren voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Natuurlijk heb ik daar wat ingestopt. Vervolgens vroeg zijn moeder of we op onze boerderij ook problemen hebben met stikstof. Ik heb haar geantwoord dat ik me daar inderdaad veel zorgen over maak.

Pas later besefte ik wat een raar gesprek dit was geweest. Waarom vroeg zij naar onze situatie wat betreft stikstof en had ik niet eens gevraagd of zij familie of vrienden in het aardbevingsgebied hadden?

Nu, na de verkiezingen, heeft Nederland laten zien dat we niet alleen staan in de aanpak van het stikstofprobleem. Dat is een overweldigend gevoel. Het is ook prachtig om overal vlaggen te zien die weer op de normale manier zijn opgehangen, net als de vlag bij ons aan de weg. Wat mij het meest pijn heeft gedaan de laatste jaren, is het gevoel dat we politiek gezien geen vrienden meer hebben. Dat is nu anders.

De enorme overwinning voor de BoerBurgerBeweging (BBB) is voor een groot deel behaald doordat D66 met gestrekt been in de discussie is gevlogen. Bovendien hebben de andere coalitiepartijen zich hierdoor laten gijzelen en zich niet zo opgesteld als van ze mocht worden verwacht.

De verkiezingsuitslag is vooral een overwinning van het gezond verstand. Het is nu aan de colleges van de provincies om politiek op te lossen wat een politiek probleem is en milieutechnisch op te lossen wat een milieuprobleem is.

Voor alle duidelijkheid: een ondergrens van 0,005 mol voor stikstofdepositie is een politiek probleem. Het bestaat niet dat Europa wetgeving zo heeft bedoeld dat een verwaarloosbare hoeveelheid stikstof die vrijkomt bij bijvoorbeeld vrachtverkeer voor de bouw van huizen projecten stil kan laten leggen.

Ik ben benieuwd hoe de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten vorm gaan krijgen. Met de BBB in alle provincies als grootste partij is het reëel dat er in heel Nederland geen enkele gedeputeerde van D66 komt. Een aantrekkelijk vooruitzicht. Als er één ding is waar ik niet tegen kan, dan is het gezeur. Mijn definitie van gezeur is dat iemand moeilijk doet over iets wat voor hem niet belangrijk is, maar voor mij wel. Ik heb de laatste jaren te veel gezeur gehoord, vooral van D66.

Natuurlijk zijn na 15 maart niet alle problemen opgelost. We hebben de plicht om goed voor onze natuur te zorgen en we hebben te maken met wetgeving waar we niet omheen kunnen. Toch is alles anders. Good times never seemed so good.

Timo Burgers Melkveehouder in Spankeren (GD)

Bron Nieuwe Oogst

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's prachtig , boerderij , verkiezingen , melkveehouder , stikstofdepositie , wetgeving , aardbeving , boerburgerbeweging , stikstofprobleem en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0