‘Er is geen deelakkoord melkveehouderij’

Quote:
Er is geen sprake van een deelakkoord melkveehouderij als onderdeel van een groter landbouwakkoord. Dat vertelt NMV-voorzitter Henk Bleker desgevraagd aan Melkvee.nl.

Deel dit topic

Reacties

PieropdenAcker
Woordspelletjes met Henk Bleeker.
Altijd 😁
Er is geen deelakkoord. Dat kan wel eens waar zijn.
Henk mocht niet naast Sjaak aan de hoofdtafel
Dus een plekje voor Henk aan een sectortafel, ook wel bijzettafel genoemd
Daar is lekker gestoeid over allerlei pasmelders en het aanpassen van de doelen
Dat werd dus een dikke teleurstelling
Wat er nu ligt is geen deelakkoord
Dat is een spelletje
Want wat er ligt is de oplevering/ inbreng van de sectortafel.
Wanneer je voorzitter bent van een cluppie, gedraag je dan ook zo en benoem hoe het werkelijk zit. Show Some Balls zegt vd Plas.
mlkvhoudr
Woordspelletjes
spotmelker
Pleiten voor een stoffenbalans...... weet je in ieder geval zeker dat het zwarte mest circuit blijft/groeit.
richard-de-wolff
@spotmelker kun je uitleggen hoe afrekenbare stoffen balans er uit gaat zien?
spotmelker
@richard-de-wolff Ik zit niet bij de onderhandelingen maar het zal weinig/niet afwijken van wat je tot nog toe voorbij hebben zien komen met Minas, KLW, Aerinietus enz. Allemaal systemen zonder scope, m.a.w. ze hebben zonder dat je het in eerste instantie ziet een interne glijdende schaal omdat de beoogde balans over meerdere (omzettings) processen rekent. En iedere betrokkene heeft nagelaten/geweigerd hier een solide controle op toe te passen. Maar goed, het is hier wel vaker ter sprake geweest en boeren staan te juichen bij dergelijke systemen omdat ze hun 'vakmanschap' zo kunnen aantonen. Dat de uitgerekende ondefinieerbare verliezen ze beleidsmatig enorm voor de voeten liepen/lopen zien ze niet. Persoonlijk pleit ik voor een regionale bemestingsnorm o.b.v. jaarlijkse proefveldmetingen zoals het IRS dat bij de suikerbietenteelt doet. Deze corrigeren naar bodemgesteldheid via de nu al verplichte grondmonsters en klaar ben je.
bio boer
@spotmelker het exact berekenen gaat toch nooit werken door voor zijn teveel factoren die invloed hebben
Kleine afwijking geeft bij intensieve bedrijfvoering grote afweiking per ha niemand gaat vrijwillig meer afvoeren dat noodzakelijk tenzij mest geld opleverd
En je hebt natuurlijk ook die de andere kant opvallen die geen mest overhouden voor eigen grond om de productie mest lager is dan de berekening bij de kippen komen we altijd mest tekort voeren alles af🤷‍♂️
spotmelker
@bio boer zijn we het daar over eens en daardoor zit er ook echt geen 'milieuwinst' in.
Braboboer
@spotmelker Welk zwarte mest circuit?

De meeste hier in de regio moeten zo veel afvoeren dat ze de eigen gebruikersruimte niet vol kunnen maken omdat de put al leeg is met al dat afvoeren.
spotmelker
@Braboboer zit ook niet zozeer in melkveehouderij. Jullie zitten met betere voerefficientie dan de KLW rekent waardoor er per kg melk minder mest is. Probleem zit in systeem, niet in de bedrijfsvoering.
+1
Braboboer
@spotmelker het probleem is dat de melkvee wordt afgerekend op grondwaterkwaliteit, terwijl bewezen is dat grasland niet het probleem is.
+2
spotmelker
@Braboboer ook dat is een verzonnen probleem. Er wordt een domweg berekend overschot 1 op 1 gekoppeld aan de (grond)waterkwaliteit. Daarnaast heeft niemand de moeite genomen om te kijken wat de impact van ondergrondse waterstromingen is op de kwaliteit van water wat op een bepaalde plaats gemonsterd wordt.
pieta
@spotmelker Maar het is natuurlijk wel frappant dat de waarden onder gras veel beter zijn dan onder bouwland?
spotmelker
@pieta wat heet frappant? Van welk gewas oogst je meer stikstof (eiwit) ha dan gras op de meeste gronden bij normaal neerslagpatroon? 15 ton ds met 30 kg N is meer dan wat er wettelijk op mag. Maar kern van de Vraag blijft: welke invloeden zijn er nog meer op kwaliteit van grondwater en in welke mate. Ik denk dat grondwaterstromen meer invloed hebben dan grondgebruik. Als je b.v. naar maïs kijkt wat zelfs op relatief droge gronden zeer hoge opbrengsten kan geven in slechts 5 maanden groeitijd, dan moet er heel veel water door die planten opgenomen worden. Zou dat niet veel meer invloed hebben dan dat bovengrondse rekenmodelletje?
bio boer
@spotmelker je bent wel optimistisch met 15 ton ds met 30 kg n dan hoor je wel bij de top groep wie dat haald gemideld in de klw is gemiddelde overschot n per ha zo 150 kg n
In droge grond vind ook minder denitrificatie plaats dat zou in droog jaar ook de hogere nitraat uitspoeling kunnen verklaren

Wikipedia
Quote:
Denitrificatie is een belangrijk proces in de stikstofkringloop waarbij bacteriën nitraat omzetten in stikstofgas. Hierdoor kan deze vorm van stikstof niet langer door planten gebruikt worden. Denitrificatie is de algemene term voor omzetting van nitraat naar N2
spotmelker
@bio boer zal zijn invloed hebben maar ik denk dat er veel meer processen afspelen die dat hebben.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
stichtingagrifacts.nl/modellen-vergeten-stikstof-d…

Hier wordt in feite het manco van de hele mestwet beschreven; Alle omzettingen worden weggelaten (heeft men geen besef van) en de daaruitvolgende volstrekt idiote uitkomsten worden kloppend gemaakt met een soort sluitpost: "verliezen". Het moge duidelijk zijn dat dit 0,0 met wetenschap te maken heeft, maar aan dit broddelwerk worden wel vergaande consequenties verbonden.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
Als je b.v. naar maïs kijkt wat zelfs op relatief droge gronden zeer hoge opbrengsten kan geven in slechts 5 maanden groeitijd, dan moet er heel veel water door die planten opgenomen worden

Mis kan juist met weinig water toe. Of heb jij bewijs dat dat anders is?
spotmelker
@pieta Maïs is efficiënt met water, en de (hoge)opbrengsten die tot stand komen via koolstofassimilatie vergen toch het benodigde water wat via de wortels wordt opgenomen. Dus vandaar mijn vraag/redenatie. Maar er kunnen nog andere zaken spelen die ik zo 123 niet weet?
+1
torrarica
@spotmelker Klaas Schenk uit Anna Paulowna weet er alles van. Hij is themahouder bodem en water van LTO noord. Is er constant mee bezig onderzoeken en monsteren. Volgens hem zit ervan nature in het grondwater al meer nutrienten dan volgens de norm zou mogen.
spotmelker
@torrarica Interessant, vraag is dan hoe het daar 'van nature' ingekomen is?
bio boer
@Braboboer dat komt ook om velen kiezen om fosfaat arm tevoeren om zo minder mest aftehoeven voeren
Soms kun je better volle bak fosfor voeren dan op forfaitair
Braboboer
@bio boer nu met derogatie moeten de meeste op stikstof afvoeren, kan straks wel anders worden zonder derogatie.
JohnDeere7serie
@Braboboer hoe zie je dat? Van 230 naar 170, en p blijft 75 - 100
Braboboer
@JohnDeere7serie P blijft 75-100 als je er van uit gaat dat het areaal gras gelijk blijft.

Op de zandgronden verwacht ik zonder derogatie meer bouwland met veel lagere P gebruiksnorm.
+1
klant
@bio boer mest afvoeren op fosfaat was het maar waar stikstof is de beperkende factor
bio boer
@klant als dat zo is waarom is melken met ureum van 15 niet de nieuwe standaard met mais en soja moet het eiwit toch vrij eenvoudig goed tebenutten zijn met veel gras of graskuil zit je toch vaak met veel onbestedig eiwit nog wat graan voor het benutten van onbestedig eiwit ?
demelkboer
Als deze voorzet van de sectortafel ingewilligd werd door adema mochten we als melkvee sector in onze handen knijpen. Maarcdat gaat niet gebeurd: de landbouw moet leveren, grond leveren wel teverstaan. En die ligt rond n2000 vooral bij de melkveehouderij. Beetje piekbelasters beetje Lbv lbv+ , maar als de grond geleverd is komt de stikstof van zelf

NPLG is leidend daar wijkt adema niet vanaf. De rest is rituele dans niet meer en niet minder
+2
demelkboer
@demelkboer en het danngek vinden dat staghouwer onder het nplg geen perspectief kon kneden voor de landbouw

Truc die nog gespeeld wordt: Even wat rystig aandoen met stikstof (pauze stand kabinet), versnellen met LANDBOUW AKKOORD(NPLG)

fdf marc vant O heeft hem door. De rest nog niet
groeier
telegraaf.nl/financieel/1515532158/…

Het zijn leugens, geen feiten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , onderdeel , melkvee , bleker , melkveehouder , henk bleker , kennis , nieuws en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0