Illustratie van: WaterDeutzer

Xi tegen Poetin: ‘Er komt verandering zoals we in geen 100 jaar tijd hebben gezien’

De Chinese president Xi Jinping heeft na een ‘constructief’ driedaags bezoek aan Moskou afscheid genomen van ‘zijn vriend’ en ambtgenoot Vladimir Poetin. ,,Er komt verandering zoals we in geen 100 jaar tijd hebben gezien, en wij drijven die samen aan”, zei hij bij zijn vertrek. Het is volgens verscheidene media een boodschap niet alleen voor zijn gastheer Poetin, maar ook aan het Westen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Nevergiveup
Toch maar beetje vriendelijker zijn tegen XI denk 😊
+2
Bennie Stevelink
@Nevergiveup nog maar een beetje meer samenwerken in EU en NAVO.
+4
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Tegen XI helpt dat niks Bennie , met XI kun je alleen goed handel voeren en verder niet te veel commentaar leveren.

"Een muis kan beter in zijn nestje blijven dan de kat opzoeken"
+3
demelkboer
@Bennie Stevelink juist los weken van USA. USA wekt bij Xi weerstand op
+2
jordi 1455
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
nog maar een beetje meer samenwerken in EU en NAVO.

De VS heeft een staatsschuld van 31.000.000.000 (31 triljard) dollar wat een staatsschuld van 128% is ten opzichte van het bnp. Daarbij komt nog bij dat de Chinezen ook nog heel wat Amerikaanse staatsobligaties in handen heeft.
+1
Nevergiveup
@jordi 1455 Klopt , De Chinezen kunnen alleen al Financiëel de VS laten schudden op hun grondvesten.
+1
Achso
@Bennie Stevelink zeker. En nog meer onrust stoken. China, Rusland, Zuid Afrika, Saudi Arabia ,Iran zijn al mooi op weg om een tegenhanger van NATO te vormen. In Afrika worden de Europese soldaten overal zo‘n beetje uit geschopt.
In de Balkans wordt de infrastruktuur door Turkije en China betaald. Want EU heeft aan elke eurocent lening 25 voorwaarden.
Goed op weg zijn we..
+2
Twentsch Land
Heeft geen nut want dan pakt hij je ook......vriendelijk maar wel zakelijk constructief op redelijke afstand houden.
@Nevergiveup
+3
grös
@Nevergiveup
Wij lopen volgens de experts nog 10 jaar vooruit op chip-technologie. Er staat een ding in Veldhoven (NB.) wat XI heel graag willen hebben, maar mag niet van USA. Misschien ook beter.
Maar niemand weet wat XI van plan is, zelfs Putin niet. Rusland heeft een boel grond(stoffen) en 10x minder inwoners als China, en zoals overal doet China niks anders als de boel op een legale manier koloniseren, dus denk ook dat dat in Rusland gebeurt, linksom of rechtsom.
+1
Kars
@grös high tech campus is al in aziatisch handen voor zover je het nog niet wist. Hier in Tilburg zit al Chinese bedrijven in overslag van containers
+5
Kars
@grös dan nog iets. We zijn het naiefste land ter wereld wat betreft universiteiten.
Buitenlandse studenten massaal binnen halen puur voor de centen. Massaal onze kennis exporteren. En wat zijn we trots. Nog tweetalig onderwijs, want we moeten ze tegemoet komen. Knetter en knetter naief hier.
Hoeveel Chinezen hebben bij asml al informatie door gesluisd?
+3
Zwaagdijk
@Kars ik zie het winstmodel van die buitenlandse studenten ook niet. En geen studentenkamer te krijgen mede daardoor
grös
@Kars
Taiwan heeft de grootste chip-fabriek ter wereld, en wel de modernste chipmachines van ASML, China wil dat eiland vroeg of laat innemen, dus we gaan het zien, als dat gebeurt dan staat binnen een tijdje de halve industrie stil wereldwijd. Dan is er nog wel Samsung in Z-Korea, maar er is nu al gebrek aan chips en een fabriekje er bij bouwen is niet zomaar geregeld, kost miljarden.
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Toch maar beetje vriendelijker zijn tegen XI den

En je totaal afhankelijk maken van deze gewetenloze lieden?
+4
weurding
@arie.j zijn we al
Ynze Oenema
@weurding ik denk dat dat wel meevalt. Komt enkel rommel vandaan 😛
+2
weurding
@Ynze Oenema wel rommel waar we moeilijk zondr kunnen schijnbaar, lacherig deed men eerst ook over japanse producten😉 kunt wel stellen dat ze op veel fronten nu leidend zijn
+2
Nevergiveup
@weurding
XI kan de stekker uit de Wereld "luchtbel" trekken zonder te schieten.
grös
@weurding
Denk toch hier in de stal weinig Chinese spullen staan, zelfs de computer niet.
En vaak als het wel kwaliteit is, is het van een westers of Japans bedrijf. Korea loopt trouwens kwa kwaliteit ook achter Japan aan. Ja zuid dan, noord-Korea loopt op de meeste fronten nog zeker 50 jaar achter.
+2
kearl
@grös Hoop van dat westers en Japans spul wordt in China geproduceerd of in elkaar gezet. Daarbij zijn een hoop essentiele grondstoffen voor een groot deel in Chinese handen.
grös
@kearl
Grondstoffen hebben ze wel, een deel van Afrika is gewoon gekoloniseerd. Maar, ze hebben gelukkig de Zweedse staatsmijn nog niet overgenomen: nos.nl/artikel/…
+1
Achso
@grös Iphone heb je ook niet?
grös
@Achso @weurding
Samsung, die heeft overal fabrieken Taiwan, Vietnam, Z Korea, China.
Maar ik heb in de stal 2 soorten LED balken, 1 is made in Italy en de goedkope in China, laatste is ondanks Osram toch maar slap plastic in vergelijking.
Zonnepanelen komen natuurlijk ook massaal uit China, die heb ik nog niet.
Johannushoeve cv
@Ynze Oenema waar wel het hele land gek op is .toen er geen containers uit China kwamen was het hele land in rep en roer.
+3
Erik1979.
@arie.j dat zei Trump ook al. We worden afhankelijk van Rusland. (Over Duitsland) Mooi stom beleid wat ze hier doorgevoerd hebben. Boeren weg pesten en afhankelijk zijn van graan uit de Oekraïne. Energie centrales uitzetten en afhankelijk zijn van gas uit Rusland. Europa moet terug naar eigen energie en voedsel. Desnoods niet die energie transitie. Belangrijker is onafhankelijk.
+2
Nevergiveup
@arie.j Nee , maar de aarde doormidden delen met goed en slecht gaat ook niet. De grootste verliezer word dan de EU. De meeste vrienden hou je door handel.

China de rug toekeren zal ons keihard opbreken. We leren feitelijk niks van de geschiedenis (zelfs als die nog maar een jaar oud is).
+1
grös
@Nevergiveup
China is toch hartstikke blij met ons van het gas af, we importeren nu massa's zonnepanelen, en zij stoken zelf gewoon op kolencentrales.
+6
Thomas2000
Er komt een farm to stokjes strategie.
+4
Grasbaal
Wie zegt wat, deze twee gewetenloze mannen samen is een gruwelijke cocktail die heel veel leed veroorzaakt.
casev2
@Grasbaal afgelopen zondag was op npo2 het zeer boeiende programma over de landen tussen china en rusland. Wat china daar nu aan het doen is lusten de honden geen brood van, en is bijna 1 op 1 gekopieerd van de deportatie kampen in noord siberie uit het oude rusland. En geen hond die daar wat aan doet, kan doen of durft te doen...
+2
Nevergiveup
@Grasbaal daarom zou ik voor een positie willen kiezen om ze niet uit te lokken en nog bozer te maken.
+3
casev2
@Nevergiveup het enige wat je kan en moet doen (nu praat ik "boekestein en de wijk" na (bnr)) is uitgaan van je eigen kracht, en zorgen dat je te groot en belangrijk ben om aan te vallen. Zoiezo door je defensie op orde te hebben, maar ook door bijvoorbeeld je voedselproductie en industrie niet te verwaarloozen zodat je van andere afhankelijk ben.
+1
Jawis
@Grasbaal rutte ook, met de toeslagenaffaire, groningen etc......
+11
de jonge
En dan zit het kabinet hier te janken over stikstof en een brandnetel die ergens groeit waar het niet moet en de ander heeft nachtmerries van een worm met een trauma,en daarvoor zetten we heel het land op slot. tjonge jonge wat een ""lijders"" hebben we in dit land
+7
Erik1979.
@de jonge ja, grappig hè. Bij ons de lieve Grüne willen alle kerncentrales uitzetten. Ondertussen staan ze met de tanks tegen een kernmacht te schieten.
+2
cjw73
@Erik1979. Ja en ondertussen bouwen ze daar sneller kolencentrales dan wij hier huizen.
+2
Erik1979.
@cjw73 dat is dan ook weer niet heel erg moeilijk
+1
apel
Dat word Russisch en/of Chinees leren.
labella
casev2
@apel ik zou voor chinees gaan, want het enige dat rusland heeft is gas, verder niks....
+1
grös
@casev2
Als je wil boeren, in Rusland is ruimte genoeg, Natura 2000 kennen ze ook niet.
Johannushoeve cv
@casev2 ze schijnen ook nog een beetje graan te hebben
+1
jan 10
China is niet de baas in de wereld,alleen kunnen ze nix,want ze zijn ook afhankelijk van de wereld handel.
Rusland is groot ,maar economisch een dwerg,nix functioneert daar normaal.
Grote praat hebben betekend nog niet dat je gelijk hebt.
+5
weurding
@jan 10 vindt anders dat Nederland een behoorlijk grote bek heeft, en broek aantrekt, zeker kwa stikstof, want wat stellen we voor op wereldschaal, een stipje
+1
Rene Strik
@jan 10 klopt, en als er handels/voedsel embargos komen van de westerse wereld tegen China vergelijkbaar als wat Rutland nu heeft, sterven een half miljard chinezen een hongersdood voor het eind van dit jaar.
China weet dit heel goed en zal daar ook naar handelen.
+2
Achso
@Rene Strik dat zeiden ze ook van Rusland. Inmiddels exporterend in kippenvlees, zelfvoorzienend in varkensvlees en samen met Belarus lukt het met de zuivel ook wel.
China heeft een beetje minder varkensvlees in Europa gekocht en dat kost zowat de Duitse varkenshouderij de kop
+1
Erik1979.
@Achso de reden dat de Duitse varkenshouderij zo krimt zijn de welzijns eisen. Wat ze bij jullie over stikstof doen doen ze hier over dierwelzijn. Kostprijs wordt zo gigantisch hoog gedreven en de toekomst zo onzeker dat je er niet goed kunt investeren.
Achso
@Erik1979. als je ziet dat in Denemarken, Polen en Duitsland de hoeveelheid Zeugen met 10% is afgenomen, zal dat niet alleen met welzijnseisen te maken hebben.
Maar goed, laat iedereen maar in zijn wolkje leven
+6
Kars
@Rene Strik China is volop zelfvoorzienend aan het worden. Heeft Rusland ook gedaan. China gaat een oorlog beginnen, ze zijn nu strategisch zich voor voedsel onafhankelijk aan het maken van het westen.
Hier gaan ze juist alles afbreken het naiefste volk op aarde woont toch wel in west europa.
+3
Erik1979.
@Rene Strik ik weet het zo net nog niet wat jij beweert. Er krijgen steeds meer landen een aversie tegen Amerika wegens alle oorlogen die ze begonnen zijn. Ook dat ze olie met de dollar moeten betalen. Volgens mij doen er ook niet zoveel landen mee aan de boycot tegen Rusland. De brics landen schijnen op te komen. Misschien krijgen we wel een nieuwe wereld Orde waar Amerika niet meer de alleen heerser is.
Rene Strik
@Erik1979. Kan zijn, maar feit blijft dat ze giga voedsel tekort hebben. Of ze kopen rechtstreeks graan, zuivel of vlees. Of ze kopen massas soja en hooi om hun varkens, kippen en koeien te voeren, waarvan heel veel uit de US of Canada komt.
Stopt dat, valt de voedselvoorziening als een kaartenhuis in elkaar.
Waarom denk jij dat ze Taiwan nog niet bezet hebben?
Erik1979.
@Rene Strik ik vind het moeilijk in te schatten wat Brazilië nu doet met deze vrijgekomen oplichter als president. Normaal zou die als brics land graag aan China leveren. China heeft zich overal ingekocht, dat is ook niet zoveel waard als je ziet dat ze nu gewoon van de rijke Russen het kapitaal bevriezen. Dus je hebt een punt maar het is heel moeilijk in te schatten wat er gebeurd. Ik ben ervoor dat er zo snel mogelijk vredes bespreking komen. Laat Oekraïne als buffer staat, wij produceren het voedsel in Europa wel. Volop kernenergie zodat we niet zo afhankelijk zijn. En doormiddel van handel drijven de vrede bewaren.
+2
Erik1979.
@Rene Strik btw niet vergeten dat het grootste slachtoffer van de Rusland boycot Duitsland is. Die wordt momenteel financieel gigantische verzwakt.
spotmelker
@Erik1979. Heeft dat ook niet te maken met het moratorium op kernenergie? Of is dat al afgeschaft?
+2
Erik1979.
@spotmelker ja, ook. Eerst afhankelijk worden van Rusland wegens de energie transitie en dan Rusland boycotten. Beetje dom...
arie.j
Quote Reactie van @Erik1979.:
@Rene Strik btw niet vergeten dat het grootste slachtoffer van de Rusland boycot Duitsland is. Die wordt momenteel financieel gigantische verzwakt.

Warom vertel jij ze dat niet?
+1
Erik1979.
@arie.j dat hoor je iedere dag hier....
grös
@Kars
Viel me op dat op het grootste Chinese melkveebedrijf, een carrousel draaide van Afimil, mengkuip van RMH, allebei uit Israël.
Rene Strik
Grasbaal
Ik sprak vandaag een vertegenwoordiger van dit bedrijf: adama.com/nederland/nl/ , dit van oorsprong Israelische bedrijf is onlangs ook verkocht aan China. Ze blijven kralen rijgen aan hun lange ketting..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Moskou en poetin geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
3.825
TREFWOORDEN