Lang niet iedereen wil Caroline van der Plas feliciteren

In een kleine vergaderzaal zitten zes Tweede Kamerleden op een rij, vorige week woensdag: Jaco Geurts (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Thom van Campen (VVD), Leonie Vestering…

Deel dit topic

Reacties

+1
sorry
Lang niet iedereen wil Caroline van der Plas feliciteren
Petra de Koning

In een kleine vergaderzaal zitten zes Tweede Kamerleden op een rij, vorige week woensdag: Jaco Geurts (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Thom van Campen (VVD), Leonie Vestering (Partij voor de Dieren), Derk Boswijk (CDA) en Tjeerd de Groot (D66). Ze gaan het hebben over de debatten die ze willen aanvragen, over vragen die ze hebben aan het kabinet over landbouw en natuur. Geurts, die de voorzitter is, geeft het woord aan Van der Plas. „Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken”, zegt zij, „om de Partij voor de Dieren te feliciteren met hun winst in de provincies en de Eerste Kamer.” Ze buigt zich voorover om Leonie Vestering aan te kijken, maar die kijkt weg.

Als Van der Plas is uitgepraat, zegt Geurts: „Mevrouw Vestering, wilt u reageren…” Nee, zegt ze. Haar microfoon staat uit. „… op de felicitaties?”, zegt Geurts. „Dank u wel”, zegt Vestering. Ze kijkt Van der Plas nog steeds niet aan. De andere Kamerleden lachen en roepen: „òh, óóóh…” Van der Plas glimlacht.

Het is haar tweede dag in het Tweede Kamergebouw sinds de verkiezingsoverwinning van BBB. In de hal, op dinsdag, had VVD’er Van Campen geroepen: „Kom hier, meid.” Ze hadden elkaar omhelsd. SGP’er Kees van der Staaij had haar ook omhelsd. Ze kreeg appjes van ministers en Kamerleden, óók van de Partij voor de Dieren. Maar niet van Vestering. JA21, de SP en ex-50Plusser Liane den Haan stuurden bloemen. Een CDA’er uit het kabinet kwam tegen Van der Plas zeggen hoe gezellig het altijd leek te zijn bij BBB op de vijfde verdieping, en hoe anders het was verderop in de gang, bij zijn eigen partij.

„Ik dacht wel dat er gedoe van zou komen”, zegt Leonie Vestering woensdagmiddag, als ik langskom in haar werkkamer. Ze zucht. „Zo voed ik mijn kinderen natuurlijk niet op.” Ze zegt ook dat ze Van der Plas altijd groet in de gang, koffie voor haar inschenkt als ze in debatten bij elkaar zitten. „Maar we doen hier niet aan sport, ik zit hier om te strijden tegen alles waar zíj voor staat in de veehouderij.” Ze zegt ook: „Iedereen wil toch zo graag oprechte politici? Ik vind dat je iemand moet feliciteren als het uit je hart komt en mijn hart denkt: arme dieren.”

Vanaf de publieke tribune had ik de dag ervoor gezien hoe Kamerleden zich om Van der Plas verdrongen en ik dacht: wie van hen wensen haar diep van binnen een flinke afgang toe? Van Kamerleden had ik al gehoord dat het kabinet nog maar niet moest vallen, dan hadden de BBB’ers meer tijd om fouten te maken. Maar willen kiezers politici die elkaar alleen feliciteren als ze elkaar een overwinning echt gunnen?

In de rokershoek, bij de uitgang, zeg ik woensdagavond tegen Van der Plas wat Leonie Vestering zei over haar „hart” en de „arme dieren”. Ze knikt. „Dat snap ik. Daar heb ik respect voor.”
Petra de Koning (p.dekoning@nrc.nl; @pdekoning) schrijft elke dinsdag op deze plek een column.
+2
kanniewaarzijn
Een NRC-columnist die objectief schrijft.
+3
Braboboer
De vrouw van PvdD is tenminste wel eerlijk en gaat haar niet feliciteren voor de Bühne terwijl ze er geen zak van menen.
+3
hypotheekboer
@Braboboer zielig gebeuren daar bij PvdD. Je kunt ook uit goed fatsoen en respect feliciteren. Dat lijkt er uit de reactie van mevr Vestering bij PvdD te ontbreken. Eigenlijk gewoon zielig zulk volk, zo overtuigd van het eigen gelijk.
+1
Braboboer
@hypotheekboer

Dat ben ik met je eens, het is zeker triest hoe die dame denkt.

Maar een groot deel van de felicitaties zijn puur voor de bühne. Heeft weinig met respect en fatsoen te maken, alleen voor het oog van de camera fatsoenlijk en respectvol over willen komen.
+5
casev2
@hypotheekboer jij noemt het een zielig gebeuren, ik vind het eerlijk gezegd doodeng. Volkert vd G kwam ook uit dat milieu....
+1
hypotheekboer
@casev2 het is maar net welke kwalificaties je eraan wil geven. Voor zover we kunnen overzien zijn schepsels als Volkert vd G eenlingen waar moeilijk iets tegen valt te doen. Er zitten een aantal radicale antidemocratische elementen in de TK die in de gaten gehouden zouden moeten worden. Of je PvdD daaronder mag scharen kan ik niet beoordelen. Het is bv ook redelijk stil gebleven rond dat GL kamerlid wat zou deelnemen aan een avond hoeveel geweld legitiem zou zijn om het klimaat te beschermen. Vaak zijn de minder zichtbare schepsels het gevaarlijkst.
+15
Melkboer16
@hypotheekboer mm, ik vind de PvdD onder leiding van Esther Ouwehand nog enger als vroeger met Thieme.
De helft van de kamer vind ik sowieso beneden alle peil en dan gaat het niet alleen om linkse partijen.
D’r zitten plenty die nog nooit geen slag werk gedaan hebben behalve op hun kont zitten.
Dat is ook het probleem van Nederland dat maar een kwart van de beroepsbevolking werkt en daar slecht voor betaald wordt. De andere driekwart is bezig met het controleren en regelen van elkaar en wat de eerste kwart doet.
Weidezicht
@Melkboer16 juist, juist, juist. 10 duimpjes. Er wordt hier niet meer gewerkt, alleen geouwehoerd. En voor het vuile en zware buitenwerk hebben we oost europeanen, turken enz. Nodig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cda , vvd , bbb , caroline van der plas en caroline geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3.070