Deze stadse man ging in gesprek met een BBB-stemmende boer

Een mooie nuancerende column, en prachtig de reactie van Jeff Korsmit, we moeten samen verder!:

Stadsmensen begrijpen boeren vaak niet

Door Haroon Ali,

Ik reageerde verbolgen op de overwinning van BBB, net zoals iedereen in mijn progressieve bubbel. Waarom zou je stemmen op een populistische partij die vooral dwarsligt en het nationale klimaatakkoord wil opzeggen, terwijl de aarde steeds sneller opwarmt? Waarom vastklampen aan het verleden, terwijl we onze toekomst moeten redden?

Maar toen kreeg ik een bericht van een kennis. Jeff Korsmit is een kleinschalige, biologische boer uit West-Brabant, die jarenlang Partij voor de Dieren steunde maar nu op BBB stemde. Hij stoort zich aan de arrogantie en onwetendheid van grootstedelingen zoals ik, die niets snappen van onze voedselketen of de natuur. Ik besloot het eens van zijn kant te bekijken.

Jeff zegt dat boeren heus wel met hun tijd meegaan. „We hebben altijd het beleid gevolgd en ingespeeld op de veranderende wens van de consument. Na de Tweede Wereldoorlog was die wens juist: groter en meer. Nederland mocht nooit meer honger hebben. Nou, dat is gelukt. Maar daar verdienen nu vooral de supermarkten aan, niet wij.”

Boeren zijn niet tegen verandering, benadrukt Jeff meermaals. Maar ze zijn het zat om een speelbal te zijn van de grillige politiek. „Als je geluk hebt, blijft een kabinet vier jaar zitten. Een volgende partij kan weer iets heel anders bedenken. Maar je kunt een boerenbedrijf niet in één keer omgooien, of zeggen dat de helft van alle boeren moeten oprotten.”

Jeff was vroeger boswachter. Hij vindt dat politici de boeren en natuurbeschermers tegen elkaar opstoken, waar ’de media’ ook aan meewerken. „In de praktijk werken we vaak nauw samen. Maar stadsmensen schilderen ons af als lompe natuurhaters. Die kloof was niet zo groot geweest als mensen zich beter zouden verdiepen in de voedselproductie.”

Waarom gaat 70 procent van die productie dan naar het buitenland? „Ja, er wordt veel geëxporteerd. Maar we importeren ook veel voedsel, dat is gewoon een gegeven in een geglobaliseerde wereld. Wij hebben de beste landbouwgrond en de beste boeren, die superefficiënt werken. Maar in sommige methodes zijn we doorgeslagen; dat moet anders.”

We kunnen er niet omheen dat 45 procent van alle stikstofuitstoot uit de landbouw komt, waardoor de bouw stilstaat. „Het is de overheid vooral om land te doen. De boeren moeten weg zodat zij meer kunnen bouwen. Maar ik denk dat het beter voor de natuur is om weilanden te hebben, dan dat daar gebouwen worden neergezet.”

Ik deel zijn frustratie over fossiele subsidies. „Die moeten stoppen. Wat dat betreft kan ik Extinction Rebellion de hand schudden. We moeten onze pijlen richten op grootvervuilers zoals Tata Steel en Schiphol.” Maar terwijl we de schuldvraag verleggen en doorpolderen, en terwijl BBB de klimaatdoelen en het kabinet laat wankelen, verliezen we kostbare tijd. Boer Jeff heeft vernieuwende ideeën om de landbouw te vergroenen. „Politici moeten ons als onderdeel van de oplossing zien, niet alleen als probleem.”

Maar als ik uitzoom, zie ik de temperatuurvoorspellingen op de wereldkaart, die steeds roder kleurt. Terwijl wij in ons kleine landje ruziën over stikstof, wordt het leven daarbuiten steeds onzekerder.

Bron: Noordhollands Dagblad

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Past mooi bij deze Sire campagne:+5
kanniewaarzijn
Weer dat gezeik over stikstof! Wie nu nog niet ziet dat het helemaal niet om stikstof gaat, heeft een gigantische plaat voor z'n kop!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's prachtig , onderdeel , landbouwgrond , partij voor de dieren , voedselproductie , verdienen , amsterdam , consument , klimaatakkoord , stikstofuitstoot , bbb en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
2.079