DeltaMilk heeft het voornemen kaasactiviteiten Bleskensgraaf te kopen

De coöperatieve melkleveranciersvereniging DeltaMilk B.A. en Koninklijke FrieslandCampina N.V. hebben een principe overeenkomst bereikt over de overname door DeltaMilk van de kaasproductielocatie van FrieslandCampina in Bleskensgraaf (Nederland). De definitieve afronding van de verkoop is onder meer afhankelijk van instemming van de Europese Commissie. De verwachting is dat de transactie in het laatste kwartaal van 2009 kan worden afgerond.

De voorgenomen overname van de kaasproductielocatie Bleskensgraaf omvat de fabriek in Bleskensgraaf inclusief de productielijnen, land, gebouwen, machines en recepturen. De ongeveer vijftig medewerkers gaan mee over naar DeltaMilk. De levering van boerderijmelk aan de productielocatie Bleskensgraaf wordt door FrieslandCampina gegarandeerd tot 1 januari 2017.

Bleskensgraaf maakt Goudse kaas-producten in het traditioneel ronde formaat en in het rechthoekige euroblok-formaat. De locatie beschikt over een productiecapaciteit van 39.000 ton kaas. De omzet over 2008 bedroeg circa 140 miljoen euro.

DeltaMilk is een coöperatieve melkleveranciersvereniging waarbij 70 melkveehouders zijn aangesloten. De coöperatie is gevestigd in Meerkerk. De melkveehouders zijn met name gevestigd in West- en Midden-Nederland.

Moderne fabriek met gekwalificeerde medewerkers
Teunis Sterk, voorzitter van DeltaMilk: “Wij zijn blij met deze principe-overeenkomst met FrieslandCampina. Dankzij de overname beschikken we straks over een moderne fabriek, met gekwalificeerde en ervaren medewerkers. DeltaMilk wil de afzet van de boerderijmelk van onze huidige leden voor de lange termijn garanderen en was op zoek naar afzetmogelijkheden voor nieuwe leden. Met de aankoop van Bleskensgraaf maken we een voorwaartse integratie in de zuivelketen en we willen met het bedrijf in Bleskensgraaf een zeer klantgericht en professioneel kaasbedrijf uitbouwen, dat een onderscheidende positie in de Nederlandse kaaswereld nastreeft. Dat willen wij bereiken samen met de beoogde directeur, de heer Henk van Bochove, die een ruime ervaring heeft op het gebied van kaasafzet. We zijn blij de fabriek met de vakkundige medewerkers over te kunnen nemen. Hierdoor zal de kwaliteit als vanouds blijven.”

Cees ‘t Hart, ceo van Royal FrieslandCampina: “Verkoop van de kaasactiviteiten in Bleskensgraaf was een uitdrukkelijke voorwaarde van de Europese Commissie voor het instemmen met de fusie tussen Friesland Foods en Campina . Ik ben ervan overtuigd, dat de fusie voor onze leden-melkveehouders het gewenste rendement zal opleveren, maar dat neemt niet weg dat ik betreur dat we een goede productielocatie met toegewijde en professionele medewerkers niet voor onze eigen onderneming mochten behouden. Met de verkoop aan DeltaMilk houdt Bleskensgraaf een basis voor het verder uitbouwen van haar activiteiten en hiermee verwachten wij als FrieslandCampina te voldoen aan de eis van de Europese Commissie ten aanzien van mededinging.”

Overdracht betekent afronding fusievoorwaarden Europese Commissie
De definitieve afronding van de overdracht is afhankelijk van instemming van de Europese Commissie, de ledenraad van DeltaMilk en advies van de ondernemingsraad van Bleskensgraaf. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt. Het is de verwachting dat de transactie in het laatste kwartaal van 2009 kan worden afgerond.

De Europese Commissie stemde op 17 december 2008 in met de fusie tussen Friesland Foods en Campina op voorwaarde dat de dagverse zuivelactiviteiten in Nijkerk, de merken Yogho! Yogho! en Choco! Choco! en de kaasactiviteiten in Bleskensgraaf zouden worden verkocht om een te sterke positie van FrieslandCampina op de Nederlandse markt te voorkomen. Bij de overdracht van de kaasactiviteiten in Bleskensgraaf aan DeltaMilk zal FrieslandCampina aan alle voorwaarden van de Europese Commissie hebben voldaan. Eerder al werden de dagverse zuivelactiviteiten in Nijkerk verkocht aan de coöperatieve zuivelonderneming Arla Foods en de merken Yogho! Yogho! en Choco! Choco! aan de coöperatieve zuivelonderneming Milcobel. Verder is voor de beschikbaarstelling van Nederlandse boerderijmelk de Dutch Milk Foundation opgericht.

Deel dit topic

Reacties

brabo
Voor mij ook verrassend nieuws. Maar misschien ook een mooie mogelijkheid voor alle ongeruste FC-leden die graag weg willen, maar geen goed alternatief hebben. Als ik het goed begrijp dan wil deze deltamilk graag nieuwe leden aantrekken. Dus pakken die oprotpremie en jezelf aanmelden bij delta is misschien nu wel een optie.

Ik ben zelf overigens ook bezig geweest met Ogazi. Een leuk bedrijf net een mooi produkt en veel potentie. 2 jaar terug wilde ze graag leveranciers aantrekken, omdat ze de spotmarkt ook te lastig vonden. Ze boden toen 1,5 cent boven de Campina-prijs. Dit bleek echter wel de uitbetaalde prijs te zijn zonder nabetaling.
Toen wij (als groepje) deze 1,5 cent boven de Nemelco-prijs vroegen, zagen ze dit toch niet zitten.
anonymous_8
Die boeren kunnen wel eens een hele goede zet gedaan hebben...
anonymous_8
Het leven kent geen garanties Kaas.
arie.j
Alsof ik ook maar ooit een voorstander van fabrieksblokkades ben geweest, dan kunnen ze eerder problemen met jou verwachten

De club is me tot heden echt onbekend, dat er boeren aan "die turk",zoals het hier in de streek wel genoemd wordt, leveren was me uiteraard bekend, en ook dat die nogal een goede prijs uitbetaalde.
Of alle leveranciers van Özgazi in deze vereniging zitten? ik zou het echt niet weten.
Maar zonder twijfel komt er een vervolg op deze eerste mededelingen.
Ik ben ook met name benieuwd hoe heel de financiering en het risico geregeld zal worden.
Zijn er soms personen die er geld in willen steken?
arie.j
Omdat ik fabrieksblokkades altijd in de meest krachtige woorden heb afgekeurd.
En jij vond het jammer dat de zuivelondernemingen er niet méér last van hadden
[melkquotum.startpagina.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/10/2009 18:58 door arie.j.
arie.j
Nieuwe cooperatie dus?
Ik wens ze succes, maar het is ook een risico met alleen goudse kaas en een verwerkingscapasiteit die vele malen groter is dan de ledenmelk
Hier nog haar link naar het bericht op haar eigen site
Ook lees ik dat ze nu haar afnemer Özgazi is, hoe de afname daarmee zal verlopen lees ik niet.
[www.deltamilk.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/09/2009 16:31 door arie.j.
arie.j
Nee ik bedoel niet de verwerkingscapaciteit.
Maar dat de leveranciersverenging zelf er nooit voldoende ledenmelk voor heeft.
Dan werkt het resultaat als een hefboom
Stel dat er 1 cent negatief gedraaid wordt in een jaar over alle verwerkte melk
En de eigen melk is een negende van het totaal, dan gaat die éne cent keer negen voor de uitbetalingcapaciteit.
Bij een positief resultaat werkt dat uiteraard omgekeerd.
Daarnaast is één product in bulk als stukje binnen een grote onderneming heel iets anders dan bij een kleine coöperatie waar het enig product is.
Ik bedoel erg gevoelig voor prijsschommelingen, zie DOC

Verder heb ik nog veel vragen , daar zal wel binnenkort meer bekend over moeten worden.
Die betreffen o.m. de financiering en de aansprakelijkheid

Het bericht van deze aankoop verraste me totaal.
arie.j
Uitbetaalde melkprijs Friesland Campina over datzelfde jaar 36,37 bij ex btw bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit);
Inderdaad, dat kan nooit een vetpot zijn geweest
Maar in het jaarverslag stond ook : Tegenvallende resultaten in de business groups Cheese & Butter door lagere verkoopprijzen voor commodities zoals kaas en boter door onevenwichtigheid in vraag en aanbod
arie.j
Klopt helemaal, capaciteit is iets anders dan werkelijk geproduceerd.
Exacte gegeven over 2008 zullen ze uit concurrentie overweging ook wel niet geven.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/10/2009 22:51 door arie.j.
arie.j
[melkquotum.startpagina.nl]
EN
[melkquotum.startpagina.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/10/2009 22:12 door arie.j.
Cornelis
Ik vind het moedig en ondernemend van deze 70 veehouders. De tijd is niet best maar ze durven het aan en wens ze alle succes.
Wimsumar
Beste Joris: U heeft een aardig rekensommetje gemaakt. Besef echter wel dat de ''39.000 ton Kaas''de maximale produktiecapaciteit is van de fabriek Bleskensgraaf. In werkelijkheid zal de produktie (aanzienlijk) lager liggen bij de 'omzet 2008' à € 140.000.000,-- want in dit bedrag zit natuurlijk ok de opbrengst van botervet en wei.
kaas
je kan wel ergens vertrekken maar wie garandeerd me een goede melkprijs , ik hoop niet dat deze stap een brug tever is voor deze fabriek
wat heeft deltamik de laatste 5 jaar uitbetaald
anonymous_78
>>PS Delta Milk voorzitter Teunis Sterk is ook een bestuurder (zoals ik gehoord heb) van de DDB in die regio.

als arie nu maar niet voor de fabriek gaaat leggen
anonymous_78
>>dan kunnen ze eerder problemen met jou verwachten

verklaar je nader !!
anonymous_80
Als ik kijk wie de fabriek nu gekocht heeft, kan ik wel uitrekenen dat FC een rotprijs gekregen heeft!!!!
Die 70 gewone, praktiserende boeren, die net zo veel hypotheek hebben als alle andere boeren, zullen echt geen miljoenen betaald hebben.
anonymous_80
Een grote stap waar veel 'durf' voor nodig is, de resultaten van de afgelopen jaren zullen wel positief geweest zijn.
Maar... wie gaat de kaas nu verhandelen? Blijft FC dat doen?
Het zal in ieder geval in die regio (Alblasserwaard/Vijfherenlanden) een kwaaie konkurrent worden voor Leerdammer, die hun uit te betalen melkprijzen willen gaan verlagen.
PS Delta Milk voorzitter Teunis Sterk is ook een bestuurder (zoals ik gehoord heb) van de DDB in die regio.
anonymous_80
2008 omzet 140000000E39000t kaas =0.358 per ltr hier moeten de explotatiekosten nog van afgeen vetpot, denk ik zo
anonymous_80
Volgens mijhebben ze alleen maar melk verhandeld,aan OZGAZI, ze ontvangen de CONO prijs met een plus. Dit loopt 31 dec 2010 af. Een eigen prijs hebbenze niet.Ik denk dat ze eerst nog 15mnd hun melk in Etten leur moeten leveren


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/10/2009 22:08 door joris.
hans m
Vind ik ook Cornelis; zijn wel er een aantal boeren bij die door de bouw van Leidse Rijn zijn uitgekocht!
Ook slim van FC om dit op 30 sept. bekend te maken; wie weg wil (DOCboeren) moest zich voor 1okt. afmelden, "kort dag" dus.
1234
suggestief
hookwood
De verwerkingscapaciteit is het probleem niet lijkt mij . Friesland Campina heeft de melk er wel voor, garantieprijs -1%. Daarnaast moet Friesland Campina er zelfs voor zorgen dat de fabriek na overname goed moet blijven draaien.
Coen
Wat zou die fabriek nu hebben opgeleverd ???

[melkquotum.startpagina.nl]
anonymous_359
Bij leerdammer gaat het steeds meer de kant op van klein verpakking en specilisatieer is steeds minder vraag voor ronde kazen. Dus hoe graag ik ook naar een cooperatie zou overstappen, betwijfel ik of dit een wijze stap is.
anonymous_764
brabo
ozgazi betaalt momenteel 2,5 ct boven cono...

mij verrast het nieuws niet
weet dat het al enkele weken speelt..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , fusie , kaas , arla-foods , melkveehouders , arla , coöperatie , ledenraad , zuivelketen , milcobel , zuivelonderneming , overname en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0