De 'crisis' uitgelegd door Jaap Hanekamp

Jaaphanekamp.com

Deel dit topic

Reacties

+1
rene-de-jong
jaaphanekamp.com/posts/…

Een aanrader voor (toekomstige) beleidsmakers, bestuurders etc.

- Aerius/OPS het gebruik en waarom on-hold
- KDW misvattingen en misbruik
- Bepalen van slechte natuur met deze 2 samen
MBH te N
@rene-de-jong is er ook een Nederlandse versie?
stefanus
@MBH te N Onderaan het stuk kan je aanklikken
jan w
@stefanus
wat moet je dan aanklikken?
rene-de-jong
@MBH te N

Gewoon even vertalen met gogel

google.com/search/…
Nevergiveup
@rene-de-jong tja , het is eigenlijk een fatamorgana die hele modellen zooi
spotmelker
@Nevergiveup het grote probleem van al die modellen is dat er zaken die ogenschijnlijk hetzelfde zijn gelijkwaardig verrekend worden terwijl het wis/natuurkundig niet kan. Dus men vind het wetenschappelijk correct als er van 3 huizen met 4 ramen, 4 huizen met 3 ramen gemaakt worden omdat je in beide gevallen 12 ramen hebt. Dat het in de praktijk onmogelijk is omdat je een huis tekort komt doet er niet toe. En op die basis vernietigen onbenullen in Rechtbanken vergunningen op 3 decimalen....
hans1980

Jan-T
De google vertaling.

De Ersatz-stikstofcrisis of misleidende expertocratie en de vernietiging van de Nederlandse landbouw
14 maart 2023
· 11 min · 2290 woorden · Jaap C. Hanekamp
"Dit is oorlog!"
"Dit is oorlog!"

Inhoudsopgave
Invoering
De waanidee in twee bedrijven - AERIUS en Nitrogen Critical Loads
AERIUS (OPS) - tegenslagen in het modelleren
Nitrogen Critical Loads (NCL) - verzonnen ecologische nauwkeurigheid
De samenleving ruïneren met nepwetenschap
Invoering
De Nederlandse ‘stikstofcrisis’ draait om de misvatting dat de kwaliteit van de natuur vooral wordt bepaald door N-depositie afkomstig uit de landbouw. Dat wil zeggen: N-depositie wordt gezien als een ‘natuurkwaliteitsthermostaat’ die positief kan worden gereguleerd door de Nederlandse landbouw met geweld te krimpen.

Het is duidelijk dat de Nederlandse overheid een desastreuze expertocratie omarmt om via stikstof(verbindingen) en de ogenschijnlijk apocalyptische gevolgen daarvan voor de natuur van bovenaf de nationale landbouw te controleren.

De huidige landbouw is volgens de extirpatieve expertocratie ‘slecht’. Dat geldt voor stikstof, maar ook voor kooldioxide, dat nu moet worden belast om mensen weg te 'duwen' van dierlijke producten als vlees, melk en kaas.

We zullen zien of de Nederlandse bevolking meegaat in de stikstofwaan - de komende provincieverkiezingen die ook de landelijke politiek zullen raken, zullen een graadmeter zijn.

Desalniettemin ondermijnt de Nederlandse stikstofwaan het meest basale menselijke streven - de productie van voedsel - ernstig en is het een duidelijke waarschuwing voor de rest van de (agrarische) wereld.

De waanidee in twee bedrijven - AERIUS en Nitrogen Critical Loads
De Nederlandse stikstofcrisis komt neer op twee 'acts': een model dat stikstof(N)-depositie simuleert én een norm die ogenschijnlijk N-depositiegrenzen stelt waarboven schade aan de natuur niet kan worden uitgesloten. Het model is AERIUS en de standaard is de Nitrogen Critical Load (NCL). Samen hebben deze twee geleid tot de ‘crisis’ zoals we die nu kennen in Nederland.

Zoals we zullen zien, is deze crisis volledig kunstmatig. We zouden het de Nederlandse stikstofwaan moeten noemen.

Desalniettemin wordt het door de expertocratie, politici en de media geadverteerd als een echte noodsituatie die we moeten oplossen tegen hoge financiële, economische, sociale en persoonlijke kosten. Overigens: deze enorme uitgaven zijn gespeend van enige kosten-batenanalyse (zie verder hieronder)!

Om de waanidee te begrijpen, moeten we begrijpen wat NCL is én hoe goed AERIUS werkt (of helemaal niet). Laten we beginnen met het model, want dat speelt een centrale rol in de Nederlandse stikstofwaan.

AERIUS (OPS) - tegenslagen in het modelleren
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontwikkelt en beheert de rekentools - AERIUS - die worden gebruikt om de emissie en depositie van stikstof op Natura2000-gebieden te modelleren. Het Operationeel Prioritaire Stoffenmodel (OPS) is het wiskundige hart van AERIUS en werd in 1989 geïntroduceerd.

OPS wordt gepresenteerd als een model dat de atmosferische procesvolgorde van emissie, verspreiding, transport, chemische omzetting en depositie simuleert. Het model is opgezet als een universeel raamwerk ter ondersteuning van de modellering van een grote verscheidenheid aan verontreinigende stoffen, en een van de belangrijkste doelen is het berekenen van de depositie van verzurende verbindingen boven Nederland met een hoge ruimtelijke resolutie.

De vraag van een miljard dollar is: wat voor soort nauwkeurigheid levert OPS?

Dit is een belangrijke vraag, aangezien er met OPS over het algemeen twee dingen worden gedaan die hier van belang zijn: het berekent naar verluidt een jaarlijkse achtergrond-N-depositie uit alle (nationale en internationale) bronnen en het berekent de N-depositie-bijdrage van een specifieke activiteit (bron) - zeg maar een boerderij die van plan is om de veestapel te wijzigen - naar de achtergrond.

Opgemerkt moet worden dat OPS, in AERIUS, de depositie als zodanig niet modelleert, maar schattingen maakt die enige vorm van onzekerheid bevatten. Modellering is op zich niet problematisch, aangezien het meten van droge N-depositie (zoals bij N-depositie niet gevonden in neerslag) nergens met succes wordt gedaan.

Naar eigen zeggen van het RIVM wordt de onzekerheid met betrekking tot landelijk verspreide ecosystemen geschat op 25 - 30% voor respectievelijk NOy en NHx. Voor specifieke ecosystemen (500 x 500m tot 5000 x 5000m) zijn de onzekerheden groter: 60 - 100% voor respectievelijk NOy- en NHx-depositie.

Het blijkt echter veel erger te zijn voor OPS.

De Wetenschappelijke Adviescommissie Stikstof 2019-2020, waarvan ondergetekende lid was, merkte al op dat AERIUS N-depositie gerelateerd aan specifieke activiteiten (boerderijen) niet met voldoende precisie kan modelleren om milieuvergunningen voor die activiteit te verlenen of uit te breiden .

Dit glasheldere oordeel wordt zelden en nergens genoemd en wordt nog steeds niet binnen de regelgeving overgenomen!

Bovendien werden in maart 2022 de OPS-validatiestudies openbaar gemaakt na een FOIA-verzoek. Deze studies werden, verrassend genoeg, niet ter beschikking gesteld aan het Wetenschappelijk Adviescomité voor Stikstof!

Vriend en collega Matt Briggs analyseerde deze validaties

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0