Verschil tussen LTO en FDF&Agractie

Verschil tussen LTO en FDF / Agractie.
*LTO probeert alle agrarische sectoren te vertegenwoordigen. FDF/Agractie zijn one-issue-partijen. Ook prima maar lastig te vergelijken.
*LTO heeft professionals in dienst voor vele dimensies van het ondernemen; belangenbehartiging in de Haag en Brussel, maar ook juridisch, economisch, planologisch, P&O en nog veel meer advies naar de leden; gevraagd en ongevraagd.
*LTO heeft door het hele land leden in afdelingen met bestuurders die als vrijwilligerswerk hun best doen om de agrarische belangen te verdedigen. Denk aan gemeentelijke bestemmingsplannen monitoren, (eventueel met hulp van deskundigen op het lto-kantoor), maar ook overleg met TBO`s, Waterschappen, waterleidingbedrijven, Tennet, Gasunie, subsidies, noem maar op. Vrijwilligerswerk aangevuld met deskundigheid van lto-kantoren. Mooie opzet lijkt mij.

*Hoe vaak zien we dat partijen graag met de landbouw willen praten en niet weten wie te benaderen, daarom is het goed dat LTO landelijke dekking en bekendheid heeft.

*Zelf melk ik voor een regionale afdelingsbestuurder als hij naar LTO gelieerde vergadering is. Even voor de beeldvorming: ik kost als ZZP-er € 26,-- Hij heeft wel eens zijn onkostenvergoeding gedeeld door zijn uren: nog niet 1 euro per uur. Die uren maakt hij dus voor het collectief. Bijvoorbeeld hier in de provincie heeft LTO een subsidieregeling met de provincie overeengekomen. Paar miljoen voor agrarische structuurverbetering, verbreding en verduurzaming. Hele sector profiteert daarvan. De grootste anti-LTO-actievoerders bouwen luxe B&B appartementen door deze subsidie. Van harte gegund, maar zou mooi zijn om dan iets minder grote mond tegen LTO op te zetten dunkt mij.

*nog een voorbeeld en dan ga ik zo melken… 😉
Den Haag probeert al jaren de BTW op bloemen en planten naar 21 % te verhogen. Intensief LTO lobbywerk heeft dat nog steeds weten tegen te houden. Met goede argumenten. Ik durf te stellen dat zonder deze stille diplomatie van LTO, er allang 21 % had moeten worden afgedragen.
Dat had dus 12% extra belasting geworden voor alle telers. Zonder vergoeding of tegenprestatie, gewoon 12 % van je omzet afdragen.

Deel dit topic

Reacties

+3
pa
Helder verhaal. Herken het uit ervaring.
Jannus
@
+1
Putjeschepperr
En hoeveel leden hebben ze nog uiteindelijk?
+1
Braboboer
Zucht, is hier niet al genoeg discussie over in 2 andere topics op dit moment.
+4
stefanus
@Braboboer Kunnen meteen discussie stoppen met dit voorbeeld, btw verhoging op bloemen belangrijker vinden als veel goeie landbouwgrond veranderen in natuur.
+1
bio boer
Btw is toch alleen voor de consument werk altijd ex btw maar bloemen worden wel duurder voor de consument
+1
pieta
@bio boer Je moet dit wel ff nuanceren. Op vlees en melk is de BTW op een gegeven moment naar 9% gegaan. RFC heeft de melkprijs al lange tijd ex BTW maar de vleeskalverenprijs was altijd al incl. BTW. Je was bij de verhoging wel direct ongeveer een duppie per kg kwijt.
bio boer
@pieta oke dat wist ik niet zakelijk is eigelijk ex btw alleen was in de landbouw wel lang de marge regeling zelf ook lang in mee gedraaid
jan-cees
@bio boer meeste bloemen gaan voor export dan is btw 0
+6
George
Mestorkest bespaar je de moeite , het was niks , het is niks en het wordt niks . Baantjesjagers zijn het , meer is het niet. Ze hebben zoveel misvisie gehad dat ze bij mij nooit meer goed kunnen doen.
+2
mestorkest
@George Open vraag; waar en hoe span jij je in voor de sector?
+1
PieropdenAcker
Je zult maar als belangenbehartiging bezig zijn geweest met
Wet grondgebonden groei
Fosfaatrechten
Pas wetgeving
Stikstofwet

Allemaal succesvolle dossiers waar we als sector heel blij mee zijn
stefanus
@mestorkest Zoveel mogelijk burgers informeren hoe de vork in de steel zit.
+3
pieta
@mestorkest Hij zorgt voor aanbod van mais, biedt mestplaatsingsruimte aan, fokt jongvee op voor de uitbreider onder ons, voorziet de akkerbouw van grond en last but not least hij zet zich in voor een bevriende loonwerker. 😁 Hij is sinds kort ook nog energieboer.
+1
George
@pieta
Goede samenvatting Piet.
+1
George
@mestorkest
Ik ben geen baantjesjager dus nee daar doe ik niet aan mee.
+1
boertje boer
@George Er loopt ergens ook nog een Sieta rond van de ene club naar de andere, zo ken ik er meer niet alleen bij lto. Respecteer een keer iedere organisatie ze hebben allemaal goede en minder goede dingen.
+4
George
Quote Reactie van @boertje boer:
Respecteer een keer iedere organisatie

Ik respecteer helemaal niks en zeker geen LTO of ZLTO.
fendt516plus
@boertje boer Moet ik (z)lto bestuurders respecteren die een boer een hand boven de hoofd houdt die alles weg haalt of moet een zlto bestuurder die gemeenschaps geld laat verdwijnen respecteren, NOOIT.
Vdejong
Bennie slaapt nog?
overstekend wild
@Vdejong hij is zo te zien niet de enige die nog niet wakker is
+1
apel
Als ze het alleen voor het zeggen hadden dan lag er nu een landbouwakkoord waar geen boer blij mee is. Dan hadden we al 3,5 jaar in de pas gelopen van den haag voor zover we dat al niet doen.
+2
Erik1979.
Ik kan een hele lijst opnoemen waar de lto het compleet verziekt heeft. Waar de lto collega's uitgeruild heeft etc. Ik kan hier 43 jaar en 10 maanden ervaring delen over de geweldige voorzitter van FDF. Dit is de zoveelste topic waar iedereen weer tegen elkaar uitgespeeld gaan worden. Schelden op elkaar. Ik wordt hier ziek van. De fosfaat knelgevallen zijn hierdoor voor de trein gegooid. Nu is er een partij groot geworden in de eerste Kamer en met een beetje geluk wordt die heel groot in de tweede kamer die het goed voor heeft met de landbouw. Stop nu even met polariseren. Je hoeft elkaar niet te vergeven, in iedergeval ik zal het kwaad wat er aan gericht is nooit vergeten en vergeven. Maar vecht nu het mogelijk is voor een zo goed mogelijk resultaat voor ALLE boeren. Voor de èèn is dat veel geld beuren en voor de ander is het op de zelfde plaats blijven boeren. Nu is het de kans om het tij te keren. Vergooi het niet door deze bullshit want het maakt het allemaal alleen maar moeilijker.
+2
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
Ik kan een hele lijst opnoemen waar de lto het compleet verziekt heeft.

Je bedoelt dat LTO niet heeft kunnen bereiken wat jij wenste? Als dat wat jij wenste wel haalbaar was waarom hebben de andere organisaties dan niet voor jou gerealiseerd wat jij wenste? Waarom heb je alleen kritiek op LTO en niet op de anderen die het toch net zo min voor jou gerealiseerd hebben?
+3
Erik1979.
@Bennie Stevelink 🤡🤡🤡
Bennie Stevelink
@Erik1979.

Quote:
🤡🤡🤡

Je bedoelt dat je maf bent?
+1
Jawis
@Bennie Stevelink haha bennie, dit gaat over jou!!!
Erik1979.
@Jawis ongelooflijk hè, zelfs dat begrijpt hij niet. Ik hoop dat deze discussie stopt. Zoals ze nu zeggen: alle ballen op Caroline!!! Niet laten afleiden. Kijk maar naar onze Mannschaft bij het wk🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
Als ze gevoetbald hadden hadden ze wereldkampioen kunnen worden. Maar nee ze waren bezig met onruststoken.
Erik1979.
@Bennie Stevelink ja ik ook....... Maar ik begrijp meestal mijn eigendomheid nog.
+1
Jawis
@Erik1979. Ik vertik het om een goed woord over lto te zeggen, zo lang mensen als sjaak vd tak ons overleveren in het politieke steekspel waarmee ze in den haag bezig zijn.
Dat hele landbouwakkoord is een farce en daar krijgen wij heel erg spijt van, als niemand sjaak stopt... er komen nieuwe spelregels daar gaat bbb voor zorgen. Eerst in de 1ste kamer, daarna in de 2e.
Dat er nog lto leden zijn en dat die niet zien wat voor ziek spel er gespeeld wordt.
+1
Bennie Stevelink
@Jawis
Quote:
er komen nieuwe spelregels daar gaat bbb voor zorgen.

Details zullen misschien wat anders worden, maar de hoofdlijn blijft hetzelfde: ingrijpende herinrichting van Nederland met veel meer natuur waar de landbouw grond voor in moet leveren.
Albert Altena
@Bennie Stevelink Hetzelfde of steeds meer zoals in het verleden is al een groot verschil.
PieropdenAcker
@Bennie Stevelink Wanneer de overheid iets wil kunnen ze een bod doen
Zo doe ik zaken
Wanneer het bod mij niet bevalt gaan ze naar de buren of ze doen een beter bod
Over mijn lijk dat ik me van mijn grond laat verjagen voor groenslinkse dromen
+1
matt
. Even voor de beeldvorming: ik kost als ZZP-er € 26,
Ik zou dat eens wat opsteken.
+3
Braboboer
@matt

Ik denk dat hij LTO ledenvoordeel geeft op zijn uurtarief 😉
+2
kanniewaarzijn
Laten we eerlijk zijn: Als LTO het werkelijk zo fantastisch deed, hadden ze wel meer leden gehad. Zoiets regelt zichzelf wel.
+1
weurding
@kanniewaarzijn dat zien we nu ook in de politiek, daar waar partijen falen, stoppen leden met betalen😁
+5
Erik1979.
@kanniewaarzijn als lto het fantastisch had gedaan dan was er geen nvv nmv ddb agractie en FDF

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , advies , subsidie , belasting , waterschappen , brussel , Bloemen , Mooi zijn , agractie en belangenbehartiging geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
1.796