Boer Rudie (58) breekt aan de keukentafel: ‘Ik liep al langer op mijn tandvlees’

Aan de keukentafel brak hij in het bijzijn van zijn vrouw Petra. Voor melkveehouder Rudie Freriks (58) uit Luttenberg zorgen de stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief voor gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie. Een nieuwe campagne gaat boeren zoals Freriks vanaf vandaag helpen. ,,We zitten met ons bedrijf gewoon klem. Het houdt op, de emmer stroomt over.”

Deel dit topic

Reacties

+2
kanniewaarzijn
Rudi Freriks moet goed beseffen dat het maar een miniem deel van de bevolking is dat tegen de boeren schopt, veelal de door D33 gehersenspoelde, zelf niet zo goed nadenkende mensen. Kan iemand hem vertellen dat 98% van de bevolking achter de boeren staat? Die 2% moet hij gewoon laten kletsen.
+11
Nevergiveup
Dit is onbeschrijfelijk dat een bevolkingsgroep zo gebashed en gedecimeerd word , zo erg dat sommige agrariërs het lot in eigen hand nemen ....denk dan aan de tukkeroettwente ....
+10
Tommie1
@Nevergiveup Laten we KuikenenKoe niet vergeten.......
Hans van Bergen
@Tommie1 Wat is daarmee gebeurt dan. Ik kan het wel raden maar ik heb liever een wat exacter beeld.
+1
weurding
Had hem juist als positief zijnde ingeschat
+2
mlkvhoudr
@weurding ik denk dat zijn situatie ook wel tenenkrommend is, als ik zijn verhaal goed onthouden heb hadden ze ook varkens in t verleden dus meer uitstoot maar mocht om 1 of andere reden intern salderen niet, had die daarns te weinig uitstoot voor een nb vergunning en is die daardoor nu "illegaal " verklaard.

Zo ongeveer was het geloof ik, en vervolgens doet niemand wat voor je
+3
Melkboer16
Kan het me goed voorstellen van Rudie, als ze bij mij doorgraven breek ik ook.
Denk dat 90% van de boeren dat heeft, daar is hij echt niet uniek in.
Bij die 10% die niet breekt daar heb ik veel meer zorg over.
+11
casev2
Laten we in deze "onze" tukkeruuttwente niet vergeten. Depressie is gewoon een klote ziekte die van de buitenkant niet te zien is en/of begrepen wordt. Als er maar 1 iemand geholpen kan zijn door deze extra aandacht heeft het al zin gehad
PieropdenAcker
De sector neemt de verantwoordelijkheid in het omzien naar elkaar. En dat is echt noodzakelijk."

Klopt. Noodzakelijk.
+2
MTSTAMMINGA
Elke 12 dagen berooft zich een collega van het leven stond tijdje terug in Nieuwe Oogst

Nu snapt ik zijn colmn van tijd terug ook beter !!!
Sterkte Rudie

Zorgen hou je tot de kist aan toe !! Laten we de gek er maar mee hebben wat er allemaal gebreurd 😬 😀
+1
PieropdenAcker
@MTSTAMMINGA is niet grappig
MTSTAMMINGA
@PieropdenAcker ZEKER WETEN !!! Niet best zulks
Zelf al verschilde keren mee gemaakt in de kennis kring!!!
+1
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA zonder zorgen is er ook niks aan maar grote zorgen is ook niks leuks meer aan.
+5
Mh12
In de put zitten of nog erger heeft iedereen weleens denk ik....... ik zie door de bomen het bos soms ook niet meer..... Dan denk ik, ik verkoop de hele kolere zooi, en ga lekker ergens werken (heb ik de 1e 15 jr van mijn carrière ook gedaan)...... maar wat mij echt elke keer enorm helpt is om er met collega's over te praten. En dan niet boeren uit de buurt maar juist wat verder weg....... en dat is wederzijds, ook zij hebben wel eens een dipje, en dan bellen ze mij. Zo kan je elkaar enorm helpen, met 1 telefoontje, bezoekje of zelfs een appje...... alle gevoelens en frustratie en pech opkroppen, dat is niet de goede weg.......
mlkvhoudr
@Mh12 ik was ook nog op motivatie en het overzicht krijgen met de nieuwe g.o. aan het wachten, heb gisteren de knoop maar doorgehakt om dat soort klusjes uit te gaan besteden.
Kon mezelf er niet tot zetten om 10 uur achter zo n scherm te gaan zitten, dus hier ook wel eens t overzicht kwijt
+2
Mh12
@mlkvhoudr dat besteedt ik dus al jaren uit...... ik richt me op dingen die ik leuk vind. Bij mij werkt het niet om iets te doen wat ik echt helemaal niks aan vind..... Dan gebeurd het maar half, ben ik chagrijnig, en moet er alsnog iemand komen om de klus te fixen..... en ik moet heel eerlijk zijn, dat ik echt heel veel uit besteedt. En me dus niet schaam om iemand voor iets te bellen....... en hetgene wat ik wel leuk vind, probeer ik dan maar 2x zo goed te doen...... zodat de kosten gecompenseerd worden.....
+1
mlkvhoudr
@Mh12 de klw had ik al wel over de schutting gegooid maar de g.o. nog niet, maar nu dus wel precies om die reden die jij aangeeft
PieropdenAcker
@Mh12 Hebben die boeren daar zin in?
Mh12
@PieropdenAcker waarin,!!!!
PieropdenAcker
@Mh12 Luisteren naar ellende.
Mh12
@PieropdenAcker dat zijn gewoon goede kennissen al 20 jr. Die ook veehouder zijn....... en die wonen voor mij door het hele land...... en ik weet zeker dat ze dat geen probleem vinden, omdat het wederzijds is........ beetje noaberschap op nationaal nivo.... maar ieder moet het maar op zijn eigen manier doen. Dit werkt voor mij het beste........ en het is echt niet altijd kommer en kwel....... en we bellen wekelijks, ook over allerlei andere zaken......
+5
Wat is dit herkenbaar zeg,ben zelf gelukkig 5 jaar geleden gestopt ,was toen ook 58 ,voor mij was het besluit wat makkeler omdat dat ik geen opvolger had en m,n stal was aan vernieuwing toe,ik ging me eigen steeds meer ergeren aan die verstandlozen in het kabinet en regeldruk die opgelegd werd en wordt op dit moment.De druk is er nu af bij mij en ben tot rust gekomen,ik neem m,n petje af voor boer en boerin Rudi en Petra en opvolger dat ze dit volhouden,.waak er voor dat je geen slaaf wordt van je eigen bedrijf ,er zijn leukere dingen in de wereld en je leef maar 1 keer,met tegenzin iedere ochtend aan het werk gaan hou je niet vol. Veel succes!!
+4
Noorderling
Ons brein is er niet voor gemaakt om 24/7 al het (negatieve) nieuws te volgen, binnen 5 minuten weet je wat op heel de wereld gebeurt is via social media, waar je vroeger net de tamtam van een dorpje verderop, of landsnieuws via de krant met een dag vertraging te weten kreeg.

Dat moet allemaal verwerkt worden en houdt een keer op.
Focussen op wat je leuk vind en wellicht zorgen dat je zo onafhankelijk mogelijk wordt. Dan kunnen ook minder partijen je raken. Ondanks alle negatieviteit, is het potentieel om eens goede jaren te draaien er wel geweest. Probeer daar energie uit te halen, koop daarmee eens vrije tijd mocht daar behoefte aan zijn.
Politiek draait wat bij, maar naar ons zin gaat het toch nooit. Hoop vestigen op partijen die je dwars zitten komt als een boomerang terug.
Na 10 jaar gezeik met de NAM en hele mijnbouwzooi is het makkelijk om je helemaal vol te zuigen met negatieve energie. Het is een drama en puinhoop met enkel verliezers. Toch moet je denk ik soms maar een klootzak zijn om zaken of mensen te negeren om uberhaubt nog te kunnen ondernemen in Nederland.
Of je maakt er een sport van om op de randjes te kleuren, of je trekt je van niemand wat aan in de hele maatschappij en opent enkel nog de melkgeldafrekening, daaruit kun je ook de conclusie trekken dat er ook nog mensen wel blij zijn met jouw product in plaats van wat Tjeerdjes en Koffemans ons willen doen laten geloven.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
negeren

je smartphone aan de kant leggen..
+1
matt
@Noorderling je maakt er een heel verhaal van,maar als je pas melder bent.
En je wil vooruit,je jong boer maken.
Dan vreet dat aan je,op een gegeven moment ga je er mee naar bed.
En sta je er mee op.
+3
Noorderling
@matt
Ga er ook al 1390 dagen mee naar bed.
10jaar gedoe met de NAM en gemeente die er na 10jaar achter komt dat ze onterecht bouwvergunning afgegeven hebben en ik nu volgens hun een probleem heb.
Weet ondertussen wel hoe de overheid werkt, of eigenlijk niet werkt.

Ik melk wel door en ze zoeken het maar uit.
Toch wat extra dingen kunnen doen door een goed jaar waar anders de bank bij nodig was. Geeft misschien wel meer voldoening als iets zelf lukt.
newholland6640
@Noorderling

En hoe doe he dat als je een dwangsom boven het hoofd hangt als pasmelder?
PieropdenAcker
@newholland6640 SSC bellen.
Albert Altena
Ga iets leuks doen. Tenminste iets waarbij je gedachte van de misère afgeleid wordt.
Piet1960
Het wrange is dat het Min van Landbouw ook financieel bijdraagt aan deze campagne.
+2
MBMB
Het ministerie betaalt maar veroorzaakt ook. Houd daar mee op! Perspectief?? Doe eens wat ipv alleen het woord noemen. De ellende die de PAS melders meemaken, degenen die als wild door de MOB worden achtervolgd, dwangsommen krijgen, als piekbelaster dit jaar nog met dwangmaatregelen weg moeten, het houdt niet op. Ohhh wat erg, kweelt de keiharde Van der Wal, maar gaat gewoon door. En dat is het punt hé, de regering keert zich tegen groepen van zijn eigen bevolking. Vandaar de verkiezingsuitslag. Stoppen!
+2
PieropdenAcker
@MBMB Nog erger:
De boeren die onderling de confrontatie zoeken
Biologische sector
Caring farmers
Natuurinclusive boeren
Weiders tegen opstallers
Gewone boer tegen megaboer
Gewone boer tegen fosfaatboeren
NB boeren tegen pasmelders

Open maar een extra hulploket.
Albert Altena
@PieropdenAcker Ja . Het eigen wordt vaak gepromoot ten koste van een ander.
PieropdenAcker
@Albert Altena Delen is moeilijk.
Samenwerken altijd beter.
newholland6640
@Albert Altena

Ja daar doen alle sectoren aan mee
+2
Bartlehiemboer
Hoe triest ook maar fijn dat er een forum is om dit bespreekbaar te maken.
Boeren moeten zich meer uiten.
En probeer je leven als een film te zien.
Doe je ding waar jezelf tevreden over bent.
Probeer te lachen om al de gekkigheid waar we mee te maken hebben.
Hou de eer aan jezelf.
Pakken ze je alles af wat je opgebouwd hebt....
Draai de knop om.
Begin weer opnieuw met het kijken naar al wat de natuur je brengt.
Sla niet om in woede maar verwonder jezelf.

Tegelijk, kan ik me voorstellen dat sommige mensen er klaar mee zijn.
Helaas uit frustratie en tegenwerking.
Maar soms ook bewust.
Ook deze mensen moeten we respecteren.
Soms wil je gewoon niet verder in deze gekkigheid,
Het is vaak triester voor de buitenwereld dan voor degene die het besluit heeft genomen.

Zelf zijn mij ook al vele mensen ontvallen. Afgelopen kerst mijn zuster nog...

Zelf krijg ik hier ook vaak verwijzingen naar gekke tehuizen naar mijn hoofd.

Meestal door mensen die waarschijnlijk zelf niet zo vrij in het hoofd zijn.

Laten we gewoon vriendelijk en open naar elkaar blijven.
Problemen kunnen we niet weg nemen maar de woede misschien wel.

Persoonlijk zoveel boeken over de mentaliteit van concentratiekamp bewoners gelezen
Ze hadden zoveel reden om uit het leven te stappen. Maar ze vonden op den duur zelfs de vliegen en de vlooien mooi om naar te kijken...

Bij deze: de zon komt weer op, zet een lach op het gezicht en maak overal zoveel mogelijk wat moois van.
weurding
@Bartlehiemboer toch een kanttekening, je kan slecht gaan staan te lachen als men je jou hebben en houden afneemt of je levenswerk vernietigd, er is een grens

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's freriks , melkveehouder , vrouw , boeren en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
4.961