Grote melkveebedrijven boeken grootste winst in weidegang

Grote melkveebedrijven hebben afgelopen vijf jaar de grootste vooruitgang geboekt in weidegang. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Deel dit topic

Reacties

casev2
Grote winst in wat? Niet in economisch resultaat vermoed ik.... (de weidepremie daargelaten)
Braboboer
@casev2 En waarom niet? Juist bij die grote koppels telt het door.

Hoorde vorig jaar een veehouder met 450 koeien zeggen: Van de weidepremie kan ik 1,5 tot 2 fulltime medewerkers betalen.

En 120 dagen weiden is 4 maanden, die zijn ook weer zo om.
Noorderling
@Braboboer
Is tegenwoordig ook nog maar een 2% van het melkgeld. Kunt daarvoor ook weinig tegenvallers hebben met melkproductie en vruchtbaarheid.
Ook dat telt hard door in de massa.
Kars
@Braboboer ken er geen ene met 200 plus die koeien weid in brabant. Boven de 100 een enkele.
+1
Braboboer
@Kars De opstellers in de meerderheid onder de grote bedrijven maar ook in Brabant zijn er gewoon meerdere 200+ bedrijven met weidemelk.
Kars
@Braboboer die naar binnen gaan wel. Die ken ik nml. Eerste klas gelul ik wil die boer met 450 koeien wel zien met weidegang in brabant
Braboboer
@Kars

Heb nergens gezegd dat die veehouder die ik dit ik dat heb horen zeggen in Brabant zit.

Maar ga komende zomer maar eens rondfietsen in regio Oss, zitten meerdere grote bedrijven die weidegang toepassen.
pieta
@Braboboer Eén stopt met weiden.
weurding
@Kars hier ook weinig
casev2
@Braboboer hangt er vanaf of de huiskavel meegegroeit is met de koppelgrootte. 450 koeien, heb je toch wel een 75ha minstens nodig, met een goed kavelpad om die weidegang nog een beetje nuttig in te kunnen passen, anders is het toch maar uren turven en de premie pakken
Braboboer
@casev2

Heb een keer een filmpje gezien, notabene van FrieslandCampina van een bedrijf in Zeeland. Die hadden 600 koeien op een huiskavel dat het net kon.

Dat is natuurlijk gewoon uren turven heeft weinig met weiden te maken maar ze voldoen aan de criteria dan is het goed.
casev2
@Braboboer in 2015 hebben wij grond naast ons gekocht, waardoor we van 8 melkkoeien per ha. huiskavel naar 3 melkkoeien/ha huiskavel zijn gegaan. Echt een verademing, en halen nu fluitend 4 maanden ook snachts buiten.

Zeeland is wel erg verschillend natuurlijk. Of je nu op het zand zit of op de loodzware klei, waar elk beetje vertrapping een lange tijd zichtbaar is.
+2
willemvanaaken
Probleem is niet arbeid maar mest. Veel te on-efficient gebruik. En als je veel mest moet afvoeren, moet die wel in de put zitten.
Braboboer
@willemvanaaken Die problemen zijn wel te beperken, door bijvoorbeeld 2x 3 uur of 2x 2 uur te weiden is het schijten in de wei al een heel stuk minder.

Maar dat is in de praktijk lastig natuurlijk, is met een klein koppel al veel werk laat staan met een groot koppel. Of meerdere koppels.
Tjonger
@Braboboer valt zat mee. Weide hier 2x 3 uur. 8 uur sochtends buiten. Als om elf uur draad open gaat en de voermengwagen start staat op een paar na alles binnen als ik het voer er voor draai. Savonds ook alles buiten en tien uur springt de draad ook open. Bij laatste ronde is nagenoeg ook alles weer binnen.
de jonge
@Braboboer 2x2 uur ben je bij rfc volgens mij geen weider ...
+1
Twentsch Land
Daarom had voor weiders derogatie moeten blijven bestaan, zonder derogatie is weiden niet meer interssant.

@willemvanaaken
PieropdenAcker
@Twentsch Land Dat gaat dit jaar gebeuren
+1
ted9
@PieropdenAcker wie gaat dat regelen dan Lto?🤣
PieropdenAcker
@ted9 Meerdere weiders worden opstallers
bio boer
@willemvanaaken dat in de but is er wel alleen heb je soms maar 15 0f 20 m3 drijf mest om uit terijden de rest brengen de koeien zelf kost geen 3 euro per m3 meer
hoest
Yup en als de melkprijs weer keldert zien de grootste bedrijven ook de grootste teruggang in de winst #opendeurintrappen
bio boer
@hoest met veel weiden kun je wel lo kost draaien is met lage melkprijs vaak gustig
hoest
@bio boer klopt maar ging mij erin dat bijna iedereen vorig jaar de marge per liter omhoog zag gaan dus dan is het logisch dat bedrijven die meer liters afleveren ook meer winst maken
jan 10
Als derogatie weg valt stopt de helft met weiden.
royale
@jan 10 waarom? ga je dan akkerbouwen? Hier in de regio zit iedereen gemiddeld tot ruim in de grond met 1,25 tot 2 koeien per hectare en dan geeft opstallen en/of stalvoeren alleen maar meer kosten en nog meer opbrengsten van voer. Bij groei in melkproductie zou je dit kunnen doen, maar om op te stallen om voer te gaan verkopen word je ook niet rijk van! Hier zijn de laatste jaren bedrijven van gemiddelde grootte begonnen met weiden om melk te leveren aan Aware. Ik verwacht dat hier derogatie weinig weinig invloed heeft op beweiden.
PieropdenAcker
@royale pootgoed en tulpen
royale
@PieropdenAcker de keuze is aan jou! Het zal wel goed zijn voor het financiële saldo. Ik ben een aantal jaren geleden gestopt met verpachten van grond voor aardappelen. Daarvoor leverde het altijd anderhalve cent per kg melk op! Het eerste jaar na aardappelen stond gras of mais er altijd erg schraal bij en moest er veel mest op. Nu staat alles er weer goed bij en is met gemiddeld 10% organische stof en pH 5.5+ alles weer op peil.
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
? Hier in de regio zit iedereen gemiddeld tot ruim in de grond met 1,25 tot 2 koeien per hectare en dan geeft opstallen en/of stalvoeren alleen maar meer kosten en nog meer opbrengsten van voer. Bij groei in melkproductie zou je dit kunnen doen, maar om op te stallen om voer te gaan verkopen word je ook niet rijk van! Hier zijn de laatste jaren bedrijven van gemiddelde grootte begonnen met weiden om melk te leveren aan Aware. Ik verwacht dat hier derogatie weinig weinig invloed heeft op beweiden.

Zou het niet interessant zijn om je graspercelen intensiever te gaan benutten, meer opbrengst en kwaliteit oogsten en op de overige grond mais en krachtvoer gaan telen?
Hoeft door betere graskwaliteit al minder krachtvoer te kopen of meer melk, daarnaast kosten besparen. Kan het nog wel eens op 3 vlakken naar je toe komen. Meer gras, beter gras en meer zelfvoorzienend in voer.

Rekensom is wat complexer, saldo van krachtvoergewassen zou bij mij de weidepremie 3cent op moeten brengen, meesten krijgen dat niet.
Spantenknooier
@royale welke regio is dat?, hier ook veel.
Dwers.
Minimaal weiden en daardoor hoge productie dan heb je de meeste weidepremie per melkkoe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cbs , weidegang , melkveebedrijven en boeken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0